SmålandSverige

Besök hos Astrid Lindgrens Näs

Under våra kommunbesök hittar vi ofta roliga sevärdheter som vi vill se lite mer av. När vi för ett par veckor sedan gjorden en liten tripp in i Småland för ett kommunbesök i Vimmerby passade vi på att besöka Näs där Astrid Lindgren växte upp. Egentligen var vi där redan förra året men då var ju alla museer stängda under vårsäsongen. I år hade vi däremot mer tur och kunde besöka Astrid Lindgrens barndomshem och utställning på Näs.

Jag har alltid fascinerats mer av Astrid Lindgren som person och författare än av hennes berättelser, även om jag naturligtvis älskar många av alla hennes klassiker.

Jag tänker ofta på min egen mormor som bara var två år äldre än Astrid och som berättade hur det var att växa upp på tidigt 1900 – tal. Hon älskade också att berätta sagor om sitt älskade Skokloster, sina fem syskon och ibland om de orättvisa livsvillkoren för barnen i arbetarfamiljerna både på landet och i stan. Mormor ville så gärna bli småskolelärarinna men det fanns inte pengar till att låta barnen studera vidare.

Astrid Lindgren hade för den tiden en ganska normal uppväxt som inte skilde sig från andra tjejers uppväxt i Småland, men som hon själv beskrev, var ovanligt lycklig. Under den tid när Astrid Lindgren växte upp var Småland ett traditionellt jordbrukssamhälle. Familjerna som ägnade sig åt jordbruk var förstås ganska fattiga och arbetet var en nödvändighet. Familjerna var stora och bestod av flera barn. Och barnen var viktiga eftersom de fyllde många funktioner i familjen och på gården, vilket de fostrades till att själva en dag kunna ta över. Att Astrid  lyckas bli en berömd barn- och ungdomsförfattare, i och för sig långt senare i livet är som en saga.

Utställning

På Näs i Vimmerby finns en intressant permanent utställning av Astrid Lindgrens liv genom bilder, berättelser och illustrationer från hennes böcker. Här finns även barndomshemmet, prästgården, boa, snickarladan, och trädgård.

Vi börjar med utställningen som ligger i paviljongen vid huvudentrén. Jag hickade dock till lite när vi betalade inträdesbiljetter à 200 kronor per person. Priset gäller då för hela Näs, i mitt tycke, väl dyrt.

Jag tycker att det är en intressant utställning som fångar Astrid Lindgrens liv på ett utmärkt sätt. För ett par år sedan gick en mer fördjupad dokumentärserie om Astrid Lindgrens liv, så några direkta nya infallsvinklar av hennes liv gav inte utställningen på Näs, men såklart är den intressant och sevärd.

Staden

När vi är klara med utställningen på paviljongen tar vi oss ut i trädgården på Näs. En vacker väggmålning ska symbolisera staden. Och i Astrid Lindgrens litterära värld är det ofta Vimmerby som är förebilden. I bland annat Kalle Blomkvist, Madicken, Pippi Långstrump och många fler av Astrids böcker bär spår av Vimmerby.

Hemma på Näs upplevde Astrid en ovanligt lycklig, intensiv och fri barndom präglad av lek och äventyr. Vid sjutton års ålder steg hon in i Vimmerby stadsliv och blev “jazzböna”. Hon klippte av sig sitt långa hår, vilket var så ovanligt bland Vimmerbys 3500 invånare att man bad henne ta av sig hatten för att visa det kortklippta huvudet.

Även om Astrid nog älskade sitt Vimmerby ville hon inte stanna här för alltid. Hon flyttar ju till storstaden Stockholm som också kom att spela stor roll i många av hennes böcker. Astrid fick som bekant en tuff start som ensamstående fattig mamma i Stockholm, men så småningom växte kärleken till den nya staden, där hon kom att leva resten av sitt liv.

Trädgårdarna

Vi fortsätter mot trädgårdarna som består av olika rum där varje del bär ett speciellt tema som på något vis är kopplat till Astrid Lindgren och hennes författarskap.

Det finns många spännande mindre trädgårdar med skulpturer, lövsalar och mossbäddar i den småländska naturen som låg Astrid Lindgren varmt om hjärtat.

Förtvivlans skulptur av Karl Chilcott.

Boa på Näs

Här låg snickarboden när Astrid var barn, den snickarbod som är förebilden för Emils världsberömda snickarboa i böckerna. Idag är det en hantverks- och konstbod som drivs av Astrid Lindgrens släktingar.

Barndomshemmet

I det berömda röda lilla huset föddes Astrid Lindgren den 14 november 1907. Här växte hon upp med sina föräldrar, tre syskon och många andra som bodde på gården. När hon fyllde tretton år flyttade familjen till det större gula huset som ligger precis bredvid. På 1960 – talet lades lantbruket på gården Näs ner och Astrid Lindgren köpte huset från kyrkan. Hon lät renovera det och återställa det så som det såg ut när hon var barn.

Övervåningen i barndomshemmet och det gula huset används fortfarande som privatbostäder av släktingar till Astrid Lindgren. Guidade turer kan göra dagligen, dock får inget fotas inne i huset.

Prästgården

I trädgården strax intill Astrids barndomshem ligger prästgården. Huset byggdes 1828 – 1830 och ersatte då den förfallna prästgård som  tidigare låg på samma ställe.

Fram till 2000 fungerade huset som prästbostad men 2001 köpte Vimmerby kommun prästgården av kyrkan för att skapa ett kunskapscentrum ägnat Astrid Lindgren och hennes livsverk. Byggnaden används idag som bibliotek, utställningar och är en del av besöksmålet Astrid Lindgrens Näs. Många tror felaktigt att byggnaden är Astrid Lindgrens barndomshem.

Inte långt från Näs i Vimmerby ligger Astrid Lindgrens värld. Ett kanske mer känt besöksmål än Näs och som vi ännu inte har haft tillfälle att besöka. Det är förstås ett givet resmål när man har barn med sig, miljöerna i parken består av det Astrid Lindgren skildrade i sina berättelser om Pippi, Emil, Ronja och de andra barnen. Här finns Villa Villekulla, gården Katthult, Mattisskogen och många andra platser som blivit kända genom hennes böcker. Ett besök i Astrid Lindgrens Värld är givetvis självklart om man besöker Vimmerby under sommaren.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

10 + ett =