Mecklenburg - VorpommernTyskland

Roadtrip längs Östersjön – Från Rügen i Tyskland till Usedom i Polen

Den nordtyska kuststäderna har mycket att erbjuda och förutom ön Rügen finns flera sevärda kuststäder utmed Östersjön mot Polen i öster att besöka. Under årets påsklovsvecka hinner vi besöka ett par trevliga kustnära orter innan vi kommer fram till Świnoujście i Polen där vi gör en övernattning.

Från Binz till Prora

Vi checkar ut från kurorten Binz och tar oss ett par kilometer norrut. Vi har sedan vårt besök, 2014, i den något speciella orten Prora undrat hur det enorma huskomplex från andra världskrigen har utvecklats sig. För precis 11 år sedan besökte vi Rügen och var även och kikade på byggnaden vid Prora. Då hade man precis startat den stora ombyggnationen av den  över 4 kilometer långa huskroppen.

Prora 2014

Prora 2025

Mycket har hänt på de elva år som gått mellan bilderna. Tyvärr är det numera inte lätt att ta sig runt med bil på området och man kan heller inte parkera bilen hur som helst. Vi ställde bilen en bit bort i ett affärscentrum och promenerade sedan ett par hundra meter ned mot den restaurerade delen som är klar. Idag finns både bostäder och hotell i den del av byggnaden som vi ser.

Ett stopp i Stralsund

För att komma till Rügen via fastlandet passerar vi Stralsund. Även Stralsund är väl värt ett stopp. Vi kommer hit en bit in på förmiddagen och får leta parkeringsplats en stund men inser att det passar bäst att ställa sig i ett parkeringsgaraget för att göra en liten sightseeing genom staden.

Området kring rådhuset är kanske den mest sevärda platsen i den gamla hansastaden. Den gamla stadskärnan är upptagen på UNESCO:s världsarvslista. Det är riktigt fint att strosa runt i stadskärnan och även ned mot hamnen.

Stralsund grundades på 1200-talet och blev snabbt en viktig Hansastad under medeltiden. Staden har en rik historia kopplad till handeln i Östersjöområdet och var under lång tid en betydande del av Hansaförbundet. Sverige styrde faktiskt över Stralsund och även över stora delar av nuvarande norra Tyskland under 1600- och 1700-talet. Det har förstås satt sina spår i både arkitektur och kultur.

Rådhuset i Stralsund

Mitt i gamla stan, på Alter Markt, ligger det mycket vackra rådhuset. Det började byggas på 1200 – talet och byggdes om under 1300- och 1400 – talet. Byggnaden är av Nordtysk tegelgotik med dekorativa gavlar och spetsbågsfönster. Fasaden mot torget är förmodligen det man mest förknippar med Stralsund med dekorationer av blindfönster, vapensköldar och spetsbågar, vilket var typiskt för Hansastäderna. Rådhuset fungerade som ett administrativt centrum och handelsplats under hansatiden. Idag används byggnaden för utställningar, evenemang och turistinformation.

Rådhuset har en passage för att ta sig igenom till den andra sidan av kvarteret. 

Gustaf Adolf, kung av Sverige mellan åren 1611 – 1632. Gustaf Adolf gjorde sitt intåg här i Stralsund den 10 september 1630. 

Sankt Nikolai kyrka

Precis intill Stralsunds rådhus vid Alter Markt ligger den mäktiga kyrkan, Nikolaikirche. Kyrkan var från början avsedd som en rådskyrka, vilket innebar att den inte bara användes för gudstjänster utan också för stadens officiella möten, rättsärenden och för att kungöra lagar och stadgar.

Kyrkan stod klar 1276 och är känd för sin imponerande gotiska arkitektur och rika inredning, med en betydande samling av medeltida konstverk och skulpturer.

Nikolaikirche och den gamla stadskärnan är sedan 2002 upptagen på UNESCO:s världsarvslista

Stralsund har en trevlig stadskärna där det finns en hel del butiker, caféer och restauranger. Det känns levande och det är en hel del både turister men också inhemsk befolkning som traskar runt på gatorna så här under påskveckan.

Ozeaneum

Vi märker att många som kommer till Stralsund tar sig ned mot hamnen och här ligger också Ozeaneum. Ett modernt och prisbelönt museum/akvarium där man kan uppleva Östersjöns och världshavens djurliv. Ozeaneum ska vara väldigt populärt bland både barn och vuxna. De har också imponerande modeller av valar i naturlig storlek.

