Spanien

Santiago de Compostela – Vi besöker slutmålet på pilgrimsleden Camino de Santiago

Under sommarens bilresa i norra delarna av Spanien får vi syn på att den omtalade staden Santiago de Compostela ligger inom rimlig resa för oss. Och jag måste erkänna att vi inte visste särskilt mycket om den så otroligt vackra staden mer än att den ligger som slutdestination till pilgrimsleden Camino de Santiago i nordvästra Spanien

Utan att ha vandrat en enda meter på pilgrimsleden gör vi ändå ett besök i den läckra staden, Santiago de Compostela. 

___________________________________________________________________________________________

 

I århundraden har tusentals pilgrimer rest på Sankt Jakobs väg varje år, för att slutligen nå Galiciens huvudstad, Santiago de Compostela och komma in i den ikoniska katedralen. Enligt traditionen är detta begravningsplatsen för aposteln Jakobs reliker, som upptäcktes på 800 – talet.

Resa i norra Spanien

Vi befinner oss på bilresa i norra Spanien och har egentligen inte tänkt köra så långt in i landet mer än att toucha lite på de nordligaste delarna av landet vid Atlantkusten. Men det ena ger det andra och vid en snabbtitt på intressanta sevärdheter i de nordligaste delarna av Spanien ser vi Santiago de Compostela.

Vädret är lite lagom, inte alls så varmt som vi befarade och även om vi gärna undviker storstad under sommarmånaderna är det ett perfekt tillfälle för oss att både uppleva och göra en övernattning i Santiago de Compostela.

När vi vid lunchtid kör in i staden duggregnar det lite smått men efter att ha letat hotell en stund eller framför allt hitta en parkeringsplats vid hotellet så hinner regnet dra bort och solen kommer fram men med måttlig hetta.

Hotell nära stadskärnan

För det mesta vill vi bo så nära stadskärnan som möjligt men jag hittar ett prisvärt hotell en bit bort från den historiska stadskärnan vilket inte alls är så långt att gå. Vi tar oss både via hiss och gränder tills vi kommer fram till en den fantastiskt spännande och historiska stadskärnan.

Så här mitt på dagen är det ganska lugnt i både gränder och gator intill de största sevärdheterna i stan. Kanske beror det på siesta men sådant trodde jag faktiskt att man slutat med i moderna länder. Kanske inte i alla verkar det som, men när vi närmar oss den historiska delen av staden förstår vi att vi absolut inte är ensamma. Ingen har tagit siesta här inte!

Vandringsled

Redan år 813 e. kr upptäcktes en grav som man ansåg tillhörde aposteln Jakob den äldre. Han blev avrättad i Jerusalem men hans kvarlevor skulle ha förts till Spanien där har varit verksam. Graven blev snart känd i hela Västeuropa och pilgrimer från alla håll ville givetvis se graven. Till och med vår egen heliga Birgitta med maken Ulf Gudmarsson vandrade till Santiago de Compostela åren 1341 -42.

Än idag är Santiago de Compostela ett pilgrimsmål av stor betydelse, och vandringsleden dit kallas för Jakobsleden. Den har många sträckningar, vilka alla strålar samman vid Jesu lärjunge, aposteln Jakobs relikskrin i katedralen i Santiago de Compostela.

På flera håll i norra Spanien kan vi se den markerade pilgrimsleden

Gamla stan

Vi promenerar ganska planlöst runt i stan och hamnar till en början i Gamla stan. Sedan 1985 finns den historiska stadskärnan med på UNESCO – världsarvslista.

Vi traskar genom mysiga gator och gränder där husen har speciella fönster av burspråk med balkonglådor fyllda av blommor. Här finns även en hel del restauranger, barer, statyer, fontäner och små torg. Kanske är det aningens jobbigt att stappla runt på kullerstenarna som pryder gränderna.

Trots att vi är mitt i stan finns det många fina grönytor med blomster och annan växtlighet.

Katedralen

Även om det är lätt att springa vilse i gränderna leder alla vägar till den mäktiga katedralen, alltså själva huvudattraktionen i staden. Det är ju för katedralens skull alla pilgrimer vandrar, alltså till slutmålet på vandringsleden.

