Bilresa EuropaEuropa

Roadtrip i Europa – Nio länder på elva dagar

Det gäller att vara effektiv, ja det är lite så vi tänker när vi kommer iväg på en liten men härlig roadtrip ute i Europa. Det är länge sedan sist, men så efterlängtat. Vi älskar att åka bil, det spelar nog ingen roll om vi befinner oss på E4:an eller på A1 nere i Tyskland, att bila litet som i stort är den perfekta semestern.

När vi äntligen hittar hundvakt kastar vi oss in i vår bil och den är som gjord att köra snabbt på autobahn. Härligt, härligt tills vi hamnar i alla vägarbeten som görs nu under sommaren. Vem är jag att klaga över vägarbeten i Europa, men i mitt tycke kan jag ändå känna, hur tusan kan man riva upp så många mil utan att bekymra sig över de konsekvenser som vi bilister får genomlida, istället för att snabbt göra en kortare sträcka klar och åter släppa på trafiken?

På många håll är det läskigt trångt i ytterfilen och stora fordon trängs i innefilen, en minsta felrattning, ja då blir det inte roligt!

Att sitta i bilkö är inget för mig, det är så bortkastad tid, men köer är nog något man måste räkna med när trafiken genom Europa växer allt mer.

Dag 1 

Vi startar i Vallentuna strax norr om Stockholm och kör via Helsingborg till Helsingör i Danmark. Förvisso stannar vi inte så länge i Danmark men här känner jag mig ganska hemma trots den lite krångliga danskan.

I år blir det en kort visit i grannlandet Danmark och väl i Tyskland är det dags för övernattning. Det blir en riktigt lång dag men helt okej när allt går som det ska, det vill säga inga oplanerade stopp eller andra missöden. Den totala resvägen på 90 mil, inklusive raster, färjeöverfarter samt rundtur i Helsingborg tar cirka 11 timmar. Det blir tre länder på en och samma dag, en helt perfekt start på en roadtrip.

Mitt inlägg Roadtrip i Europa – Mot Romantiska vägen / Romantische strasse

Dag 2

God morgon Tyskland!

Vi bor knappa 2 km utanför Lübecks stadskärna och innan vi fortsätter färden söderut tar vi oss en liten titt på Lübeck som är en riktigt mysig stad. Som på beställning marscherar en musikkår genom staden, så härligt Tyskland, precis så som det ska vara.

Mysigt är det i Tyskland tills vi åter hamnar på autobahn där vi ganska långsamt kör söderöver. Resan ned till den så underbara staden Rothenburg ob der Tauber tar dryga sju timmar, bra men betydligt längre än vad vi räknat med.  Dagens etapp blir dryga 56 mil men det blir några fler stopp än planerat när vi bland annat stannar till i Würzburg en bra stund för att leta efter starten på “Romantiska vägen” .

Romantische Strasse

I många år har vi pratat om att köra den Romantiska vägen som startar i Würzburg och går genom ett gäng härliga småstäder ned till Füssen i den sydligaste delen. Det blir dock betydligt stressigare än vi tänkt oss, jag tror att man behöver minst tre dagar för att stanna till vid till exempel slottet Neuschwanstein. Vi besöker några av alla de småstäder som är markerade som sevärda utmed den vackra men kanske lite turistiska bilväg.

Mitt inlägg om Romantiska vägen söderut 

Dag 3

Efter en underbar eftermiddag och kväll samt en morgon i den undersköna staden Rothenburg o b der Tauber är det dags att lämna för att köra mot nästa stad på romantiska vägen. I början går det jättebra men som vanligt hade man grävt upp en rejäl vägsträcka för vägarbete och som gör att vi tappar mycket tid. Att jag dessutom tror att det bara är att köra in på slottet Neuschwanstein i Schwangau är lite skrattretande.

Nej här gäller det att god tid att planera sin resrutt och vi börjar så smått ledsna på alla köer och vägarbeten och tänker att det inte skulle vara så dumt med lite vila vid havet. Orterna utmed Romatische strasse passeras av i snabb takt men vi hinner ändå njuta av flera av de klassiska städerna utmed rutten. Det blir en lång dag på vägarna trots att den totala vägsträckan bara är cirka 48 mil men med alla stopp utmed vägen tar det nästan 10 timmar att nå Salzburg i Österrike. Vi har nu besökt fyra länder på tre dagar.

Dag 4

Synd att lämna Salzburg som är en så himla fin stad, men det finns säkert fler tillfällen att återkomma. Vi bestämmer oss till sist för Kroatien, vi har ju hört att det ska vara så bra där, vi vet egentligen inte så mycket om de norra delarna, men hittar efter en hel del sökande ett schyst boende för tre nätter. Från Salzburg i Österrike till Pula i Kroatien har vi inga större hinder på färdvägen, vi går i mål (48,5 mil) på den utlovad tiden 5 timmar, men med raster  tar det ca sex, sju timmar. Under dagens resa passerar vi Slovenien där lunch intas och vi har nu passerat fem länder som senare samma dag blir till sex länder när vi kommer fram till Pula i Kroatien. Resan mellan Vallentuna och Pula blir ungefär 242,5 mil.

