MississippiRoadtrip USA - Från kust till kustTexasUSA

Roadtrip genom Mississippi, Dallas och Galvestone

Vi vill gärna se några städer runt Mississippifloden, jag har fått för mig att det skulle vara något speciellt där. En del filmer har vi ju sett från denna trakt och det ligger något sorgligt över dess historia. Sagt och gjort efter att ha bokat av ett hotell i Natchez som vi tyckte låg för nära New Orleans bokar vi in oss på ett ställe lite högre upp vid Mississippi River i staden Vicksburg. Boendet lät lovande när jag bokat rum med riverview och terass.

Vi lämnar Louisiana bakom oss och kör uppåt Mississippi där blir det betydligt mindre trafik och lite bördigare trakter. Efter bara några timmar kommer vi fram till Natchez där vi stannar till och konstaterar att det nog är en fin liten stad. Vi tar en liten promenad för att sedan köra vidare mot Vicksburg som ligger någon timme norr upp.

Vad gör man en het dag i Vickesburg?

Ibland blir det inte riktigt som man tänkt. Vi är framme väldigt tidigt och det är olidligt hett denna eftermiddag. Vad gör man i en liten håla som Vickesburg? Jag känner genast ångest när vi kör runt för att invänta incheckningstiden som oftast är klockan 15. Floden är skitig och ganska svåråtkomlig, affärerna är stängda, det är ju den fjärde juli – ja stället är ingen höjdare. Ska vi sitta här? Vad gör man? Jag känner mig riktigt irriterad över att vi inte stannat kvar en natt till i Florida för att ha badat ännu en dag.

Underbart boende på The Corners Mansion

Det blir äntligen dags att checka in på det otroligt charmiga 1800 – talshuset The Corners Mansion som är ett Bed & Breakfasthotell. Det är ett gediget stenhus som verkligen hade bevarat sitt ursprung. Det så helt underbara värdparet och oförglömliga Macy & Joe  som tar emot oss är ett av de starkaste minnesbilder jag har från USA 2014. 

Tyvärr har jag inga bilder från deras huvudbyggnad men hotellet finns att hitta här: The Corner Mansion

Vi fick ett rum i en byggnad bredvid på den stora tomten och rummet, en riktig Mississippi dream.

National Military Park

Men vad skulle vi göra då? Ja mrs Macy tycker att vi ska ta bilen och köra några kilometer till National Military Park. Jag kan väl erkänna att jag inte är särskilt intresserad av det amerikanska inbördeskriget men eftersom det faktiskt inte finns så mycket annat att göra åkte vi i alla fall dit. Vi behöver inte ens lämna den ac-kalla bilen när vi färdas genom det natursköna lanskapet med gröna fält och kullar på den så historiskt tragiska platsen.

Det är verkligen inte planerat att vi ens ska åka hit och idag är det den fjärde juli. I min guidebok kan jag senare läsa att det fruktansvärda inbördeskriget fått sin början till upplösning här 1863 och just den 4 juli.

“Unionstrupperna ville få kontroll över den viktiga flodkorridoren och på så sätt skära av de konfederade staterna på mitten. Den 29 mars 1863 omringade unionstrupperna staden Vicksburg och efter en 47 dagars lång belägring kapitulerade konfederationen den 4 juli 1863. Nordstaterna fick då obestridd kontroll över floden och kapitulationen markerade början på slutet för de konfederade sydstaterna. Nederlaget var så bittert att Vicksburgs invånare vägrade delta i firandet av den fjärde juli ända fram till mitten av 1900 – talet. Händelserna berättas på gravstenar och minnesmärken i parken.”

Storslaget fyrverkeri

Lite tagna av det storslagna naturlandskapet med alla minnesstenar på de stupade soldaternas namn kör vi tillbaka till Vicksburg. Vi konstaterar att Vicksburgs invånarna har förlåtit och gått vidare när man bjuder på ett helt fantastiskt fyrverkeri senare på kvällen.

Beordrad frukost

Nästa morgon har vi cirka fem timmar att köra inte så farligt så när mrs Macy verkligen insisterar på att vi måste stanna till frukost som skulle serveras först klockan nio måste vi väl göra det. Frukost ingår ofta på de hotell vi bokat men ibland kan man hoppa över dem eftersom de inte ger särskilt mycket näring. Vi tycker dock att nio är i senaste laget när vi bara hade en natt i Dallas och gärna ville hinna se Southfork samma eftermiddag men stannar ändå för frukost av lite nyfikenhet.

