Roadtrip USA - Från kust till kustUSA

Roadtrip i USA – Den klassiska varianten från kust till kust och lite till

2014 gjorde vi vår första roadtrip i USA. Det är min absolut bästa resa någonsin, den hade allt och såklart är det något visst att komma till USA för allra första gången. Det är ändå lite märkligt att det tog sådan tid eftersom jag så länge velat göra den här riktiga drömresan, men bättre sent än aldrig. Vår första roadtrip i USA är den klassiska varianten, från kust till kust men med extra allt.

New York

Vi hade planerat en resa på fyra veckor med start i New York. Redan i september året innan köpte vi  flygbiljetter med Norweigan, det brukar ofta vara bästa pris långt innan avresa och det stämde bra även denna gång.

Länge satt jag och letade hotell innan jag slutligen bestämde mig för ett trevligt hotell nära Central Park på Manhattan. Väl där spenderade vi två hela dagar med att utforska underbara New York, en av få storstäder som jag verkligen har fallit för.

Här är mina inlägg om vårt första besök i New York.

New York del 1

New York del 2

Roadtrip med start från New York

New York blir starten för vår fantastiska roadtrip genom USA och när vi lämnar New York är det med lite blandade känslor. Vi trivdes så bra i denna myllrande härliga stad samtidigt är vi väldigt taggade att hoppa in i hyrbilen och köra de dryga 1000 milen mot Los Angeles.

Vi tar alltså inte den närmaste vägen, den klassiska från kust till kust, som beräknas vara cirka 450 –  500 mil beroende på väg, vi har lite andra planer också. Vi vill gärna besöka Florida och Miami Beach och när vi ändå är så pass långt söderöver är det ju bara några mil extra till Key West som vi också gärna vill besöka.

Washington D C – Florida

Vårt första stopp efter det vi hämtat ut bilen blir Washington DC med övernattning mitt i stan och en snabb sightseeing. Washington är i mitt tycke en lite tjusig stad med många fina byggnader och andra sevärdheter. Morgonen därpå kör vi vidare mot kusten och delstaten South Carolina, vi stannar till i den fina semesterorten Myrtle Beach. Här får vi en underbar eftermiddag och förmiddag med härliga bad och det börjar kännas som att vi var på väg mot en riktigt fin amerikansk road trip. De flesta stoppen har jag noggrant planerat och bokat hemifrån, men några förändringar gör vi under resan. Det är alltid bra att ha avbokningsbara alternativ för sitt boende.

Läs mer  “Washington till Myrtle Beach” 

Vi fortsätter söderut och ett måste för mig är att besöka kuststaden Savannah i delstaten Georgia. Det visar sig vara en mycket trevlig stad med både fin bebyggelse, lummiga parker och mysiga restauranger. Men vi behöver inte resa tillbaka när vi lyckas göra världens längsta och dyraste sightseeingtur genom hela Savannah i över trettiograders värme i en öppen buss från gammeltiden.Det känns som vi har gjort Savannah för alltid.

 Läs mer “Savannah”

Dagen därpå blir en rejält lång dag i bilen med cirka 78 mil när vi kör ned till Miami Beach. Här bor vi utmärkt på häftiga Ocean Drive i hela två nätter och får sköna dagar på beachen, trevligt kvällsliv och goda restaurangbesök.

Läs mer “Miami Beach”

Det blir äntligen dags att ta oss ännu längre söderut, mot Key West, som ligger ca 27 mil söder om Miami Beach. Att köra genom Florida Keys för att komma längst ut på spetsen där Key West ligger är en upplevelse utöver det vanliga. Ett smalt pärlband av öar sammankopplade av broar och vägar med Atlanten på ena sidan och Karibiska havet på den andra.

Läs mer “Key West”

Bo på motell

Vi bor på motell i Key West som jag till en början är lite skeptisk till, men ganska snart ändrade jag min uppfattning om motell eftersom det är helt okej och prisvärt. Ofta är rummen enkla men bekväma och det brukar ingå frukost av varierad kvalitet, men för det mesta ändå helt okej.

Två övernattningar unnar vi oss här i den sydligaste delen av Florida. Key West beskrivs som en blandning av Havanna på Kuba och New Orleans i USA, jag vet inte om jag tycker det stämmer helt men vi trivs fint här även om inte badstränderna imponerade.

