AlsaceFrankrike

Korsvirkesbyar vid ”Route des vins” – Vi besöker Alsace i Frankrike

En av mina absoluta favoritsysselsättningar är att besöka korsvirkesstäder. I Alsace finns allt för mina drömmar om dessa undersköna små städer. Under vår bilresa i Frankrike sommaren 2023 fick vi möjlighet att tillbringa ett par dagar i flera av de allra sötaste byar vi någonsin sett. Byarna längs Route des vins (vinvägen) i Alsaces är något alldeles extra där korsvirkeshus och blomstrande gator är av de allra charmigaste i hela Europa. 

När vi kör vinturen ” Route des vins” genom den vackra regionen Alsace stannar vi till i flera av de mest sevärda av de omtalade byarna. Även om vi gärna skulle kunna tänka oss göra övernattningar  i dem alla nöjer vi oss med att  stillsamt strosa runt under ett par timmar för att insupa atmosfären och alla de ljuvliga husen.

Turckheim

Vi börjar vår dag med ett litet besök i byn Turckheim. Det har ännu inte hunnit komma hit så många turister när vi anländer tidig förmiddag. Turckheim är en långsträckt by med murar och stadsport nedanför sluttningen Grand Cru Brand. I den omslutna stadskärnan råder lugnet men utanför pågår en marknad med mängder av olika varor.

Det finns två lite längre gator som sträcker sig mellan den västra och östra stadsporten, däremellan ligger hus i slingrande gränder. Kanske utmärker sig Turckheim inte som den byn med de allra sötaste och charmigaste husen men här finns flera byggnader med vackra utsmyckningar.

Även om Turckheim är en av de mest betydande vinbyarna i Alsace är det inte så många producenter, faktiskt lär det bara finnas tre innanför stadsmurarna. Den viktigaste orsaken till det är att kooperativet är mycket dominerande vilket gör att om det uppstår nya producenter återvänder de gärna till kooperativets trygghet.

Vi tycker att Turckheim är pittoreskt och mysig liten by. Här finns flera hotell om man vill övernatta men kanske går det väl snabbt att ”göra” Turckheim, men som utgångspunkt för att resa vidare i regionen fungerar orten utmärkt.

Vi lämnar Turckheim och kör ett par kilometer bland vinstockar och småvägar i makligt tempo. Även om vi alltid har bråttom är det alldeles för vackert för att stampa gasen i botten och dra till nästan by.

Det är lite svårt att välja ut endast några av byarna utmed Route des vins. Jag tittar i kartan för att se vilka som är markerade att vara extra sevärda. Sedan jämför jag dem med en fransk sajt som tar upp vilka av byarna man inte får missa. Det finns förstås ganska många sockersöta byar för sådana som älskar korsvirkesstäder, det gäller alltså att noggrant välja för att inte missa något intressant.

Kaysersberg

En annan charmig Alsaceby nämns att ha extra allt är Kaysersberg, även kallad ”den kejserliga staden”. Det är en mycket gullig och pittoresk ort, den utsågs 2017 till Frankrikes mest populära by. Och visst är det något alldeles speciellt med denna undersköna och vackra by utmed vinvägen.

I Kaysersberg möter vi slingrande och trånga gator tillsammans med vackra korsvirkeshus.

Keyserberg verkar vara lite större än Turckheim men har minst lika mycket charm. Vi parkerar bilen på en större parkeringsplats och tar oss sedan till fots på huvudgatan. Här finns många intressanta byggnader och vi gör ett kort besök i kyrkan.

Mitt i Keysersberg ligger Heliga korsets kyrka. Mycket imponerande byggnad med maffigt takvalv men inuti är kyrkan ganska sparsmakad dekorerad, för min smak.

Återigen får vi charmas av pittoreska husfasader med balkonglådor fyllda av blommor. Naturligtvis är alla fönster utsmyckade med passande fönsterluckor.

På många ställen finns möjlighet att både provsmaka och köpa Alsacevin. 

Mysiga smågator i en ”annan värld” möter oss på vinrutten genom Alsace vackra byar. Kaysersberg har allt för oss som är gärna besöker charmiga och pittoreska byar i Frankrike.

Från huvudgatan är det lätt att ta sig på någon sidogata för att kastas in i medeltiden. Det finns många mysiga mindre gränder att strosa runt i. Här och där finns gulliga små trädgårdar att spana in i, några är skapade i fantasifulla kreationer.

Ruinerna av ett slott

Under hela vårt besök i byn har vi sett att det finns en slags ruin liggandes högt över oss. Vi hittar snart till ingången och via ganska många trappor tar vi oss till ruinerna av det gamla kejsarslottet som finns bevarat.

Det tar en stund för oss att traska upp, morgonen har övergått till tidig förmiddag och värmen börjar sakta men säkert stiga mot de 30 graderna. Det är en bit upp att gå men vi tar trapporna i rask takt samtidigt som vi får njuta av storslagen utsikt.

Ruinerna av slottet i Kaysersberg är populärt att besöka. Slottet byggdes på 1200-talet och var en gång hem till adelsmän. Idag är det en välbevarad ruin.

Vyerna över det böljande landskapet är underbara. Här hade inte varit svårt att slå sig till ro under ett par veckor i skördetider. 

