Charlottenburg – Magnifikt slott i Berlin
Mitt i hjärtat av det historiska Berlin ligger Charlottenburgs slott. Ett spännande slott med en glittrande påminnelse om Preussens kungliga storhetstid. Slottet beskrivs vara ett arkitektoniskt mästerverk med sin praktfulla barockarkitektur, lummiga slottspark och rika historia. På Charlottenburg får vi också möta den intressanta drottningen, Sophie Charlotte, vem var hon egentligen?
Vi blir givetvis mycket nyfikna att själva besöka slottet under vårt besök i Berlin. Ett par kilometer utanför Berlins inre stadskärna ligger slottet Charlottenburg och jag älskar ju slott, vilket gör att vi plockar ut bilen från hotellgaraget och tar oss dit.
Slottet uppenbarar sig lite mitt i stan. Jag hade nog förväntat mig att först möta en lummig park, men slottsparken ligger bakom slottet och syns inte helt när vi anländer från framsidan, där vi parkerar bilen.
Det är ett elegant slott i blandad stil som möter oss. I den äldre delen dominerar barockstilen och i den nyare delen, är stilen rokoko och nyklassicism. En karaktäristisk del av fasaden är den höga kupolen med en staty av Fortuna på toppen. Trots att slottet till stor del förstördes under andra världskriget och har återbyggts nästan till sitt ursprungliga skick är det ett mycket vackert slott som smälter perfekt in i den omgivande miljön.
Att gå på slottsvisning
Det finns två typer av biljetter att köpa och vi tar turen i Altes schloss/ Gamla slottet för 12 €. Det finns även möjlighet att titta in i Neuer Flügel / Nya flygeln även det betalar man 12 € för. Det får dock räcka med en del av slottet, och som ger oss bra valuta för avgiften.
Slottet började byggas 1695 som ett sommarresidens åt Sophie Charlotte. Hon var hustru till kurfursten Fredrik III av Brandenburg, som senare blev kung Fredrik I av Preussen.
Sophie Charlotte ville ha en plats utanför Berlins formella hovliv, gärna en plats för vila, filosofi och kultur. Det var därför hon fick bygga det lilla lustslottet Lietzenburg, som det hette från början. Men trots att det bara var tänkt som en sommarbostad, blev slottet snabbt en central scen för kultur och politik. Efter Sophie Charlottes död 1705 döptes slottet om, till Charlottenburg till hennes ära.
.
Jag är ju väldigt förtjust i slott och det beror nog inte enbart på slottsbyggnaderna utan också på de familjer som har haft förmånen att leva och verka på slotten. Många av slotten har ofta fängslande berättelser om människorna som bott på dem, och Charlottenburg är inget undantag. Jag blir genast intresserad av den fascinerande kvinnan, Sophie Charlotte född 1668, för över 350 år sedan.
Sophie Charlotte
Sophie Charlotte von Hannover var av engelskt kungligt blod och var genom sin mor en del av den protestantiska grenen av huset Stuart som skulle ärva den engelska tronen, vilket hennes bror Georg I gjorde när han blev kung av Storbritannien 1714.
Sophie Charlotte kallades till vardags för Charlotte och i vissa korrespondenser dyker hennes olika smeknamn upp, ”Chlotta” eller ”Charlotten” som hennes mor kallades henne. Däremot kallades hon inte för ”Sophie”. Det namnet var reserverat för modern, Sophie Dorothea av Celle.
Sophie Charlotte var dock ingen vanlig furstinna för sin tid. Hon var intellektuell, musikalisk och självständig. Hon var känd för att bjuda in några av Europas främsta tänkare till sitt hov. Hon omgav sig gärna med konstnärer, författare och lärda. Slottet blev en liten men livlig upplysningsoas.
Hon spelade cembalo och komponerade själv musik. Ibland höll hon konserter i slottets salar ofta med internationella musiker. Här på Charlottenburg kunde Sophie Charlotte leva betydligt friare än i det mer stela livet vid Berlins hov. Här kunde hon klä sig enklare, promenera i parken utan eskort och föra djupa samtal med sina gäster. Hon sägs också ha haft ett torrt och intelligent sinne för humor.
Sophie Charlotte hade bara ett barn, sonen Fredrik Vilhelm I av Preussen. Han kom att spela en avgörande roll i Tysklands historia. Han var född 1688. Fredrik Vilhelm är kanske mest känd som ”Soldatkungen”, eftersom han senare blev kung av Preussen (1713–1740) och omvandlade landet till en effektiv och militariserad stat. Ironiskt nog var han alltså son till Sophie Charlotte som var en kulturälskande, frihetsälskande och intellektuell kvinna. Fredrik Vilhelm var känd för sin stränga disciplin, sparsamhet och förakt för lyx och konst.
Sophie Charlotte dog när Fredrik Vilhelm bara var 17 år gammal. Deras relation ska dock ha varit kärleksfull, men han formades starkt av sin far Fredrik I och den preussiska hovmiljön efter moderns död. Lite intressant är att Sophie Charlottes filosofiska och starka personlighet i viss mån gick i arv till hennes barnbarn, Fredrik den store/ Fredrik II, son till Fredrik Vilhelm. Fredrik den store förde åter in konst, filosofi och fransk kultur i det preussiska hovet – ett slags återkomst i mormoderns anda.
