Bilresa EuropaFrankrikePlanera resa

Bilsemester i Frankrike – Planering med sevärdheter, tid och avstånd, dag för dag

Sommaren 2023 är vi ute på en fantastisk härlig roadtrip. När vi startar resan har vi endast en vag plan för sommarens bilresa, men där Normandiekusten i Frankrike står i centrum. Kanske är det lite kallt att bada i Atlanten tidig sommar och när det heller inte är så långt till Medelhavet ser vi att pyttelandet Andorra kan besökas på väg mot lite varmare vatten. Häng med dag för dag, på en oförglömlig bilresa i Frankrike. 

Dag 1 Stockholm – Helsingborg

Vi startar som vanligt hemifrån vår hemkommun Vallentuna och kör de nära 60 milen utmed E4:an. Ja, vi vet att alla brukar säga, usch vad tråkigt det är att köra den där sträckan, Stockholm till Helsingborg eller Malmö. Så känner inte vi, det är underbart att färdas söderut, särskilt när man vet vad som väntar. Att E4:an kan täppa igen med bilköer, särskilt i södra delarna av Stockholm, är bra att ta med i beräkning, men snart väntar den trevliga kontinentala staden, Helsingborg.

Bor man i stadskärnan är det inga problem att hinna med en tur med färjan till Helsingör i grannlandet Danmark, annars rekommenderar vi starkt att strosa utmed Norra hamnen och vidare norrut. Eller bara ta några steg ut i stadskärnan för att känna vibbarna mot Europa.

Vill man bo centralt rekommenderar vi trevliga Elit Mollbergs eller The Vault Hotel med perfekt läge mitt i stan.  Även hotell Stadsparken något söderut är ett bra boende. Tyvärr kan det vara svårt med parkeringsplats när man bor mitt i stan, men om man är beredd att gå en liten bit kan man stå i parkeringsgarage, till exempel ovanpå Åhlens, mot en kostnad. Har man tur finns parkering på Stortorget, där det är gratis mellan klockan 18 – 9.00.

Avstånd och tid: 59 mil och cirka 6,5 timme

Dag 2 Helsingborg – Bremen via Öresundsbron

Efter en fantastisk frukost som bjuds på Mollbergs och en nostalgitur runt våra gamla hemkvarter kör vi söderut. Visst går det alldeles utmärkt att ta färjan mellan Helsingborg och Helsingör. Det skiljer inte mycket i pengar på att ta turen med färjan till Danmark eller via bron i Malmö. Det är dessutom närmare via Helsingör, men vi tycker ändå att det går smidigare och kanske något snabbare att ta Öresundsbron.

Och om vi ändå är i Malmö besöker vi gärna vår gamla kvarter sedan ungdomen innan vi tar nästa steg och kör över bron. Vi brukar köpa kombibiljett online som blir lite billigare än att köpa biljett i kassan. Kombibiljetten inkluderar bro och färjeöverfart Rödby/ Puttgarden. Den kan inhandlas som enkelresa eller tur och retur. Vid returresa behöver man dock veta hemresedatum, vilket vi aldrig vet.

Bremen är en perfekt destination för en övernattning. Stan har fina sevärdheter och vi ledsnar aldrig att strosa runt i Bremens stadskärna eller de mysiga kvarteren i Schnoor.

Avstånd och tid: 55 mil och cirka 7 timmar

Otroligt vacker är Öresundsbron. 

Dag 3 Bremen – Brygge

Frukost i Tyskland, lunch i Holland och middag i Belgien. Sammanfattningsvis hinner vi med en hel del under dagens bilfärd. Vägen genom Tyskland går på autobahn och här och var är det fri fart och hastigheten blir tidvis högre än hemmavid, men som så ofta hamnar man i vägbyggen som sinkar oss en hel del. I Nederländerna är hastigheten på vägarna endast 100 km / timmen oavsett motorväg eller inte. Det blir stor skillnad men det känns inte som om någon direkt håller hastighetsbestämmelserna. Här bör man alltså räkna med att det tar lite längre tid att köra än i Tyskland.

Väl i Belgien har vi valt den underbara staden Brygge för en övernattning. Har man otur spöregnar det, men staden är oavsett väder mycket sevärd. Vi bor mitt i stan och har gångavstånd till alla sevärdheter. Vi får en fantastisk eftermiddag, kväll och förmiddag innan vi lämnar Belgien och kör vidare mot Frankrike. I Brygge finns fantastiska historiska byggnader och i stadskärnan finns det gott om restauranger med god mat. Testa musslor och pommes!