Västra Florida – Mexikanska golfen

Vår roadtrip går vidare mot västra Florida och Mexikanska golfen. På nästa stopp blir det endast en övernattning i badvänliga och vackra Sarasota Lido Beach. Jag hade bokat hotell med bästa vy över havet och vi får en härlig eftermiddag med strålande sol men även häftiga oväder som drar in snabbt och kan försvinna bort på några minuter.

Vit mjuk strand

Den vita mjuka sanden och det varma havet i Mexikanska golfen är det svårt att få nog av och när vi lämnar Sarasota redan morgonen därpå känner vi oss ganska säkra på att hit kommer vi snart tillbaka. Vi får ytterligare ett par dagar i västra delarna av Florida med underbar vit mjuk sand, perfekt väder och trevligt semesterliv med god mat och ja, som vi trivs här. Ja det är onekligen lite svårt att lämna härliga Florida för Mississippi.

Läs mer “Mexikanska golfen”

New Orleans

Avstånden i USA är längre än man tror, ofta tar det betydligt längre tid att bila än de utlovade timmarna på google map. Bilköer kan uppkomma när man som minst anar och särskilt inför helgerna blir vi ibland stående en bra stund på eftermiddagarna. Det upplever vi bland annat när vi anländer till New Orleans efter att resan från Fort Walton Beach går hur bra som helst men sedan får vi  ligga i kö genom hela stan för att betydligt senare än beräknat komma fram till hotellet. I New Orleans har vi dessutom bara planerat att stanna en enda natt så det blir bråttom ut och vi fokuserar nästan helt på French Quarter. Det är väldigt varmt när vi besöker staden tidigt i juli, men trots hettan är New Orleans ett riktigt hålligång ställe, dygnet runt.

Läs mer  “New Orleans”

Mississippi

Redan morgonen därpå är det dags att köra uppåt Mississippifloden och visst får vi lite känsla av Mark Twins ungdomsklassiker Tom Sawyer och Huckleberry Finn när vi färdades längs floden. Lite sugen blir man att åka en gammal hjulångare istället för bil. Det ska faktiskt vara möjligt att färdas med ångbåt på världens fjärde längsta flod som börjar i Memphis och går hela vägen till New Orleans. Denna färd kan man göra med ångbåten American Queen, som ska vara väldens största hjulångare byggd i nutid, men all inredning och atmosfär är från 1800-talets glansperiod. Kan kanske vara något till en annan gång.

Bilden är dock av en annan båt som låg i hamn för gott.

Efter en het eftermiddag i orten Vicksburg samt övernattning på ett supermysigt hotell kör vi vidare mot Dallas. Syftet med denna resa är förstås att äntligen få komma till Southfork. Kanske lite löjligt så här många år efter att serien “Dallas” slutat sedan länge, men bättre sent än aldrig får jag besöka min gamla favoritseries inspelningsplats och ja det är sig likt, trots att det är så himla länge sedan.

Läs mer “Mississippi – Dallas – Galvestone”

Läs mer “Dallas”

Texas och Arizona

Efter stoppet i Dallas är det tänkt att vi så sakta ska vända upp mot Flagstaff i Arizona men då vi har en natt som inte är planerad och då väljer vi istället att dra söderöver mot Houston och Galvestone. Vi gör ett stopp vid självaste Nasa Space Center, där vi kan se både äldre och nyare rymdskepp men även uppleva hur livet i rymden kan vara.

Efter vårt korta besök i Galveston som är en ö i sydöstra Texas går färden rakt norrut mot Arizona och Grand Canyon med en övernattning i norra Texas. Precis som planerat kommer vi fram till Flagstaff och kan besöka Grand Canyon som bestämt. Det är ju alltid lite osäkert att sitta hemma och boka upp hotell vid platser man vill se och några ombokningar gör jag under resans gång men i stort håller min planering helt perfekt.

Det är så mycket vi vill se och när jag satt hemma och planerade resan var nog vår filosofi att hellre se lite av mycket, än mycket av lite. Vi visste ju inte alls om vi skulle komma tillbaka och då kändes det lika bra att se så mycket som möjligt av de klassiska sevärdheterna.

Efter en rejäl biltur i Grand Canyon kör vi mot Las Vegas, givetvis blir det ett stopp med härligt hotellboende i denna lite galna stad innan vi fortsätter många mil genom Nevadas öknen.

Läs mer “Grand Canyon”

Läs mer “Las Vegas”

Kalifornien

Vi lämnar Reno och kör vidare mot Kalifornien och det är något visst med “the Golden State”. Kalifornien har allt man kan önska sig, fantastisk, varierande med storslagen natur, underbart klimat och Stilla havet. Vad mer kan man önska av en road trip?

