Bo på slottSverigeVästergötland

Bjertorps slott – Trevlig slottsvistelse på Västgötaslätten

Vi är mycket förtjust i slott och tycker det är både spännande och intressant att även göra en övernattning på något av alla vackra slott som finns. På vår sportlovsresa för ett par veckor sedan gör jag en spontanbokning på Bjertorp slott i Kvänum strax utanför Vara.

Vi är trakterna kring södra Vänern och då är det inte långt till Bjertorp slott. Egentligen har jag haft slottet i mina tankar sedan förra årets slottsboende på Thorskogs slott som ligger dryga timmens bilfärd från Bjertorp. Då passade det inte riktigt in i resplanen att besöka ännu ett slott, men i år passar det desto bättre och äntligen får jag bo på slott igen. Häng med på en tur på Bjertorp slott.

Vi anländer Bjertorp slott efter en riktigt lång dag ute på vägarna. När vi stiger ur bilen ser vi trots att det är sen eftermiddag att vi nästan är själva på den ganska stora parkeringsplatsen utanför slottet. Alltid härligt att få rå ett helt slott på tu man hand. Nåja, det dyker upp ytterligare ett par gäster strax efter oss, men det är helt klart lågsäsong. Annars brukar Bjertorp slott vara fullbokat särskilt sommartid och över helgerna. Det är dessutom ett populärt hotell för golfspelare då Bjertorp golfbana ligger strax intill.

När vi stiger in på Bjertorp slott möts vi av hall med golv klätt i marmor. Vi tar ett par trappsteg upp till foajén där en minimal reception ligger intill baren. Vi befinner oss i Sveriges bäst bevarade jugendmiljö. Trots att både möbler och inredningen är lite mörk känns entrén ändå ljus. Foajén går helt och hållet i ek, även väggpaneler och möbler har samma träslag.

På första våningen ligger de olika sällskapssalongerna. Alla de tyngre möblerna är orginalmöbler designade av Ferdinand Boberg som både var arkitekt och möbeldesigner. Hans ande vilar över hela slottet då hela inredningen i princip är hans verk.

En jättebjörn välkomnar oss, björnen ska vara fälld av Littorin själv i Ryssland. 

Lite historia

Sven Henrik Littorin var en välbärgad man som köpte jordbruksegendomen Bjertorp 1856. Gården drevs framgångsrikt och man anlade även det berömda Bjertorps stuteri där man födde upp ardennerhästar. Några år innan Sven Henrik Littorin och hans fru gick bort köpte sonen Knut Henrik gården som vid den tiden befann sig i Ryssland med sin familj. Knut Henrik som föddes 1860 fick sin utbildning vid Göteborgs Handelsinstitut anställdes vid Nobels oljekoncern i Ryssland där han avancerade till chef och styrelseordförande i företaget. Under åren skapade han sig en ansenlig förmögenhet på olja och gas som han bland annat investerade på Bjertorp.

År 1911 lät han uppföra slottsbyggnaden på just den plats han vuxit upp som barn, som ett minne till sina föräldrar. I tre år pågick arbetet och alltsammans stod klart 1914. Tanken var att skapa den tjusigaste och största byggnaden på hela Västgötaslätten.

Det sägs att Littorin tvingades fly under ryska revolutionen med häst och vagn undan bolsjevikerna. Nära finska gränsen blev de upphunna av ryssarna med då har Knut Henrik bytt kläder och plats med kusken som avrättas med ett nackskott.

Vi går uppför trappan som är gjord av ek och så även räckena där varje spjäle är snidad för hand. På övervåningen ligger vårt rum som är rymligt och känns hemtrevligt. Det bjuds på sköna sängar och utsikt mot de vidsträckta åkrarna över Västgötaslätten.

Sköna sängar och rymligt rum, kanske inte mer än så, men känslan att bo på slott är alltid spännande.

