SkåneSlott & HerrgårdarSverige

Sofiero slott och trädgård med bedårande läge vid Öresund

Vid ett av Sveriges absolut bäste lägen ligger ett av de vackraste slotten i Sverige, Sofiero slott.  Vi som bott i Helsingborg har vid ett par tillfällen besökt slottet, men åren går och när jag och maken försöker minnas när vi var här senast kan vi inte riktigt minnas. Jag har ett vagt minne att jag någon gång även varit inne på slottet men det är nu så länge sedan att ett nytt besök står högt på önskelistan.

Sofiero slott ligger ett par kilometer norr om Helsingborg och tillsammans med sin vackra park som sluttar ned mot ravinen och sundet har det ett oemotståndligt läge.

Vi är på en liten weekendresa i slutet av september och lyckas med bedriften att få ett skönt septemberväder, lagom varmt och en hel del sol. Alltså perfekt att besöka Sofiero slott och den fina slottsparken. Vi betalar 120 kronor i inträde per person och då får vi tillträde till slottets utställning, vilket innebär att vi får se stora delar av slottet samt park och trädgårdar.

Vi kliver in i slottets nedre del och här ligger en mycket omtyckt restaurang samt gästtoaletter och några mindre hallar.

Vi tar oss upp på andra våningen, här finns en intressant utställning där man bland annat återskapat de rum där de kungliga paren har levt härliga sommardagar i. Vi får även möjlighet att titta på olika inredningsstilar från det att slottet byggdes och fram till kung Gustav VI Adolf avled. Här tillbringade två kungafamiljer sina somrar från våren 1866 fram till hösten 1973.

Sofiero – Lite historia

Historien om Sofiero startade 1865 då Sofie Ro uppfördes åt dåvarande prins Oscar och prinsessan Sofia av Nassau. Det unga paret hade varit på besök i Helsingborg 1864 och förälskat sig i utsikten, de skogsklädda ravinerna och närheten till Danmark. De köpte tomten Skabelycke, för att bygga ett sommarslott.

Slottet som byggdes var betydligt mindre än vad det är idag då man först bara hade en våning med källare och vind.

När Karl XV dog 1872 utan en arvson blev plötsligt hans yngre bror, prins Oscar, kung Oscar II. En kungafamilj kom att residera på Sofiero slott. Det nya Kungaparet älskade sitt sommarslott och tillbringade många fina somrar här.

Sofiero blev även en politisk mötesplats och behövde byggas ut, man byggde då till ännu en våning. År 1876 stod slottet klart och fick det utseende som det har idag. Under 1890 – talet blev dock besöken allt färre, drottning Sofia hade fått problem med sin hälsa och blev ordinerad torr skogsluft. Oscar II ville inte vara på Sofiero själv, han tillbringade hellre tid på sin kungajakt, Drott och gästade gärna Marstrand. Sofiero lämnades lite åt sitt öde och låg övergivet under ett par år.

Oscar II och Sofia av Nassau´s rum

Under vår rundtur på Sofieros slott tittar vi i flera olika rum som är återskapade efter den stil som rådde under de olika tidsepokerna av livet här på Sofiero.

Rummet som ska vara kung Oscar II och drottning Sofias rum under deras tid på slottet 1865 – 1905. Under den här tiden inspirerades man av Orienten och Fjärran Östern. Färgerna var ganska mörka med många detaljer. Det var populärt med blommigt mönster, fransar, palmer och prydnader. Möblerna var pampiga och representativa. Stilen kallas Oskariansk och sägs vara inspirerad av nyrokoko.

Sofiero tiden 1905 – 1920

Kungaparet skänkte år 1905 Sofiero i bröllopsgåva till barnbarnet prins Gustav Adolf och hans nyblivna hustru den engelska prinsessan Margaret of Connaught som blev Prinsessan Margareta av Sverige.

När brudparet anlände till Sofiero var det omodernt och parken var försummad. Sofiero hade stått obebott under många år och det hade givetvis satt sina spår. Gåvan må vara i dåligt skick men enligt Kronprinsessan “var utsikten en av de vackraste i världen”.

Två år efter det att paret fått slottet avled Oscar II och paret blev kronprins och kronprinsessa. Paret lät renovera slottet och den mörka inredningen byttes ut till ljusare färger och blommig chinz.

Kronprinsessan Margareta var mycket intresserad av trädgård och växter. Hon skapade en slottsträdgård inspirerad efter modern engelsk stil. Hon och maken kronprins Gustav Adolf kom att införa en helt ny trädgårdstradition i Sverige. Mycket av den trädgårdsstruktur som paret skapade finns än idag kvar på Sofiero.

Kronprinsparet fick fem barn tillsammans; Gustav Adolf (1906), Sigvard (1907), Ingrid (1910), Bertil (1912) och Carl Johan ( 1916). Familjen tillbringade sina sommarlov här på Sofiero och beskriver det som en lycklig tid.

