Bilresa i NorgeNorge

Vi besöker Nordkap

När vi installerat oss i stugan hoppar vi åter in i bilen för att titta närmare på Nordkapplatån som ligger ca 2,5 mil från den camping vi bor. Vägen upp är tidvis lite kurvig men inte värre än att det går bra att möta både bussar och husbilar utan några problem. 

Hindrade av dåligt väder

Tyvärr blir vädret ännu sämre ju högre upp vi kommer och när vi väl kommer fram till entrén känns det lite sådär att behöva betala 160 nok per person för att bara rusa ut och ta några bilder i dimma och regn. Väderutsikterna ser lite bättre ut inför mogondagen och vi beslutar oss för att vända om och komma tillbaka då istället.

Vi besöker Nordkapplatån

Morgonen därpå stiger vi upp redan klockan sex och ser att vädret håller på att stabilisera sig. Vi kör åter upp på Norkapplatån men det finns ingen i biljettkassan det är stängt!

Vi har absolut ingen tid att vänta på att de ska öppna eftersom vi förutom besöket på Nordkap har en riktigt lång resa framför oss, en bit över 50 mil till Vardö som är dagens etapp. Hm…. vad gör man? Vi måste ju bara komma upp de sista 300 meterna för att känna och se Europas nästan nordligaste plats. Jodå det finns en väg öppen, den för bussarna, ett tvärt kast till bussfilen, gasen i botten och hoppsan, vi plankar in på Nordkapplatån! (Fast när vi åker tillbaka stannar vi och betalar halva priset i den nu öppna biljettkiosken)

Äntligen framme parkerar vi vår bil så nära de andra bilarna som möjligt, de som tagit sig in lagligt kvällen innan. Vi är dock på fel sida om den parkering som skiljer personbilar och husbilar från bussarna. Men ingen verkar lägga märke till oss och nu är vi framme och kan äntligen se denna så omtalade och efterlängtade plats, dessutom kommer solen fram och värmer oss.

Inte mycket folk denna tid på dygnet de flesta kommer ju vid midnatt men då var ju vädret så dåligt att vi ändå inte skulle ha sett något alls men för stämningens skull så hade det förstås varit roligt att kommit upp till platån just vid midnatt. Har hört att det kan vara uppåt ett par tusen turister från skeppen nere i hamnen som kommer upp just vid tolvslaget för att se midnattssolen. Jag är mer intresserad att se allt nu i solsken och det är ju också oslagbart förstås.

Vi lämnar Nordkap och njuter av storslagen natur

Efter att ha njutit av den fantastiska vyn, fotat lite och konstaterat att vi nu är så långt norrut i Europa man “nästan” kan komma lämnar vi Nordkap och börjar sakta rulla nedåt mot huvudorten Honningsvåg, tunnlarna och Porsangerhalvön. Det är verkligen magiskt här uppe och denna härliga morgon bjöd på sol och då blir allt så otroligt vackert i den karga naturen.

 En hel del renflockar betar utmed vägarna men det känns lugnt det går inte att köra särskilt fort här uppe.

Vi kör mot Vardö

Underbar resa mot Vardö som tar sin tid. Vi stannar förstås lite längre nu när vi rastar med hund än vad vi brukar göra när vi reser själva. Resan österut går på hyfsat bra vägar men som sags på ganska långsamt. Vi möter knappt några andra bilar förutom en och annan husbil annars är vi rätt ensamma i den storslagna naturen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sjutton + 13 =