HamburgTyskland

En glimt av Hamburg

Länge har vi velat besöka Hamburg men ändå inte. Ja, det låter konstigt, men Hamburg är en storstad man förmodligen vill besöka någon gång men kanske inte just nu. Så har vi diskuterat i åtskilliga år och till sist är det oundvikligt. Vi måste besöka Hamburg efter så många gångers förbipasserande. Till sist är det dags och vi får en trevlig glimt av en härlig storstad med möjlighet till många upplevelser. 

Ingen kö

Under alla de gånger vi passerat på autobahn utanför Hamburg i både söder- och norrgående riktning har vi i princip alltid legat i kö. Dagen till ära kan vi köra in i Hamburg helt utan några problem. Vi kommer norrifrån, det vill säga, vi startade vår morgon i Helsingborg och har på endast fem timmar inklusive färja, samt shopping på Bordershop i Puttgarden tagit oss till hotellet i Hamburg. Dessutom helt utan kö, magi, får man väl ändå lov att säga.

Vart ska man bo i Hamburg?

I flera månader gick jag och funderade på var man ska bo i Hamburg för att få närhet till staden utan att det blir för dyrt. Jag tittade på mängder av alternativ men tyckte det var svårt att få ett grepp om Hamburg.

När man är nykomling i en storstad är det alltid lite svårt att veta var de bästa och smidigaste övernattningsmöjligheterna finns och när jag började leta förstod jag ganska snabbt att det finns flera områden att välja på beroende på vad man är intresserad av.

Eftersom vi har en ganska kort tid att spendera i staden är det läge att bo i Hamburgs centrum. Här finns de flesta sevärdheterna och det är också enkelt att ta sig runt både till fots eller med kollektivtrafik.

Det finns flera intressanta områden att välja på. Att bo nära centralstationen Haupbahnhof kan vara ett bra område om man anländer till Hamburg med tåg. Nu är det inte aktuellt för vår del, strax öster om tågstationen ligger St. Georg som kan vara något för oss med bil. Här är nära till Altstadt “Gamla stan” där ett par av de större sevärdheterna finns, till exempel rådhuset och ett par shoppinggallerior ligger också i samma område.

Ett annat intressant område är St. Pauli där många av stadens barer, restauranger och nöjeskvarter finns. Här ligger också det kända Reeperbahn.

Om det hade varit sommar hade vi nog valt området Hafencity, en helt ny stadsdel vid hamnen med ny modern arkitektur i form av kontor, hotell, butiker och bostäder. Här finns en mycket trevlig hamnmiljö med utmärkta promenadmöjligheter utmed kajen.

St Georg

Vi väljer efter en del vånda området St. Georg och vi blir inte besvikna. Hotellet ligger precis intill en huvudgata med rum mot sidogator. Trots ett ganska livligt shoppingstråk med småbutiker är det ett lugnt område. Vi känner oss även väldigt trygga då polisstationen ligger mitt över gatan med många poliser runt omkring.

Hotellet håller med både stort och trevligt rum samt frukost, det finns även parkeringsgarage för bilen mot kostnad. Det är knappa tio minuters promenad till tågstationen och den äldre stadskärnan.

Sightseeing i centrum

Vi ger oss genast ut på stan. Det regn som utlovas för hela helgen har upphört och vi får istället gå med paraplyerna under armen, men man kan aldrig veta vad det nyckfulla vädret hittar på, alltså bäst att ta det säkra före det osäkra och bära med sig paraplyerna.

För att komma på rätt sida om stan måste vi passera centralstationen, här gäller det att hålla tungan rätt i mun för att hitta ut på rätt sida. Det är mycket folk och många utgångar till tågen, men snart hittar vi rätt och kommer fram till den stora shoppinggatan.

Hoppsan, inte ska vi åka tåg!

Shopping

Det finns många möjligheter till shopping i Hamburg, de flesta klädkedjor är representerade. Vi tittade in i Europa Passage, en galleria med massor av butiker och caféer. Lite typiskt att vi så totalt tappade lusten att spendera pengar på nya kläder idag. Mycket folk och mycket kläder, men ingenting kändes direkt intressant.

Rådhuset

Ganska snart når vi rådhustorget och det vackra rådhuset, kanske den allra tjusigaste byggnaden i stan. Hamburg Rathaus inhyser både senaten och parlamentet. Det är en imponerade sandsstensbyggnad som stod klart 1897 och har hela 647 rum.

Vi tar oss genom porten som är öppen för allmänheten men mycket mer än en hall med marmortrappa ser vi inte, eftersom man mot avgift kan gå på guidad tur. Det kändes lite väl ambitiöst, men säkert spännande för den intresserade.

