AustralienQueensland

Brisbane – Turista i Queenslands huvudstad

Vi säger hej då till hyrbilen på flygplatsen och tar en taxi in till centrala Brisbane. Bara någon dag tidigare har jag bokat boende mitt i stan. Vi har en enda dag kvar på vår treveckors – resa i Australien och givetvis ville vi se lite av Brisbane innan det är dags att säga adjö till Australien för den här gången, för vi vill gärna komma tillbaka.

Vi checkar in på hotellet betydligt tidigare än ordinarie incheckningstid, men det är inga problem. Rummet är inte så stort men funktionellt och passar oss bra för vårt besök i Brisbane. Fin utsikt är det också.

Lite fakta om Brisbane

Brisbane är huvudstad i delstaten Queensland och Australiens tredje största stad med ca 2,4 miljoner invånare. Staden blev huvudstad 1859 och då fanns det bara 7000 invånare sedan dess har den gamla straffkolonin vuxit och blivit en populär utgångspunkt för närliggande turistattraktioner som Fraser Island och Gold Coast. Huvudstadens läge vid Brisbane River har gjort att staden flera gånger har drabbats av stora översvämningar, en av dessa var 2010 – 2011 när 38 människor omkom och stora delar av Brisbane klassades som katastrofområde.

Några trevliga sevärdheter för ett kort besök i Brisbane

Vi checkar in på hotellet redan vid ett – tiden på eftermiddagen och det betyder att vi har gott om tid att utforska Brisbane. Jag brukar alltid fråga i receptionen på hotellet om lite tips för sevärdheter och samtidigt få en lokal karta på det område som man kan tänkas hinna göra på en eftermiddag och kväll.

Med karta och ett par goda tips för att göra stan ger vi oss iväg. Det är perfekt väder för lite sightseeing, soligt men inte för varmt. Redan utanför hotellets ingång ser vi på lite håll en vacker kyrka som ligger inklämt mellan Brisbanes alla skyskrapor så vi startar med ett besök till den.

St John´s Cathedral

Vi är inte särskilt kyrkliga av oss men passar gärna på att titta in i kyrkor som ser lite häftiga ut. Ofta kan inte kyrkorna runt om i världen mäta sig med våra vackra svenska kyrkor, åtminstone inte på insidan. St John´s Cathedral ligger på Ann street i Brisbanes affärsdistrikt inte långt från själva stadskärnan. Katedralen är byggd i tre etapper med start 1906 och avslutades så sent som 2009, den är öppen för allmänheten under dagtid och har speciella events flera gånger i veckan. Vi strosar runt både inomhus och utanför men jag tycker nog utsidan är mer sevärd än insidan.

Promenad och mat utmed Brisbane River

Inte långt från St John´s Cathedral kommer vi fram till Brisbane River som slingrar sig som en orm genom de centrala delarna av Brisbane. Vi börjar bli hungriga och sneglar lite på vad restaurangerna har att erbjuda utmed promenadstråket Eagle Street Pier och trots att tiden för lunch sedan länge hade passerats är det ganska mycket folk som både äter och dricker denna söndagseftermiddag.

Vi hoppar in på ett vad det verkar som en populär restaurang med hamburgare som specialité men det finns även andra maträtter att välja på. Vi väljer hamburgaren denna dag eftersom vi även planerar att äta middag senare på kvällen. Vi blir rejält mätta vilket är bra eftersom det väntar en riktigt långpromenad genom Brisbane den här eftermiddagen och kvällen. Utmed stora delar av Brisbane River ligger en fin promenad- och cykelväg genom flera av stadens sevärdheter.

Tyvärr är det lite kyligt på skuggsidan av Brisbane River, solen når inte riktigt upp över de höga skyskraporna nu under vintertid. Däremot ligger Story Bridge med utmärkt läge i solen.