Avstånd och tid: 53 mil och cirka 6 timmar.

Läs mer: Bilresa mot Frankrike

Dag 4 Brygge – Normandie

Efter en mysig och solig morgon i Brygge hoppar vi återigen in i bilen. Bilresan går idag från Belgien och ut mot Atlantkusten i Frankrike. Det blir lagom med ett lunchstopp på stranden  i Calais, där vi sedan färdas vidare mot Normandie. Kusten här är dramatisk och det är ett oerhört vacker landskap med gröna böljande kullar och klippor som tornar upp sig mot havet. De många stränderna, ofta alldeles folktomma är så inbjudande att man har lust att stanna vid varenda en av dem.

Vi som inte tidigare varit i dessa trakter blir mäkta imponerade av allt vi ser. Vi väljer lite på måfå en liten ort för övernattning men det ska sägas att det finns många möjligheter till trevliga platser för ett stopp här i Normandie.

Vi gör en övernattning i den lite mindre orten Ault och trivs väldigt bra här. Vi bor på ett mysigt och ganska litet pensionat med bästa hemmakänsla.

Avstånd och tid: Cirka 24 mil och 3 – 4 timmar

Dag 5 – 7 Normandie
Ault – Honfluer

Vi lämnar Ault och kör i långsam takt utmed Normandies kust. Här och var stannar vi i någon trevlig ort utmed havet. Det är inte långt att köra idag men det tar ändå många timmar eftersom vi kör kustvägen för att insupa den storslagna miljön utmed havet. Vi tittar bland annat in i Étretat, en av de kuststäder vi har blivit rekommenderade att stanna till i vid Alabasterkusten. Tyvärr är det galet mycket folk när vi anländer och någon parkeringsplats kan vi inte finna denna förmiddag. Här finns kanske de mest dramatiska kalkstensklipporna med hisnande stup. Otroligt vackert!

Det finns många intressanta orter och städer med fint läge vid havet. En av de orterna är Mers les Bains precis utanför staden Le Tréport. Här finns ett par spännande kvarter med de mest bedårande hus från “Belle époque” – perioden.

Husen i Mers les Bains

Väl i Honfleur som är en medeltida och lite annorlunda stad än andra i Normandie får vi en oförglömlig eftermiddag, kväll samt förmiddag. Vi bor mitt i stadskärnan på ett hyfsat och prisvärt hotell. Honfleur har en spännande medeltida stadskärna med många vackra byggnader. Dessutom finns det många restauranger runt hamninloppet och moules frites smakar gudomligt gott här.

Avstånd och tid: Cirka 18 mil och drygt 6 timmar (Det finns många sevärda orter utmed kustvägen)

Läs mer: Husen i Mers les Bains på Normandiekusten

Läs mer Honfleur- Förtrollande medeltidstad i Normandie

På ett förhållandevis litet område i Normandie finns många sevärda städer och badorter. Vid Honfleur ligger även den större kuststaden Le Havre, som också verkar intressant att besöka. Mellan Honfleur och systerstäderna Trouville och Deuville är det endast knappa två mil och vi som gärna även vill se bägge dessa städer fortsätter resan söderut på kustvägen.

Systerstäderna Trouville-sur-Mer och Deuville sitter nästan ihop. Endast en bro skiljer dem åt och trots deras närhet till varandra är det två ganska olika orter. Den ena, Trouville är kanske något mer folklig medan Deuville är en mer exklusiv ort med tjusiga villor och butiker med dyra märkeskläder. Orten har även en glamorös filmfestival varje år i september. Stränderna här är långa och inbjudande med sin ljusa och mjuka sand.

Läs mer: Le Tréport, Trouville-sur-Mer och Deuville- Franska städer utmed Atlantkusten

Fantastisk härlig strand här i Deuville. Synd att det är så kallt i vattnet.

På landsbygden utanför Mont Saint-Michele

Spännande sevärdheter i Normandie

Det finns flera fantastiska sevärdheter i Normandie och några av sevärdheterna är klosterön Mont Saint – Michele. Vi har både tur och lite otur med boendet. Det finns inget ledigt boende i närheten av klosterön men dryga 12 kilometer därifrån hittar vi ett ställe som ligger ute på vischan, men visar sig ha en toppenfin restaurang med passande vin därtill. Visst skulle det ha varit bäst att bo i närheten av ön för att kunna se den i solnedgången. Det är inte särskilt smart att försöka hitta boende samma dag man anländer.

