Sundets pärla, Helsingborg – Min favoritstad

Äntligen är vi i Helsingborg. Men trots att vi egentligen inte alls skulle åka till Helsingborg är det så svårt att låta bli att åka hit. Meningen med årets Sverigeresa är att spåra för att hitta nya platser eller platser som vi endast besökt någon enstaka gång för länge sedan. Men hur vi än försöker låta bli, bär våra vägar alltid till kanske Sveriges bästa stad.

Många trappor är det upp till Kärnan, men väl där har vi fin utsikt över sundet och Helsingborg.

Hotell Horisont tillhör hotellkedjan Good Morning Hotels. 

Bra boende i Helsingborg

I år tänker vi bo lite budget och tar in på hotell Horisont, här har vi bott många gånger på tidigare. Kanske mest för det praktiska med gratis parkeringsplats. Vill vi bo lite lyxigare bor vi gärna på Radissons på Södercity eller på Marina Plaza vid Knutpunkten.

Eftersom vi inte brukar vara på hotellet så mycket när vi är i Helsingborg gör det inget att rummet är lite enklare, men ändå helt okej. Frukosten är ganska enkel och nu har man av någon konstig anledning dragit ned ytterligare på sitt utbud på grund av Coronapandemin. Under våra dagar på hotell Horisont är frukosten inte mycket mer än den jag slänger i mig hemma till vardags, ja kanske lite mer om jag ska vara ärlig. För mig är frukosten ändå inte så viktigt, jag prioriterar hellre att ha en bra och gratis parkeringsplats än lyxig frukost och får man bägge till ett bra pris, ja då är det ju såklart bäst.

Mitt i stadsparken finns fontänen.

Promenera i Helsingborg

En annan fördel med hotell Horisont är att det ligger en liten bit från själva innerstan så en promenad på kanske två kilometer för att äta middag eller ta båten över till Helsingör, känns bara härligt. Helsingborgs innerstad är som gjort att promenera runt i.

En av våra favoritpromenader är att gå genom Södercity, här finns butiker från världens alla hörn. Filmstaden ligger numera i det gamla Domusvaruhuset som är nyrenoverat. Vi tar oss förbi stadsbiblioteket och stadsparken med fontän som mittpunkt. Härifrån kan man ta sig till Knutpunkten som är Helsingborgs centralstation där tåg, bussar och färjor är samlade under ett och samma tak. Men vi tar hellre av vid Bruksgatan som ligger i stadens äldre kvarter. På en kvarterskrog här passar vi på att äta kvällens middag som serverar både god och prisvärd mat med möjlighet att sitta utomhus.

Mollbergs –  Perfekt för middag

Mitt i centrala delarna ligger Helsingborgs vackra rådhus och flera olika hotell. En av våra favoriter är hotell Mollberg där vi äter vi gärna en bit mat när vi är på besök. I år är matsalen renoverad och känns riktigt fräsch och trevlig. Under vår andra kväll i Helsingborg blir det middag här. Det finns flera hotell här i närheten som är riktigt trevliga men i mitt tycke med ganska dyra parkeringsplatser. Ja, det låter lite snålt men klart att det kan vara värt att betala lite mer ibland, men inte alltid.

Stad som har allt

Allt är nära i Helsingborg, boende, shopping, restauranger, och så färjetrafiken över till Helsingör och Danmark. Efter att ha ätit middag brukar vi fortsätta promenaden och tar in på Kullagatan, som är en trevlig gågata med de vanligaste affärskedjorna. Lite synd att vi är sena, eftersom alla affärer förstås är stängda.

Fahlmans konditori på Kullagatan.

Tura Helsingborg / Helsingör

Kanske är Helsingborg mest känd för sin närhet till Helsingör och Danmark. För ganska länge sedan, si så där en dryga trettio år, låg den gamla färjeterminalen med sina DSB – färjor samt tågstationen mitt i stan. Tågstationen ligger ju numera under jord vid Knutpunkten, men fortfarande går Sundsbåtarna över till Helsingör från sin gamla terminal. Vid färjeterminalen Knutpunkten, avgår och ankommer de “stora” båtarna med bland annat M/S Aurora och M/S Tycho Brahe från rederiet Forsea.

