New YorkRoadtrip USA - Från kust till kustUSA

New York del 1

Det är midsommarafton 2014 och det är äntligen dags för den så hett efterlängtade och välplanerade resan till USA. Vi ska göra en rejäl roadtrip från New York till Los Angeles, men först ska vi stanna ett par dagar i New York. Längtan är minst sagt gigantisk och vi har stora förväntningar på vår livs första resa i staterna.

Strul med Norwegian

Redan hösten 2013 bokade jag flygbiljetter med Norweigan. Det brukar ju vara billigare att vara ute i god tid och det kändes bra att sitta med varsin flygbiljetter till USA, men något händer…

Boeing 787 Dreamliner är ju ett riktigt fint plan på många sätt men som passagerare kanske man struntar i vilket bara planet går på utsatt tid. Redan när vi ska starta från Arlanda börjar vi inse att det inte står helt rätt till med Norweigan. Vi hade fått en kort information för ett halvår sedan att man ändrat flygtiden något men att allt annat var precis som när vi bokat biljetterna. När vi checkar in på Arlanda visar det sig att den Dreamlinern vi skulle åka med inte finns, vi är inbokade på ett annat flygbolag Atlantic Airlines. Detta innebar att våra förbokade exitplatser inte längre existerar och att det tyvärr inte finns några bra platser kvar. Vi chansar ändå lite och tog varsin något bättre plats fast på olika ställen för att sedan försöka byta platserna ombord på planet. Detta är förstås struligt men ändå värt ett försök som i detta fall gick vägen.

 

Framme

Resan till New York trots två eller tre timmars försening går hur bra som helst. Passkontrollen tar förstås en bra stund, vi hittar våra väskor och står en stund i taxikön innan det är vår tur att hoppa in i en bil för att ta oss till Manhattan; Park Lane Hotel – South Central Park. Väl där, checkar vi in på hotellet som vi bokat hemifrån.

Lördagsmorgon på Manhattan

Vi anländer ju riktigt sent på fredagskvällen ( – 6 timmar fr Sthlm), får en skön natt med sömn och vaknar hyfsat utvilade klockan sju på lördagsmorgon, äntligen är det dags att göra New York.

New York är ju inte resans direkta mål vi ska ju göra en roadtrip genom södra USA  för att försöka se så mycket som möjligt av landet. New York är förstås en plats som vi alltid velat besöka och nu är vi här och det finns förstås hur mycket som helst vi ville se.

 

Bra start med hotellfrukost

Vi startar morgonen med den gratisfrukost som vi fått som kompensation på grund av felaktig rum vid ankomsten. Det är viktigt att kolla upp vad man egentligen har bokat mot det man faktiskt får. Ofta blir allt rätt men tyvärr inte denna kväll då vi hamnar på nionde våningen istället för betydligt högre upp. Men vilken våning är högst upp?  Vilken våning är relevant för det pris vi gett? Klurigt, men har man gott om tid kan man ju alltid kolla upp detta dagen därpå och sedan försöka få ut den kompensation man har rätt till. Vi erbjuds frukost i tre dagar för två personer och dagen därpå, framåt eftermiddagen, ska vi få byta rum till ett lite högre upp. 

Promenad genom Manhattan

Vi blir förstås snabbt klara och ganska tidigt på lördagsmorgonen kommer vi ut på gatan för att göra Manhattan. Några “måste” ställen har vi förstås, så vi går med raska steg söderut från Central Park.

Vi har riktigt tur med vädret ganska soligt men svalt på morgonen för att under eftermiddagen bli riktigt varmt. 

Vi kommer fram till Times Square där det pågår ett stort yoga-event. Det har hunnit bli en hel del folk och man har spärrat av hela korsningen så det är ganska svårt att ta sig fram.

Vi vänder tillbaka några kvarter nordost för att besöka Rockefeller Center och Top of the Rock. 

