EuropaPlanera resaUSA

Mina bästa tips för en lyckad roadtrip

Vissa dagar när jag kör de cirka en och halv milen till mitt jobb får jag en sån fruktansvärd längtan att bara köra förbi jobbet, trampa gasen i botten och lämna Stockholm för en lång och härlig roadtrip. De bästa resorna vi gjort genom åren är nog bilresorna. Ibland kan det kanske räcka att bara dra iväg över en helg, men ju längre bort desto bättre har det visat sig.

Här kommer några tips för en härlig roadtrip

 

Bilen

Helst ska det vara en snabb bil, med många hästkrafter!

Gärna min egen – Underbara BMW X5 – Det var då det!

Nja, kanske inte helt möjligt med varken en Lamborghini eller med den egna bilen, men de gånger vi bilat långt i Europa har vi använt vår egen bil, men flera gånger har vi även hyrt bil.

Jämför olika biluthyrare

I god tid innan avresa brukar vi jämföra priser på olika biluthyrningsföretag, som till exempel Hertz, Budget, Alamo i USA, eller Maggiore i Italien. Det finns ju mängder av biluthyrare och bilar i alla prisklasser, tillbehör, självrisk och försäkringar att välja på. Vi brukar vara noga med att kolla upp vilken självrisk man har vid eventuell olycka och alltid välja tilläggsförsäkringar där allt ingår. Ja det blir dyrt, men är förmodligen värt detta tillägg ifall olyckan är framme.

Lämplig bilmodell

Bilmodell är förstås en smaksak, senast i USA hyrde vi en superhäftig Ford Mustang Cabriolet, men som enligt mig, inte är en bil för långdistanskörning. Däremot var den oslagbart härlig att glida fram nercabbat på badorterna utmed kustvägen strax söder om Los Angeles och inte minst på Hawaii förra året. För längre bilkörning tycker jag att en ordentlig suv är att föredra, där man sitter högt och bekvämt, kanske inte så rolig men ändå bekväm att köra långt i.

Under fjolårets roadtrip i USA hyrde vi en mindre suv från Ford, som var hyfsat bekväm, men det var inte riktigt den där häftigaste känslan att sätts sig i en sådan bil. Är man inte så petig med bil, så kan man i princip ta vilken bil som helst då de flesta biluthyrare håller sig med förhållandevis nya och fräscha bilar. För två år sedan hyrde vi en så otroligt ful och tråkig bil. Jag trodde det var ett skämt när vi hämtade ut den, men trots att bilen inte var så rolig tjänade den såklart sitt syfte och vi fick en bra roadtrip ändå.

Trevlig mindre suv av modellen Ford

Tråkig mindre bil –  Chevrolet

Härlig Ford Mustang Cab på Hawaii.

Trevlig Lancia i Italien.

Mustang i USA

Önskebilen, åtminstone för en dag.

Destinationer
Var gör man den bästa roadtripen?

Ja, jag är verkligen galet förtjust att bila i USA, eftersom det finns allt för alla smaker. Samhället är som gjort för bilar med ordentliga parkeringsplatser, fina vägar och bra skyltat, ja det mesta går att göra med bilen.

Trafiken är för det mesta ganska lugn och hjälpsam. Sevärdheterna är otaliga, häftiga storstäder, storslagen natur, underbara sandstränder, hav, sjöar, magiska bergskedjor, raksträckor, vackra byggnader, lyxiga hotell, enkla motell, fantastisk god mat, ja det är kontrasternas land, som gjort för en underbar roadtrip.

Mina absoluta favoriter är Highway 1, Death Valley, Florida/Miami ner till Key West, samt västra Florida med Sanibel Island som huvudmål. Även Cape Code med sin storslagna natur är inte att förglömma och när jag ändå är på gång, Grand Canyon är en perfekt roadtrip med många stopp för fantastiska sevärdheter.

Europa

Bila i Europa är inte heller dumt, men kanske lite tuffare bilkörning i storstäderna särskilt i Italien. Bila i Tyskland på autobahn med fri fart på vissa delsträckor kan locka den som gillar att köra fort. Sevärdheterna är många och delmålen kan göras efter tycke och smak. Själv längtar jag ständigt till Tyskland, Österrike och hela Italien, samtidigt som även södra Spanien och Portugal lockar med sina trevliga badorter och mängder av olika sevärdheter.

