Roadtrip i Europa – Nio länder på elva dagar

Nio länder på elva dagar, det gäller att vara effektiv

Ja det var lite så vi tänkte när vi kom iväg på en liten men härlig roadtrip ute i Europa. Det var länge sen sist, men så efterlängtat. Vi älskar att åka bil, det spelar nog ingen roll om vi befinner oss på E4:an eller på A1 nere i Tyskland, att bila litet som stort är den perfekta semestern.

När vi äntligen hittade hundvakt kastade vi oss in i vår relativt nya bil, den är som gjord att köra snabbt på autobahn. Härligt, härligt tills vi hamnade i alla vägarbeten som görs nu under sommaren. Vem är jag att klaga över vägarbeten i Europa, men i mitt tycke kan jag ändå känna, hur tusan kan man riva upp så många mil utan att bekymra sig över de konsekvenser som vi bilister får genomlida istället för att snabbt göra en kortare sträcka klar och åter släppa på trafiken.

På många håll är det läskigt trångt i ytterfilen och stora fordon trängs i innefilen, en minsta felrattning, ja då blir det inte roligt!

Att sitta i bilkö är inget för mig, det är så bortkastad tid, men köer är nog något man måste räkna med när trafiken genom Europa växer allt mer.

Dag 1 

Vi startade i Vallentuna strax norr om Stockholm, körde via Helsingborg till Helsingör i Danmark. Förvisso stannade vi inte så länge i Danmark men här känner jag mig ganska hemma trots den lite krångliga danskan. I år blev det en kort visit här och väl i Tyskland blev det dags för övernattning, en riktigt lång dag men helt okej när allt går som det ska, det vill säga inga oplanerade stopp eller andra missöden. Den totala resvägen på 90 mil, inklusive raster, färjeöverfarter samt rundtur i Helsingborg tog ca 11 timmar, det blev tre länder på en och samma dag, en helt perfekt start!

Mitt inlägg Stockholm – Rothenburg o d Tauber

Dag 2

God morgon Tyskland!

Vi bodde ca 2 km utanför Lübecks stadskärna och innan vi fortsatte färden söderut tog vi oss en liten titt på Lübeck som är en riktigt mysig stad. Som på beställning travade en musikkår genom staden, så härligt Tyskland, ja som det ska vara!

Mysigt är det i Tyskland tills vi åter hamnade på autobahn där vi ganska långsamt körde söderöver. Resan ned till den så underbara staden Rothenburg ob der Tauber tog dryga sju timmar, helt okej men betydligt längre än vad vi räknat med, då GPS:n visade på ca 4,5 timme. Dagens etapp blev dryga 56 mil men det blev några fler stopp än planerat då vi bland annat stannade till i Würzburg för att leta efter starten på romantiska vägen och satt i en hel del köer här och var.

Romantische Strasse

I många år har vi pratat om att köra den romantiska vägen som startar i Würzburg och går genom ett gäng härliga småstäder ned till Füssen i den sydligaste delen. Det blev dock lite stressigare än vi tänkt oss, jag tror att man behövt minst tre dagar för att stanna till vid till exempel slottet Neuschwanstein. Vi besökte några av alla de orter som är markerade som sevärda utmed denna kanske lite turistiska bilväg.

Mitt inlägg om Romantiska vägen  

Dag 3

Efter en underbar eftermiddag och kväll samt en morgon i den undersköna staden Rothenburg var det dags att lämna för att köra mot nästa stad på romantiska vägen. I början gick det jättebra men som vanligt hade man grävt upp en rejäl vägsträcka för vägarbete och som gjorde att vi tappade mycket tid. Att jag dessutom trodde att det bara var att köra in på slottet Neuschwanstein i Schwangau är nu så skrattretande att jag borde skämmas. Nej här gäller det att god tid att planera sin resrutt och vi började så smått ledsna på alla köer och vägarbeten och tänkte att det vore inte så dumt med lite vila vid havet. Orterna utmed Romatische strasse passerades av i snabb takt men vi hann ändå njuta av flera av de klassiska städerna utmed rutten. Det blev en lång dag på vägarna trots att den totala vägsträckan bara blev ca 48 mil men med alla stopp utmed vägen tog det nästan 10 timmar att nå Salzburg i Österrike, vi hade nu besökt fyra länder på tre dagar.

Dag 4

Synd att lämna Salzburg som är en så himla fin stad, men det finns säkert fler tillfällen att återkomma. Vi bestämde oss till sist för Kroatien, vi har ju hört att det ska vara så bra, vi visste egentligen inte så mycket om de norra delarna av detta land men hittade efter en hel del sökande ett schyst boende för tre nätter. Från Salzburg i Österrike till Pula i Kroatien hade vi inga större hinder på färdvägen, vi gick i mål (48,5 mil) på den utlovad tiden 5 timmar, men med raster  tog det ca sex, sju timmar. Dessutom passerade vi Slovenien där lunch intogs och vi hade nu passerat fem länder som senare samma dag blev till sex länder när vi kom fram till Pula i Kroatien. Resan mellan Vallentuna och Pula blev ungefär 242,5 mil.

Dag 5 – 6 

Vi hade trots ostadigt väder ett par fina dagar i Pula, där vi bland annat besökte den stora amfiteatern. Vi fick äntligen bada i det kristallklara havet och ligga i solstolen några timmar. Helst hade vi velat fortsätta söderut, men vi var ju tvungna att ta oss tillbaka norrut. Vi hade bara hundvakt i ca 11 dagar så det gällde att utnyttja tiden optimalt, därför gick vi upp senast 07.00 på morgonen och var vakna så länge vi orkade.

