Schleswig-HolsteinTyskland

Lübeck – Perfekt för både övernattning som weekendresa

Lübeck i norra Tyskland är en perfekt stad för övernattning vid genomresa men även för weekendresa. Vi har stannat ett flertal gånger i trevliga Lübeck, både sommar och höst. Det finns många trevliga restauranger och en hel del mysiga ställen att strosa runt i.

För oss som bor en bra bit upp i Sverige är Lübeck en passande stad för ett stopp vid genomresa i Tyskland. Vi har vid ett flertal tillfällen kört från Stockholm hela vägen ned till Lübeck när vi haft lite bråttom och vi tyckt att det känts lite trist att behöva övernatta i Skåne innan avfärd till Tyskland.

Viktig Hansastad

Men Lübeck är inte bara ett stopp för en övernattning. Här finns medeltida charm, flera intressanta och gamla byggnader. Det finns även en mycket trevlig promenadväg utmed floden Trave. De bevarade medeltida delarna av stadskärnan är sedan 1987 ett UNESCO – världsarv. En gång i tiden kallades Lübeck för “Hansans Drottning”, staden var då den största och mäktigaste medlemmen i Hansaförbundet, ett förbund som bestod av köpmän. Hansan omfattade som mest nära 100 städer av vilka Lübeck var den ledande.

Var ligger Lübeck?

Lättast att ta sig till Lübeck med bil är att ta Öresundsbron från Malmö och Köpenhamn och sedan vidare till Rødby, en sträcka på knappa tjugo mil med motorväg. Från Rødby går det färja till Puttgarden, en tur på cirka 45 minuter, färjan går var en gång i halvtimmen. Från Puttgarden är det 93 kilometer och vi brukar köra sträckan på drygt en timme. Det finns ju även andra ankomsthamnar som till exempel Travemünde som endast ligger 21 kilometer bort, och Kiel med en sträcka på 83 kilometer. Ofta har man kanske då en övernattning på färjan och förmodligen inte så intresserad av att stanna i Lübeck, vilket är synd.

Själva har vi oftast valt vägen genom Danmark som vi tycker är det billigaste alternativet. Det är förhållandevis lätt att ta sig in i Lübeck med bil. Ibland har vi dock hamnat i kö vid in- och utfarter beroende på vilken tid vi anlänt. Parkering brukar inte vara några problem då de flesta hotell håller med parkeringsplats mot en kostnad.

Gamla stan ligger på en ö omringad av vatten och om vi kommer från Puttgarden eller Hamburg möts vi av den mäktiga stadsporten Holstentor. Ibland har vi anlänt söderifrån och kommer då in från ett annat håll till Lübeck. Oavsett var man befinner sig i Lübeck är det svårt att inte lägga märke till Holstentor.

Vid infarten av den gamla stadskärnan möts vi av Holstentor.

Trevlig stadskärna

Lübeck har en charmig stadskärna och sommartid samlas mängder av turister här. Det är betydlig lugnare att strosa genom staden under en höstdag. Men Lübeck drar ändå ganska mycket turister året om vilket inte är så konstigt med tanke på stadens läge och charm. Under november och december är det populärt att besöka stadens berömda julmarknad.

Att strosa genom den gamla stadsdelen med spår från stadens storhetstid är nästan som att kastas tillbaka till hansatiden. Många av de stora byggnaderna är vackert dekorerade, här och där sticker flera kyrkorn upp i skyn. Inte mindre än sju höga spiror ska det finnas här i Gamla stan.

Det bästa med Lübeck är att de flesta  sevärdheterna kan nås till fots. Förutom att Lübeck har en hel del känsla av medeltid finns även ett bra utbud av små charmiga butiker, barer och restauranger att besöka i den gamla delen av staden.

Rådhuset

Mitt i stan ligger det tjusiga och imponerande rådhuset från 1380. Det är en gotisk tegelbyggnad med en minst sagt spännande fasad. Mot gågatan har huset en renässanstrappa och ett vackert burspråk. Invånarna här i Lübeck tycker att man har det allra vackraste rådhuset i hela Tyskland. Vi vet inte om vi kan hålla med om det, men kanske är det ett av de allra vackraste rådhusen, i alla fall.

Rådhuset är fortfarande stadens administrativa säte men även turister kan besöka rådhuset. Det har vi ännu inte gjort men interiören ska vara vackert utsmyckad i både audienssalen och rättssalen. Det finns även populär restaurang i källaren, Restaurant Ratskeller. Den måste vi testa när vi besöker Lübeck på hösten. Sommartid vill vi gärna sitta ute och då finns massor av restauranger med utomhusserveringar vid floden Trave som är mycket trevligt att besöka.

Rådhuset med många vinklar och detaljrik fasad.

Rådhustorget

På rådhustorget som ligger bakom gågatan finns det trevliga Niedereggerarkaden café. När det är sommar är det ofta fullt av folk här och även vi sitter gärna ned en stund med något gott att dricka.

Kanske ska vi testa en tårtbit vid tillfälle, de ser ju så smarriga ut.

Niedereggers utomhusservering.

