Cairns till Brisbane – En roadtrip på fem dagar: Bargara till Surfers Paradise dag 5

Redan fredag och sista dagen dagen på vår roadtrip till Brisbane eller rättare sagt Surfers Paradise som ligger ca sju mil söder om Brisbane. Fastän vi hade nära 50 mil att köra tyckte jag som vanligt att vi hade gott om tid och ville göra en liten utflykt till Noosa Heads eftersom jag läst i min guidebok att orten bland annat var känd för sina vackra stränder. Inte för att vi direkt led någon brist på stränder men ännu en kunde inte skada och namnet, Noosa, kändes bara det värt ett besök

Noosa Heads

Vi lämnade den trevliga orten Bargara och körde ut på motorvägen, A1 blev M1 och nu märktes en betydligt större trafikintensitet, kanske för att det var fredag och många ville iväg för en weekend vid havet, så trots motorväg tog det alltjämt tid att nå Noosa.

Efter drygt tre timmar med en kort lunch var vi framme i Noosa Heads. Orten är betydligt större än vad jag föreställt mig, det var mycket folk, mängder av restauranger och butiker utmed vägen. Vi följde strömmen av bilar som ledde oss mot havet, ont om parkeringsplatser var det också, men vi hade gett oss tusan på att ta en ordentlig bensträckare och lyckades sno åt oss plats precis när vi nästan gett upp.

Perfekt att stanna för en natt eller två

Det hade verkligen varit läge att stannat här minst en natt eller två, även om det var mycket mer folk än vi varit vana vid. Inte för att vi på något sätt behövde trängas, i Australien är stränderna så stora att man knappt märker att det ändå är rätt mycket människor som besöker stränderna särskilt när vädret var så fint med strålande sol och riktigt varmt, det är svårt att tro att det faktiskt är vinter. Vi njöt en stund av havet, sanden och solen innan vi fortsatte vår bilresa söderut.

Scandic Café i Maroochydore

Trots att vi borde sätta fart ned mot Surfers Paradise svängde vi åter av M1 för ett litet kaffestopp. Maken hade lite koll på att det skulle finnas svenskt kaffe inte så långt ifrån vår färdväg och det passade oss bra när vi allt behövde lite uppiggande för de sista milen ned till Surfers. Vi fick leta en stund men till sist hittade vi fram och hade tur eftersom man precis skulle stänga och ta helg när vi ramlade in. Scandic Café drivs och ägs av en svensk tjej från Skåne, det är alltid så kul att träffa svenskar som bor och verkar så långt hemifrån. Kaffet och kolakakorna smakade både gott och svenskt med australiensk touch. När vi pratat och fikat en stund gav vi oss ut på den mysiga strandpromenaden utmed floden som leder ut till havet i Maroochydore.

Fredagseftermiddag – Eländiga köer

När man planerar resor borde man tänka på det här med helger. Helg och storstad är samma världen över, extrema köer mot en det ena hållet och en det andra, detta borde jag ha lärt mig, men likt förb… satt vi denna fredagseftermiddag i oändliga köer. Först norrifrån Brisbane och sedan söderut, ibland var var det lite bättre flyt, men under ett par mil var köerna nästan stillastående. Kanske skulle vi inte gjort några avstickare denna dag, men det är ju så mycket vi vill se och tiden tickade på alldeles för snabbt.

Eftermiddagen övergick till tidig kväll och skymningen smög sig snabbt på, ganska snart var det mörkt och den åttafiliga motorvägen blev som ett enda stort grumlig myller av billyktor. När man åkt bil länge känns det förstås extra jobbigt att avsluta i tråkiga köer, två timmar försenade kunde vi äntligen svänga av motorvägen mot Surfers Paradise. Jag hade fått ett meddelande från hyresvärden till den lägenhet vi skulle bo i under helgen, att de gärna ville veta vår ankomsttid, jag hade svarat att det nog var svårt att ge en direkt tid, men senast klockan fem skulle inte vara några problem. Självklart fanns det ingen som tog emot oss, de hade sedan länge stängt receptionen, men med lite telefonerande på deras jourtelefon lyckades vi komma in och äntligen pusta ut efter en tio timmar lång dag ute på vägarna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

3 × fem =