Se mina inlägg Salzburg till Pula och Sol, bad och oväder 

Dag 7  

Det känns för det mesta bra att lämna ett ställe för nya platser. Inget undantag denna morgon då vi styrde bilen mot Ungern och Budapest, trots att resan gick norrut och att regnet öste ner inledningsvis av dagen kändes det spännande att få se lite av en ny storstad för oss. Självklart borde vi haft flera dagar att göra Budapest på, men vi var ändå glada att vi hade möjligheten att få se lite av denna trevliga stad. Bilresan mellan Pula och Budapest på 61 mil skulle ta dryga sex timmar, men man får lägga till minst en timme för raster och eventuella stopp. Vi startade vid åtta-tiden på morgonen och tänkte att vi skulle vara framme tidig eftermiddag i Budapest och det gick helt enligt plan ända tills vi kom fram till huvudstaden då det trots att Budapest är en enkel stad att hitta i blev en del strulighet innan vi hittade vårt hotell. Dagens resa till Ungern gjorde att vi fick in det sjunde landet på sju dagar. Inte så svårt när länderna ligger tätt, tätt ute i Europa.

Budapest är absolut en sevärd stad och vi snuddade bara lite kort över några av stadens fina sevärdheter. Ungern är billigt och sevärdheterna många och jag är övertygad att vi på någon annan roadtrip söderut kommer tillbaka även hit.

Se mer i mitt inlägg om Budapest 

Dag 8

Följande morgon åt vi en riktigt god frukost där man även serverade ett glas bubbel, bra start på dagen, men inget för oss som hade många mil att köra. Vi hade bestämt oss för Tjeckien och den så otroligt charmiga kurorten Karlsbad / Karlovy Vary. Det blev åter igen en tio timmars dag i bilen då de 67 milen mestadels gick i bilkö, dessutom satt vi fast i en helt stillastående kö i två timmar. Det där med köerna i Europa tycker jag gör bilandet mindre attraktivt under sommaren, hade vi haft möjlighet hade det varit betydligt bättre att bilat under tidig höst då det fortfarande är varmt men kanske inte lika mycket turister som ska trängas i alla vägarbeten. På dagens roadtrip passerade vi även Slovakien (land nr åtta)där vi tankade och åt lunch innan vi nådde Tjeckien som land nio!

Det tog sin tid att ta sig till Karlsbad men det var mödan värt. Denna hälsosamma kurort med sina varma källor är en riktigt drömstad om man gillar mysiga promenadvägar med mycket vacker bebyggelse. Här hade man kanske behövt lite mer tid om man hade varit intresserad av ett spa-besök, det finns många olika typer av spa och nästan varje hotell höll med sitt eget spa. Vi var dock mer intresserade av alla välskötta och intressanta byggnader som ligger i sluttningarna ner mot dalen och floden Eger. Här finns även många av sevärdheterna, restauranger och butiker.

Se mitt inlägg om Karlsbad /Karlovy Vary

Dag 9

 Vi tog det lugnt under morgonen och tidig förmiddag hann vi med en tur runt i Karlsbad för att se om vi missat något kvällen innan. Vi lämnade lite motvilligt Tjeckien, som jag tycker har mycket att erbjuda. Det finns många intressanta städer särskilt i västra delarna, naturen är grönskande och priserna är förhållandevis bra på både hotellrum och restauranger. Ute på vägarna blev det en ganska bra dag trots att det är många vägarbeten som stoppar upp trafiken. Vi körde de 39 milen på fyra, fem timmar och anlände staden Potsdam strax utanför Berlin tidig eftermiddag. Vi besökte i den fantastiska slottsparken Sanssouci med flera slott och byggnader samlade i den magnifika trädgården.

Se mitt inlägg om slottsparken Sanssouci.

Dag 10 – 11

Dags att säga farväl till Tyskland, det tog oss 4 timmar att köra de 39 milen mot Puttgarden. Det är inte det roligaste att åka hemåt, men vi stannade till för lite shopping i den enorma bordershoppen vid Puttgardens hamn, alltid bra med lite billigare drycker. Det blev även lite väntetid för att åka på färjan mot Rödby så vi bestämde oss för en sista övernattning i Helsingborg, det kändes ganska lagom att köra 58 mil och få en mysig kväll i en av mina absolut favoritstäder. Vi lämnade Helsingborg strax före klockan sju på morgonen, då var vi i princip helt ensamma på E4 ända upp till Jönköping, inte alls dumt att köra bil i Sverige!

Mitt inlägg Potsdam – Helsingborg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 thoughts on “Roadtrip i Europa – Nio länder på elva dagar

 • september 13, 2018 kl. 8:23 f m
  Permalänk

  Autobahn är så läskig! Jag körde själv där i sommar och tycker problemet utöver vägarbeten är att det är så mycket långtradare på vägen. Kommer man i osynk så kommer man inte förbi dom för alla bilar dundrar på i 180 i vänsterfilen.

  Svar
  • september 13, 2018 kl. 6:11 e m
   Permalänk

   Ja det kan gå undan i extrema hastigheter, så det gäller att ha koll i backspegeln, verkligen obehagligt!
   Kul att du tittade in på min sida!
   Christina

   Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

1 × tre =