Riquewihr

Efter den bedårande lilla orten Kaysersberg kan man knappt tro att det ska finnas flera lika vackra byar. Men det gör det. I ett förhållandevis undangömt läge ner i en dal ligger den lilla medeltida byn Riquewihr. Orten är särskilt känd för sitt unika arkitektoniska uttryck, vilket vi lägger märke till när vi anländer med bil. Vi ser direkt den stora stadsmuren och det är utanför den man kan parkera bilen. Sedan är det bara att återigen kliva in i medeltiden. Här strosar vi runt bland vackra korsvirkeshus, gamla vintunnor, druvpressar och ett par utsiktstorn. Det är en mycket välbevarad och spännande by att besöka.

I Riquewihr ligger korsvirkeshusen tätt, många av husen är från tidigt 1200. Visst är det väldigt turistiskt men det gör inte så mycket, självklart är det många som vill strosa runt här och liksom vi beundra den charmiga byn. Många provsmakar förmodligen ortens vin och från Riquewihr kommer de mest komplexa Rieslingviner man kan önska sig. Det finns även andra druvor vilka de andra byarna runt om Alsace har svårt att mäta sig med. Till och med Voltaire, en av Frankrikes mest inflytelserika författare under upplysningstiden hade egna vinstockar på Schoenenbourg, en kulle ovanför Riqueswir där det odlas vin.

Riqueswhir har en mycket välbevarad stadsmur runt sin historiska stadskärna.  

Det är svårt att se sig mätt på alla små charmiga och pittoreska hus. Ibland kan man faktiskt undra hur de har klarat sig så länge. Det hade varit intressant att se närmare på husen även inifrån också. Hur är det egentligen att bo i de här gulliga husen? Jag får en känsla av att standarden inte är så hög även om de förmodligen varierar från hus till hus.

Många av husen håller med butik i undervåningen och på övervåningen finns det bostad. Det verkar vara en praktiskt lösning.

Även Riqueswhir är absolut mycket sevärd by innanför stadsmuren. Trots alla söta husen är det ändå lite svårt att få nog av alla korsvirkesbyarna så vi fortsätter till nästa by.

Fina vyer mellan byarna

Något som är väldigt bra är att det inte är långt mellan byarna och det skulle säkert gå utmärkt att cykla i maklig takt till nästa. Emellan byarna ligger stora fält av vinstockar och vad vi kan se är det ännu inte dags att skörda, men snart så…

Bergheim

Kanske börjar det här med sockersöta och pittoreska vinbyar tråka ut den mest tålmodiga, men jag kan ju inte få nog och kanske är nästa by, Bergheim en av de allra sötaste. Byn är kanske något mindre än de andra byarna vi besökt under dagen, stadskärnan kretsar mestadels kring huvudgatan Grand Rue, men Bergheim platsar nära en topplacering av dagens besökta Alsacebyar. Helt enkelt bedårande.

Bergheim har också en stadsmur och här kan man faktiskt köra in med bil. Vi hittar trots lunchtid parkeringsplats och kan strosa runt och även inta en enklare lunch. Gatorna slingrar sig även här i Bergheim mellan blomsterprydda korsvirkeshus, det ena sötare än det andra. Så visst är ett besök i Bergheim också som att resa tillbaka till en förfluten tid. Här har tiden stått stilla.

I Bergheim finns en hel del butiker att titta in i och det är inte bara vin som står i hyllorna. Marmelader i alla sorter, ost för den mest kräsne, olivoljor och andra specerier är roligt att spana på.

Bergheim är befäst stad, med sina murar och torn, det finns även en senmedeltida kyrka. Staden har en brokig historia med många händelser som påverkat befolkningen på olika sätt. Krig, ockupationer och sjukdomar tog hårt på invånarna, men idag blomstrar Bergheim mer än någonsin, år 2022 utsågs staden till fransmännens favoritby, vilket förstås är bra för stadens ekonomi som är baserad på turism och vinodling.

Byn Bergheim är ett av de bästa exemplen på en befäst stad i Alsace. Befästningarna är utplacerade i en rektangulär form, 600 meter lång och 300 meter bred och spridd över 18 hektar. Av förklarliga skäl försågs den norra fronten med det bästa skyddet, eftersom man förväntade sig att fienden skulle komma från denna sida.

Till skillnad från andra befästa städer i Alsace hade Bergheim inget slott innanför eller mot murarna. Men inte långt från Bergheim ligger ju ett riktigt praktslott, Haut-Kœnigsbourg.

The Obertor

En gång i tiden fanns fyra mäktiga portar, byggda i de fyra väderstrecken, men idag finns endast Obertor (Port Haute) kvar. Porten är från 1310 och är 22 meter hög. Själva entrén har restaurerats flera gånger under medeltiden. Det läckra taket är täckt med glaserade tegelpannor som liknar motiv som också finns i Bourgogne. Den yttre fasaden är putsat medan interiören har korsvirke och liknar Dolderporten i Riquewihr.

Läs mer om korsvirkesbyar i Alsace: 

Eguishem – Pittoreks korsvirkesby i Alsace

Colmar – Charmig stad med korsvirkeshus i sagovärld

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

elva + femton =