Det bästa är att vara ute i god tid när det gäller boenden på populära besöksmål. Vet man när man ska vara på plats är mitt tips att boka i god tid då hotellpriserna nästan alltid är billigare än att göra det samma dag man anländer. I vårt fall har vi lite svårt att bestämma datum och vet inte riktigt heller hur lång tid vi behöver för att ta oss emellan platserna.

På Mont Saint-Michele är det  bra att vara ute tidigt innan turistinvasionen kommer igång. Vi var på plats och stod redo vid den buss som tar besökarna till ön vid halvtio – tiden på förmiddagen en lördag i slutet av juni månad. Det är förstås en hel del folk redan när vi anländer, men det fungerar ändå bra. Det är ingen kö för att köpa biljett till den självguidade visningen på klostret och till en början kan vi besöka ön utan någon större trängsel. Däremot framåt lunchtid är det mycket trångt i gränderna på ön och vi tar oss tillbaka redan tidig eftermiddag, när värme och trängsel gör besöket ganska jobbigt.

Helt klart är Mont Saint – Michele värt att besöka, men en god idé kan vara att planera besöket i god tid för att eventuellt kunna se hur tidvattnet forsar in från havet. Det sker vissa datum och under en viss tid på dygnet.

Läs mer: Mont Saint-Michele – Spännande ö i Atlanten

Stränderna vid D-Day /Dagen D

Ett annat “måste” när vi befinner oss i trakten är att besöka några av landstigningsstränderna i Normandie. Här möts förfärlig historia i storslagen miljö, de vackra stränderna har ett mörk förflutet. Trots det strålande solskenet är känslan märkbar, åren går, det är nu åttio år sedan landstigningen av de allierade.

Många unga människor fick sätta sina liv till i ännu ett meningslöst krig och historien upprepar sig, om och om igen. Är man intresserad av andra världskriget är det ett ypperligt tillfälle att besöka de olika platserna för landstigningen.

Läs mer: Landstigningen vid stränderna i Normandie

Dag 8 – 10 Bretagne
Mont Sint-Michele – Roscoff

Visst kan man stanna länge i Normandie, gärna längre än vi gör. Bretagne ligger ju i princip hack i häl med Normandie men är ändå så väldigt olikt den regionen. Bretagne är alltså en halvö i nordvästra Frankrike. Den är avgränsad i norr av engelska kanalen och i söder av Biscayabukten.

Vi har dock inte planerat något alls här och får läsa på snabbt var man ska göra sina bästa besök här. Det blir förstås inte lätt men känslan säger oss att ta oss ut mot havet. Vi är lite trötta efter en dagstur på Mont Saint – Michele så det passar utmärkt att vila ut i bilen medan vi kör norrut i Bretagne.

Även här bokar vi ort lite på känsla och hamnar i kustorten Roscoff, med färjeförbindelse med Storbritannien. Dit ska vi dock inte men det är ändå en ort med en del turister, Vi trivs här direkt, det är gemytligt, maten passar oss perfekt och det är fantastiskt vackert. Vi bor mitt i den centrala och trevliga stadskärnan på ett mysigt hotell med balkong.

Avstånd och tid: 22,5 mil  och cirka 2,5 timme

Läs mer: Bilresa i Bretagne

I Roscoff trivs vi riktigt fint och ostron och räkor smakar alldeles förträffligt i den här delen av Frankrike.

Mäktiga kyrktorn i staden Quimper

Roscoff – Quiberon

Att ta sig runt i Bretagne är egentligen en semester i sig själv. Vi har inte alls varit i den här delen av Frankrike och blir faktiskt rejält överraskade över den storslagna naturen, de vackra stenhusen och att det är så många intressanta platser att upptäcka. Det blir givetvis svårt att endast välja några få för vår fortsatta resa i regionen. Efter vårt besök med övernattning i Roscoff stannar vi även till i staden Quimper som imponerar  med sin mäktiga katedral, Saint Corentin och dess majestätiska tornspiror på hela 76 meter.

Som kontrast besöker vi den söta orten Pont Aven vid mynningen av floden Aven. Orten är känd för sitt speciella ljus och flera kända franska konstnärer har inspirerats av den sagolika stämning som råder i byn.

