KalifornienUSA

Highway 1 – Big Sur

Vi lämnade den underbara lilla staden Carmel i tät dimma och hoppet om sol grumlas genast. Så himla typiskt, kan det aldrig vara soligt när det ska?  Särskilt när dagens roadtrip ska gå på en av världens vackraste vägsträckor – Big Sur.

Vägsträcka från 1930 – talet

Denna dramatiska kuststräcka fick namnet El Pais Grande del Sur “Södern stora land” av spanska kolonisatörer i Carmel redan i slutet av 1700 – talet. Vägsträckan anlades under 1930 – talet över karga marker, sluttningar med utsikt över havet och de vilda vågorna som slår mot land. För ett par år sedan gjorde vi vårt första besök här och nu när vi hade möjlighet var det förstås ett måste att göra denna roadtrip igen. Big Sur – området sträcker sig från strax söder om Carmel-by-the-Sea ner till San Simeon en sträcka på cirka 15 mil.

Kör söderut för bästa vy

Vädermissen är kanske något som man får räkna med eftersom klimatet inbjuder till dimma, men det är absolut inget roligt för fotografering. Ett tips är att köra söderut mot Los Angeles för bästa utsikt. Då är det lättare att stanna utmed de små parkeringsfickor som ligger högt över havet utan att behöva gå över den ganska trafikerade vägen och det verkar heller inte finnas lika många parkeringsfickor i norrgående fil.

 

Rocky Creek Bridge

Ganska snart kommer vi fram till den vackra välvda bron – Rocky Creek Bridge. Bron invigdes 1932 och var under många år världens största envalviga bro med en höjd på 79 meter hög och 213 meter lång. Här invigdes Highway 1 som Kaliforniens första natursköna väg 1966.

Här stannar vi givetvis till och det är ganska många andra turister som gör detsamma förstås. För mig som är överförtjust i broar så är denna extremt fina bro är det nog dagens bästa stopp. Bron ska givetvis förevigas i alla vinklar, vi tar oss även över till den andra sidan för att se bron från andra sidan.

Det finns ett par bra parkeringar där man kan stanna för att njuta av den fina utsikten. Har man tid, lust och ork ska man även kunna ta sig ner till vissa av stränderna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tolv − 5 =