Dag 5 – 6 

Vi har trots ostadigt väder ett par fina dagar i Pula, där vi bland annat besöker den stora amfiteatern. Vi får äntligen bada i det kristallklara havet och ligga i solstolen några timmar. Helst har vi velat fortsätta söderut, men vi är ju tvungna att ta oss tillbaka norrut. Vi har bara hundvakt i knappa 11 dagar så det gäller att utnyttja tiden optimalt. Det blir tidiga morgnar med uppstigning senast  07.00 på morgonen men ganska sena kvällar, vi försöker vara vakna så länge vi orkar.

Se mina inlägg Roadtrip till Pula i Kroatien och Pula i Kroatien bjuder på sol, bad och oväder

 

Dag 7

Det känns för det mesta bra att lämna ett ställe för nya platser. Inget undantag den här morgon när vi styr bilen mot Ungern och Budapest, trots att resan går hemåt och regnet öser ner inledningsvis av dagen känns det spännande att få se en ny storstad.

Självklart borde vi haft flera dagar att göra Budapest på, men vi är ändå glada att vi hade möjligheten att få se lite av denna trevliga stad. Bilresan mellan Pula och Budapest på 61 mil skulle ta dryga sex timmar, men man får lägga till minst en timme för raster och eventuella stopp. Vi startar vid åtta-tiden på morgonen och tänker att vi skulle vara framme tidig eftermiddag i Budapest och det går helt enligt plan. Dagens resa till Ungern gör att vi får in det sjunde landet på sju dagar. Inte så svårt när länderna ligger ganska tätt ute i Europa.

Budapest är absolut en sevärd stad och vi snuddar bara lite kort över några av stadens fina sevärdheter. Ungern är billigt och sevärdheterna många och jag är övertygad att vi på någon annan roadtrip söderut kommer tillbaka även hit.

Se mer i mitt inlägg om Budapest 

Dag 8

Följande morgon äter vi en riktigt god frukost där man även serverar ett glas bubbel, bra start på dagen, men inget för oss som har många mil att köra. Vi har bestämt att ta oss till Tjeckien och hamnar så småningom i den otroligt charmiga kurorten Karlsbad / Karlovy Vary. Det blir åter igen en tio timmars dag i bilen när de 67 milen mestadels gick i bilkö, dessutom satt vi fast i en helt stillastående kö i två timmar.

Det där med köerna i Europa tycker jag gör bilandet mindre attraktivt under sommaren, om vi haft möjlighet har det varit betydligt bättre att bilat under tidig höst när det fortfarande är varmt men kanske inte lika mycket turister som ska trängas i alla vägarbeten. På dagens roadtrip passerar vi även Slovakien (land nr åtta) där vi tankar och äter lunch innan vi når Tjeckien som blir land nummer nio.

Det tar sin tid att ta sig till Karlsbad men det är mödan värt. Den hälsosamma kurorten med sina varma källor är en riktigt drömstad om man gillar mysiga promenadvägar med mycket vacker bebyggelse. Här är även ett perfekt resmål om man är intresserad av att besök spa, det finns många olika typer och nästan varje hotell höll med sitt eget spa. Vi är dock mer intresserade av alla välskötta och intressanta byggnader som ligger i sluttningarna ned mot dalen och floden Eger. Här finns även många av sevärdheterna, restauranger och butiker

Se mitt inlägg Karksbad / Karlovy Vary i Tjeckien – En av de sötaste städerna i Europa?

Dag 9

 Vi tar det lugnt under morgonen och tidig förmiddag hinner vi med ännu en tur runt i Karlsbad för att se om vi missat något kvällen innan. Vi lämnar lite motvilligt Tjeckien, som jag tycker har mycket att erbjuda. Det finns många intressanta städer särskilt i västra delarna, naturen är grönskande och priserna är förhållandevis bra på både hotellrum och restauranger.

Ute på vägarna är det en ganska bra dag trots att det är många vägarbeten som stoppar upp trafiken. Vi kör de 39 milen på fyra, fem timmar och anländer staden Potsdam strax utanför Berlin tidig eftermiddag. Vi besöker den fantastiska slottsparken Sanssouci med flera slott och byggnader samlade i den magnifika trädgården.

Se mitt inlägg om slottsparken Sanssouci.

Dag 10 – 11

Dags att säga farväl till Tyskland, det tar oss 4 timmar att köra de 39 milen mot Puttgarden. Det är inte det roligaste att åka hemåt, men vi stannar till för lite shopping i den enorma bordershoppen vid Puttgardens hamn, alltid bra med lite billigare drycker. Det blir även lite väntetid för att åka på färjan mot Rödby så vi bestämmer oss för en sista övernattning i Helsingborg, det känns ganska lagom att köra 58 mil och få en mysig kväll i en av mina absolut favoritstäder. Vi lämnar Helsingborg strax före klockan sju på morgonen,  vi är i princip helt ensamma på E4 ända upp till Jönköping, inte alls dumt att köra bil i Sverige.

Mitt inlägg Allt har ett slut – Potsdam till Helsingborg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 svar på ”Roadtrip i Europa – Nio länder på elva dagar

 • Autobahn är så läskig! Jag körde själv där i sommar och tycker problemet utöver vägarbeten är att det är så mycket långtradare på vägen. Kommer man i osynk så kommer man inte förbi dom för alla bilar dundrar på i 180 i vänsterfilen.

  Svar
  • Ja det kan gå undan i extrema hastigheter, så det gäller att ha koll i backspegeln, verkligen obehagligt!
   Kul att du tittade in på min sida!
   Christina

   Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

nio + tolv =