Niederegger café

Att Niederegger marsipan förknippas med Lübeck, är sedan gammalt. Niederegger har två caféer här i Gamla stan och som man förstås inte vill missa. Det är svårt att missa Niederegger eftersom det är här den största trängseln av turister råder. Många vill ta sig en titt på alla marsipan- och chokladpraliner eller köpa med sig ett par lådor av Lübecks kända marsipan. Vill man bara ta en fikapaus går det också bra, på övervåningen ligger konditoriets trevliga café.

Holstentor

Lübecks kanske största landmärke måste vara den vackra stadsporten, Holstentor. Den byggdes 1478 med inspiration från Holland. Stadsporten var en gång i tiden, en av fyra stadsportar, men idag finns bara den här och Burgtor kvar.

Det går inte att missa Holstentor med de dryga tre meter tjocka murarna som byggdes för att försvara stadens invånare. Många av invånarna var under hansatiden välbeställda, men Lübeck var ingen fientlig stad alls. Ovanför stadsporten står det skrivet “concordia domi foris pax” som betyder “harmoni i hemmet, fred utanför”.

Här vid Holstentor är det ofta en hel del turister som liksom vi tar de obligatoriska semesterbilderna tillsammans med stadsporten.

Salzspeicher magasin

Strax intill Holstentor vid floden Trave ligger sex röda tegelhus. Det är de gamla saltmagasinen som byggdes mellan 1579 och 1745. Byggnaderna vittnar om en av Lübecks viktigaste källor till både inflytande och rikedom i hansan. Saltet ansågs vara det vita guldet för att kunna konservera livsmedel. Lübeck låg mitt på saltrutten från Lüneburg till Skandinavien och här i saltmagasinen förvarades saltet innan det såldes vidare.

Idag är de gamla saltmagasinen utställningslokaler för ett textilvaruhus.

St. Petrikyrkans utsikt

Vid ett av våra första besök i Lübeck besökte vi St. Petrikyrkan. Kyrkan blev så svårt skadad under andra världskriget att det inte gick att återställa inventarierna. Man beslöt då att använda kyrkan till annat än som kyrkorum. I kyrkan kan man ta hissen upp till toppen av det 108 meter höga kyrktornet och har man tur med soligt och klart väder ger vyerna från tornet fantastik panoramautsikt över stora delar av Lübeck och på håll går det att skymta Östersjön.

Från kyrkans topp har vi magnifik utsikt över Lübeck. 

Kyrkor

I Lübeck finns det flera mäktiga kyrkbyggnader med torn som sticker upp på imponerande höjder. Förutom St. Petrikyrkan finns Tysklands tredje största kyrka St. Mariakyrkan, en kyrka som tog hundra år att bygga. Den har blivit en förebild av de gotiska tegelstenskyrkor utseende i Östersjöområdet.

Det finns även en mycket gammal domkyrka, byggd 1173. Kyrkan är idag det äldsta kvarvarande byggnadsverket i Lübeck. Under andra världskriget skadades kyrkan svårt och återuppbyggnaden kom igång först under 1960-talet efter det att St. Maria kyrkan blivit återställd.

För den som är intresserad av kyrkor finns det ytterligare ett par kyrkor från medeltiden här i Lübeck att spana in.

Grönområden

Det finns flera fina parker i Lübeck. Både höst som sommar är det njutbart att promenera runt i Lübecks härliga parker. Precis intill floden Trave ligger en stor park och även vid den västra delen av Lübeck finns ett stort grönområde med vatten.

Sommartid är det riktigt härligt att flanera vid floden Trave som slingrar sig genom Lübeck. När eftermiddagen övergår till middag blir det snabbt fullt på alla restauranger och barer som ligger tätt intill varandra här vid flodbanken.

Utomhusserveringar vid Trave

Sommartid är det mysigt att sätta sig på någon av alla utomhusserveringar vid Trave. Vid middagstid brukar det vara fullproppat av folk. Priserna är humana och maten är typisk tysk. När vi besökt Lübeck under hösten är de flesta restauranger öppna men då sitter vi helst inomhus.

Ingen Tysklandsresa utan Wienerschnitzel!

Är man Lübeckbo är det populärt att sitta utmed flodbanken med en picknickkorg. 

Efter god middag är det kanske läge för en liten båttur på floden Trave.

Radisson Blu Senator Hotel, trevligt hotell med perfekt läge. Tyvärr är det ofta ganska dyrt att bo här.

Var ska man bo i Lübeck?

Det finns såklart många hotell att välja på i Lübeck. Ofta är priserna hyfsade, men vid stora helger och under semestermånaderna går priset förstås upp. Vi har testat att dels bo en bit utanför själva stadskärnan. Det blev förstås billigare men inget jag rekommenderar, hur trevligt hotellet än var.

Vi har också testat Radissons Park Inn, ofta bra pris och rum med utmärkt frukost. Ett billigare alternativ som vi gärna återkommer till är, Hotel Kaiserhof Deluxe. Trots att det är en bit, cirka 1 kilometer utanför Gamla stan, är Kaiserhof är ett bra alternativ ifall man inte vill betala för mycket men ändå bo hyfsat bra. Prisbilden kan ju variera kraftigt beroende på vilka olika webbsidor som används och på efterfrågan.

Hotel Kaiserhof är ett klassiskt tyskt hotell med rymliga rum, en knapp kilometer från till exempel Holentor. Bra men kanske något sparsmakad frukost. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tolv − fem =