När Kronprinsessan väntar sitt sjätte barn drabbas hon av en öroninflammation som utvecklas till blodförgiftning och hon avled den 1 maj 1920.

Sofiero tiden 1923 – 1973

Efter kronprinsessans tragiska död 1920 fortsatte Gustav Adolf och barnen att spendera sina somrar på Sofiero. Bara tre år efter den första hustruns död gifter Gustav Adolf om sig med Lady Lousie Mountbatten även hon från England.

Sommarlivet tog åter fart på Sofiero och arbetet med trädgården fortsatte. Louise fortsatte arbetet att förvalta och bevara det trädgårdsarv som hennes föregångare Margareta lämnat efter sig. Gustav Adolf utvecklade trädgården vidare och skapade den unika rhododendron – samlingen som än i dag betraktas som en av Sveriges förnämsta.

År 1950 avled Gustav V och Gustav Adolf och Louise blev kung och drottning. De tillbringande varje sommar här med barn och barnbarn och vidareutvecklar parken. Louise dog 1965 och Gustav VI dog 1973 och Sofiero slott med trädgård doneras till Helsingborg stad. Året därpå öppnades det för allmänheten.

År 2010 blir Sofieros park utnämnd till Europas vackraste park.

Barnkammaren på Sofiero slott.

Fembarnsmamman Prinsessan Margareta av Sverige älskade sitt Sofiero och utvecklade trädgården till en fantastisk park. Plötsligt blev hon sjuk och en blodförgiftning tog hennes liv. Mitt i livet lämnade hon sina fem barn och ett sjätte barn på väg. Så tragiskt, särskilt för de fem barnen som miste sin mamma.

Tavla på ätten Bernadotte.

Nya tider på Sofiero

Lady Louise Mountbatten som blev Kronprinsessa av Sverige och Gustav VI Adolf fortsatte att tillbringa sina somrar här på Sofiero. Säkerligen var det inte lätt för Louise att ta hand om de fem barnen men med hjälp av personal förflöt barnens liv utåt sätt ändå hyfsat bra. Särskilt intresserad var Louise av bonussonen Gustaf Adolf, där bland annat arkeologi, fiske och trädgårdsskötsel förenade dem bägge.

Naturligtvis ville Kronprinsessan Louise inreda slottet efter sin smak, eller kanske efter den stil som var modern då. Stilen var klassisk modern och kom att präglas av möbeldesigner Carl Malmsten. Slottet fick mer ljusa och milda färger och möblerna blev för den här tiden mycket moderna. Men som givetvis kombinerades med den äldre stilen som funnits på slottet länge, mycket av de gamla plockades dock hem till Stockholms slott.

Gustav VI Adolf och Lady Louise Mountbattens stil är återskapat och visas på utställningen på Sofiero.

Flera intressanta bilder finns att beskåda på slottets utställning.

Fin bild på gamle kungen och sonsonen Carl XVI Gustav.

Vyn från andra våningen på Sofiero är så fin mot grannlandet Danmark.

Inte dumt att slå upp ögonen en morgon till utsikten mot Helsingör. Här pågår även utställningen “Evigt Mode” fram till den 26 september 2021.

Restaurangterassen skymtar nedanför balkongen på den övre våningen.

Underbar balkong vätter mot sundet i väster. Tänk att sitta här en solig eftermiddag och njuta av den vackra trädgården, vyn över Danmark och veta att du inte behöver lämna den förrän du själv vill.

Sofieros trädgård

Även om slottet är intressant och vackert att besöka är det ändå den oslagbart vackra parken och trädgården som är Sofieros storhet. Under sommaren och hösten har vi besökt flera slottsparker och Sofieros trädgård tillhör absolut en av den mest spännande och intressanta parken.

Den bästa tiden är att besöka Sofieros slottspark är i maj och juni månader. Då blommar rhododendron i all världens färger och här finns ett stort utbud av olika typer av rhododendron. Men såklart finns det många andra spännande växter som slingrar sig genom ravinens brant. Oavsett årstid har Sofiero mycket att erbjuda besökaren.

Blomsterprinsessan Margaretas trädgård

Kronprinsessan Margareta hade vuxit upp i en trädgårdsintresserad familj på slottet Bagshot Park utanför London. Slottet låg djupt inne i en stor park, och trädgården var full av rhododendron, blomsterrabatter och grönsaksland.  Sedan barnsben hade Margareta följt trädgårdsarbetet och hämtade hon hem de första rhododendronplantorna till Sofiero. År 1907 kom de första plantorna hit, direkt från Bagshot Park.

Under sommarmånaderna hade Margareta mindre representationsplikter och kunde ägna sig åt sina stora intressen; måleri, fotografering och trädgård. Men barnen då…? Kanske inget en kronprinsessa behövde tänka på.

