KalifornienRoadtrip Sydvästra USAUSA

Underbara kustorter mellan Los Angeles & San Diego

Ofta går mina minnen tillbaka till Los Angeles eller rättare sagt södra Los Angeles och trakterna kring San Diego. Orkar man bara med den långa flygresan (knappa 11 timmar nonstop) Stockholm till Los Angeles har man mycket vunnit. Här finns allt och ju mer tid jag tillbringar i Kalifornien desto mer älskar jag det, kan man flytta hit?

Manhattan Beach

Jag är så såld på den södra delen av  Los Angeles mot San Diego, det finns så många trevliga småorter som ligger utmed havet. Strax söder om Los Angeles flygplats, ligger härliga Manhattan Beach, ett helt underbart ställe att stanna till i för en dygn eller flera.

Sommaren 2016 hade vi en övernattning i LA och då vi skulle flyga vidare endast 24 timmar senare valde vi att bo så nära Los Angeles flygplats LAX, som möjligt. Eftersom vi hade nio timmar fördel Stockholm och jetlaggen lurade runt hörnet var det ett måste att göra något av resterande del av dagen.

Tittar man lite på kartan ser man att havet och sandstränderna ligger mycket nära flygplatsen, därför bokade vi boende med hyfsat pris med promenadavstånd till Manhattan Beach.

Efter en lång flygresa är det alltid skönt att få sträcka ut ordentligt, vi gillar att promenera och vet man att havet ligger inom räckhåll är det ju bara att gå. Vi slog ihjäl ett par timmar på Manhattan Beach, som har en underbar beach med fin pir för bästa vy. Det finns även många restauranger, små butiker och såklart en hel del folk. Dagen därpå tog vi en taxi tillbaka till LAX för flygresa till Hawaii.

Long Beach och Queen Mary

Inte långt från Los Angeles flygplats ( ca 3 mil) ligger Long Beach, ett helt perfekt stopp antingen man precis anlänt LA eller är på väg hem. Storstad men ändå en ort med beachkänsla, vi valde boende på den gamla atlantångaren Queen Mary som liger för ankare strax utanför Long Beach och är numera ett hotell. Fick för mig att vi ville känna lite historia och tänkte att en atlantångare skulle bli perfekt. Queen Mary som på 1930 – talet var en lyxkryssare mellan Southampton och New York. Under andra världskriget byggdes fartyget om för trupptransport, 1967 lade skeppet till för gott och blev då hotell.

Att bo på en atlantångare var riktigt häftigt även om det räckte med en natt. Mycket av inredningen är i originalskick, vår hytt var en något större och lite “lyxigare” med hela två sovrum. Vi bodde bra men ingen direkt lyxkänsla infann sig i de lite mörka hytterna, badrummet var inte heller någon höjdare, det var trångt och kändes som original från trettiotalet.

Huntington Beach

Fortsätter man söderut från Los Angeles mot San Diego, finns det många härliga småstäder med underbara stora beacher, som till exempel Huntington Beach. Vi bodde strax norr om själva stadskärnan, men när vi senare körde igenom själva centrum ångrar vi oss lite att vi inte bodde mitt i händelsernas centrum även om det blivit betydligt dyrare eftersom det är ett otroligt populärt semestermål för många Los Angelesbor.

Vi som bodde några kilometer utanför centrum fick ändå en helt fantastisk sandstrand och även superfin seafood, även om restaurangen inte var den mest romantiska, utan lite mer  “slafs and go-känsla”. Trots att det var lite billigare att bo utanför stadskärnan var det ändå relativt dyrt mitt i sommaren. Huntington Beach är absolut ett perfekt stopp för den som gillar långa stränder, mycket folk och det amerikanska  semester flowet.

Laguna Beach

Cirka två timmar från Los Angeles flygplats ligger underbara Laguna Beach. För något år sedan körde vi igenom orten och jag blev så förtjust att vi bokade hela fyra dygn i somras för ett par härliga stranddagar innan det åter var dags att flyga hem till Sverige.

Laguna Beach är förhållandevis en ganska stor ort, med en hel del restauranger, konstgallerier och andra småbutiker. Den stora beachen sträcker sig utmed hela orten och mitt i centrum ligger de flesta av beachens aktivitetsmöjligheter.

Badorterna ligger som på ett pärlband utmed Stilla Havskusten strax söder om Los Angeles och har man tid bör man stanna till vid dem alla. Det är förstås mycket folk under sommarmånaderna men ute på de långa härliga stränderna finns det plats för många. Utmed södra Hwy 1 ligger även det lite lyxiga New Port och charmiga Carlsbad som bägge har ett livligt folkliv och det tar tid att köra genom, men det gör absolut inget, då halva nöjet är att glida runt i en nedcabbad mustang.

Mission Beach

Ännu en härlig badort är Mission Beach som inte ligger alls så långt från San Diego. Mission Beach verkar vara en mycket omtyckt beach med en hel del folk, nöjesfält, underbar strandpromenad, många restauranger, en riktigt livfull ort, helt klart värt ett besök. Här hade vi gärna tillbringat många flera dagar än vi nu gjorde.

Coronado

Strax innan mexikanska gränsen ligger San Diego, som vi körde genom för att komma till vår sydligaste pärla – Coronado. För att komma till denna halvö körde vi över den så otroligt vackra Coronado Bridge, en underbar bro som jag sent kommer att glömma.

Coronado är känt för sina exklusiva butiker och hotell och ett av de mer kända lyxhotellet är Hotel del Coronado även kallat “Del” som jag gjorde ett hastigt besök på. Över hela ön sträcker sig fantastiska stränder och trots att vi nu inte bodde på “Del” bodde vi rätt så lyxigt på Loews Coronado Bay Resort, en bit från själva stadskärnan, då lite billigare, men ett annat år vill vi gärna testa det anrika Hotel Del Coronado.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

arton − sju =