Framåt kvällen kommer vi fram till Quiberon en liten smal halvö i sydvästra delen av Bretagne. Här är det en hel del turister men ändå ganska lugnt. I stadskärnan ligger en stor allmän badstrand och flera restauranger.

Avstånd och tid: 26,5 mil dryga 3 timmars bilkörning (För oss tar det nästan hela dagen då vi stannar i flera sevärda orter på vägen).

Gulliga konstnärsbyn Pont Aven

Dag 11 – 12 Quiberon – Biarritz

Efter att ha tagit det ganska lugnt känner vi lite nostalgivibbar och gör resans längsta färd. Tyvärr är det inget jag kan rekommendera och så här i efterhand önskar vi att vi stannat till i både La Rochelle och Bordeaux istället för att lägga en heldag på att köra bil till en plats där vi varit förut.

Det går ändå väldigt bra trafikmässigt den här dagen och vi hamnar i Biarritz redan tidig eftermiddag och stannar ytterligare en dag för att upptäcka att staden har mer än vågor och surfbrädor.

Biarritz är trevligt på alla sätt och vis. Här finns härliga stränder, mysig stadskärna och många restauranger. Vi bor på ett lägenhetshotell inklusive frukost med fin vy över Biscayabukten. Dessvärre är trafiken gräslig utanför balkongen.

Avstånd och tid: 70 mil och 7,5 timme

Dag 13 – 14 Atlanten till Medelhavet via Andorra

Dagarna tickar på när vi är ute på semester och vi behöver fundera lite över var vi vill lägga ytterligare ett par dagar innan hemresan påbörjas. Kanske är Atlanten väl kall att bada i trots att det är sommar och ganska fint väder. Och Frankrike är ju ett fantastiskt land med hela två hav i olika lägen. Att ta sig från Biarritz vid Biscayabukten till Perpignan vid Medelhavet är faktiskt inte längre än en dagsetapp, men eftersom lilleputtlandet Andorra ligger inom färdvägen gör vi ett stopp där och besöker huvudstaden Andorra la Vella och gör en biltur i de sagolika alperna.

Vägen mellan Andorra och Perpignan är något jag varmt kan rekommendera. Otroligt vackert och spännande färd, för att möta det varma Medelhavet.

Avstånd och tid: Biarritz – Andorra la Vella 42 mil och cirka 5 timmar

Avstånd och tid: Andorra la Vella – Perpignan 17 mil och cirka 3 timmar

Läs mer: Sagolik bilresa mellan Andorra och medelhavskusten

Perpignan dag 15 – 16

Vi tar alltså sikte mot Medelhavet och hamnar i en liten mysig badort, Canet-en-Roussillon, cirka 12 kilometer utanför den större staden Perpignan när den spanska gränsen. Här vilar vi ut på stranden och får en heldag utan att använda bilen. Och oj, vilka skillnader på temperaturer i Atlanten och Medelhavet. Alldeles underbart skönt att bada i Medelhavet.

Dag 17 Perpignan – Valence via panoramarutten “Route Touristique de l Árdèche”

Efter att ha badat i Medelhavet och bara tagit det lugnt är det åter dags att sätta sig i bilen. Och det är svårt att välja väg norrut. Vi har den ljuvliga franska rivieran (Côte d’Azur) alldeles nära oss, men väljer ändå att ta oss mer nordväst för vår hemresa. Fjolårets resa i Alsace gav mersmak och vi bestämmer oss för att vi vill se mer av den regionen även på årets resa.

Det är ju en bit dit och på väg norrut dyker panoramarutten “Route Touristique de l Árdèche” i Ardèche-regionen upp som spännande biltur. Det är en hisnande och naturskön väg som löper längs Gorges de l’Ardèche, vilken är en av de mest spektakulära kanjonerna i Europa. När vi svänger av huvudvägen mot Lyon möter vi ett fantastiskt vackert landskap med blåa lavendelfält och söta små byar. Turen som tar oss jämsides med floden och orterna Vallon Pont dÁrc och  Saint Martin d’Ardèche är cirka 30 kilometer lång och det finns elva anlagda utsiktsplatser. Man kan givetvis ställa bilen och ta en paddeltur på floden för att göra samma sträcka.

