AustralienQueensland

Cairns till Brisbane – En roadtrip på fem dagar: Bargara till Surfers Paradise dag 5

Redan fredag och sista dagen dagen på vår roadtrip till Brisbane eller rättare sagt till Surfers Paradise som ligger cirka sju mil söder om Brisbane. Fastän vi har nära 50 mil att köra tycker jag som vanligt att vi har gott om tid och vill göra en liten utflykt till Noosa Heads eftersom jag läst i min guidebok att orten bland annat är känd för sina vackra stränder. Inte för att vi direkt lider någon brist på stränder men ännu en kan inte skada och namnet, Noosa, låter värt ett besök

Noosa Heads

Vi lämnar den trevliga orten Bargara och kör ut på motorvägen, A1 blir M1 och nu märks en betydligt större trafikintensitet, kanske för att det är fredag och många vill iväg för en weekend vid havet, så trots motorväg tar det alltjämt tid att nå Noosa.

Efter drygt tre timmar med en kort lunch är vi framme i Noosa Heads. Orten är betydligt större än vad jag föreställt mig, det är mycket folk, mängder av restauranger och butiker utmed vägen. Vi följer strömmen av bilar som leder oss mot havet, ont om parkeringsplatser är det också, men vi har gett oss tusan på att ta en ordentlig bensträckare och lyckas sno åt oss en plats precis när vi nästan gett upp.

Perfekt att stanna för en natt eller två

Det hade verkligen varit läge att stannat här minst en natt eller två, även om det är mycket mer folk än vi är vana vid. Inte för att vi på något sätt behöver trängas. I Australien är stränderna så stora att man knappt märker att det ändå är rätt mycket folk som besöker stränderna särskilt när vädret är fint med strålande sol och riktigt varmt, det är svårt att tro att det faktiskt är vinter. Vi strövar en stund vid havet innan vi fortsätter vår bilresa söderut.

Scandic Café i Maroochydore

Trots att vi borde sätta fart ned mot Surfers Paradise svänger vi åter av M1 för ett litet kaffestopp. Maken har lite koll på att det skulle finnas svenskt kaffe inte så långt från vår färdväg och det passar oss bra när vi behöver lite uppiggande för de sista milen ned till Surfers. Vi får leta en liten stund men till sist hittar vi fram och har tur eftersom man precis ska stänga och ta helg när vi ramlar in.

Scandic Café drivs och ägs av en svensk tjej från Skåne, det är alltid så kul att träffa svenskar som bor och verkar så långt hemifrån. Kaffet och kolakakorna smakade både gott och svenskt med australiensk touch. Vi pratar och fikar en stund innan vi ger oss ut på den mysiga strandpromenaden utmed floden som leder ut till havet i Maroochydore.

Fredagseftermiddag – Eländiga köer

När man planerar resor bör man tänka på det här med helger. Helg och storstad är samma världen över, extrema köer mot en det ena hållet och en det andra, detta borde jag ha lärt mig, men likt förb… sitter vi denna fredagseftermiddag i oändliga köer. Först norrifrån Brisbane och sedan söderut, ibland är det lite bättre flyt, men under ett par mil är köerna nästan stillastående. Kanske skulle vi inte gjort några avstickare i dag, men det är ju så mycket vi vill se och tiden tickar på alldeles för snabbt.

Eftermiddagen övergår till tidig kväll och skymningen smyger sig snabbt på, ganska snart är det mörkt och den åttafiliga motorvägen blir som ett enda stort grumlig myller av billyktor. När man åkt bil länge känns det förstås extra jobbigt att avsluta i tråkiga köer, men två timmar försenade kan vi äntligen svänga av motorvägen mot Surfers Paradise. Jag har fått ett meddelande från hyresvärden till den lägenhet vi ska bo i under helgen, att de gärna vill veta vår ankomsttid, jag har svarat att det nog är svårt att ge en direkt tid, men senast klockan fem ska inte vara några problem. Självklart finns det ingen som tar emot oss, de har sedan länge stängt receptionen, men med lite telefonerande på deras jourtelefon lyckas vi komma in och äntligen pusta ut efter en tio timmar lång dag ute på vägarna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

19 + tjugo =