Södermanlands högsta topp – Vensbrinksberget

Våren börjar övergå till sommar och vi har fullt upp att resa runt i Sveriges 25 landskap för att hitta  de högsta topparna och även de nationalparker som kommer i vår väg. Under ett par dagar vid långhelgen Kristi himmelsfärd får vi möjlighet att komma iväg på ännu en roadtrip i södra Sverige och givetvis försöker vi besöka så många toppar och nationalparker som vi hinner.

Först ut och inte så långt från Stockholm ligger Södermanlands landskap och jag letar upp landskapets högsta topp, Vensbrinksberget 124 meter över havet. Jag vet inte hur många gånger vi åkt genom Södermanlands landskap men aldrig stannat så länge i och än mindre letat efter dess högsta topp. Men numera har vårt resande förändrats, numera åker vi inte genom ett landskap utan att försöka bestiga dess högsta punkt.

Vitsippor i bästa blomning.

Avfart vid Stavsjö

Vi kör motorvägen E4:an från Stockholm och förbi Nyköping och fortsätter mot avfarten Stavsjö. När man kör av motorvägen norrifrån ser man i slutet av avfarten en liten skylt med texten, Skogbyås. Här tar man av och då är är det cirka 8,6 km fram till en mindre parkeringsplats.

Framme vid “Rundslingan Skogsby”

Vi parkerar bilen och ser genast en liten informationsskylt och förstår att vi är på rätt väg när vi ser att den led som utgår från parkeringen även kommer att ta oss till Sörmlands högsta punkt. Det är en nätt liten promenad på en kilometer och de sista tvåhundra meterna går uppåt över en lättare bergshöjd.

Lättgången slinga till en början.

Vägen till Sörmlands högsta topp är mycket väl markerad.

Södermanlands högsta punkt 124 meter över havet

Vi kommer utan större ansträngning fram till Sörmlands högsta punkt. Här ligger även ett utsiktstorn som vi självklart klättrar upp i. Ganska branta trappor uppåt och så är vi till sist uppe och får en fin utsikt över skogstopparna och Södermanland.

Uppe i tornet finns en brevlåda där det ligger en gästbok som vi skriver våra namn i. Det är alltid lite skoj när landskapet uppmärksammar toppen på något sätt som man gör här i Sörmland.

Läs mera: Västergötland högsta punkt

Läs mera: Skånes högsta punkt

Läs mera: Ölands högsta punkt

Läs mera: Upplands högsta punkt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

nio + 11 =