City Botanic Gardens

Vi fortsätter vidare söderut på den fina promenadvägen och kommer fram längst ut på Central Business Districts halvö där City Botanic Grandens ligger. Den vackra parken är Australiens näst äldsta botaniska trädgård. Från början användes området av straffångar som grönsaksland men från 1850 -talet gjordes det om till sin nuvarande form. Flera av växterna finns fortfarande kvar sedan 1870 – talet och det finns även en särskild samling av olika palmer och bambu, det växer flera vackra mangroveträd längs floden.

Mot South Bank via Goodwill Bridge

För att ta sig över Brisbane River finns det flera broar, när vi lämnar City Botanic Gardens kommer vi fram till Goodwill Bridge som är en kombinerad cykel-  och gångbro. Brisbane River ligger så fint i strålande solsken och det blir en fin promenad över till South Bank. Vi ser Maritime Museum som är ett sjöfartsmuseum med utställningar om Queenslands skeppsvrak som hittats längs kusten. Här kan man även lära sig lite om fyrars teknologiska utveckling, som verkar klart intressant att se. Men vädret är alldeles för vackert för att gå in i på ett museum så vi fortsätter vår vandring på South Bank norrut mot Victoria Bridge, denna fina och soliga söndag.

Fyrar och skeppsvrak, torrdocka och spännande sjöhistoria visas på Maritime Museum.

South Bank Parklands

När vi promenerat över Goodwill Bridge hamnar vi i South Bank Parklands som var centrum för Världsutställningen 1988, därefter gjorde man om området till parkområde som öppnades för allmänheten 1992. Även om det är väldigt mycket folk ute denna söndagseftermiddag är det trevligt att flanera runt bland restauranger, fontäner, gräsmattor och regnskog utmed floden.

Streets Beach

Mitt på South Bank Parkland ligger Streets Beach, som är en riktigt läcker konstgjord tropisk lagun på hela 2000 kvadratmeter. Här kan man förutom att bada och sola på den vita fina sandstranden, även njuta av alla vackra palmer och den fina trädgården med sina  färgglada växter som omger den häftiga poolen.

Varje år måste Streets Beach fyllas på med mer sand som hämtas från Moreton Bay, det är klart att Brisbaneborna måste vara glada för denna fina badmöjlighet mitt i stan, särskilt när det är gratis inträde.

Gratis men med vissa restriktioner.

Andra sevärdheter i South Bank Parklands

Nepal Peace Pagoda, är den enda av de internationella paviljongerna som finns kvar efter Världsutställningen 1988 .

Wheel of Brisbane, är ett 60 meter högt pariserhjul på den norra delen av parken, den uppfördes till 20 – årsjubileet av utställningen 2008.

Gillar man snö kan man åka kana och bygga snögubbar mitt på South Bank piazza.

Queen Street Mall

Vi lämnar South Bank Parklands och på håll ser vi Art Gallery Museum, men när vi bara stannar en enda dag finns det ingen tid för museum. Vi vandrar istället över Brisbane River via Victoria Bridge, passerar Casino och kommer in på shoppinggatan Queen Street Mall. Här flanerar vi runt i flera stora varuhus, alltid kul att spana in vad som finns i vinterkläder, men det känns lite avlägset att köpa dunjackor och tjocka tröjor nu för oss mitt i vår sommar, men för för australiensarna så är det ju vinter som gäller.

Brisbane – En mysig stad med perfekt väder

Vi är egentligen inte överförtjusta i storstäder men det känns som en perfekt tidpunkt att besöka de australienska städerna nu under juni och juli. Det är en riktigt bra temperatur för att orka ta oss runt på många platser under kort tid. Vi gillar att promenera och Brisbane är som gjort för att ta sig runt per fot även om det ska finnas en gratisbuss som kanske kan underlätta om man vill göra längre utflykter. Mixen av restauranger, promenadstråk, parker och shopping samt badmöjligheterna mitt i stan gör att vi gärna skulle kunna tänkas oss att återkomma.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

19 + 17 =