Roadtrip Europa – Rothenburg o d Tauber till Salzburg (Romantische Strasse)

Följande morgon var planen att hinna med så många städer utmed Romantiska vägen som möjligt. Det skulle nog inte bli några problem alls tänkte jag och trodde att det till och med skulle bli så pass mycket tid över att jag bokade in oss för övernattning i Salzburg, Österrike. Det skulle bli ca 50 mil vilket i min värld inte är särskilt mycket. Bara ett par mil från Rothenburg ob Tauber ligger nästa ort/stad utmarkerad på Romantiske Strasse – Shillingsfürst.

När vi körde genom staden såg den inte så rolig ut men det skulle ligga ett fint barockslott högt över staden. Vi letade oss fram, parkerade bilen, njöt lite av tystnaden och den fina vyn över Shillingsfürst. Snart hittade vi det vackra slottet!

Schloss Schillingsfürst

Mycket vackert slott som tillhör ätten Hohenlohe – Schillingsfürst. Något som verkade vara lite häftig var att slottsparken hade en samling med jaktfalkar, de hade någon slags show för publik, dock inte denna tidiga måndagförmiddag då allt verkade stängt och vi var helt ensamma.

Vi körde ytterligare några mil söder ut mot den vackra senmedeltida staden Dinkelsbühl. Vi parkerade mitt på torget och promenerade runt bland präktiga handelshus med korsvirkesarkitektur. Dinkelsbühl är också en mysig stad även om min favorit hittills ändå är Rothenburg o d Tauber.

Dinkelsbühl största sevärdhet sägs vara den sengotiska kyrkan S:t Georg, givetvis besökte vi den.

Även Dinkelsbühl har en stadsmur med små torn som vi såg nere från staden. Vi tog bilen en bit upp, parkerade och tog en liten promenad för att kunna se staden lite från ovan.

Nöjda över vårt besök i Dinkelsbühl var det dags att köra vidare. Jag tänkte att det skulle passa fint med lunch i Nördlingen som var nästa stad som vi ville se på Romantische Strasse. Vi programmerade in Nördlingen på gps:n, det var bara 38 kilometer vilket skulle ta dryga halvtimmen.

En bit utanför Dinkelsbühl dök det plötsligt upp skyltar för omledning av trafiken mot Nördlingen, men dessa ignorerade vi då det såg ut som det bara gällde för lastbilar, ganska snart kom även meddelande på vår gps, “omledning, vänd tillbaka mot Dinkelsbühl”, sträckan på omledningen var hela 8 mil och dryga en timme extra. Ha,ha  gps:n måste skämta!? Nej, Gps:n skämtade inte, det blev vi varse då vägen tog slut på grund av ett rejält vägarbete. Bara att köra tillbaka och finna sig i sitt öde, men nog måste det finnas en annan väg för att ta sig till Nördlingen? Minuterna tickade så fort och förmiddagen hade sedan länge övergått till lunchtid och mer än så.

Nja det var nog bara att strunta i Nördlingen köra ut på motorvägen och ta oss in på Romantische Strasse lite längre fram. Efter att vi vrålhungriga kastade oss in på första bästa Mc Donalds i Augsburg, ätit oss mätta, fortsatte vi i tron att vi var på banan igen. Tiden gick dock alldeles för fort och vi skulle också gärna vilja se slottet Neuschwanstein i Schwangau och staden Füssen, som ligger längst ned i söder på Romantische Strasse.

Det blev således att köra utmed Romantiska vägen utan att se närmare på de städer som är markerade som sevärda. Nåväl till sist kom vi fram till Schwangau och kunde äntligen skymta det mäktiga slottet.

Ja vad hade jag egentligen trott när det gällde att besöka slottet? Kanske att köra dit parkera bilen och ta en snabb guidad tur! Riktigt så lätt var det inte, när vi kom fram till Schwangau, såg vi att det förmodligen var så att man stod i en låång kö för att köpa biljett och sedan vänta snällt på sin tur för att besöka slottet, en väntetid på säkert ett par timmar.

Efter lite närmare efterforskning visade det sig att man bör vara där väldigt tidigt på förmiddagen för att slippa dessa oändliga köer. Vi bestämde genast att vi skippar detta och gör slottet någon annan gång och istället körde vi vidare ett par kilometer till Füssen, en stad vi besökt för länge sedan och som jag varit sugen på att få se igen.

Füssen är en underbar liten stad med närhet till Alperna, det lilla slottet och den mysiga stadskärnan gör staden till ännu en favorit, trots turisttrycket. Vi styrde kosan direkt mot den äldre delen av staden och fick leta en stund efter parkeringsplats.

Istället för det berömda  sagoslottet Neuschwanstein fick vi nöja oss med det lite mindre ståtliga Hohes Schloss, som ligger högt över staden. Kanske inte världens roligaste ställe, men fint på sitt sätt med de vackra målningarna som pryder fasaden och som lurar ögat att tro att målningarna är snickrade burspråk och andra fina fönsterdetaljer.

Hohes Schloss

Efter någon timmes flanerande i Füssen och vid slottet Hohes fick vi sätta fart mot Salzburg. Dagen hade gått alldeles för fort, vi hade hela 21 mil kvar att köra och det blev en hel del mindre vägar med mycket trafik vilket gjorde att vi kom fram först vid 19 – tiden till hotellet.

Vi bodde väldigt nära Mirabell Garden, en mycket sevärd och vacker park, efter middagen hann vi i skymningen se lite av alla fina blomsterarrangemang som pryder parken.

Det blev en riktigt händelserik och härlig dag, kanske i mäktigaste laget att göra så mycket på en och samma dag. Visst blev det några missar här och där men trafikläget gör det svårt att få till allt man vill hinna se. Det kändes förstås lite tråkigt att behöva lämna Salzburg redan nästa dag men en ny resplan hade tagit fart och innan vi somnade denna kväll gjorde jag en ny bokning för följande dagar. Det var dags att köra mot havet!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

1 × 2 =