Det var givetvis en stor utmaning att ta sig an den stora trädgården och Margareta jobbade hårt och målmedvetet för att få det som hon ville under de femton år som hon fick på Sofiero. Efter Margaretas bortgång fortsatte Gustav Adolf att utveckla sitt intresse för rhododendron och planterade över 5000 plantor av mer än 400 olika sorter. Och visst är det för just rhododendronprakten under vår och tidig sommar som Sofiero måste vara som allra vackrast.

Inte bara rhododendron finns i parken. Här växter många olika slags växter som passar väl in i miljön.

Barnens Sofiero

På Sofiero hade kungaparet mer tid över för barnen. Dagarna innehöll allt från lata dagar till roliga aktiviteter som bad, krocket, fotboll och tennis. Kronprinsen lärde själv barnen att simma och parken gav möjlighet till vildare lekar långt från vakande ögon. Kungabarnen beskrev sina somrar som härliga och lyckliga med en hel del trädgårdsarbete då de fick så och sköta sina egna grönsaker och blommor.

Idag finns här en fin lekplats för 2000 – talets barn där de kan leka i prinsessan Ingrids och prinsarnas lekstugor som finns kvar i parken. Här finns odlingslådor där barnen får lära sig om odling, växter och plantering och i lekstugorna finns också roliga utklädningskläder.

Skulpturer och stora grönområden

Vi tar oss lite norrut i den stora parken och lämnar sagoskogen bakom oss. Här möts vi av en del spännande skulpturer. Man vill förutom att förvalta Sofieros trädgårdsarv även tillföra nya inslag i parken. Ett led i utvecklingen är att göra slottsparken till en arena för konst, kan vi läsa i vår slottsguide.

Skulpturerna ger mig som besökare en nyskapande känsla och passar utmärkt för att ta in Sofiero i framtiden. De stora och fräscha grönområdena passar in i slottsbilden när den övergår till växthusdel med frukt och blomsterträdgårdar.

Orangerie med café

Äpplen på Sofiero

Förutom den stora samlingen av rhododendron finns en äppelträdgård som kronprins Gustav Adolf lät anlägga år 1949. Till odlingen köptes hela 2500 äppelträd, som trivdes fint och gav stora mängder skörd. År 1968 uppnåddes försäljningsrekord då hela 26 608 kg äpplen till Trädgårdshallen i Helsingborg.

Blommor i all dess prakt

Vi tar oss in i en lite nyare del av slottsparken och känner doften av rosor som blommar så vackert nu i september. Olika höstblommor i skarpa färger hittar vi i stora rabatter och här kan vi förstås stanna länge för att inspireras av alla vackra blomster. Allt är välskött, inte ett ogräs så långt ögat når, annat är det hemma i den egna trädgården…

Sofias bro

För över 100 år sedan föddes tanken hos dåvarande drottning Sofia att placera en bro över den norra ravinen för att binda ihop de bägge delarna av slottsparken. Först den 14 april 2018 införlivades drottning Sofias dröm när bron till sist stod på plats. givetvis med namnet, Sofias bro.

Bron är hela 57,3 meter lång och 2,6 meter bred och passar fint in i miljön och gör det möjligt att se ned i ravinen. Det blir första gången som vi testar att ta oss över bron och det är en fin bro som väl smälter in i den övriga miljön. Vi tar oss över Sofias bro för att komma tillbaka till slottsentrén igen.

Det går utmärkt att gå genom ravinen om man vill. Det finns härliga stigar nedför och en dag när rhododendron blommar kommer vi tillbaka.

Vi hade gärna stannat kvar för att äta en måltid här.

Vyn över Sundet och Helsingör gör Sofiero till dess storhet.

Slottsbutik

I många av de kungliga slotten finns en slottsbutik och så även här på Sofiero finns en liten söt affär med lite smått och gott. I  slottsbutiken på Sofiero finns såklart souvenirer och en del böcker för både barn och vuxna. Jag fastnade direkt för en bok om Sofieros slott med vackra bilder men som jag inte köpte, det ångrar jag lite, men kanske slår jag till när jag kommer hit nästa gång.

Vad tyckte vi om besöket av Sofieros slott?

Vi älskade att besöka slottet och den vackra parken. Särskilt intressant tyckte vi att besöket på slottet är och att få se de återskapade rummen från de olika tidsepokerna när de kungliga bodde på slottet. Vi känner oss långt ifrån färdiga med Sofiero. Det som absolut fattas är att besöka parken när rhododendronplantorna blommar.

Jag har faktiskt sett rhododendronblomningen en gång för länge sen, men då var jag knappt intresserad av blommor, jag hade hängt eller tvingats med föräldrarna, blomma som blomma tänkte jag på den tiden. Galet vad tiden går snabbt ….

Mycket har hänt har sedan dess i kanske Sveriges vackraste slottspark. Idag är det både spännande och rogivande att strosa runt i parken med upplevelser för alla smaker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

14 + fem =