Självklart vill vi även besöka San Francisco och vi får två härliga dagar, rika på fantastiska upplevelser.

San Francisco del 1  

San Francisco del 2

Slutdestination

Efter två dagar med stärkande promenader i uppförsbackar, nedförsbackar, båttur, spårvagn, god mat och den underbara bron Golden Gate Bridge är det dags att köra den allra sista delen ned mot Los Angeles. Naturligtvis kör vi Highway 1 och till sist efter nästan fyra veckors roadtrip når vi Los Angeles med övernattning i självaste Hollywood innan vi är framme vid slutdestination Venice Beach för några vilodagar innan hemresan.

Det är ganska slitsamt att leva i kappsäck, men vi vänjer oss ganska snart att hantera in och utcheckning, bilparkering, resväska och handbagage effektivt. Klart att det till och från känns lite jobbigt att byta boende och ny destination så ofta. De gånger vi har haft två övernattningar känns det som rena lyxen att inte behöva stiga upp klockan sex utan kanske få sova till åtta på morgonen.

Läs mer “Highway 1” 

Läs mer “Hollywood”

Läs mer “Venice Beach Los Angeles”

Vad kostar det att göra en roadtrip i USA?

Det är förstås väldigt varierande beroende på när man  gör resan. Flygbiljetter till USA är generellt dyrare under sommarmånaderna samt till jul, har man möjlighet kan man säkert spara in några tusenlappar på att åka vår eller höst. Vilket flygbolag och rutter man väljer spelar också in, vi valde den snabbaste vägen alltså direktflyg, både till New York och tillbaka från Los Angeles. Hyrbil och drivmedel är förhållandevis billigt men har blivit dyrare sedan vår första roadtrip.

Boendet blev en ganska hög kostnad för oss eftersom jag är lite kräsen när det gäller hotell och dess läge. Väljer man boende som kanske bara ligger något kvarter från beachen kommer man billigare undan. Motell visade sig vara bra men jag väljer gärna de något dyrare motellen som är minst tvåstjärnigt, eller för det mesta trestjärnigt. På några ställen som New York, Florida och Los Angeles lyxade vi till boende mer än nödvändigt, men det kändes rätt då. Maten beroende på typ av restaurang är prisvärd, vi äter gärna skaldjur och i USA har vi haft många riktigt fina smakupplevelse. Det finns säkert en del att spara in på men vi unnar oss det vi tycker vi vill ha. Vi blir dessutom så förtjusta i USA att vi beslutar oss för att göra en ny resa till 2015.

4 svar på ”Roadtrip i USA – Den klassiska varianten från kust till kust och lite till

 • Hej,

  Får man fråga vad det kostade totalt för 2 pers?

  Svar
  • He!
   Det blev en ganska dyr resa. Vi var ju borta i fyra veckor och allt som gick det nog på en ca 100.000 kronor. Då ingick ju allt från flygbiljetter, boenden, mat, utflykter och hyrbil. Man kan säkert komma betydligt billigare undan om man inte bor så dyrt som vi gjorde, vi trodde att det bara skulle bli en enda gång och unnade oss det vi ville.

   Svar
  • Krister Darner

   Jag och min fru gjorde en liknande resa 2016 då vi körde kust till kust och tog fem veckor på oss, vår resa gick på ca 200’ och det var värt varenda krona!

   Att notera så är detta med allt, inkl shopping.

   Vi valde att bo lite bättre och hade ett snittpris på hotell på ca 1050kr/hotellnatt och bara det var nästan 40000kr, där finns en del att spara, likaså med utflykter och shopping.

   Men funderar du på att göra en sådan resa så har jag två tips:

   1. Gör den!

   2. Spara ihop lite extra, under en sådan resa skall du/ni inte behöva tänka på pengar alls utan se till att ha marginal

   /Krister Darner

   Svar
   • Hej Krister!
    Ja det kan bli hur dyrt som helst, men även betydligt billigare. Det är just boendet som kan skena iväg, man vill ju bo så bra som möjligt, gärna med lite havsutsikt, men väljer man hotell bara någon gata från havet blir det förstås billigare. Reser man ofta behöver åtminstone jag tänka på ekonomin lite så att pengarna räcker till mer än bara en resa, men jag håller med, denna resa var värd varenda öre och jag skulle absolut göra den igen!

    Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

två × 1 =