Tyvärr kan man inte fota allt, men den här morgon så ställer alla hotellgästerna mangrant upp prick klockan nio vid det stora huset. Mr Joe serverar en riktigt fin frukost och alla gästerna sitter tillsammans och umgås en liten stund. Vi får prata med det trevliga paret från Houston och mamman med dottern från Naples i Florida och självaste Mrs Macy som även äter frukost tillsammans med oss. Även en annan kvinna som också kommer från Florida gör oss sällskap,  vi småpratar om vår resa som alla är mäkta imponerade av innan vi äntligen kan checka ut och en gång för alla lämna Vicksburg. 

Nya äventyr väntar

Ganska tråkig bilkörning från Vicksburg in i Texas och Dallas. Det tar betydligt längre tid än de utlovade fem timmarna eftersom trafiken är mycket tät i Dallas. Jag har bokat hotell strax utanför Dallas, i Plano eftersom jag nu äntligen skulle få se mitt Dallas – Southfork.

När tiden måste vara på rätt sida

Vi checkar in på hotellet och jag frågar i receptionen hur länge Southfork kan ha öppet och då blir det minst sagt panik. De stänger klockan fem alltså om mindre än en timme och imorgon söndag är det stängt! Va!!!! Det är inte sant! Vi har som sagt absolut inga marginaler på denna ganska stressiga roadtrip men missa Soutfork det tänker jag inte göra.

Vi kastar oss in i bilen igen och som tur är så ligger Southfork bara 15 minuters bilresa från Plano. Galet bra timat när vi kommer med den sista guidade turen för hela helgen med tio minuters marginal. De som känner mig skrattar nog åt mig, hur kunde du vara så klantig? Men till sist får jag äntligen se Southfork i verkligheten.

 

Läs mer om Southfork & Dallas här.

Vi lämnar Dallas för att återigen färdas söderut.

Byter plan

Vi lämnar Dallas redan morgonen därpå. Helt plötsligt får maken fick för att vi ska försöka åka så långt söder ned i Texas som möjligt. Jag är själv lite nyfiken och hade hört att stränderna ska vara så fantastiska nedåt Houston.

Den här lilla extratrippen visar sig inte vara så bra med tanke på att vi passerat över halvtid i USA. Vi har några förbokade platser som är svåra att boka av, bland annat Las Vegas där vi måste vara den 9 juli för att behålla det pris jag bokat för vårt boende sedan långt tidigare. Detta innebär att när vi kör från Dallas ned till Galvestone den 6 juli bara för att återigen komma ner till havet och förstås att komma så långt ned i södra Texsas man nästan kan komma. Nej det här är inget bra för min planering för resten av resan rent tidsmässigt går det, men det blir en väldigt dryg bilfärd mot Las Vegas.

 

Vi drar söderut och struntar i morgondagen.

NASA Space Center

Det har förmodligen varit smart att stannat en natt i Houston men nu kör vi förbi på jakt mot nya stränder. När vi ser en skylt där det stod NASA Space Center svänger vi av och gör ett litet besök där.

På Space Center kan man få veta allt om rymden. Säkert mycket trevligt om man är intresserad av olika kommande rymdprojekt och även de gamla. Vi stannar knappa två timmar eftersom vi betalt ganska många dollar i inträde, men jag tycker inte att besöket gav särskilt mycket.

Lång resa helt i onödan

Bara några mil till och så är vi framme i Galvestone och som vi tror skulle vara det bästa badstället på hela resan. Så fel vi har trots att det står att det ska vara en av de bästa badorterna i hela Texas. Tyvärr ligger det mängder med tjock brun stinkande tång med massor av småflugor utmed den så fantastiskt långa och fina sandstranden. Vattnet är dessutom brunaktigt men ironiskt nog ljummet varmt. Hur gärna jag än vill bada så går det bara inte. 

Det blir en lång promenad utmed stranden istället för det så hett efterlängtade badet i ett annars riktigt trevligt Galvestone.

Strax utanför hotellet ligger en mysig restaurang där det förstås serveras färska skaldjur.

Så blir det kväll igen och dags att sova inför två riktigt långa dagar i bilen. Vi har 1980 kilometer (198 mil) framför oss och dessa måste göras på två dagar. Alltså bra att vi gillar att åka bil.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

nitton − 13 =