Vi checkar in och lämnar våra prylar på rummet och tar oss sedan ut i parken som ligger framför slottet. Vi kan tänka oss att en varm sommardag är parken perfekt att strosa runt i. Nu är det ännu vinter men våren är på väg och trots kyliga vindar från det öppna landskapet är det inte svårt att föreställa sig hur härligt det måste vara här om bara ett par veckor när vår och sommar är på ingång.

Dagens slott ligger på samma plats där den ursprungliga huvudbyggnaden låg, man var tvungna att flytta föräldrahemmet cirka 300 meter bort. Knut Henrik som under byggnadstiden befann sig i Moskva anlitade dåtiden store arkitekt Ferdinand Boberg. Han anses vara en av de största arkitekterna i modern tid och är bland annat upphovsman till parlamentsbyggnaden Rosenbad, NK – huset och Prins Eugens Waldemarsudde. När Ferdinand Boberg fick frågan om han ville rita slottet tackade han nej. Han tyckte att det var en befängd idé att bygga ett slott ute på Varaslätten, men när Littorin gav honom fria händer och att det fick kosta vad det kosta ville antog han ändå erbjudandet.

När ritningar presenterades för Littorins hustru rynkade hon på näsan och tyckte att det var på tok för litet. Boberg dubblade då byggets storlek och 1914 stod slottet klart åt sju personer på en bostadsyta av 1954 kvadratmeter.

Sonen Knut Oskar Littorin övertog egendomen 1939 efter faderns död. Slottet var i familjens ägo fram till 1956 då det blev lanthushållsskola. År 1980 blev det hotell, restaurang och konferensverksamhet i slottet.

Slottet präglas i hög grad av sekelskiftets arkitekturideal där fasaderna är av rustikhuggna kalkstenskvadrar utom socker och portaler som är av släthuggen granit. Slottet har sparsamma utsmyckningar, balkongerna består av tidstypiska växt- och djurmotiv.

Park och slott smälter väl samman och genom terrassanläggningar utnyttjas de små nivåskillnader i marken som ger intryck av att slottet är högre än i verkligheten. Framför huvudfasaden utbreder sig en vidsträckt gräsmatta närmast omgiven av träd och buskage samt en liten damm. Den är givetvis inte i gång nu i mars månad.

Slottets inredning är påkostad och elegant i olika slags ädelträ, marmor och stuckaturer av hög kvalité. Hotellets rum är alla olika och har specialkomponerad möblemang i anslutning till den fasta inredningen.

Matsal ut mot parken.

Baren är nybyggd men känns ändå tidsenlig och passar in i slottets övriga inredning.

I baren sitter vi ljust och luftigt med utsikt mot slottets park och terrass. 

Middag på slottet

Efter en frisk promenad ute i parken väntar middagen i den praktfulla matsalen. Här är väggarna täckta med tunga ekpaneler och takstuckatur. Det känns onekligen högtidligt att inta middagen här när restaurangen uppmärksammats i White Guide för sin “unika matkonst, personliga service och den stiliga miljö som hotellets restaurang erbjuder”. Vi kan bara hålla med. Allt är utsökt här även om vi inte äter mer än en tvårättersmiddag, som är i absolut toppklass.

I salongerna hittar vi möbler från tidigt 1900 – tal.

God morgon från Bjertorp slott! 

Vi sover riktigt gott på Bjertorp slott. Inte ens ett slottsspöke dyker upp. I gryningen smyger jag mig upp och spanar ut över åkrarna och ser hur solen sakta stiger upp. En ny dag har startat!

2 svar på ”Bjertorps slott – Trevlig slottsvistelse på Västgötaslätten

 • Så fint, bara man tar sig tid!
  Vi gästade också Bjertorp, men hade visst för bråttom därifrån.
  Jag hoppas att ni får ett fint påsklov, var ni nu tillbringar det.
  /Monika

  Svar
 • Visst var det mysigt. Jag gissar att ni spelade golf vid anläggningen intill.
  Glad påsk i efterskott!
  Christina

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tolv + 8 =