ItalienKalabrien

Stilo – Undangömd bergsby med gullig sevärdhet

Mitt i Kalabrien ligger den lilla bergsbyn Stilo omgiven av höga berg i ett vackert landskap. Men Stilo är inte bara en charmig liten by den är även rik på historia och kultur med några av de mest imponerande historiska platserna i regionen, så som den bysantinska kyrkan Cattolica di Stilo.

Att ta sig till Stilo

Under våra resor i södra Italien har hjärtat klappat lite extra för den söta lilla byn Stilo i hjärtat av Kalabrien. Oavsett på vilken sida man befinner sig i Italien, västra eller östra går det bra att ta sig till Stilo. Men det är värt att nämna att om man kommer från den italienska västkusten är vägen till Stilo inte den enklaste. Väljer man vägen över bergen, vilket man absolut ska göra om man inte är så rädd om bilen, ja det märkte vi vid vårt senaste besök här. Förr var det annorlunda, för bara cirka tio år sedan var vägen genom bergen ganska bra, om än väldigt kurvig, men på senare år (2024) är den vägen inget jag kan rekommendera om man har bråttom.

Det finns en annan större väg där det är motorväg bitvis, den är dock fem mil längre men förmodligen går den fortare än vägen över bergen. När vi körde bergsvägen sommaren 2024, märkte vi att den är i mycket dåligt skick, men charmig på sitt vis. Vissa delar av sträckan är faktiskt knappt körduglig, här och där är det riktigt stora hål i asfalten. Dessutom är körbanan mycket smal då det växer buskar i asfalten. Det var längesedan man gjorde något åt den här vägen. Vi mötte heller inte mer än ett par andra bilar under hela resan, förutom i den lite större staden Serra San Bruno, vilken man passerar vid halva sträckan ungefär.

Tar man det lugnt kan det ändå vara värt att köra den krokiga vägen, den går genom ett vackert landskap med grönskande växtlighet och en del vyer på hög höjd. Stilo ligger ändå ganska nära kusten, cirka fyra mil därifrån når man havet på den italienska ostkusten.

Är man redan på den italienska ostkusten, ja då är det tämligen lätt att sig till Stilo. Visst är det en del slingriga vägar och ett par höjdskillnader, men inte på så lång sträcka.

Fridfull stad i bergen

Stilo är en mycket lugn liten by. Det är mest den lokala befolkningen som vi ser här. Kanske finns det en och annan turist, som liksom vi är lite nyfikna på ortens stora sevärdhet, den bysantinska kyrkan Cattolica di Stilo. Men i stort är det inte många turister här.

Väl framme i Stilo möts vi av ett litet torg med den gulliga kyrkan Chiesa di San Francesco. Kyrkan är en av flera kyrkor här i stadskärnan och är tillägnad San Francesco d’Assisi, den helige Frans av Assisi. Kyrkan har en vacker arkitektur och är också en historisk kyrka som är värd ett besök. Dock är den inte en av de allra pampigaste vi ser här i området.

Barer och restauranger

Här på torget finns det ett café och mittemot ligger en restaurang, vilket passar bra eftersom vi börjar bli hungriga efter den ganska utmanade resan hit. Trots att vi är ensamma på restaurangen är det inte någon riktigt fart på ägarfamiljen. Det tar evigheter att koka lite pasta med pomodoro – sås. Hettan utanför gör att vi väljer att sitta inomhus, men tyvärr fungerar inte luftkonditioneringen som den ska så det blir en ganska jobbigt besök för en nätt liten lunch.

Sightseeing i stadskärnan

Efter en lunchen är det dags för lite sightseeing i byn. I den centrala delen av Stilo finns ett par mindre butiker, men ingen större affär. Vi tar oss vidare upp på en trång gata som snirklar sig uppför. Här ligger många bostadshus men det är ändå tyst och ödsligt.

Vi tar oss vidare uppåt på en trång gata där det finns bostadshus och fina utsikter. 

Stilo har varit bebodd sedan förhistorisk tid. Området har spår av gamla civilisationer, och man tror att det kan ha funnits bosättningar här redan under bronsåldern. Under den antika perioden var området en del av Grekland när Grekland hade inflytande över södra Italien, känt som Magna Graecia.

