MellanösternOman

Salalah i Oman – Trevligt resmål för vinterbleka nordbor

Salalah i Oman visar sig vara ett utmärkt resmål för en vecka i februari, när jag tycker att vintern aldrig tycks ta slut. Sportlovet kommer som en befrielse efter veckor, ja månader i ett famlande av mörker, regn, snö, kyla, halka och annan misär. Nej jag är ingen vintermänniska, men kan ändå gilla soliga vinterdagar men de är så få nu förtiden.

Därför passar det så bra att göra en resa till varmare breddgrader just under sportlovet då man behöver det som bäst. Jag har länge suktat efter en resa till Oman men kanske då till Muskat, landets huvudstad, men efter lite fundering tänker jag att det nog ändå är en badsemester med några intressanta sevärdheter som vi behöver nu till sportlovet. Och då föll valet istället på Salalah i landets södra del.

Fakta Oman

Allmänt: Oman är ett muslimskt land som förespråkar en konservativ livsstil. Det är respektfullt mot den lokala kulturen att klä sig propert, att undvika att dricka alkohol på allmän plats och att inte visa tillgivenhet offentligt. Man ska täcka axlar och knän och undvik tajta toppar som visar magen eller har en djup urringning när man vistas utanför hotellområdet. På hotellets privata strand går det bra att använda badkläder som bikini, men på en allmän badplats krävs mer täckande kläder.

Det går inte att köpa alkohol i affärerna eller restauranger i Oman. Alkoholhaltiga drycker serveras endast  på större hotellkedjor.

Tidsskillnad: Svensk tid +3 timmar vintertid.
Yta och befolkning:Oman har ca 4,4 miljoner invånare, och den största staden är huvudstaden Muskat. I Salalah bor cirka 200 000 invånare.
Språk: Arabiska. Engelska fungerar bra på hotellen.
Valuta: Omanska rial (OMR). 100 SEK = 24,15 OMR (mars -19).
Pass och visuminformation: För svenska medborgare krävs visum. Visum söks här
Elektricitet: 240 V adapter kan krävas, på vårt hotell fanns även fanns den svenska varianten.

Betalningsalternativ: Kort som Visa, MasterCard fungerar utmärkt på hotellen.

Resa till Salalah

Jag tittade lite på reseföretaget Apollos möjlighet att resa till Salalah med charter, men resdag, tisdag till tisdag är inget bra alternativ eftersom jag då varit tvungen att ta ut extra ledighet. Dessutom är resorna slutsålda så det blir att försöka fixa något på egen hand.

Vi bokar flyg med Qatar som har en smidig tur med en kort mellanlandning i Doha, hela flygturen tar dryga tio timmar. Vi väljer att resa med nattflyg och på så vis kommer vi till Salalah inte helt pigga men ändå så tidigt som strax efter 11 – tiden på förmiddagen och får nästan en hel extradag, istället för om vi valt morgonflyg från Stockholm och landar sent på kvällen.

Det finns naturligtvis mängder av olika flygalternativ för att komma till Salalah, men jag tittar endast på snabbaste resvägen och struntar faktiskt lite i kostnaden. Priset till Salalah är i dyraste laget, vi betalar ca 7 ooo kr / person för flygresan. I normala fall skulle jag aldrig betala så mycket för flyg för den här typen av resa men nu gör vi ett undantag.

Salalah

Staden är Omans näst största stad och är beläget i guvernementet Dhofar. Staden ser vid första anblick inte särskilt rolig ut, mest sand, sten, vita byggnader, stora fruktodlingar med bergen i bakgrunden och inte så mycket mer.

Av stadens ca 200 000 invånare ser vi inte mycket av, några enstaka personer går utmed huvudgatorna men annars känns det folktomt. Även vägen från flygplatsen mot Salalah är enslig, vi möter knappt några bilar alls, det känns väldigt lugnt.

Salalahs läge precis vid havet gör att det ändå känns lite hoppfullt när vi anländer mitt på dagen i slutet av februari. Temperaturen ligger på ca 25 grader och solen lyser från en molnfri himmel, det är riktigt härligt att komma till Salalah, kanske är jag lite övertaggad efter ett långt reseuppehåll, men härligt är det minsta man kan säga. Vi har valt att bo cirka två mil öster om Salalah, men det finns naturligtvis hotell i och närmare Salalah.

