BayernTyskland

Lindau – Sevärd stad på ö i Bodensjön

Vi flyr nästan hals över huvud söderut, bort från regnmassorna som lamslår Tyskland under ett par dagar i mitten av juli. Vi befinner oss på en bilresa i Tyskland men har överrumplas av ett riktigt oväder. Regnet fullkomligt vräker ner under de timmar vi kör de 47 milen mellan Moseldalen ned till den vackra staden Lindau som ligger precis vid den schweiziska gränsen och Bodensjön.

Kanske bör vi inte lägga ännu en övernattning till vid ett vattenläge men när vi hittar ett hotell en bit bort från Bodensjön känner vi oss ändå ganska säkra. Vi hoppas förstås att regnet ska upphöra för att ta vi ska kunna ta oss ut på en liten sightseeing i staden.

Hamnporten till Lindau, med lejonet och det “nya” fyrtornet.

Lindau – Lite stadsfakta

Staden tillhör förbundslandet Bayern i den sydvästligaste delen av Tyskland och är belägen vid östra delen av Bodensjön, nära Schweiz och Österrike. Folkmängden uppgår till cirka 24 500 invånare. Lindau ligger 10 km norr om Bregenz och 160 km sydväst om München. De äldre delarna av staden är belägen på en ö i Bodensjön. Bron Seebrücke tar fotgängare, bilar och cyklister mellan fastlandet och ön där även järnvägsstationen ligger.

Det “gamla” fyrtornet med vackert tak. 

Vårt besök i Lindau

Egentligen är inte staden Lindau huvudmålet för dagens resa. Faktiskt är det ett pinsamt misstag att vi överhuvudtaget befinner oss här. Vi är ju tvungna att snabbt hitta en ny destination när vi lämnar Moseldalen och jag har i brådskan förväxlat Lindau med Mainau. Inte alltid lätt att få till rätt ort, men som tur är ligger Mainau inte så långt alls från Lindau, knappa sju mil, beroende på vilken väg man tar.

Mitt misstag märker jag när vi nästan är framme i Lindau och jag skyler över det hela med att säga att jag alltid haft en önskan att se Lindau som ska ligga så vackert vid Bodensjön. Mitt misstag visar sig vara ett bra misstag. Lindau är helt klart en mycket sevärd stad med många fina byggnader, en trevlig småbåtshamn och ett vackert sjöläget med vy över Bodensjön.

Strosa runt i hamnen

Vi börjar vår promenad vid hamnen, här finns många restauranger. Det vackra Hotel Bayerischer Hof vill vi helst bo på, men det finns inga rum lediga på mina hotellsajter, men på hotellets egen webbsida ser vi att det finns lediga rum men till ganska saftigt pris. Lindau är inte det billigaste när det gäller hotell. Vi är ju även här mitt i sommaren och då får man förstås räkna med lite dyrare priser.

Den gula vackra byggnaden som ligger med bästa läge i hamnen är Hotel Bayerischer Hof.

Charmig småbåtshamn i Lindaus centrala stadskärna.

Bodensjön

Med sin yta på 536 kvadratkilometer är Bodensjön Tysklands största sjö. Den lär även vara ett mycket omtyckt resmål för turister från hela världen med sitt läge där sjön ligger insprängd mellan Tyskland, Österrike och Schweiz.

Från vår vy vid Lindau ser vi även snötäckta alper i sydväst. Klimatet här är milt, vattnet i sjön ska vara drickbart, stränderna runt sjön bjuder in till bad eller en båtresa. Runt sjön ligger både frukt- och vinodlingar, dessa ser vi när vi kör till Mainau dagen därpå.

Mulet och lite tråkigt väder, men det har slutat att regna i alla fall.

Hamnen

Det är trevligt att strosa runt i hamnen som blev klar 1856, den räknas som en av de vackrast vid Bodensjön. Ett bayerskt lejon vakar vid fyren utöver vattnet, härifrån har vi fin utsikt över stadskärnan och sjön.

Förutom småbåtshamnen går även lite större båtar härifrån, vi ser en fin turistbåt som tar passagerare till bland annat slottet Mainau och några andra av städerna runt sjön.

Vid klart väder kan man säkert se alptopparna i Schweiz.

Stadskärnan

Inne i stadskärnan ligger huvudgatan Maximillian strasse som är en gågata. Härifrån kan man ta sig in på pittoreska smågator och beundra alla fina byggnader från sena medeltiden.

Det är förstås en fröjd att gå runt bland de vackra husen och drömma sig bort, hur var det att leva här egentligen? Förmodligen har vi en romantiserad bild av livet i de vackra och välbevarade byggnaderna i den fina miljön intill Bodensjön. Idag är det härligt att turista här och säkert att leva här också.

Vi traskar runt på Lindaus kullerstensgator, knappt några människor har vågat sig ut i regnvädret, men nu har det äntligen sluta att regna. Kanske kommer solen att titta fram ändå.

Gamla Rådhuset

En av höjdpunkterna i Lindau är Rådhuset som byggdes 1422. Vi stannar givetvis till för att beundra de vackra utsmyckningarna på byggnaden som tillkom på 1800 – talet med scener ur stadens historia. Inne i rådhuset finns den gotiska rådsalen, idag finns delar av det gamla riksdagsbiblioteket här.

Den gula byggnaden är Lindaus konstmuseum

Vårt boende i Lindau

Vi bor en liten bit bortom stadskärnan, det tar dryga kvarten att promenera mellan hotellet och ön Lindau. Jag har hittat ett boende som verkar populärt när jag ser recensionerna på hotellsajten booking. Det är ett riktigt gammaldags tyskt hotell, kanske aningens trist, med knarrande trappor som vi tar trots att det finns hiss.

Frukost ingår men jag är väl inte helt nöjd med frukostens utbud. Jag vill gärna ha ett ägg, men det finns bara äggröra. Dessutom är det mycket noga med att passa tiden i den lilla men fina frukostmatsalen, här får man inte sitta många gäster. Personalen svansar runt vårt bord under nästan hela frukosten, dukar bort och pysslar, sånt har jag lite svårt för. Låt mig gärna vara i fred när jag äter min frukost.

Inte världens roligaste rum, men vi brukar inte hinna vara så länge på hotellrummet.

Roliga trädgårdar finns det i Lindau.

Trevlig promenadväg utmed Bodensjön.

Vad tyckte vi om Lindau?

Mitt lite pinsamma misstag visar sig bli en trevlig överraskning. Det är en mycket sevärd stad som har stor charm och kan passa bra att stanna till vid en genomresa mot Italien eller något annat närliggande land.

Vi kombinerar Lindau med ett besök till slottet Mainau, och kan absolut tänka oss komma tillbaka.

 

Middag i Lindau smakar bra.

Ett svar på ”Lindau – Sevärd stad på ö i Bodensjön

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sexton + sju =