Själva turade vi många gånger när vi bodde här nere. Helsingör är en trevlig stad och förr när Danmark var billigare än Sverige på både mat och öl, förenad vi nytta med nöje åtminstone några gånger i månaden året om och for över till Helsingör. När våra släktingar från Stockholmstrakten var på besök var det mer regel än undantag att göra ett besök i Helsingör, för då hade man ju faktiskt till och med varit utomlands, såklart att det måste turas. Båtresan tar ju bara 15 minuter så allt går snabbt, alldeles för snabbt. Under våra besök de senaste åren har vi ofta ätit middag på båtarna och riktigt njutit av färjeöverfarten med god mat och det vackra sundet som skiljer Sverige och Danmark åt.

Men är det inga människor i Helsingborg mitt i sommaren? Jovisst är det en pulserande sommarstad, men jag upplever inte att Helsingborg är lika hajpad som många andra typiska svenska sommarstäder. Sanningen är den att det är söndagkväll när vi promenerar runt i Helsingborg.

Kaffe i Helsingborg

Zoegas kafferosteri grundades redan 1886 av italienaren Carlos Zoéga. Egentligen var det hans svenska hustru som drev rosteriet eftersom Carlos avled redan två år efter starten. Sedan 1986 ägs Zoegas av Nestlé  Sverige AB.

Ingen annanstans än i Helsingborg smakar Zoegas kaffe så gott. Det måste vara något med vattnet som gör Zoegas till det enda kaffet som vi drack när vi bodde här. Tyvärr blir inte Zoegas kaffe lika gott hemma i Stockholm som här ner i Skåne.

Kärnan

Vi fortsätter promenaden uppför alla trapper till Kärnan. Kärnan består idag endast av en torn från 1300 – talet men en gång i tiden stod här Helsingborgs slott. Härifrån har vi nog den allra bästa utsikten över Helsingborg. Vi har ganska många hustak framför oss men vi ser ändå stora delar av innerstan, båtarna som går var femtonde minut över sundet. Men kanske är det ändå längtan att få ge sig ut på kontinenten som startar här. Vyn över Helsingör och Danmark som ligger så nära, men inte idag, när Corona – pandemin härjar är vi inte välkomna till andra sidan sundet.

En gång i tiden hade Posten sina lokaler i den vackra gula byggnaden.

Slottshagen

Strax intill Kärnan ligger Slottshagen, en fin park, med underbar utsikt över stan. När man beundrat utsikten kan man njuta av färgglada blommor oavsett årstid. Kanske jag överdriver lite nu eftersom jag faktiskt inte har varit här på vintern. Det är lite konstigt att på de ställen man bor och lever inte särskilt ofta besöker traktens bästa sevärdheter, utan det är först som turist vi har ramlat över flera smultronställen som jag inte alls besökt under de nio år som vi var Helsingborgsbor.

I och för sig har många städer i Sverige som vi besökt under de senaste tjugo åren fräschats upp. Uteserveringar och restauranger har tillkommit och gör städerna mycket mer levande särskilt sommartid. På tidigt 80 – tal var varken Helsingborg eller Malmö så roliga, i hamnen låg smutsiga industrier och var inte alls tillgängliga för allmänheten. Nu har man byggt trevliga bostadsområden med utsikt över vatten och fixat bryggor med serveringar och badmöjligheter i flera av de havsnära städerna.

Parapeten och Tropical Beach

Granne till hamninloppet ligger Parapeten, en vågbrytare som byggdes 1892 tillsammans med hamnen. Restaurangen Parapeten byggdes 1955 i samband med H55, en internationell utställning för arkitektur, bostad, formgivning och konstindustrin produkter som arrangerades av Svenska slöjdföreningen. Idag används byggnaden även som lokal till större fester.

Till H99 – utställningen( 1999) omformades Parapeten till en central marina med båthus. Man bygger även en bro som döps till Kvick – bron. I samband med detta bygge kom den lite speciella badstranden Tropical beach till med palmer och vit sandstrand.

I år känns inte stranden riktigt klar, palmerna är lite slarvigt utplacerade, kanske beror det också på coronan. Sist vi var här var baren öppen och det var betydligt mer folk. Men trots soligt väder är det kanske lite kallt och blåsigt, inte alls så tropiskt som man kan önska.

Fredriksdals friluftsmuseum och teater

Inte långt från Helsingborgs innerstad ligger ett stort lummigt friluftsområde med Fredriksdals Herrgård och museum. Inom området ligger även Fredriksdals kända teater där Nils Poppe en gång spelade många revyer som sändes på TV, efter hans död tog Eva Rydberg över hans roll och varje sommar spelas det revy som brukar visas på TV kring juldagarna, (dock inte 2020).

Parken är sevärd med fina rosodlingar och grönska, en perfekt oas för den som är intresserad växter, djur och kulturhistoria.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

fyra + två =