På väg genom Europa

Vi har startat vår bilresa ut i Europa. Planerna för årets sommarresa är att ta oss genom nordöstra Tyskland och vidare nedåt Tjeckien.

Planen är fortfarande inte helt spikad utan vi tar det lite som det kommer.  Just nu har vi haft ett par dagar med galet varmt väder. Det gör det lite svårt att orka se de platser som vi har på vår lista att upptäcka.

Resa Sverige – Tyskland

Ett smidigt sätt att ta sig med bil till Tyskland är att ta färjan från Helsingborg. Vi reser ju från Stockholm och tycker det är lagom att stanna till i vår favoritstad, Helsingborg.

Helsingborg är en härlig sommarstad där det finns hur mycket som helst att göra. Vi bor gärna på något hotell centralt så att vi har olika möjligheter till både bra matställen och sköna stadspromenader.

Hyfsat utvilade är det lätt att ta bilen med färjan från Helsingborg till Helsingör, köra de knappa 20 milen till Rödby och fortsätta med färjan till Puttgarden i Tyskland

Tyskland

Väl i Tyskland vill vi lämna både Lubeck och Hamburg bakom oss för att  komma lite längre österut.

På kartan är det inte så långt till staden Wernigerode. Tyvärr blir det aldrig eller är det kanske alltid som man tänkt.  Tyskland är tyvärr lika med köer och det spelar ingen roll om man kör småvägar istället för på autobahn. Händer något visar många gps:r samma omledning vilket resulterar i långsamgående trafik även på de mindre vägarna och då tar färden mycket längre tid än beräknat.

Någon eller ett par timmar extra blir det i bilen innan vi når den supermysiga staden Wernigerode. Vi hittar ett bra boende mitt i stadskärnan där många av sevärdheterna finns.

Jag älskar Tysklands underbara och kanske lite mer okända städer. På väg österut i Tyskland finns ännu ganska mycket outforskade platser för oss att upptäcka. Vi stannar till en förmiddag i både Backenburg och Queldingburg.

Vi gör även en övernattning i Dresden och sightseeing i 33 graders värme innan vi lämnar Tyskland och kör in i Tjeckien.

Tjeckien

Lite på måfå letar vi efter en sevärd stad som passar vår färdväg. Vi hamnar i Hradrec Kralove egentligen är det lite för tidigt på dagen att stanna men vi beslutar oss för att stoppa till när vi ser att staden verkar intressant och fin för att göra ett besök i.

Det visar sig vara en perfekt och lagom stor stad att besöka för genomresa. Vi hinner se den äldre delen av stadskärnan och även strosa runt i en fin park utmed floden Elbe. På kvällen blir det rock and roll och en livlig avslutning på dagen tillsammans med hela ortens befolkning.

Under natten passerar ett riktigt åskoväder men nästa morgon stiger dessvärre temperaturen igen.

Under dagen lämnar vi Tjeckien och kör in I Slovakien och vidare till Ungern.

Ungern

Det är ännu en het dag och framåt senare delen av eftermiddagen kommer vi fram till Budapest. Eftersom vi redan varit där tycker vi att det kan vara kul att se någon annan stad och vi fortsätter söderut och hamnar i staden Pecs i södra Ungern.

Jag bokar hotell mitt i de centralaste delen av stadskärnan i. Inte det lättaste att hitta varken hotellet eller parkeringsplats. Till sist är vi framme och får en härlig kväll i vackra Pecs.

Bosnien & Hercegovina

Nästa morgon fortsätter vi söderut och kör in i Kroatien och vidare in i Bosnien och Hercegovina. Här är inte mycket turister och vi ser knappt en enda utlandsregistrerad bil. Vi kör mot Sarajevo,  landets huvudstad. Trots att väderprognosen lovade lite svalare väder blir det nära 40 grader igen.

Olidligt varmt att besöka storstad. Vi beslutar oss för att så snabbt som möjligt att ta oss till kusten. Vägen dit går genom storslaget  landskap och när vi passerar staden Mostar stannar vi givetvis till för att åtminstone se den berömda bron.

Nu har vi kommit fram till havet och har tagit in på en resort i Neum. Det är Bosnien och Hercegovina enda stad vid havet. Vi behöver lite svalka i  havet innan vi fortsätter vår bilresa.

Det känns skönt att äntligen bada i havet som redan är ljummet varmt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

20 + ett =