Skandinavien

På lite närmare håll har vi vårt otroligt vackra grannland Norge och särskilt Nordnorge är en riktig höjdare med alla fjordar och vackra snöklädda fjäll. Detta är en bilresa som jag gärna skulle vilja göra igen men istället för att köra tillbaka genom Norge vill jag gärna ta vägen genom Finland för att även bekanta mig lite mer med grannlandet i öster.

Boende

Jag vill inte sticka under stolen med att jag är mer än förtjust i lyxigt hotellboende, men när det gäller roadtrip i USA är det faktiskt helt okej att bo på motell med bilen parkerad utanför dörren. Väljer man de något dyrare motellen där ofta en bra men söt frukost ingår får man funktionella och helt okej rum, som absolut duger för en natt.

Att boka boende i förväg är absolut ingen nödvändighet, men kan vara bra på populära destinationer och under högsäsong. Själv älskar jag själva planeringsdelen av en resa och vill gärna boka så mycket som möjligt hemifrån för att det är så himla roligt att drömma sig bort inför kommande resor. Det är även bra att förboka för att ha koll på ekonomin men också för att det kan vara skönt att veta vart man ska när man kommer fram till en destination efter en lång dag i bilen. Däremot brukar jag alltid boka med avbokningsmöjlighet ifall vi ändrar oss och vill göra någon annan rutt eller om vi hittar något annat bättre och kanske billigare.

När man väl är framme efter en lång dag i bilen kan det vara bra att veta var man kan hitta en schysst restaurang. Vi försöker undvika att åka mer bil när man kommit fram till hotellet, vi vill försöka röra på oss så mycket som möjligt, men ibland får vi förstås åter sätta oss i bilen för leta lite bättre mat än snabbmat.

I Europa är det lite annorlunda beroende på var man befinner sig. I Tyskland finns det underbara småstäder med mysiga gasthof och pensionat, med rustika lite enklare rum men ett bra sätt att njuta av ortens traditioner och specialiteter av mat och dryck.

Karta

Alltid när jag startar min planering av en resa brukar jag använda mig av google maps. Här kan jag mäta ut och leka med möjliga och omöjliga dagsetapper, eftersom man får både längd och tid angivet. Man kan zooma in för att se vilken typ av väg det är och tillsammans med en hotellsajt letar jag boende utmed vägsträckan. Den gamla hederliga papperskartan använder jag också flitigt, både vid den första planeringen av en roadtrip och när vi sedan kör långa sträckor kan det vara bra att ha lite koll på var man befinner sig i förhållande till slutdestinationen. Vid rejält långa etapper har jag även suttit och prickat av ort efter ort allt efter de passeras i papperskartan bara för att ha något att göra.

Gps:n är förstås helt otänkbart att resa utan, den hjälper oss att hitta fram till slutdestination och i storstäder är den till ovärderlig hjälp. På Sicilien gick vår Gps sönder och jag envisades i flera dagar att vi endast skulle använda papperskartan för att det borde man ju klara, jag är ju så himla duktig på att läsa karta. Till sist blev jag tokig på all tid som bara gick åt till ingen nytta när vi körde fel mest hela tiden och jag fick krypa till korset och erkänna att gps:n är absolut bäst. Tidig en söndagmorgon körde vi till ett stort köpcenter och införskaffade oss en ny, ganska enkel Gps, men som räddade resten av semestern. Jag undrar alltid hur man klarade sig förr, innan Gps fanns.

Papperskartan är ändå viktigt att ha med sig och under våra senaste bilresor har jag rivit ut sidor ur kartan för de delar vi ska besöka, bara för att slippa ha en tung kartbok att släpa på i packningen.

Tyvärr är våra resor tidsbegränsade och det är ju så mycket vi vill se och uppleva, då är ett måste för oss att ha en välplanerad resa. Kanske lite tråkigt att inte kunna spontanresa, men någon gång i framtiden hoppas jag kunna återvända till många av de platser som vi bara nosat lite på, men som jag vet är värda att se mer av.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

4 × fem =