TexasUSA

Tv – serien Dallas och ranchen Southfork – Ett hett efterlängtat besök

På vår roadtrip i USA  2014, är det ett absolut måste att besöka inspelningsplatsen Southfork i tv – serien Dallas. Jag hade under åttio- och tidigt nittiotal följt serien slaviskt. Jag tror inte att jag missat ett enda avsnitt och hade förstås lovat mig själv att den dag jag kommer till USA och Texas så ska jag till varje pris besöka Southfork i Dallas.

För dig som inte alls förstår vad jag skriver om kan jag berätta att Dallas är tv-serien som spelades in mellan 1978 och 1991 och visades i Sverige mellan 1981 och 1993.

Enträgen vinner

Det tar många år från det sista avsnittet Dallas visas tills det att vi kommer till Dallas på riktigt men till sist blir ett besök på Southfork. Då har mitt intresse sedan länge svalnat rejält för både tv-serien och de rollkaraktärer som jag för länge, länge sedan varit så tokig i.

Fascination av något alldeles annorlunda

Visst ändrar man sig genom åren, idag tittar jag knappt alls på tv och följer definitivt inga tv-serier men Dallas var när det startade i svensk tv, 1981, något helt nytt. Serien handlade om lyxliv, pengar, rika och snygga människor, intriger något som var helt utöver det vanliga. Det låg kanske lite i tidens anda efter sjuttiotalets lite tråkiga “lika för alla tänk”. Jag tror nog inte att jag var den enda som var fascinerad av alla elakheter från Jr och stackars Sue Ellen och gulliga Bobby med sin söta fru som var ärkefienden Cliff Barnes syster Pamela. Ja, vilken röra.

Förutom att tiderna och att jag själv förändras, tappade jag helt mitt intresse för Dallas när det  “Nya Dallas” startade under 2012. I mitt tycke var det så dåligt att jag faktiskt bara såg några enstaka avsnitt och ganska snart lade man ner serien för gott, när Larry Hagman alias JR gick och dog. Utan JR, inget Dallas.

Tiden på vår sida

Det höll inte på att bli något Southfork för vår del när det tog betydligt fler timmar än vad vi tänkt för vår resa från den lilla landsortsstaden Vicksburg i delstaten Mississippi till Dallas. När vi anländer hotellet i Plano strax utanför Dallas vid 16 – tiden på eftermiddagen visar det sig att Southfork stänger redan klockan 17.00 och dagen därpå som är en söndag är det stängt.

Vårt späckade schema tillät inte några extradagar, resplanen är ganska hårt pressad, det är mycket som vi vill göra och se. Jag tror aldrig att vi kört så fort för att hinna innan ranchen stängde. Nu gick det ju bra och vi hann med dagens sista visning innan de stängde för helgen. Galet snyggt timat.

Guidad tur utomhus

Den guidade turen är i mitt tycke bra, men innehåller några delar som jag tycker är lite onödiga som att till exempel att stanna till i en butik för att köpa souvenirer från tv-serien Dallas och annat krimskrams. Vi är ett gäng på cirka tjugo personer som får stiga på ett litet tåg för att åka runt på ägorna. Jag antar att det är ett praktiskt sätt att visa turisterna egendomen utan att de är i vägen på den stora ranchen som brukas av arrendatorer.

De “riktiga” familjerna på Southfork

Familjen som ägde Southfork under tiden (1978-1991) hyrde ut utomhusmiljön. Skådespelarna bodde i husbilar och vi fick berättat för oss att man endast hade inspelningstid under vissa delar av året. Familjen själva var då på semester vilket säkert var perfekt för dem under alla de år som serien spelades in.

Nu förtiden är Southfork (husdelen), ett museum över den gångna tiden, en rik affärsman ( ny familj) köpte ranchen efter det att den första serien slutat. Familjen bodde här ett tag, men tyckte att det blev alldeles för många turister som kom för att se var inspelningarna gjordes, så man tröttnade och sålde.

Guidad tur inomhus

Efter det att vi farit runt en stund på ägorna är det dags att besöka huset inomhus. Inne i huset gjordes inga inspelningar, alla inomhusscener gjordes förstås i Hollywood. Man hade istället försökt återskapat inomhusrekvisitan på detta museum så att man skulle kunna känna att man var hemma hos familjen Ewing.

Southforks pool

Poolen på Southfork var ju ständigt i händelsernas centrum. Under alla de år serien pågick var det många slagsmål som resulterade i ett och annat ofrivilligt dopp med kläderna på, men även många härliga dagar då drinkarna flödade i  ett solvarmt Dallas.

Visst är  igenkänningsfaktorn hög när vi i på riktigt får se denna så kända pool, men så liten den är, inte alls så som jag upplevde den i tv-serien.

Fun by the Pool

Här intogs många frukostar och det är bara de gula dynorna till stolarna som saknas, annars ser det precis ut som i serien.

JR och Sue Ellens sovrum.

JR:s brorsdotter Lucy sovrum.

Ewings storslagna vardagsrum med nya familjemedlemmar.

– A whisky, please!

Olja och ranch

Tv- serien handlade ju inte bara om livet på ranchen, det var nog oljan som kanske var det mest spännande, särkilt för JR, äldste sonen som var elakast av dem alla. Den godaste måste ha varit mamman, Miss Ellie, som inte såg något ont i någon av sina söner, trots att det hettade till precis framför ögonen på henne.

Helt plötsligt visade det sig att hon hade ytterligare en “son” nämligen styvsonen Ray, som varit ranchens förman, han blev så småningom son till Miss Ellie och maken Jock, hur?  Ja det kan man undra. Ray fick ett ganska stort utrymme i serien då han först prasslade med Jr:s brosdotter Lucy i starten av serien, men sedan tillhörde han familjens goda sida när han uppförde sig och gifte sig med Donna som försvann och så kom Jenna, som blev kär i Bobby när Pamela hade stuckit, men som kom tillbaka och ja, hur gick det sen?

Vem var egentligen Lucys pappa och mamma, jag har för mig att även pappan hörde till familjen Ewing på något sätt och utifrån alla lite konstiga familjeband kunde historien leva vidare med nya intriger.

Southfork var ett fantastiskt ställe, vackert och lugnt, men det ville ju Jr Ewing ändra på, han ville ha allt, både ranchen, oljeföretaget och kvinnorna. Det känns lite konstigt eftersom Jr var en gammal gubbe och inte alls lika snygg som brosan Bobby. Bobby var dessutom den goda brodern och gjorde alltid sitt bästa.

Trevlig tur med “egentid”

Under den guidade turen får vi mycket “egentid”, för att flanera runt både utomhus och inomhus. Kanske är det inte så imponerande som jag trott, huset är inte särskilt märkvärdigt och ser lite slitet ut, film är ju film och bilder förskönar ju verkligheten en hel del.

Hur som helst är det såklart jättekul att få se Southfork i verkligheten, en härlig ranch som nu har gjort sitt.

(Några av bilderna är tagna av Cristopher H från 2009)

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

8 + 18 =