På gårdsplanen finns en utsmyckad fontän av Hygieia, hälsan och renhetens gudinna i den grekiska mytologin. Tyvärr får man inte heller gå ut iden lilla trädgården utan att betala inträde. I källaren ligger restaurang Parlament, där det serveras traditionell mat till hyfsade priser.

Rådhustorget

Runt rådhustorget samlas många turister. Det är ett stort torg och det finns även butiker runt om. Vi passar på att äta en wurst med öl. Aldrig smakar det så bra som i Tyskland.

Rathausmarkt byggdes efter en stor brand 1842. Torget skapades efter en plan och designades efter modell av Piazza San Marco i Venedig. 1933 döptes torget om till Adolf-Hitler-Platz som många andra torg och gator i Tyskland vid den tiden. Efter andra världskriget slut döptes torget om. Fram till 1970 – talet var torget transportnav för spårvagnarna i Hamburg, men efter att spårvagnstrafiken hade upphört totalrenoverades torget och blev en trevlig mötesplats utan trafik.

 

Rådhuset är nog Hamburgs vackraste byggnad.

Ingen annanstans smakar en korv med öl så bra som i Tyskland.

Vi fortsätter att utforska gatorna runt omkring och rådhustorget och ser vattnet en bit bort. Det finns även ett par kanaler mellan huskropparna och när solen spricker upp får vi en helt annan stämning. Hamburg blir faktiskt lite vackrare.

Även om vi befinner oss i november månad blir det ganska skönt när solen tittar fram. Tyvärr mörknar det tidigt och vi får snabbt fortsätta vår färd genom Hamburgs gator.

Flera kanaler skymtar fram mellan husen.

Tyvärr är det inte läge för utomhuskafé den här eftermiddagen. 

Sommartid är det säkert många fler restauranger öppna. 

Sjön Alster

På vår upptäcktsfärd genom Hamburg når vi snart fram till den stora insjön Alster. Här är också välbesökt av turister. Det verkar vara populärt att åka på båttur härifrån. Vi går en bit utmed sjön och ser en hel del mysiga kaféer och restauranger med utmärkt utsikt över sjön.

Middag på stan

Det finns många restauranger att välja på men är man i Tyskland är det tysk husman som gäller. För oss blir det wienersnitzel med jägarsås som alltid smakar gott i Tyskland.

Förmiddag i Hamburg

Vi sover gott efter en lång resa och ganska många timmar ute på stan med många intryck. Morgonen startar med vacker soluppgång men tyvärr försvinner solen redan innan vi har checkat ut från hotellet.

Vi plockar ihop och tar ut bilen i Hamburgs morgonrusning. Vi ska ta oss genom halva stan och givetvis hamnar vi i en liten kö. Snart lättar det något och vi kommer ut mot vattnet.

Elbphilharmonie

En av Tysklands mest spektakulära byggnader är kanske Elbphilharmonie, Hamburgs tjusiga konserthus. Tyvärr vet vi inte om det går att besöka konserthuset så här tidigt på förmiddagen utan att ha bokat. Om vi stannat längre hade vi förmodligen tagit oss tid att besökt byggnaden även inuti. Här kan man förutom att se konserter även gå på guidad tur eller enbart besöka Plazan och utsiktsdäcket. Tyvärr har man ännu inte öppnat när vi anländer så tidigt på förmiddagen.

Nu nöjer vi oss att avnjuta huset på lite håll när vi hittar en parkeringsplats och kan lämna bilen för en promenad på den trevliga kajpromenaden som sträcker sig hela vägen till Hafencity. Det är en trevlig hamn med båtar och förmodligen är det som allra bästa att besöka strandpromenaden under sommarsäsong.

Parkeringsplats hittar vi under järnvägen, ett stenkast från hamnpromenaden.

Elbtunnel

En av Hamburgs sevärdheter är Elbtunnel. När vi tittar på kartan ser vi att den ligger bara någon kilometer från oss och vi har bara att traska vidare på den fina strandpromenaden utmed hamnen. Snart når vi tunneln. Kanske är det inte mycket att se men ändå lite spännande och självklart måste vi gå de fyra hundra meterna över till andra sidan. Det är dock helt i onödan, det är ganska trist på andra sidan och vi får snällt gå tillbaka i tunneln.

Vad tyckte vi om vårt besök i Hamburg?

Hamburg är betydligt trevligare än vad vi trott men kanske inte en stad vi kommer att kasta oss över inom en snar framtid. Visst kan Hamburg passa för en övernattning men då väljer vi nog vår eller tidigt höst.

Det finns förstås många fler sevärdheter kvar att upptäcka. Konserthuset och även området “Speicherstadt och Kontorhaus District med Chilehaus’ är platser som vi inte hann se den här gången men som kanske kan göras vid vårt nästa besök här i Hamburg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

femton − 7 =