Efter att romarna erövrade den södra delen av Italien, blev Stilo en del av det romerska imperiet. Det finns inga specifika monument från romartiden i Stilo, men regionen Kalabrien var rik på resurser och var en viktig del av den romerska provinsen

Stilo är mest känt för sin medeltida historia. Under 1000-talet, efter normandernas ankomst till Italien, blev Stilo en viktig stad under deras styre. Det normandiska slottet, Castello Normanno, byggdes under denna tid och användes som en fästning. Även de bägge kyrkorna Chiesa di San Giovanni Therestita och La Cattolica di Stilo byggdes också under den här perioden, och deras arkitektur vittnar om den bysantinska och normandiska influenserna.

Det är bra att ha en liten bil på de trånga gatorna och för de nästan obefintliga parkeringsplatserna.

Fina vyer

Ju högre upp vi tar oss desto bättre vyer. Trots att havet ligger nära fyra mil från Stilo kan vi se det från vår utsiktsplats högt upp i Stilo. Visst är det lite tungt att ta sig uppför, men det känns som mer regel än undantag här i Italien.

Besöka La Cattolica di Stilo

Efter att strosat runt i Stilo en stund tar vi bilen någon kilometer upp i berget där Stilos största sevärdhet ligger. Den söta lilla kyrkan La Cattolica di Stilo. Förr i tiden var det gratis att gå in för att kika i kanske Italiens minsta kyrka. Sommaren 2024 kostar det en slant, man betalar och går sedan vägen uppför för att få en liten inblick i den enkla men väldigt vackra kyrkan.

Cattolica byggdes redan på 800-talet, när Kalabrien var en del av det bysantinska riket. Namnet härstammar från det grekiska ordet katholiki, som syftade på de kyrkor som var försedda med ett dopkapell. Kyrkan är en av de viktigaste exemplen på bysantinsk arkitektur. Givetvis har kyrkan genomgått renoveringar och restaureringar, men den är fortfarande en mycket fascinerande och intressant plats för dem som gillar religiös historia och konst.

Den vänstra absiden har en klocka som byggdes 1577, då kyrkan omvandlades till latinsk rit.

Den lilla kyrkan, Cattolica är huvudsakligen byggd av tegel. Den följer en plan med inristat kors, vilket är typisk för den mellersta bysantinska tiden. Interiören är uppdelad av fyra pelare i fem likadana utrymmen. Det fyrkantiga centrala utrymmet och de vinklade är täckta av kupoler.

Interiören var en gång helt täckt av fresker. Idag kan man fortfarande se några av freskerna. Interiören har också flera inskriptioner på arabiska, vilket har fått forskare att tro att kyrkan också kan ha använts som ett muslimskt oratorium.

Idag finns det finns målningar eller fresker som dessa väggmålningar kallas och som är typiska för den bysantinska stilen. Freskerna har starka färger med flera religiösa symboler.

Stilo idag

Vi har besökt Stilo vid flera tillfällen under våra resor i södra Italien. Det är svårt att låta bli, dels för den utmanande bilfärden men också för den speciella atmosfären som råder här. Stilo är onekligen en undangömd by med både charm och historia. Förutom det lugn som råder här har den lilla staden närhet till både Italiens östra sida och dess västra sida.

Fantastiska vyer uppifrån Stilo och ned mot kusten.

Hur hittar man till Stilo?

Stilo ligger i regionen Kalabrien i södra Italien, vid foten av Aspromontes berg, ungefär 80 kilometer nordost om staden Reggio Calabria.

Bästa sättet att sig till Stilo?
 Från Reggio Calabria, eller andra större städer i regionen
  • Med bil: Det bästa och mest flexibla sättet är att köra bil till Stilo. Från Reggio Calabria tar det cirka 1,5–2 timmar,  cirka 8 mil. Lättast från Italien ostkust är att följa väg SS106, en av huvudvägarna längs Joniska kusten, och sedan ta väg SS112 som leder in mot Stilo.

  • Med tåg: Det går också att ta tåg från Reggio Calabria till en närliggande station, till exempel Roccella Jonica som ligger ca 38 kilometer från Stilo. Därifrån kan man ta taxi eller en lokal buss till Stilo.

Från andra stora italienska städer:
  • Flyg: Det närmaste flygplatsen till Stilo är Reggio Calabria Airport (Aeroporto dello Stretto), som ligger cirka 14 mil bort. Från flygplatsen kan man ta buss eller hyra en bil till Stilo.

  • Med tåg: Tågförbindelserna mellan stora städer som Rom, Neapel eller Milano och Reggio Calabria ska också vara ganska bra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

4 × 4 =