Rockefeller Center och Top of the Rock

En av de sevärdheter vi gärna vill besöka är Top of the rock på Rockefeller Center. Vi är bland de första besökarna och får ganska snart hoppa in i hissen som tar oss upp på 67 – 70 våningen. Riktigt häftigt att  njuta av den fantastiska utsikten över Manhattan. The top of Rock anses ha den bästa utsiktsplatsen trots att Empire State Building är högre. 

 

Empire State Building. 

Dessa fantastiska skyskrapor. Ibland måste ju fönsterna fixas det måste kittlas ordentligt i benen när man hänger i denna kärra på 45 våningen.

Flanerar bland sevärdheterna

Väl nere på marken fortsätter vi söderut och kommer förbi denna lite roliga byggnad Flatiron Building. Detta är New Yorks mest kända tidiga skyskrapa vars speciella form beror på den triangelformade tomt som byggnaden står på. Det är en av de första byggnaderna med stålkonstruktion som ritades 1902 och kallas flatrion = strykjärn.

I varje gatuhörn finns det mängder av poliser och det känns verkligen som New York är en trygg stad åtminstone så här mitt på dagen.

Ont i fötterna

Vi fortsätter sedan vidare söderut förbi Union Square där det finns en hel del butiker. Broadway passerar vi snabbt för att äntligen äta lite lunch strax innan Washington Square. Nu börjar allt promenerande kännas av ordentligt i fötterna men det är bara att bita ihop och fortsätta framåt.

 

Kontrasternas stad

Vi viker av västerut för att titta lite på Greenwich Village där skyskraporna ersatts av charmiga stadsradhus och lite lummiga träd. Vi kommer fram till Triumfbågen, ja denna stadsdel är ett litet miniatyr av Paris. När man promenerar märker man påtagligt hur New York sakta men säkert förändrar sitt utseende.

China Town och Brooklyn Bridge

Snart närmar vi oss China Town där det är ett myller av folk och det finns massor av shopping. Dagen börjar bli riktigt varm och när vi passerar China Town tänker vi att det kanske skulle fläkta lite uppe på Brooklynbron. Ganska snart når vi fram till den så fantastiskt vackra bron och vi är inte ensamma precis, det är inte det lättaste att ta sig fram.

Brooklyn Bridge

När bron byggdes 1883 var den ett under av ingenjörskonst som länkade samman Manhattan och Brooklyn, som på den tiden var två separata städer. Det är också världen första hängbro i stål. Jag som älskar broar står en bra stund och bara njuter av den helt underbart läckra bron.

Promenaden fortsätter sedan söderut och ett måste är ju att även se Wallstreet.

Tunnelbana

Dagen går fort och snart är det eftermiddag och vi börjar fundera på hur vi ska ta oss tillbaka till hotellet. Gå tillbaka har vi bestämt för att kunna se den västra sidan men fötterna börjar nästan skrika av smärta och vi börjar snegla mot tunnelbanan. Ska vi våga? Jag åker aldrig kollektivtrafik hemma i Sverige så jag har verkligen ingen koll på hur det fungerar. Utomlands verkar det dock vara lättare. Bara att stoppa in 2.75 USD i en biljettautomat så får vi ut  en varsin enkelbiljett och sen är det bara att försöka hitta rätt linje. Som tur är så kan man fråga sig fram, amerikanarna är så otroligt hjälpsamma och trevliga. 

Hotel Park Lane

Efter ytterligare lite sightseeing för att faktiskt hitta tillbaka till hotellet lyckas vi utan att ta taxi den sista biten äntligen komma tillbaka till The Park Lane Hotel. I receptionen vinkar receptionisten glatt med nyklar till ett nytt rum på 43 våningen. Inte alls dumt, utsikten är grym. Faktiskt kan vi skymta Hudson River mellan skyskraporna. Hotellet är hyfsat prisvärt med tanke på rummets storlek och läget är i vårt tycke perfekt precis vid södra delen av Central Park. 

 

Nu i juni är det ljust ganska länge även i New York för att få ta del av kvällsmörkret måste vi vänta och klart att vi är rätt trötta så här första dagen i USA. Men lite av skymningen och mörkret hinner vi se innan vi stupar i säng denna första dag i USA.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tre × tre =