Auvergne-Rhône-AlpesFrankrike

Makalösa vyer under bilresa på “Route Touristique des Gorges de l’Ardèche”

Under vår resa i Frankrike hittar vi en riktigt fin rutt med bil på “Route Touristique de l Árdèche”. På hisnande höjder tar vi oss över floden Ardeche. Resan är perfekt att göra med kajak eller bil. Vi reser med bil och utmed floden finns flera fina vyer att stanna till för att spana ut över naturen och floden.

____________________________________________________________________________________

Vart ska vi?

Det är en fråga som vi ofta har ställts inför under nästan alla resor det här året. Ibland vill man ha allt, samtidigt som inte tiden räcker till och det blir nästan omöjligt att bestämma sig. Ska vi resa hit eller dit?

Vi befinner oss utanför kuststaden Perpignan i Frankrike och efter att ha badat i det varma Medelhavet är det dags att fortsätta resan något norrut. Men det är ändå svårt att bestämma vart vi ska fortsätta vår resa. Vi är lite sugna på Franska Rivieran men känner att det nog får bli en resa för sig. Vi är på väg hemåt men har ändå en dryg vecka kvar för att resa.

Efter en del vånda beslutar vi oss för flera korsvirkesstäder som jag är så smått galen i. I Alsace regionen finns allt att önska och med den insikten tar vi oss vidare genom att köra norrut mot Lyon. När jag tittar lite på kartan och söker efter sevärdheter på vägen dit hittar jag en spännande biltur som i folkmun kallas “Panoramaturen vid Ardèche – ravinerna. Kan det vara något?

Vi bestämmer oss för lägga en eftermiddag för turen och svänger av huvudvägen och kör vägen “D290” som förbinder Vallon Pont dÁrc med Saint Martin d´Ardèche.

Vi kör genom vackra små byar och härliga lavendelfält i regionen Auvergne-Rhône-Alpes. Det är så vackert och helst vill vi stanna överallt för insupa den underbara atmosfären här i sydöstra Frankrike.

I regionen odlas vin och det finns flera trevliga byar med små slott eller större borgar som har sin egen vinproduktion.

Sevärdheter i varenda skrymsle

Flera av byarna vi kör igenom är så gulliga och mysiga att man vill stanna i dem alla. Då och då gör vi små stopp och tiden tickar illavarslande snabbt. Vi ska ju till en annan sevärdhet men hittar så många andra platser som vi också vill se mer av.

Det händer allt som ofta att vi börjar undra när den tid kommer då vi har all tid i världen att strosa runt och bara vara, utan att behöva stressa efter rätt sevärdhet.

Det är ju möjligheten att se och uppleva mycket som är det bästa med att resa med bil, men som tyvärr även ger mig stresspåslag över att man vet vad man missar när man under resans gång ser någon spännande eller vacker plats men inte hinner ta del av den. Lite så är det faktiskt överallt i Frankrike, ett land som har allt och som jag gärna vill återvända till.

Gorges de l’Ardeche

Efter en ganska tidskrävande resa tack vare alla undersköna landskap når vi till sist staden Vallon Pont d´Arc, vilken ligger i den nordvästra delen av kanjonravinen. Här råder semesterstämning med många husbilar, husvagnar och mycket turister. Det finns både camping och hotell.

Det kanske bästa sättet att utforska Ardache-ravinerna är förmodligen att stanna här ett par dagar och paddla kanot för att få det bästa av floden och landskapets storslagenhet. Att ta sig från Vallon Pont d’Arc till Saint-Martin d’Ardeche via floden i kajak är en cirka 35 kilometer lång tur med 300 meter höga klippor på båda sidor.

Egentligen behöver inget utesluta det andra men vi är inte helt flexibla i våra tankar vilket jag efteråt ångrar. Det hade verkligen varit så himla häftigt att testa en paddeltur. Nu blir det istället en bilresa vilket också ger fantastiska vyer högt över floden och klipporna.

