Roadtrip USA – Mississippi – Dallas – Galvestone

Vi ville gärna se några städer runt Mississippifloden, jag hade fått för mig att det skulle vara på ett speciellt sätt där. En del filmer har vi ju sett från denna trakt och det ligger något sorgligt över dess historia. Sagt och gjort efter att ha bokat av ett hotell i Natchez som vi tyckte låg för nära New Orleans bokade vi in oss på ett ställe lite högre upp vid Mississippi River – Vicksburg. Där hade vi bokat hotell med riverview och terass. Vi lämnade Louisiana bakom oss och körde uppåt Mississippi där blev det betydligt mindre trafik och lite bördigare trakter.

Efter bara några timmar kom vi fram till Natchez där vi stannade till och konstaterade att det var en fin liten stad. Vi tog en liten promenad för att sedan köra vidare mot Vicksburg som låg någon timme norr upp.

Ibland blir det inte riktigt som man tänkt. Vi var framme väldigt tidigt och det var olidligt hett denna eftermiddag. Vad gör man i en liten håla som Vickesburg? Jag kände genast ångest när vi körde runt för att invänta incheckningstiden som oftast är klockan 15. Floden var skitig och ganska svåråtkomlig, affärerna var stängda, det var ju den fjärde juli – ja stället var ingen höjdare. Ska vi sitta här? Vad gör man? Kände mig riktigt irriterad över att vi inte stannat kvar en natt till i Florida så vi kunde ha badat ännu en dag.

Det blev dags att checka in på det otroligt charmiga 1800 – talshuset The Corners Mansion som är ett Bed & Breakfasthotell. Ett gediget stenhus som verkligen hade bevarat sitt ursprung. Det så helt underbara värdparet och oförglömliga Macy & Joe  som tog emot oss är ett av de starkaste minnesbilder jag har från USA  så här efteråt. 

Tyvärr har jag inga bilder från deras huvudbyggnad men hotellet finns att hitta här: The Corner Mansion

Vi fick ett rum i en byggnad brevid på den stora tomten och rummet, ja vad säger man – Mississippidream!

Men vad skulle vi göra då? Ja mrs Macy tyckte att vi skulle ta bilen och köra några kilometer till National Military Park. Jag kan väl erkänna att jag inte är särskilt intresserad av det amerikanska inbördeskriget men då det faktiskt inte fanns så mycket annat att göra åkte vi i alla fall dit. Vi behövde inte ens lämna den ac-kalla bilen när vi färdades genom det natursköna lanskapet med gröna fält och kullar på denna så historiskt tragiska plats.

Det var verkligen inte planerat att vi ens skulle åka hit och idag var det även den fjärde juli. I min guidbok kunde jag senare läsa att det fruktansvärda inbördeskriget fått sin början till upplösning här 1863.

“Unionstrupperna ville få kontroll över den viktiga flodkorridoren och på så sätt skära av de konfederade staterna på mitten. Den 29 mars 1863 omringade unionstrupperna staden Vicksburg och efter en 47 dagars lång belägring kapitulerade konfederationen den 4 juli 1863. Nordstaterna fick då obestridd kontroll över floden och kapitulationen markerade början på slutet för de konfederade sydstaterna. Nederlaget var så bittert att Vicksburgs invånare vägrade delta i firandet av den fjärde juli ända fram till mitten av 1900 – talet. Händelserna berättas på gravstenar och minnesmärken i parken.”

Lite tagna av det storslagna naturlandskapet med alla minnesstenar och alla de stupade soldaternas namn körde vi tillbaka till Vicksburg. Vi konstaterade att Vicksburgs invånarna hade förlåtit och gått vidare när man bjöd på ett helt fantastiskt fyrverkeri senare på kvällen.

Nästa morgon hade vi cirka fem timmar att köra inte så farligt så när mrs Macy verkligen insisterade på att vi måste stanna till frukost som skulle serveras först klockan nio måste vi väl göra det. Frukost ingick ofta på de hotell vi bokat men ibland kunde man hoppa över dem eftersom de inte gav särskilt mycket näring. Vi tyckte dock att nio var i senaste laget då vi bara hade en natt i Dallas och gärna ville hinna se Southfork samma eftermiddag men stannade ändå av lite nyfikenhet.

