Långhelg med bil – Lübeck

Innan vi lämnade Sverige tänkte vi att det kunde vara bra att tanka bilen, dum tanke eftersom drivmedlet är betydligt billigare i både Danmark och Tyskland. Det visste vi tyvärr inte så vi tankade fullt vid Jägersro, så mot de förlorade pengarna fick vi njuta av området i form av nostalgi. Här låg i många år B&W och en liten shoppinggalleria, hit åkte vi för att storhandla eller gå i butiker under tak, men det är ett tag sen, vi flyttade från Malmö 1983. Jägersro är ju annars en arena för hästkapplöpning men där har vi aldrig varit och kommer förmodligen inte heller besöka.

Öresundsbron

Vi lämnade Malmö och körde mot Öresundsbron. Så läcker och vacker denna bro är! En bro som man från början tyckte var helt onödig eftersom vi hade våra färjor som puffade runt i sundet, men under tidigt 90 – tal bestämdes det till sist att Öresundsbron skulle byggas. Vi har faktiskt bara kört över bron en gång tidigare eftersom vi ofta stannar till i Helsingborg och då blir det mer naturligt att ta färjan och det blir något billigare ifall man köper paketresa med returbiljett, men priserna varierar så det är bra att kolla upp detta innan man bestämmer färdväg.

Öresundsbron öppnade 1 juli 2000. Bron är 15,9 km lång fast förbindelse över Öresund mellan Malmö och Köpenhamn. Förbindelsen består av en bro och en tunnel samt en konstgjord ö, Pepparholmen som förbinder bron med tunneln. Förutom att åka bil över till Köpenhamn kan man även ta tåget över. Priset för en enkelbiljett med bil är 515 kronor nu i november 2018.

Danmark

Riktigt disigt och grått väder hade vi under förmiddagen då vi passerade Köpenhamn och körde vidare söderut mot Rödby. Det var lugnt på vägarna och vi anlände Rödby färjeterminal på cirka en och halv timme från Malmö. Båtarna till Puttgarden går varje halvtimme och en enkelresa med bil för två personer kostar 750 kr om man köper biljett via internet, något billigare än att köpa direkt i kassan. Man måste boka tid för överfart, men skulle man komma tidigare eller senare än tiden man bokat går det bra att åka med i mån av plats. Vi kom fram dryga timmen tidigare än planerat och kunde åka ombord direkt.

En annan mycket vacker bro, Faröbroarna, passerar man också på nedresan till Rödby, bron är en förbindelse mellan Själland och Falster. Kommer man från Köpenhamnshållet finns en trevlig rastplats precis innan bron. Här finns ett stort antal parkeringsplatser, toaletter och en restaurang samt den fina utsikten över bron och Storströmmen. Lagom till vår lilla rast kom solen fram men försvann då vi åkte färjan till Puttgarden. Färjeöverfarten tar ca 45 minuter och det finns två olika restauranger, kaféer, och tax freebutik.

Lübeck – Tyskland

Färjan Rödby – Puttgarden är en smidig överfart till Tyskland och trots att den norra delen kanske inte är världens roligaste la sig ändå lite semesterkänsla över oss då vi susade vidare mot Lübeck cirka nio mil från Puttgarden. Solen kom åter fram då vi körde in i den trevliga Hansastaden där vi bokat boende på ett av två möjliga Radisson hotell mitt i staden med promenadavstånd till “Altstadt” och de flesta sevärdheterna. Vi checkade snabbt in och begav oss ut i det soliga höstvädret för att hinna se så mycket som möjligt innan det mörknade.

Holstentor
Precis intill vårt hotell ligger Holstentor som är en av Lübecks kvarvarande stadsportar. Byggnaden är från 1478 och består av två torn som är förbundna med en port mellan dem. Vid stadsporten startade vi vår stadsvandring och här var en hel del turister liksom vi ville få en bra bild över Holstentor.

Precis bredvid  Holstentor utmed floden Trave ligger några mycket gamla tegelbyggnader, Salzspeicher, som tidigare varit lagerhus för salt. Husen klädda är uppförda mellan 1500 och 1700-talen och fungerade som lager för salt.

Stadspromenad i “Altstadt”
Holstentor passade bra som utgångspunkt för en liten stadspromenad, vi passerade kanalen från floden Trave och gick vidare in mot den äldre delen av staden. Denna del är inte särskilt stor och lite besvikna över att det faktiskt inte var så mycket att se tog vi sikte på gågatan som skär tvärs genom gamla stan. Vi kom fram till torget vid rådhuset och kunde beundra denna och intill liggande fina byggnader.
Bakverk & Marsipan på café Niederegger
Mitt i mot rådhuset ligger det klassiska café Nideregger. Här ringlade sig kön lång för att köpa marsipan och choklad, eller sitta ner och njuta av en tårtbit och kopp kaffe. Vi var varken sugna på kaffe, tårta eller marsipan men ett litet besök var ändå roligt att göra.

 

Rådhuset från gågatan.

St Petri kyrka

Vi blev tipsade på hotellet att åka upp i St Petri kyrkans torn för bäst vy över Lübeck. Från den 50m höga utsiktsplattformen har man en riktigt fin utsikt över Lübeck med omnejd, vi hade dessutom tur med vädret och kunde faktiskt skymta Östersjön på håll. För att komma upp i tornet åker man hiss till en kostnad av 4 euro per person. Efter att ha beundrat den fina utsikten började det mörkna ganska snabbt och vi kände oss rätt nöjda över vår dag i Lübeck, det finns säkert mer att göra men efter att även ha tittat in i bland annat St. Jacobi kyrkan och ögonshoppat utmed gågatan kändes det skönt att gå tillbaka mot hotellet för lite middag.

Hotell Park Inn by Radisson

Bara några meter från Holstentor ligger Park Inn, som är ett trevligt hotell med  rymliga rum, två sittmöbler  bord och sköna sängar, badrummet var väl okej även om jag hellre tar enbart dusch än badkar. Parkeringsplats ligger i anslutning till hotellet och kostade 13 euro för en natt. Det känns alltid skönt med trevliga hotellrum även om vi knapp hann vara där alls. Läget var lugnt trots att vi bodde mycket centralt, rummets läge mot en lite större park bidrog säkert till den lite lantliga stämningen.

När vi tittade in på hotellets restaurang La Barraca  beslöt vi oss för att stanna där och äta middag. Mycket fin miljö trots att braskaminen var betydligt varmare än nödvändigt då personalen ideligen sprang och la på mer ved. Förutom hettan vid braskaminen dök ett litet nytt beställningssätt upp för oss. Vi blev fint eskorterade till vårt bord av serveringspersonal men istället för att diskutera menyn fick vi varsin läsplatta i våra händer och en snabb instruktion hur det hela fungerade. Ganska enkelt beställde man sin mat från läsplattan, beställningen skickade direkt till köket och allt gick väldigt fort från beställning till leverans, maten si och så, husets vin helt okej. Kanske kändes läsplattan som ett tråkigt inslag, jag gillar personlig service där man kan diskutera maträtterna och kanske ändra på något i menyn. Pris för en natt med frukost 1600 skr.

Morgonen därpå serverades en hyfsad frukost där det till en början såg välfyllt ut i de olika uppläggningsfaten men då omeletten blev till äggröra och croissanterna inte kändes dagsfärska blev vi nog lite besvikna trots den trevliga serveringspersonalen och fina miljön.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

4 × fem =