BayernBilresa EuropaÖsterrikeTyskland

Romantiska vägen söderut

Följande morgon är planen att hinna med så många städer utmed Romantiska vägen som möjligt. Det ska nog inte bli några problem alls tänker jag och tror att det till och med kan bli så pass mycket tid över att jag bokar in oss för övernattning i Salzburg, Österrike. Det är ju bara cirka 50 mil vilket i min värld inte är särskilt mycket. Först ska vi fortsätta vår bilfärd på Romantische strasse och bara ett par mil från Rothenburg ob Tauber ligger nästa ort/stad utmarkerad på kartan för den Romantiska vägen – Shillingsfürst.

Shillingfürst med sitt vackra barockslott

Vi kommer ganska snart fram till den ganska lilla orten Shillingfürst. När vi kör igenom staden ser den inte alls särskilt märkvärdig ut men enligt min karta ska det ligga ett fint barockslott högt upp över staden. Vi letar oss fram och parkerar bilen, det är måndagsmorgon och alldeles tyst, vi står en stund och förundras över tystnaden och den fina vyn över Shillingsfürst. Vi promenerar en bit och snart ser vi det vackra slottet.

Schloss Schillingsfürst

Slott med jaktfalkar

Vi möter ett mycket vackert slott som tillhör ätten Hohenlohe – Schillingsfürst. När vi tittar lite närmare på de ägor som inte är helt privata ser vi att slottsparken har en samling med jaktfalkar. Då och då ska det hållas någon slags show för publik, men dock inte denna tidiga måndagsförmiddag när allt verkar vara stängt och vi är helt ensamma turister här uppe. Vi ser ett par burar där jaktfalkarna förvaras, men vi kommer inte så nära eftersom det är inom ett inhägnat område.

Dinkelsbühl

Vi kör ytterligare några mil söder ut mot ännu en vacker och senmedeltida stad –  Dinkelsbühl. Morgonen har blivit förmiddag när vi anländer Dinkelsbühl men vi lyckas hitta parkeringsplats inne i den gamla stadskärnan och parkerar mitt på torget.  Det är en riktigt fin och mysig stad och vi tar en promenad runt bland präktiga handelshus med korsvirkesarkitektur. Dinkelsbühl är nästan lika fin stad som favoriten Rothenburg o d Tauber.

Stadsporten är inte bred men vi kommer igenom och kan njuta av ännu en riktigt fin stad på Romantiska vägen.

Dinkelsbühl största sevärdhet sägs vara den sengotiska kyrkan S:t Georg, givetvis besöker vi den.

Kyrkan är imponerade.

Stadsmur ovan staden

Nere i Dinkelsbühl ser vi en spännande mur som ligger en bra bit upp på kullarna. Det är en stadsmur med små torn som vi gärna vill se mer av och tar bilen en bit upp. Här uppe möts vi av lummiga träd och ett stort parkområde med fin utsikt över staden.

Nöjda över vårt besök i Dinkelsbühl är det dags att köra vidare. Jag tänker att det skulle passa fint med lunch i Nördlingen som är nästa stad som vi vill se på Romantische Strasse. Vi programmerar in Nördlingen på Gps:n, det är bara 38 kilometer vilket ska ta dryga halvtimmen.

Vägarbete sätter stopp för nästa sevärdhet

En bit utanför Dinkelsbühl dyker det plötsligt upp skyltar för omledning av trafiken mot Nödlingen, men dessa ignorerar vi eftersom vi tycker det ser ut som om det bara gäller för lastbilar. Ganska snart kommer även ett meddelande på vår Gps, “omledning, vänd tillbaka mot Dinkelsbühl”, sträckan på omledningen är hela 8 mil och dryga en timme extra. Ha,ha  gps:n måste skämta!? Nej, Gps:n skämtar inte, det blir vi snart varse när vägen tar slut på grund av ett rejält vägarbete. Bara att köra tillbaka och finna sig i sitt öde, men nog måste det finnas en annan väg för att ta sig till Nördlingen? Minuterna tickar på så fort och förmiddagen har sedan länge övergått till lunchtid och mer än så.

Vi får helt enkelt strunta i Nördlingen och köra ut på motorvägen för att ta oss in på Romantische Strasse lite längre fram. Efter att vi vrålhungriga kastar oss in på första bästa Mc Donalds i Augsburg, ätit oss mätta, fortsätter vi i tron att vi är på banan igen. Tiden går dock alldeles för fort och vi har ju siktet inställt att även hinna se slottet Neuschwanstein i Schwangau och staden Füssen, som ligger längst ned i söder på Romantische Strasse.

Det blir således att köra utmed Romantiska vägen utan att se närmare på de städer som är markerade som sevärda. Nåväl till sist kom vi fram till Schwangau och kan äntligen skymta det mäktiga slottet.

Slottet Neuschwanstein i Schwangau och staden Füssen

Ja vad hade jag egentligen trott när det gällde att besöka slottet? Kanske att köra dit parkera bilen och ta en snabb guidad tur. Riktigt så lätt är det tyvärr inte, när vi kommer fram till Schwangau, ser vi att det förmodligen är så att man står i en låång kö för att köpa biljett och sedan väntar snällt på sin tur för att besöka slottet, en väntetid på säkert ett par timmar.

Efter lite närmare efterforskning visar det sig att man bör vara där väldigt tidigt på förmiddagen för att slippa dessa oändliga köer, eller köpa sin biljett via nätet. Vi bestämmer oss genast att vi skippar besöket och får komma hit någon annan gång när vi har gott om tid. Istället kör vi vidare ett par kilometer till Füssen, en stad vi besökt för länge sedan och som jag varit sugen på att få se igen.

Füssen är mycket sevärd och fin stad

Füssen är en underbar liten stad med närhet till Alperna, det lilla slottet och den mysiga stadskärnan gör staden till ännu en favorit, trots turisttrycket. Vi styr kosan direkt mot den äldre delen av staden och får leta en litenstund efter parkeringsplats.

Istället för det berömda sagoslottet Neuschwanstein fick vi nöja oss med det lite mindre ståtliga Hohes Schloss, som ligger högt över staden. Kanske inte världens roligaste ställe, men fint på sitt sätt med de vackra målningarna som pryder fasaden och som lurar ögat att tro att målningarna är snickrade burspråk och fina fönsterdetaljer.

Hohes Schloss

Vi flanerar någon timmes runt i Füssen och vid slottet Hohes innan vi måste sätta fart mot Salzburg. Dagen har som vanligt gått alldeles för fort och vi har hela 21 mil kvar att köra. Det är inte motorvägen heller, färden går mot Salzburg på hel del mindre vägar med mycket trafik vilket gör att vi kommer fram först vid 19 – tiden till det förbokade hotellet.

Ett alldeles för kort besök i Salzburg

Vi bor väldigt nära Mirabell Garden, som är en mycket sevärd och vacker park. Vi äter middag alldeles strax intill och efter middagen hinner vi i skymningen se lite av alla fina blomsterarrangemang som pryder parken.

Det blir en riktigt händelserik och härlig dag, kanske i mäktigaste laget att göra så mycket på en och samma dag. Visst är det några missar här och där men trafikläget gör det svårt att få till allt man vill hinna se. Det känns förstås lite tråkigt att behöva lämna Salzburg redan nästa dag men en ny resplan har tagit fart och innan vi somnar sen på kvällen gör jag en ny bokning för följande dagar. Det är dags att köra mot havet.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

4 × fem =