Boende

Att bo billigt, dyrt eller lite mitt i mellan? Ja det var frågan. Vi vill ju bo på ett hotell med strandläge och det finns flera mycket trevliga hotell men några av dem var slutsålda. Efter lite velande hit och dit valde vi en resort ett par mil utanför Salalah mycket tack vare strandläget och vi blir inte besvikna, trots att  hotellanläggningen är rejält stort upplever vi ändå lite avskildhet, lugn och trivsamhet. Dessutom har jag bokat rum med havsutsikt, vilket naturligtvis är trevligt men priset per dygn på ca 1750 kronor utan någon mat är aningens dyrt. Det känns ändå värt pengarna eftersom vi trivs mer än bra här.

Mat och dryck

Många av de stora hotellanläggningarna erbjuder all inclusive om man reser med ett resebolag från t ex Italien, Frankrike eller Tyskland, däremot för oss som bokar hotell på egen hand utan några måltider får betala dyrt vid framkomst. I receptionen tittar man lite oroligt i vår voucher, har ni inga måltider? Nähe, ja då kan ni välja på allt mellan frukost halv- eller helpension och givetvis all inclusive light eller med all inclusive ultra. Vi väljer helpension med vatten, ingen alkohol till några måltider det får vi köpa till separat. Vårt måltidspaket kostar oss 6500 kronor, detta tillsammans med boendekostnaden gör denna resa i dyraste laget för en vecka, åtminstone i min smak.

Det finns några restauranger på orten men på hotellanläggningar finns det ganska många att välja på. Några  är man tvungen att boka bord till och det är betydligt trevligare att sitta på en lugnare restaurang än i hotellets bufférestaurang även om denna restaurang faktiskt är helt okej.

Dyr alkohol

Trots att vi inte har tagit med alkohol i måtidspriset visar det sig att ingen i personalen har riktig koll på vad vi egentligen hade för typ av pension så en hel del alkoholhaltig dryck kan vi  avnjuta gratis. I slutet av vår vistelse blir det tyvärr mindre av generositeten när någon i personalen kommer på att vi nog bara har vatten som måltidsdryck. Ett glas vin kostade ca 50 kronor och en bättre flaska vin gick på ca 500 kronor så det blir inte så många glas av denna dryck.

Utflykter runt Salalah

I ärlighetens namn blir jag alltid väldigt lat när jag har det bra och det är det minsta man kan säga om dagarna på den härliga stranden i orten Taqah. Självklart ska man se mer av Salalah än en hotellanläggning, några trevliga utflykter är:

Stadstur i Salalah: Denna utflykt kan göras med privat guide eller i grupp, lyssna vid hotellboendet för aktuellt pris och tur. Se vår Utflykt till Salalah

Ökensafari med solnedgång och övernattning, ett absolut måste när man är här i södra Oman. Vackert och häftigt att sova i tält i denna fantastiska sandöknen: Se vår utflykt: Ökensafari med övernattning del 1 , Ökensafari med övernattning del 2

Skräddarsy din egen tur: Att skaffa sig en egen guide med bil kan vara ett bra alternativ. Fördelen är att man kan bestämma sin egen tur efter intresse och smak. Nackdelen är oftast att priset blir betydligt dyrare. Utflyktsmålen kan vara allt från kamelsafari till ökensafari eller olika kulturella sevärdheter.

Shopping av rökelse.

Vad tyckte vi om Salalah?

Underbara stränder och lyxigt boende, intressant att få testa ökensafari och bo i tält. Ja, vi trivdes riktigt bra i Oman, som för oss kanske blev i dyraste laget, men förmodligen hade vi kommit billigare undan om vi bokat med lite bättre framförhållning.

Vi uppskattade även lugnet i Salalah där dagarna tickade på alldeles för fort, två veckor hade varit mer lagom då hade vi orkat göra flera utflykter, eventuellt flugit upp till Muskat för en övernattning. Nu behövde vi både vila, bada, sola och få till några utflykter på bara sju dagar, det kändes lite stressigt, men såklart bättre med en vecka än ingen alls!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

18 − tre =