IsraelMellanöstern

Israel – En utmärkt destination på sportlovet

Israel visar sig vara både en utmärkt och prisvärd destination att resa till under sportlovet om man nu som jag är tvungen att ha semester då. Vädret är perfekt, lagom varmt för att göra lite utflykter men även för att ligga och lata sig i solen, lite då och då. Prisvärdheten ligger mer i att få mycket resa för pengarna, däremot är Israel förhållandevis ganska dyrt att vistas i.

Flygresan

Direktflyg med SAS (i år 2018) på knappa fem timmar och med mycket bra flygtid för både avresa och hemresa, när vi reser ut klockan 10.00 från Arlanda och reser hem 16.45 från Eilat. Ett tips är att boka transfer om man reser med charter eller tar den lokala bussen som går för en billig peng till hotellområdena runt om i Eilat. Taxi kostade 750 kronor enkel, vilket jag tycker är i dyraste laget för en resa på 40 minuter.

Eilat

Orten ligger vid Röda havets norra spets, med Jordanien som granne i öster och Egypten i söder. Själva Eilat ser kanske lite tråkigt ut, men är vackert på sitt sätt då det ligger nedklämt mellan de rödfärgade bergen i Aqababukten. Orten är uppbyggd av hotell och särskilt vid havet ligger hotellkomplexen på rad, här finns även marinan och en hel del butiker och restauranger.

Sol och bad

Gillar man att sola och bada är Eilat helt perfekt eftersom vädret redan i februari och mars för det mesta är soligt och upp mot ca 25 plusgrader, alltså inte för varmt eller för kallt. Röda havet är ju känt för sitt fina kristallklara vatten med både dykning och snorkling som populära aktiviteter, men även en sådan som jag som gärna inte doppar huvudet under vattenytan, tycker det är helt okej att ta sig ett dopp i Eilat. Det är uppfriskande och skönt när man väl doppat sig, kanske en temperatur mellan 23 och 25 grader.

Förutom bad och sol är Eilat mycket promenadvänligt. Många och långa promenadstråk utmed havet, som är som gjort för både promenader och jogging.

Shopping

Vid marinan finns många uteserveringar, restauranger, snabbmat, barer och olika butiker. Det finns några mindre shoppinggallerior, men den mest sevärda är den stora gallerian Ice Mall. Förutom att det finns mängder av butiker av olika slag så är Ice Malls huvudattraktion den stora isrinken. Här kan man hyra skridskor och ta en sväng om på isen, vilket känns exotiskt i Eilat.

Kings City är en pampig byggnad men tyvärr nedlagt. Det hade förstås varit kul att gå in i denna byggnad som ska ha varit ett nöjespalats, men nu fick nöja oss med att titta från utsidan.

Sevärdheter nära Eilat och utanför

En av anledningarna till att vi reste till Eilat är att vi så gärna vill komma till Jerusalem och Döda havet, det är en perfekt dagsutflykt som kanske hade varit optimal med en övernattning i Jerusalem. Jag kan varmt rekommendera en sådan tripp även om gemensam bussresa egentligen inte är min grej, men ibland är det ändå ett bra alternativ, särskilt när vi får en utmärkt guidning under hela resan. Nästa resa till Israel vill jag göra till Tel Aviv, kanske som en längre weekendresa.

Vill man inte åka så långt från Eilat finns det spännande platser på närmare håll. Är man intresserad av havsdjur finns det bland annat Underwater Observatory och Dolphin Reef, vid det senare ska man kunna möta delfiner som lever fritt och all kontakt med dem ska ske på djurens egna villkor. En annan populär aktivitet är seglarkurser för ungdomar, framåt eftermiddagarna fylls hela Aqababukten av små optimistjollar.

Inte långt från Eilat finns flera intressanta nationalparker med sevärdheter från antiken och ännu längre tillbaka. Själva besökte vi Timna Park men inte långt från Timna ligger även Red Canyon. Tar man sig med buss eller hyrbil norrut finns flera religiösa och historiska platser, som till exempel sjön Gennesaret eller Galileiska sjön, som är Israels största sötvattensjö. Eller så tar man sig en tur Nazaret och bebådelsekyrkan. En annan intressant plats är Masada som är en antik fästning belägen på ett nära 400 meter högt platåberg i Negevöknen 5 km väster om Döda havets sydspets.

Säkerhet

Många rynkade lite på näsan när jag nämnde att vi skulle resa till Israel, med tanke på säkerheten. Enligt Utrikes Departementet bör man inte vistas närmare än 40 km från Gaza samt att iaktta försiktighet också i Gazas bredare närområden.

Vi märkte inga oroligheter alls under vår vistelse i Eilat (2018) här känns lika lugnt och säkert som vilken annan destination som helst ute i Europa. På vissa gallerior finns det säkerhetskontroller vid entréerna som man är tvungen att  gå i genom, men som alltid vid utlandsvistelse är det förstås viktigt att hålla sig uppdaterad om säkerhetsläget via UD:s utmärkta app UD Resklar.

Högtider

Vi anlände en lördag vilket vi var lite bekymrade över, det stod i vår hotellvoucher att incheckning var först klockan 21.00 på grund av sabbat. Vi mailade vårt boende om detta men fick inget svar och när vi anlände var det heller inga problem att checka in trots att klockan inte var mer än halv sex. Däremot serverades middagen något senare än vad som utlovades, vilket inte hade någon större betydelse för oss. I övrigt kan det vara bra att känna till att den den judiska vilodagen Shabbat firas varje vecka från solnedgången fredagskväll och sträcker sig fram till efter solnedgången på lördagen, då tre stjärnor kan synas på himlen. I praktiken innebär det inte så mycket för oss turister förutom att vi tyckte att maten på hotellets restaurang kändes lite avskalad när hotellets goda omeletter och en del varmrätter inte serverades på grund av vilodagen. Många affärer höll också stängt och det var allmänt ganska lugnt och skönt.

Prisläge

Eilat är en prisvärd destination när det gäller flyg och hotell, men att leva i Israel är ganska dyrt. Vi har valt hotell med all inclusive, vilket jag var ganska skeptisk till, men som visar sig vara ekonomiskt fördelaktigt när vi har ett bra och variationsrikt matutbud. Prisläget i Israel är dyrt och de svenskar, särskilt barnfamiljer vi träffar och som valt att bo på hotell utan måltider suckade över de mycket dyra restaurangbesöken.

Se alla inlägg om Eilat – Israel:

Snart sportlov och resa bokad

Sportlov i Eilat – Israel

Utflykt i  Eilat – Underwater Observatory

Utflykt i Eilat – Timna Park 

Utflykt till Döda havet

Vi besöker Jerusalem

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

18 + åtta =