LandskapstopparNärke

Närkes högsta topp – Tomasbodahöjden 298 m.ö.h

Hela två gånger måste vi göra turen innan vi hittar till Närkes högsta punkt. Första gången vi var här i trakterna hittade vi inte punkten på direkten. Vi hade vad vi tyckte en bra vägbeskrivning men något gick lite galet och tiden sprang iväg. Till sist var vi tvungna att köra ner till det lilla samhället som ligger alldeles i närheten och fick en ny och ännu bättre vägbeskrivning. Dagen höll på att övergå till kväll och när regnet sakta men säkert började strila ner beslöt vi oss för att göra turen en annan gång.

En annan gång är vi åter på plats och nu vet vi precis hur vi ska gå. Bilen parkeras så nära som möjligt, vi är inte helt säkra på om vägen kommer att hålla för en tung bil efter allt regn eller om man ens får köra bil här. Det står ingen förbudsskylt men bäst att ta det säkra före det osäkra och använda fötter och ben för att ta oss fram till Tomasbodahöjden.

Vi följer vägen någon kilometer, det känns ändå som en ganska bra väg, vi konstaterar att man nog kunnat kört hela vägen fram för att sedan parkera vid en större vändplats där Kilsbergsstugan ska ligga. Lite motion skadar ju inte och vi hittar stugan snabbt och även skylten som visar hur man ska gå för att hitta den högsta punkten.

Kilsbergsstugan ligger på en vacker plats med fin utsikt över landskapet, här ska finnas en kaffestuga som NSF – scouterna bemannar men nu är den inte öppen. Det är kanske lite för tidigt på säsongen när vi är här bara några dagar före midsommar. Med tanke på den fina vyn här vid Kilsbergsstugan, borde högsta punkten ha legat just här tänker jag innan vi fortsätter mot den korrekta platsen som det är bra skyltad till.

Tomasboda i Kilsbergen

En gång i tiden var Tomasboda den högst belägna byn i Kilsbergen i Närke. Här låg fyra små gårdar, Rusgården från slutet av 1600 – talet, Wägerstorpet, Kalle-Jansatorpet eller Kilsbergsstugan, och Scoutstugan. Idag finns bara Kilsbergsstugan kvar.

 Det är cirka 800 meter att gå på en väl upptrampad stig genom skogen, men det är lite blött i markerna. På några ställen ligger det ett par spänger vilket underlättar promenaden upp till toppen.

Tomasboda är Närkes högsta topp som ligger 298 meter över havet. Den har hård konkurrens från flera av Kilsbergens andra höga toppar som exempelvis, Rusakulan 265 meter över havet och Ullavi klint 280 meter över havet. Men Tomasboda är ändå den högsta punkten.

På platsen finns fortfarande rester av ett luftbevakningstorn som byggdes på 1930 – talet. Efter andra världskriget användes tornet som brandbevakning för att upptäcka skogsbränder i ett tidigt skeende för att snabbt kunna larma brandkåren

Tornet föll i glömska när brandövervakningen kom att ske med flygplan. Tornet som var 13 meter högt och revs på 1990 – talet.

Idag finns inget kvar av den vida utsikten som fanns en gång i tiden. Träden har för länge sen vuxit upp över höjden men en bit längre bort ska det finnas en annan utsiktspunkt, men den missar vi i vår iver att ta bilder och stoja oss över att hitta ännu en högsta landskapspunkt.

Närkes högsta punkt: Tomasbodahöjden  298 m.ö.h

Plats: Nordväst om Örebro

Svårighetsgrad: Lätt

Hitta hit: Kör till Örebro och fortsätt mot Närkes Kil. Fortsätt västerut mot Klockhammaren och Bocksboda. Strax efter Klockhammaren finns en gräsbevuxen väg med uppfälld bom mot Kilsbergsstugan. Parkera bilen eller kör fram till stugan och gå de sista 800 meterna upp till toppen.

Det finns även en annan betydligt längre väg där man parkerar vid Bodsboda och följer spåret cirka 3 kilometer och kommer fram på vägen mot Kilsbergsstugan.

Alla hittade landskapstoppar:

Läs mera: Dalslands högsta punkt

Läs mera: Blekinges högsta punkt

Läs mera: Medelpads högsta punkt

Läs mera: Ångermanlands högsta punkt

Läs mera: Härjedalens högsta punkt 

Läs mera: Bohusläns högsta punkt

Läs mera: Östergötlands högsta punkt

Läs mera: Södermanlands högsta punkt

Läs mera: Västergötland högsta punkt

Läs mera: Skånes högsta punkt

Läs mera: Ölands högsta punkt

Läs mera: Upplands högsta punkt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

2 × ett =