Industribyggnader i ny tappning

I samma område finns flera andra historiska tegelbyggnader som en gång tjänade som lager eller industribyggnader. Dessa har ofta bevarats och renoverats för att passa moderna funktioner samtidigt som de behåller sin historiska charm. Dessa byggnader användes ursprungligen som spannmålslager. 

Greifswald

Vi är ju på väg mot Świnoujście i Polen. På kartan ser vi att det finns fler intressanta orter eller städer att besöka. När vi är klara i Stralsund tar vi  oss vidare mot den för oss okända staden, Greifswald. Den ligger utmed vår färdväg och vi tänker att det kan bli ännu ett trevligt stopp på vägen mot Polen.

Greifswald är faktiskt också en gammal Hansastad, med en rik och spännande historia. Staden har starka band till Östersjöregionens handel, religion och kultur. Dessutom visar det sig att Greifswald har en riktigt fin och välbevarad stadskärna. Staden är betydligt lugnare än Stralsund men har ändå mycket att se.

Greifswald grundades officiellt år 1248 av munkar från klostret Eldena, som i sin tur anlades av cisterciensermunkar från Esrum kloster i Danmark. Orten växte snabbt tack vare sitt läge vid floden Ryck och närheten till Östersjön.

På 1300-talet blev Greifswald medlem i Hansan. Det här var en period av ekonomiskt välstånd, och mycket av den gotiska arkitekturen i stadens centrum härstammar från denna tid.

Rådhuset från 1300 – talet, i vacker rödmålad färg.

Markplatz

En av stadens huvudattraktioner när det gäller byggnader är Markplatz, Stora Torget. Torget är omgivet av fler vackra byggnader från hansatiden. Det rödmålade huset är rådhuset men vi ser även andra tjusiga byggnader, vilka användes till köpmanshus.

Ett av Tysklands äldsta universitet grundades i Greifswald år 1456. Det ska även vara ett av de äldsta universiteten i norra Europa. Universitet bidrog starkt till stadens intellektuella och kulturella liv och gör det än i dag.

Svenskt styre

 Som en följd av Westfaliska freden efter trettioåriga kriget, tillhörde Greifswald mellan åren 1648 och 1815, svenska Pommern. Än idag finns det fortfarande spår från denna tid i stadens kultur och arkitektur.

Modern tid

Efter 1815 blev Greifswald en del av Preussen och därefter Tyskland. Under DDR-tiden, 1949–1990 tillhörde staden Östtyskland. Efter Tysklands återförening 1990 har staden restaurerats kraftigt, och den vackra gamla stadskärnan med sina medeltida byggnader har återfått mycket av sin forna glans.

Greifswald är idag en livlig universitetsstad med cirka 60 000 invånare, präglad av sin historia, sina kulturella institutioner och närheten till Östersjön.

Altstadt

När vi anländer Greifswald har det hunnit bli lunchtid. Vi parkerar på en sidogata till till Gamla stan. Här får man inte parkera så länge men ändå så pass att vi hinner göra en kortare sightseeing genom Altstadt.  Det visar sig att Greifswald är charmig och har flera vackra, historiska byggnader, vackra hus i milda pastellfärger och ett par mysiga torg.

Även gågatan som sträcker sig staden är livlig med många butiker och en hel del folk som i lunchtid är ute och flanerar.  Vi ser även den mäktiga gotiska kyrkan från 1200-talet vilken är Greifswalds största och viktigaste kyrka.

Dom St. Nikolai / Nikolaikyrkan

Byggandet av kyrkan började omkring 1249. Under 1400 – och 1500-talen byggdes kyrkan om till en basilika med tre skepp och ett imponerande 98 meter högt torn, som var färdigt omkring 1609. Tornet förstördes två gånger av stormar, men återuppbyggdes varje gång, senast under 1650-talet. 

År 1456, i samband med grundandet av universitetet i Greifswald, blev kyrkan en kollegiatkyrka och en viktig plats för akademiska ceremonier. Den har också varit en plats för protestantiska kyrkomöten och har starka band till stadens historia. Kyrkan är även känd som dopkyrka för den berömde målaren Caspar David Friedrich.

