Nördlingen – Charmig stad utmed Romantische strasse

Vi befinner oss i södra Tyskland och vi fortsätter sommarens bilresa vidare norrut genom att köra Romantiska vägen / Romantische strasse. Vi har kört vägen tidigare men inte hunnit besökt alla städer utmed den 35 mil långa vägsträckan som anses vara fina och sevärda. Nu när vi har ett par dagar kvar av vår semester passar vi på att besöka ett par riktigt charmiga medeltidsstäder, en av dem är Nördlingen. Staden ligger cirka 10 mil nordväst om München.

Sommaren 2021 regnar det mesta bort i Tyskland och så även vår första dag i Nördlingen som blir en regnig historia. Efter regn brukar solen komma fram och det är precis vad den gör när vi slår upp våra ögon morgonen därpå och får möta den vackra staden Nördlingen i ett helt andra färger än kvällen innan.

Stora regnmängder passerar Nördlingen, till sist håller det ändå upp och vi får ett par timmar med strålande sol.

Karta över Altstadt

Det finns många uteserveringar i Nördlingens stadskärna men inte en människa vill vara ute i ösregnet. Vi som bara är på en kort besök får använda både paraply och regnkläder.

Nördlingen – Lite historia

Redan år 100 etablerar sig romerska styrkor  och bygger en befästning här i Nördlingen. Runt år 898, nämns även en karolingisk kungsgård. År 1215 bytte kejsaren Friedrich II till sig staden som nu blev en fri riksstad med frihandelsområde. Man bygger också den första stadsmuren. År 1238 brinner stora delar av staden ner.

År 1327 beslutades att Nördlingen skulle förses med en en ny ringmur med fem portar och elva torn. Alltså den nuvarande stadsmuren byggs och gör att staden blir fyra gånger större.

År 1634 får staden stor betydelse i det trettioåriga kriget, vid det stora slaget samma år besegrades svenska trupper och staden förstördes av katolska soldater där halva befolkning dödades. År 1802 förlorar Nördlingen sin långa självständighet och blir en del av kungariket Bayern.

De fina korsvirkesarkitekturen i staden byggdes under 1500- och 1600- talen.

Vårt besök i Nördlingen

Vi som bara är på genomresa vill inte ha något regn. Vi vill se så mycket som möjligt av staden innanför ringmuren och gärna sitta på en uteservering och äta en bit god mat. Vi hinner knappt ut efter det att vi checkat in på hotellet för vår övernattning innan regnet återigen öser ner.

Vi har garderat oss med regnjacka och paraply för att ta oss en ordentlig titt på den gamla medeltida staden med många intressanta och vackra byggnader. När regnet håller upp en stund passar vi på att äta middag vid ett rekommenderat Gasthaus men blir hänvisade till restaurangens trädgård eftersom det mesta är fullbokat den här lördagskvällen. Maten är rustik och vällagad som alltid i Tyskland. Vi hinner precis svälja sista tuggan innan ett nytt regnväder drar in.

Med mat i magen får vi nya krafter och tar oss an den fantastiska ringmuren som aldrig tycks ta slut. Innan solen går ner har det till sist slutat att regna och vi får vi en fin avslutning på kvällen.

Mitt i den äldre delen av stadskärnan innanför den mäktiga ringmuren ligger den pampiga kyrkan S:t Georg.

Unik stadsmur

Vi har traskat runt i ösregn men plötsligt slutar det att regna och då har vi kommit fram till stadsmuren. En unik mur från mitten av 1300 – talet och intakt trots många krig genom århundraden.

Att få rå den här unika sevärdheten utan andra turister känns riktigt skönt. Vi är faktiskt helt själva på denna historiska mur, inga andra har väl vågat sig ut i ovädret. Vi har till en början inte någon riktigt koll på hur lång muren egentligen är när vi klättrar upp i den. Vi tycker att vi går rätt långt och det visar sig att muren är hela 2600 meter, alltså 2,6 kilometer lång och man kan gå hela sträckan på muren runt staden. Verkligen coolt.

Den över 700 år gamla ringmuren byggdes för att skydda staden från rövare och attackerande arméer. Vi går på de gamla skyttegångarna och kan samtidigt se staden på lite höjd. Murarna är cirka 6 – 8 meter höga och det finns fem lite större torn och elva mindre.

Tjock murväggar har skyddat staden mot inkräktare.

Muren ger oss en bra möjlighet att se Nördlingen på ett bekvämt sätt från alla håll.

Deininger Tor

Ett av tornet ansågs vara mycket vackert men inte särskilt praktiskt på sin tid eftersom det var det enda torn som saknade skottgluggar och blev alltid anfallet först i krigstid. År 1634 satte stadsborna själva eld på tornet när fiende hade intagit det och blev då svårt skadat. Först 1648 blev det reparerat, och står här tjusigt än idag.

Ett annat torn som jag nog tycker är lite tjusigare är det tornet eller porten som vi kör igenom när vi anländer till staden.

Boende på NH Klösterie Nördlingen

Mitt i Altstadt ligger vårt boende i i Nördlingen. Ett trevligt klosterhotell med ordinärt rum, där vi använder både munskydd och handskar när vi plockar mat i frukostmatsalen.

Vi har tur som får parkeringsplats precis utanför, vilket gör att vi snabbare kan ta oss ut på stan. Att leta parkeringsplats kan ta onödigt mycket av vår dyrbara tid.

Härlig morgon i solsken

En fantastik solig morgon möter oss när vi vaknar på söndagsmorgon. Vi har ett par timmar innan vi ska fara vidare och ger oss genast återigen ut på stan. Även om Nördlingen är en vacker stad oavsett väder blir det än vackrare när himlen är klarblå och solen lyser mot fasaderna.

S:t Georgs – Kirche

Självklart finns det en imponerande kyrka i Nördlingen. Under 1400-talet uppfördes den sengotiska S:t Georgskyrkan, den syns överallt i stan med sitt 90 meter höga och ståtliga torn. Kyrkan började byggas 1427 och stod klar 1505. I samband med reformationen blev kyrkan evangelisk stadskyrka kring 1523. Kyrkan har blev skadad i mars 1945 då den träffades av en bomb, som förstörde orgeln. Ännu en brand 1974 förstördes också en gammal barockorgel från 1610.

Vad tyckte vi om Nördlingen?

Trots vår start med ett regnväder blir vi mycket förtjusta i den fina medeltida stadskärnan inte minst för alla vackra korsvirkeshus och ståtliga byggnader. Det är lätt att irra bort sig bland husen och vi slog förstås vad om vilken som var den rätta vägen till hotellet.

Det mest överraskande med Nördlingen är den fantastiska ringmuren som går runt hela staden. Det är en riktigt häftig upplevelse att kunna vandra på muren från 1300 – talet.

Rådhuset är ett av de mest imponerande byggnaderna och där hittar man stadens turistbyrå.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

åtta + 14 =