Brisbane – Turista i Queenslands huvudstad

Vi sa hej då till hyrbilen på flygplatsen och tog en taxi in till centrala Brisbane, där jag bara någon dag tidigare bokat boende mitt i stan. Vi hade en enda dag kvar på vår treveckors – resa i Australien och givetvis ville vi se lite av Brisbane innan det var dags att säga adjö till Australien för denna gång, för vi vill gärna komma tillbaka.

Vi checkade in på hotellet betydligt tidigare än ordinarie incheckningstid, det var inga problem. Rummet var inte så stort men funktionellt och passade oss bra för vårt besök i Brisbane. Fin utsikt var det också!

Lite fakta om Brisbane

Brisbane är huvudstad i delstaten Queensland och Australiens tredje största stad med ca 2,4 miljoner invånare. Staden blev huvudstad 1859 och då fanns det bara 7000 invånare sedan dess har den gamla straffkolonin vuxit och blivit en populär utgångspunkt för närliggande turistattraktioner som Fraser Island och Gold Coast. Huvudstadens läge vid Brisbane River har gjort att staden flera gånger har drabbats av stora översvämningar, en av dessa var 2010 – 2011 när 38 människor omkom och stora delar av Brisbane klassades som katastrofområde.

Några trevliga sevärdheter för ett kort besök i Brisbane

Vi checkade in på hotellet redan vid ett – tiden på eftermiddagen och det betydde att vi hade gott om tid att utforska Brisbane. Jag brukar alltid fråga i receptionen på hotellet om lite tips för sevärdheter och samtidigt få en lokal karta på det område som man kan tänkas hinna göra på en eftermiddag och kväll. Med karta och ett par goda tips för att göra stan gav vi oss iväg, det var perfekt väder för lite sightseeing, soligt men inte för varmt. Redan utanför hotellets ingång såg vi på lite håll en vacker kyrka som låg inklämt mellan Brisbanes alla skyskrapor så vi började med den.

St John´s Cathedral

Vi är inte särskilt kyrkliga av oss men passar gärna på att titta in i kyrkor som ser lite häftiga ut. Ofta kan inte kyrkorna runt om i världen mäta sig med våra vackra svenska kyrkor, åtminstone inte på insidan. St John´s Cathedral ligger på Ann street i Brisbanes affärsdistrikt inte långt från själva stadskärnan. Katedralen är byggd i tre etapper med start 1906 och avslutades så sent som 2009, den är öppen för allmänheten under dagtid och har speciella events flera gånger i veckan. Vi strosade runt både inomhus och utanför men jag tyckte nog utsidan var mer sevärd än insidan.

Promenad och mat utmed Brisbane River

Inte långt från St John´s Cathedral kommer man fram till Brisbane River som slingrar sig som en orm genom de centrala delarna av Brisbane. Vi började bli hungriga och sneglade lite på vad restaurangerna hade att erbjuda utmed promenadstråket Eagle Street Pier och trots att tiden för lunch sedan länge hade passerats var det ganska mycket folk som både åt och drack denna söndagseftermiddag. Vi hoppade in på ett vad det verkade som en populär restaurang med hamburgare som specialité men det fanns även andra maträtter att välja på. Vi valde hamburgaren denna dag eftersom vi även planerat in middag senare på kvällen, vi blev rejält mätta vilket var bra eftersom det väntade en riktigt lång promenad genom Brisbane denna eftermiddag och kväll. Utmed stora delar av Brisbane River ligger en fin promenad och cykelväg genom flera av stadens sevärdheter.

Tyvärr var det lite kyligt på skuggsidan av Brisbane River, solen nådde inte riktigt upp över de höga skyskraporna nu under vintertid. Däremot ligger Story Bridge med utmärkt läge i solen.

City Botanic Gardens

Vi fortsatte vidare söderut på den fina promenadvägen och kom fram längst ut på Central Business Districts halvö där City Botanic Grandens ligger. Den vackra parken är Australiens näst äldsta botaniska trädgård. Från början användes området av straffångar som grönsaksland men från 1850 -talet gjordes det om till sin nuvarande form. Flera av växterna finns fortfarande kvar sedan 1870 – talet och det finns även en särskild samling av olika palmer och bambu, det växer även vackra mangroveträd längs floden.

Mot South Bank via Goodwill Bridge

För att ta sig över Brisbane River finns det flera broar, när vi lämnat City Botanic Gardens kom vi fram till Goodwill Bridge som är en kombinerad cykel-  och gångbro. Brisbane River låg så fint i strålande solsken och det blev en fin promenad över till South Bank. Vi såg Maritime Museum som är ett sjöfartsmuseum med utställningar om Queenslands skeppsvrak som hittats längs kusten, man kan även lära sig lite om fyrars teknologiska utveckling, detta verkade klart intressant att se, men vi hade precis kommit fram till South Bank och ville gärna fortsatta promenaden norrut mot Victoria Bridge, denna fina och soliga söndag.

Fyrar och skeppsvrak, torrdocka och spännande sjöhistoria visas på Maritime Museum.

South Bank Parklands

När vi promenerat över Goodwill Bridge hamnade vi i South Bank Parklands som var centrum för Världsutställningen 1988, därefter gjorde man om området till parkområde som öppnades för allmänheten 1992. Även om det var väldigt mycket folk ute denna söndagseftermiddag var det verkligen trevligt att flanera runt bland restauranger, fontäner, gräsmattor och regnskog utmed floden.

Streets Beach

Mitt på South Bank Parkland ligger Streets Beach, som är en riktigt läcker konstgjord tropisk lagun på hela 2000 kvadratmeter. Här kan man förutom att bada, sola på den vita fina sandstranden, njuta av vackra palmer och trädgården med färgglada växter som omger den häftiga poolen. Varje år måste Streets Beach fyllas på med mer sand som hämtas från Moreton Bay, det är klart att Brisbaneborna måste vara glada för denna fina badmöjlighet mitt i stan, särskilt när det är gratis inträde.

Gratis men med vissa restriktioner.

Andra sevärdheter i South Bank Parklands

Nepal Peace Pagoda, är den enda av de internationella paviljongerna som finns kvar efter Världsutställningen 1988 .

Wheel of Brisbane, är ett 60 meter högt pariserhjul på den norra delen av parken, den uppfördes till 20 – årsjubileet av utställningen 2008.

Gillar man snö kan man åka kana och bygga snögubbar mitt på South Bank piazza.

Queen Street Mall

Vi lämnade South Bank Parklands, på håll såg vi Art Gallery Museum, men när vi bara stannar en enda dag finns det ingen tid för museum, vi vandrade istället över Brisbane River via Victoria Bridge, passerade Casino och kom in på shoppinggatan  Queen Street Mall. Här flanerade vi runt i flera stora varuhus, alltid kul att spana in vad som finns i vinterkläder, men det känns lite avlägset att köpa dunjackor och tjocka tröjor nu för oss mitt i vår sommar men för för australiensarna så är det ju vinter som gäller.

Brisbane – En mysig stad med perfekt väder

Vi är egentligen inte överförtjusta i storstäder men det har ändå känts som en perfekt tidpunkt att besöka de australienska städerna nu under juni och juli. Det har varit riktigt lagom temperatur för att orka ta oss runt på många platser under kort tid. Vi gillar att promenera och Brisbane var som gjort för att ta sig runt per fot även om det ska finnas en gratisbuss som kanske kan underlätta om man vill göra längre utflykter. Mixen av restauranger, promenadstråk, parker och shopping samt badmöjligheterna mitt i stan gör att vi gärna skulle kunna tänkas oss att återkomma för att se lite mer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

5 × 1 =