Resa med bil

Vi tar oss alltså med bil och kör på rätt smala vägar och når snart högre höjder. På ett par ställen passerar vi genom klippan i små tunnlar. Ganska snart kommer vi fram till den första utsiktspunkten och vi måste förstås stanna bilen för att gå ut och spana in de makalösa vyerna.

På flera håll går vägen genom klipporna i små tunnlar. 

Ganska snart når vi svindlande höjder med fina utsikter.

Pont d’Arc

Vi som kör från norra delen av floden kommer fram till Pont dÁrc , en en stor, naturligt formad bro av klippor som bågar sig över den vidsträckta Ardèche-floden. Bågen når 34 meter över vattenytan och spänner över en bredd på 60 meter.

Vi hittar en bra parkeringsficka och får en bra vy över den naturliga bron som sträcker sig över floden och här verkar även vara ett populärt ställe för kajakpaddlare att stanna till vid någon av de stränder som ligger perfekt till under bron.

Mäktiga klippformationer i det spännande landskapet.

Bilvägen följer floden och det är vackra vyer som möter oss. De dramatiska klipporna och det grönskande landskapet tillsammans med den gröna floden och dess många strandremsor gör turen sagolik vacker.

Vägen som förbinder Vallon Pont dÁrc med Saint Martin d’Ardèche är cirka 30 kilometer lång och det finns hela elva anlagda utsiktsplatser. Vi hinner inte köra långt förrän det är dags att stanna för att njuta av nya vyer och utsikter. Vi är förstås inte helt själva, det är en populär turistväg som besöks av väldigt många turister varje år, men när vi tar oss fram över floden finns det ändå gott om plats både för att parkera bilen och beskåda de majestätiska vyerna över kanjonen och floden.

Här och där finns små men även större parkeringsfickor för bilarna. 

Naturreservat

I en cirka 22 kilometer lång kanjon slingrar sig floden Ardèche fram. Landskapet kännetecknas av dramatiska kalkstensklippor som är nära 300 meter höga. På ena sidan floden ligger den grönskande växtligheten bestående av träd och buskar. Inom hela naturreservatet finns en rik växtlighet med över tusen växtarter. Det finns även många sällsynta fåglar i området bland annat örn, egyptisk gam, pilgrimsfalk, och fladdermus.

Sedan 1980 är Gorges de l’Ardèche ett nationellt naturreservat som skyddar nästan 2000 hektar vild natur.

På den andra sidan floden ligger flera stränder där vi ser kanoterna lägga till. Det ser riktigt härligt ut att ta sig ett dopp i den klargröna floden innan färden fortsätter.

Campa vid floden

För dem som har möjlighet att paddla kanot eller vandra finns det trots bestämmelser om campingförbud i naturreservatet möjligt att tillbringa natten i två inrättade områden, Gaud och Gournier. Här kan den som övernattar sätta upp sitt tält eller sova under bar himmel.

En av utsiktsplatserna över kanjonen. 

Flera sevärdheter

Vid slutet av bilresan ser vi flera möjligheter att besöka grottor. Det finns sju olika grottor som turister kan besöka, en av dessa som vi såg utmed färdvägen var, Grotte del la Madeleine. Av reklamaffischen att döma såg den grottan mycket intressant att göra ett besök i.

Så småningom har vi kört de tre ynka milen men som tar ett par timmar för oss och vi kommer fram till Saint-Martin d’Ardèche, ett litet samhälle med cirka 1 000 invånare. Det är en gammal fiskeby vid floden Rhône med möjligheter till bad och kanotpaddling i närheten.

I den gulliga byn finns flera kaféer med uteserveringar. Även här i Saint-Martin-d’Ardèche odlas vin och kullarna i Côtes du Rhône lockar till vandring, men området är även populärt för fiske och andra familjeaktiviteter ända in i november månad.

Vi lägger givetvis den här delen av Frankrike i minnet och vem vet, en vacker dag kan vi vara tillbaka för ett mer omfattande besök i regionen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

10 − 3 =