LandskapstopparSverigeVästmanland

Fjällberget 466 m.ö.h – Västmanlands högsta punkt

Västmanlands högsta punkt ligger inte så lättillgängligt som man kanske kan tro. Vi har besökt många av Västmanlands charmiga städer och tänkte att landskapet högsta punkt inte ligger så långt bort från dessa trakter. Efter närmare efterforskningar hittar jag punkten en bra bit från de städer som ligger utmed färdvägen för sommarens allra första semesterdag, när en lång roadtrip ligger framför oss.

Jag får helt enkelt planera om lite för dagens tripp, men givetvis är det värt det lilla besväret, klart att vi måste ta oss Fjällberget där den osynliga punkten finns. Så istället för att köra den närmaste vägen till Örebro får vi ta en omväg via Ludvika och Smedjebacken och därefter kommer vi fram till Grängesberg.

Sommaren står i sin vackraste prakt när vi tar oss upp till trakterna vid Västmanlands högsta punkt. Det är synd att det är en sådan begränsad tid när grönskan är som allra fräschast. I Grängesberg håller vi på att missa avfarten upp till Fjällberget, men efter att ha lugnat ned tempot lite hittar vi rätt väg och snart kommer vi fram till Fjällbackens skidbacke och lift.

Om jag inte läst på lite hade vi nog inte hittat fram till Västmanlands högsta punkt. Det hade varit bra om det funnits en skylt som talar om att landskapets högsta topp ligger en bra bit ovanför skidbacken. Skönt att det är andra som redan hittat rätt och att vi kan gå i deras fotspår. Tur är även att backen inte är av den värsta sorten heller, Fjällbacken är förvisso en skidbacke men hyfsat lätt att ta sig uppför.

Lite svettigt är det förstås att ta sig upp den dryga kilometerna men ganska snart når vi skidliftens slut och här fortsätter en stig framåt mot en väg som leder ännu högre upp. När vi ser den tror vi först att man kanske kan köra upp till toppen men det visar sig att det nog bara är till för servicebilar som ska ta sig fram till den radiomast och det vindkraftverk som finns vid vägens slut.

Vi kommer från skidbacken som förmodligen är den enda väg eller den lättaste vägen att ta sig upp till toppen. Någon triangelpunkt kan vi inte hitta och vad jag förstår det som, är mobilmasten den plats där Västmanlands högsta punkt ligger och den är bakom lås och bom.

Västmanlands högsta punkt: Fjällberget
Höjd över havet: 466 meter över havet
Plats: Nordväst om Grängesberg
Svårighetsgrad: Ganska lätt

Roligare än så här blir det inte, men en lagom start på sommarens första resdag är det helt klart. Ingen direkt utsikt uppe från toppen är det men en bit ner får vi en fin vy över skog och sjö i Västmanland.

Hitta hit:

Kör till Grängesberg, från väg 60 i södra Grängesberg, följ skyltar mot Fjällbergets Skidanläggning, cirka. 4 km. Parkera på skidanläggnings parkeringsplats.

Alla hittade landskapstoppar:

Läs mera: Smålands högsta punkt

Läs mera: Närkes högsta punkt

Läs mera: Dalslands högsta punkt

Läs mera: Blekinges högsta punkt

Läs mera: Medelpads högsta punkt

Läs mera: Ångermanlands högsta punkt

Läs mera: Härjedalens högsta punkt 

Läs mera: Bohusläns högsta punkt

Läs mera: Östergötlands högsta punkt

Läs mera: Södermanlands högsta punkt

Läs mera: Västergötland högsta punkt

Läs mera: Skånes högsta punkt

Läs mera: Ölands högsta punkt

Läs mera: Upplands högsta punkt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tre × 3 =