Läs mer: Makalösa vyer under bilresa på “Route Touristique des Gorges de l’Ardèche”

Framåt kvällningen kommer vi fram till den fina staden Valence här i sydöstra Frankrike, cirka 10 mil söder om Lyon. Vi bor dock något utanför stadskärnan och tillbringar kvällen utmed floden Rhône. Morgonen därpå kör vi några kilometer in till själva centrum och ser att Valence är en väldigt trevlig stad och förmodligen värd ett besök, men nu är siktet inställt på korsvirkesstäder i Alsace

Avstånd och tid: Cirka 39 mil + 3 mil för rutten på “Route Touristique de l Árdèche”. Beräkna att större delen av dagen behövs.

Dag 18 Valence – Eguisheim

Det blir ännu en ganska lång dag i bilen men framåt 15 – tiden är vi framme i den undersköna staden Eguisheim. Är man förtjust i korsvirkesstäder är Eguisheim en av de allra sötaste. Att även få göra en övernattning i den här mysiga lilla korsvirkesstaden är en riktigt dröm för den som gillar sockersöta korsvirkeshus, gränder och hustak med storkpar och deras snart flygfärdiga ungar.

Läs mer: Eguisheim – Pittoresk korsvirkesby i Alsace

Dag 19  Alla korsvirkesbyar på “Route des vins”

Nej, kanske blev det inte alla, men väldigt många blir det när vi kör utmed vinvägen “ Route des vins”. Alsace-vinvägen sträcker sig över 160 kilometer genom den vackra Alsace-regionen i Frankrike. Den löper från Thann i övre Rhen till Marlenheim i nedre delen av Rhen, och passerar genom pittoreska och charmiga byar, alla med sin egen druva och vin.

Här finns så många små vinproducerande byar. Den ena sötare än den andra. Några favoriter förutom Colmar som vi besökte sommaren 2022 och Eguisheim, är även Kayserberg som också har en ruin av ett slott högt upp över staden med fina vyer över vinstockarna.

Att bara lägga knappa två dagar här utmed vinvägen är alldeles för lite, gillar man vinprovning är det nog värt att lägga mer tid i den här delen av Frankrike.

Läs mer: Drömmen om korsvirkesstäder – Vi besöker Alsace i Frankrike 

Dag 20 Haut-Koenigsbourg – Strasbourg

Det finns många sevärdheter i Alsace – regionen och innan vi lämnar den här delen av Frankrike ser vi det magnifika slottet Haut-Koenigsbourg. Slottet ligger högt upp och har fantastiska vyer över landskapet. Vi gör även en rundtur här på slottet innan vi kör vidare till Strasbourg

Avstånd och tid: 6 mil och cirka 1 timme

Läs mer: Slottet Haut-Koenigsbourg i Alsace

Dag 21 -22 Strasbourg – Lübeck via Mannheim

En mycket varm eftermiddag och kväll blir det i den mycket trevliga staden Strasbourg som överraskade oss med katedraler, vattendrag och kanaler i stadens historiska stadskärna, Grande-île.

Strasbourg ligger även väldigt nära tyska gränsen och vår resa avslutas här i Frankrike med vår sista övernattning i landet innan vi kör in i Tyskland. Vi stressar inte när vi tar oss hem via Tyskland, vi gör två övernattningar, en i Mannheim och den sista i Lübeck innan vi kör de sista milen hem till Sverige.

Avstånd och tid: 76 mil fördelade på 2 dagar

Läs mer: Strasbourg – Mysig storstad i Frankrike

Antal resdagar totalt: 22 – 23 dagar

Vad var det bästa med resan? Allt, Frankrike är fantastiskt att resa runt med bil i. Det finns många sevärdheter och underbara platser.

Vad var sämst med resan? Att den tog slut.

Är det dyrt att resa i Frankrike? Både ja och nej. Hotellpriserna varierade men kändes ändå överkomliga. Vi betalade i snitt för utomordentligt bra boende cirka 1500 kr / natt. Mat på restaurang ligger ungefär som i Sverige men vinet var betydligt billigare. Dieselpriset är i år, 2024, dyrare i Frankrike, nu när Sverige fick en lägre skatt. Det kan förstås snabbt ändras.

Var det något som överraskade? Ja, att fransmännen har blivit så otroligt trevliga och att alla pratar engelska.

Om vi återkommer? Ja, självklart, vi blev väldigt förtjusta i Frankrike. Den här bilresan är en av de bästa någonsin.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

1 × 4 =