På folkmängden att döma förstår vi att det är ett måste att besöka den berömda katedralen där apostelns kvarlevor ligger begravd. Vi ställer oss snällt i kö för att ta oss in i den del som är gratis i katedralen.

Att besöka katedralen

Själva inträdet till huvudkatedralen är gratis, men vi kan se att det går att köpa biljetter till andra delar av katedralen samt göra en guidad tur. Vi tycker dock att det räcker med den del som är gratis där man kan flanera runt själv, men med väldigt många andra besökare.

Det bildas en hel del köer vid de mest intressanta sevärdheterna i katedralen. Det är minst sagt imponerande utsmyckningar i den mäktiga kyrkan. På några platser är det inte tillåtet att fotografera men överlag kan vi fota lite som vi vill.

Vi passerar några innegårdar i katedralen, där vi kan se lite av katedralens utsmyckningar även på utsidan. Det finns många spännande detaljer att imponeras över på den mäktiga byggnaden.

Spännande stad

Väl utomhus igen tar vi oss vidare genom Gamla stan och det finns mycket att se. Kanske skulle det inte vara så dumt med en guidad visning för att lära sig mer om stadens historia och även då få veta mer om alla byggnader som finns i varenda kvarter.

Stort restaurangutbud

Det finns många restauranger, caféer och barer i stadskärnan. Men det är knökfullt överallt. Det är en stad med väldigt många turister och då är vi bara framme i början av juli månad ännu. Jag kan tänka mig att augusti månad är än värre, vi har svårt att ens hitta ett bord för lite förfriskningar den här eftermiddagen.

På tal om mat, är vi vana vid att äta sent i Spanien, något som jag egentligen inte gillar. Ofta vänjer vi oss, men att inte äta middag förrän tidigast klockan nio på kvällen, är väl sent tycker jag. Så vi har definitivt inte bråttom att leta middag när vi tar oss ut på stan på kvällskvisten. Här i Santiago de Compostela verkar man dock äta middag betydligt tidigare än i övriga Spanien och när vi så tidigt som vid åtta – tiden på kvällen börjar kika efter någon bra restaurang är det djungelns lag som gäller.

Vi fattar snart var de mest populära restaurangerna ligger och kastar oss över ett bord som precis blir ledigt och vi blir inte missnöjda. Maten är bland det godaste vi ätit i Spanien.

Mix med fisk och skaldjur. 

Pazo de Fonseca

Att besöka städer lite spontant är inte alltid så lätt. Visst har vi en liten karta med oss, men den säger inte så mycket om de platser som är värda att besöka. Men med lite nyfikenhet och även ha koll på vart andra turister gärna rör sig kommer vi fram till palatset Pazo de Fonseca som tillhör universitetet. Det är ett slags bibliotek med vacker trädgård. Just här är det inte så många turister, men jag blir ändå lite nyfiken när jag ser den parkliknande trädgården skymta fram bakom ingången.

Det visar sig att innergården är öppen för allmänheten och vi kikar givetvis in. Kontrasten mot gatulivet utanför är stor, här råder lugnet, en och annan student sitter i stillhet med en bok eller samtalar lågmält. Vi beundrar den vackra byggnaden och dess fantastiska fönsterpartier i den stillsamma atmosfären.

Under våra timmar i Santiago de Compostela möter vi många vackra hus och intressanta platser.  

En fantastisk blåsorkester förgyller vår kväll. Inte ett öga torrt denna kväll.

Sevärd stad

Jag kan varmt rekommendera ett besök i Santiago de Compostela. Det är en av de absolut vackraste städer vi besökt i Spanien. En resa i nordvästra Spanien är något helt annat än att till exempel bila vid medelhavskusten. Helt klart en annan typ av miljöer och maten är fantastisk god.

Kanske kommer vi någon dag i framtiden ha möjlighet att vandra någon av pilgrimslederna, Camino de Santiago. Nu färdas vi dock med bil vilket inte heller är så dumt, men klart är att man då inte får samma möjlighet att uppleva landskapen och miljöerna som det är att vandra.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

4 × 1 =