Från gamla stan når man också hamnen vid floden Ryck. Här finns gamla segelfartyg, caféer, och man kan promenera längs vattnet. Tyvärr hinner vi inte stanna längre än en timme, men vi äter vår medhavda matsäck utmed floden.

Polen – Świnoujście 

Vi fortsätter ett par mil ytterligare österut och hamnar på Usedom som är en ö, delad mellan Tyskland och Polen. Den tyska delen tillhör delstaten Mecklenburg-Vorpommern, medan den östra delen där staden Świnoujście ligger tillhör Polen. Vi lägger märke till de härliga stränderna som sträcker sig utmed kusten och här finns även flera eleganta badorter. Vi kör igenom bland annat Heringsdorf som tillhör vad man kallar för ”Kejserliga badorter”. De kejserliga badorterna var populära semesterorter för tyska kejsare och adel under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet, särskilt under kejsare Wilhelm II:s tid.

Naturen på ön Usedom är omåttligt populärt för alla naturälskare. Ön har flera naturreservat, sjöar och cykelvägar. Förmodligen kan en hel semester läggas här under sommaren då strandliv lockar mer än nu under april månad. Nästan mitt på Usedom tar Tyskland slut och vi kör in i Polen. Bara några kilometer från gränsen ligger Świnoujście.

Prisvärt boende

Lite på måfå letar vi efter hotell för en övernattning så sent som vid 15 – tiden på eftermiddagen. I Świnoujście finns det många hotell i olika prislägen. Eftersom vi inte riktigt känner till staden vill vi bo nära både hav och stad. Efter en stunds letande kommer vi fram till att bo lite i mitten av stan för att få ut så mycket som möjligt av våra timmar här i Świnoujście.

Vi hittar ett mycket prisvärt hotell i gammal stil, men med både frukost och parkeringsplats för knappt 800 kronor känner vi oss nöjda. Det är kanske något lång promenad ned till havet och de fantastiska strandpromenaderna om man ska vara kräsen. Ja, en kvarts promenad är väl ingenting för att nå den enorma stranden.

Utmed den vita mjuka stranden ligger ett par hotellkomplex men det känns ändå inte överexploaterat.

Strandpromenader 

Det är imponerande att Świnoujście har hela tre strandpromenader om inte fyra om man även räknar den som är själva stranden som går parallellt. Från staden sett finns Promenada Nadmorska, som sträcker sig flera kilometer längs kusten och förbinder stadens spa-distrikt med stranden. Den byggdes ursprungligen före andra världskriget och har sedan dess utvecklats till en livlig plats med kaféer, restauranger och butiker. Längs promenaden finns också många vackra byggnader i jugendstil samt en cykelväg och bänkar för vila.

Utöver den restaurangtäta huvudpromenaden finns ännu en fin strandpromenad med inriktning på fysisk aktivitet. Här ser vi många som åker rullskridskor eller stannar en stund för lite träning på någon av alla de utegym som finns utmed promenadstråket.

Den tredje strandpromenaden går intill dynorna som skiljer stranden mot bebyggelsen. Den består till viss del av anlagd asfalt men också en del sand som lagt sig på vägen när de blåser. Minst sagt välgjort för att njuta av bästa strandliv.

Vi hittar en trevlig plats i solen och intar varsin god öl. Trots att Świnoujście är turisttät är det ändå hyfsade priser i Polen. En större och en mindre öl betalar vi tillsammans 80 svenska kronor för.

Świnoujście har även en mindre stadskärna. Den ligger en bit från den stora stranden men har ändå kontakt med vatten, då hamnen ligger i anslutning till stadskärnan. Vi bor bara tio minuters promenad från stan och äter middag på en av restaurangerna som ligger här. Efteråt ångrar vi oss lite när vi dagen efter tar oss med bil återigen till den stora stranden och ser mängder med restauranger vid havet.

Vi trivs riktigt bra i Polen. Det är ett mångsidigt och prisvärt land med både historia, kultur, natur och bra mat. Tyvärr ligger landet geografiskt sätt lite på sniskan för att göra en genomfartsresa, till exempel vid resor söderut mot Medelhavet. Det blir en rejäl omväg om man har tänkt sig även Polen vid en resa till något av Medelhavsländerna. Vi har dock besökt Polen vid olika tillfällen och blir alltid mycket nöjda med det mesta. Ett dygn i Świnoujście är perfekt trots att det bara är april månad.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

två × ett =