Tyvärr kan man inte fota allt, men denna morgon så ställde alla hotellgästerna mangrant upp prick klockan nio vid det stora huset. Mr Joe serverade riktigt fin frukost och alla gästerna satt tillsammans och umgicks en liten stund. Vi fick prata med det trevliga paret från Houston och mamman och dottern från Naples i Florida och självaste Mrs Macy som även åt frukost tillsammans med oss. Även en annan kvinna som också kom från Florida gjorde oss sällskap och vi småpratde om vår resa som alla var mäkta imponerade av innan vi äntligen kunde checka ut och en gång för alla lämna Vicksburg. 

 

Ganska tråkig bilkörning från Vicksburg in i Texas och Dallas. Det tog betydligt längre tid än de utlovade fem timmarna då trafiken var mycket tät i Dallas. Jag hade bokat hotell strax utanför Dallas, i Plano eftersom jag nu äntligen skulle få se mitt Dallas – Southfork! 

När vi checkade in på hotellet frågade jag i receptionen hur länge Southfork hade öppet och då blev det minst sagt panik. De stänger klockan fem alltså om mindre än en timme och imorgon söndag är det stängt! Va!!!! Det är inte sant! Vi har som sagt absolut inga marginaler på denna ganska stressiga roadtrip men missa Soutfork det tänkte jag inte göra.

Vi kastade oss in i bilen igen och som tur var så låg Southfork bara 15 minuters bilresa från Plano. Galet bra timat när vi kom med den sista guidade turen för kvällen och helgen med tio minuters marginal. De som känner mig skrattar nog åt mig, hur kunde du vara så klantig? Nåväl uppstressad som jag var fick jag ändå se Southfork till sist.

 

Läs mer om Southfork & Dallas här.

Vi lämnade Dallas för att återigen färdas söderut.

Vi lämnade Dallas redan morgonen därpå, maken fick för att vi skulle försöka åka så långt söder ned i Texas som möjligt. Jag var själv lite nyfiken och hade hört att stränderna ska vara så fantastiska nedåt Houston.

Den här lilla extratrippen visade sig inte vara så bra med tanke på att vi passerat över halvtid i USA. Vi hade några förinbokade platser som var svåra att boka av bland annat Las Vegas som vi måste vara i den 9 juli för att behålla det pris jag bokat för vårt boende sedan långt tidigare. Detta innebar att då vi körde från Dallas ner till Galvestone den 6 juli bara för att återigen komma ner till havet och ha varit så långt ner i södra Texsas man nästan kan komma. Nej det var en rejäl planeringsmiss, rent tidsmässigt skulle det gå men det blev en väldigt dryg bilfärd mot Las Vegas.

 

Vi drog söderut och struntade i morgondagen.

Det hade förmodligen varit smartare att stannat en natt i Houston men nu körde vi förbi på jakt mot nya stränder. När vi såg en skylt där det stod NASA Space Center svängde vi av och gjorde ett litet besök där.

På Space Center kan man få veta allt om rymden. Säkert mycket trevligt om man är intresserad av olika kommande rymdprojekt och även de gamla. Vi stannade knappa två timmar eftersom vi betalt ganska många dollar i inträde, men jag tyckte inte att besöket gav särskilt mycket.

Bara några mil till och så var vi framme i Galvestone och som vi trodde skulle vara det bästa badstället på hela resan. Så fel vi hade trots att det står att det ska vara en av de bästa badorterna i hela Texas. Tyvärr låg det mängder med tjock brun stinkande tång med massor av småflugor utmed den så fantastiskt långa och fina sandstranden. Vattnet var dessutom brunaktigt men ironiskt nog ljummet varmt. Hur gärna jag än ville bada så gick det bara inte. Men kunde du inte ha gått längre ut då? Nej det var lika dant överallt.

Det blev en lång promenad utmed stranden istället för det så hett efterlängtade badet i ett annars riktigt trevligt Galvestone.

Strax utanför hotellet låg en mysig restaurang där det förstås serverades färska skaldjur.

Så blev det kväll igen och dags att sova inför två riktigt långa dagar i bilen. Vi hade 1980 kilometer framför oss och dessa måste göras på två dagar. Alltså bra om man gillar att åka bil.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

åtta + 20 =