Sophie Charlotte var endast 16 år gammal när hon gifte sig med Fredrik 1684. Fredrik var 14 år äldre och mycket inriktad på politik och status. Han drömde om att bli kung vilket han också blev år 1701, när han blev Preussens första kung. Makarna var väldigt olika men Fredrik lär ha hyst stor respekt för Sophie Charlottes intelligens. Han lät henne utforma Charlottenburg som hon ville och hon fick ofta agera rådgivare i kulturella frågor.
När Sophie Charlotte dog redan vid 36 års ålder chockade det hela det preussiska hoven och Fredrik ska ha varit förkrossad över hennes död. Han stängde in sig i dagar och grät vilket var ytterst ovanligt för kungar under den här tiden. Kungen som älskat pompa och ståt vägrade låta hovet återgå till festligheter på flera månader, han förlorade helt lusten för musik och konst efter hennes bortgång. Sophie Charlotte ligger begravd i mausoleumet i slottsparken.
Efter hennes död lät Fredrik I färdigställa slottskapellet och utöka parken. Sonen Fredirk Vilhelm I hade inte samma intresse för slottet men använde det ibland. Däremot Sophie Charlottes sonson, Fredrik den store / Fredrik II var mer intresserad och lät på 1740 – talet uppföra Neuer Flügel i rokokostil. Han använde slottet delvis till sommarresidens, men han föredrog sitt andra slott Sanssouci i Potsdam. Det var nog inte lätt för kungarna att veta vilket slott man skulle vistas på när man hade några att välja på.
Mitt inlägg: Vi besöker slottet Sanssouci i Potsdam
Med tiden minskade slottets betydelse som kungligt residens men förblev ett viktigt symboliskt och representativt slott för Hohenzollernfamiljen. Efter monarkins fall 1918 blev Charlottenburgs slott statlig egendom och förvandlades till ett museum. Trots stora skador under andra världskriget restaurerades slottet under efterkrigstiden för att återfå sin forna glans.
Exteriört har slottet i huvudsak återställts i sin ursprungliga barockstil, inklusive den karakteristiska kupolen och fasaderna. Interiört är det en blandning. Vissa salar, särskilt de mest representativa som barockhallen och Porzellankabinett, har restaurerats till nära ursprungligt skick. Andra delar har rekonstruerats mer fritt eller moderniserats, beroende på tillgången till historisk dokumentation.
Sevärt besök på Charlotteburg
När vi besöker slottet är det inte särskilt mycket folk. Vi går på egen hand och följer en rundtur som går från rum till rum i två våningar. Vi ser bland annat festvåningen, Eichen-Galerie / Oak Gallery, en mycket imponerande sal som ofta används för konserter, både förr och i nutid. Här hänger även porträtt av Hohenzollern – familjen.
Porzellankabinett / Porslinssalen
I ett av de mest imponerande rummen pryds väggarna med över 3 000 kinesiska och japanska porslinsföremål. Onekligen mycket fascinerande med alla porslinsföremål som sitter överallt i den förhållandevis lilla salen. Även taken pryds med vackra målningar i ljusa pastellfärger.
Ovales Zimmer / Ovala rummet
Det är många av salarna på slottet som imponerar men en av de allra vackraste salarna är utan tvekan, Ovala rummet. Salen har en fin utsikt över slottsträdgården och är känd för sin eleganta form och vackra ljusinsläpp.
Paradeschlafzimmer – Ingen säng man sov i, till vardags.
Schlosskapelle / Slottskapellet
Mitt i slottet ligger det vackra barockkapellet med imponerande fresker och en kunglig läktare. Kapellet blev färdigställt efter Sophie Charlottes död.
Silverkammaren
En trappa upp på slottet finns mängder av olika bordsuppsättningar i guld, silver, glas och porslin som återspeglar hovets festtraditioner. Är man det minsta intresserad av vackert porslin är det en dröm att besöka silverkammaren.
Slottsparken
Strax nedanför slottet ligger slottsparken. Det är en av Berlins äldsta och mest storslagna barockträdgårdar och den erbjuder både prakt och stillhet mitt i staden. Den är anlagd på 1690-talet av den franska trädgårdsarkitekten Siméon Godeau, inspirerad av Versailles. Ursprungligen var det en barockträdgård, med symmetriska gångar, fontäner och formklippta häckar. Under 1800-talet omvandlades delar av parken till engelsk landskapspark, vilket gav parken en mer naturlig och romantisk karaktär. Parken restaurerades efter att ha skadats under andra världskriget.
Nu går vi inte runt hela parken utan har faktiskt fullt sjå att gå runt slottet som sträcker sig över ett kvarter. Det finns inga öppningar mellan slottet utan hela slottet hålls ihop med flyglar och allt. Detta gör att det blir en rejäl promenad att enbart ta sig runt slottet. Hade vi inte gått på slottsvisning skulle vi säkert orkat ta en längre promenad även i parken.
Om man besöker Berlin är det inga svårigheter att ta sig till Charlottenburg. Det finns S- Bahn i närheten och tar man bil finns det bra parkeringsmöjligheter mot kostnad.