Mecklenburg - VorpommernTyskland

Höstlov med bil – Lübeck i Tyskland

Det är höstlov och vi har några dagars ledighet, då passar vi på att ta en liten biltur ned till Tyskland. Vi har tillbringat gårdagen på E4 genom södra Sverige och haft en övernattning i mysiga Malmö. Nu går resan vidare genom grannlandet Danmark för vidare färd mot Tyskland och Lübeck.

Nostalgi i Jägersro

Innan vi lämnar Sverige tänker vi att det kan vara bra att tanka bilen, men det är en dum tanke eftersom drivmedel är betydligt billigare i både Danmark och Tyskland (2018). Det visste vi tyvärr inte så vi tankar fullt vid Jägersro, så mot de förlorade pengarna gör vi ändå en liten tillbakablick av området i form av nostalgi. Här låg i många år B&W och en liten shoppinggalleria, hit åkte vi för att storhandla eller gå i butiker under tak, men det är ett tag sen, vi flyttade från Malmö 1983. Jägersro är ju annars en arena för hästkapplöpning men där har vi aldrig varit och kommer förmodligen inte heller besöka.

Öresundsbron

Vi lämnar Malmö och kör mot Öresundsbron. Det är en så läcker och vacker bro. En gång i tiden tyckte man egentligen att bron var helt onödig eftersom vi hade våra färjor som gick mellan Malmö och Köpenhamn, men under tidigt 1990 – tal bestämdes det till sist att Öresundsbron skulle byggas.

Vi har faktiskt bara kört över bron en gång tidigare eftersom vi ofta stannar till i Helsingborg och då blir det mer naturligt att ta färjan därifrån över till Helsingör. Det brukar också bli något billigare ifall man köper paketresa med returbiljett på nätet, men priserna varierar så det är förstås bra att kolla upp detta innan man bestämmer färdväg.

Öresundsbron öppnade 1 juli 2000. Bron är 15,9 km lång fast förbindelse över Öresund mellan Malmö och Köpenhamn. Förbindelsen består av en bro och en tunnel samt en konstgjord ö, Pepparholmen som förbinder bron med tunneln. Förutom att åka bil över till Köpenhamn kan man även ta tåget över. Priset för en enkelbiljett med bil är 515 kronor nu i november 2018.

Danmark

Riktigt disigt och grått väder har vi under förmiddagen när vi passerar Köpenhamn och kör vidare söderut mot Rödby. Det är lugnt på vägarna och vi anländer till Rödby färjeterminal efter cirka en och halv timme bilresa från Malmö.

Båtarna till Puttgarden går varje halvtimme och en enkelresa med bil för två personer kostar 750 kr om man köper biljett via internet, något billigare än att köpa direkt i kassan. Man måste boka tid för överfart, men skulle man komma tidigare eller senare än tiden man bokat går det bra att åka med i mån av plats. Vi kommer fram dryga timmen tidigare än planerat och kan åka ombord direkt så här i lågsäsong.

Faröbroarna

En annan mycket vacker bro, Faröbroarna, passerar man också på nedresan till Rödby, bron är en förbindelse mellan Själland och Falster. Kommer man från Köpenhamnshållet finns en trevlig rastplats precis innan bron. Här finns ett stort antal parkeringsplatser, toaletter och en restaurang samt den fina utsikten över bron och Storströmmen. Lagom till vår lilla rast kom solen fram men försvinner lite oturligt när vi åker på färjan till Puttgarden. Färjeöverfarten tar ca 45 minuter och det finns två olika restauranger, kaféer, och tax- freebutik.

Lübeck – Tyskland

Färjan Rödby – Puttgarden är en smidig överfart till Tyskland och trots att den norra delen kanske inte är världens roligaste lägger sig ändå lite semesterkänsla över oss när vi susar vidare mot Lübeck, cirka nio mil från Puttgarden. Solen kommer åter fram när vi kör in i den trevliga Hansastaden där vi bokat boende på ett av två möjliga Radisson hotell mitt i stan med promenadavstånd till “Altstadt” och de flesta sevärdheter. Vi checkar snabbt in oss och beger oss ut i det soliga höstvädret för att hinna se så mycket som möjligt innan det mörknar.

Holstentor

Precis intill vårt hotell ligger Holstentor som är en av Lübecks kvarvarande stadsportar. Byggnaden är från 1478 och består av två torn som är förbundna med en port mellan dem. Vid stadsporten startar vi vår lilla stadsvandring och här är det en hel del turister som liksom vi vill få bra bilder över Holstentor.

Byggnader från 1500 – tal

Precis bredvid  Holstentor utmed floden Trave ligger några mycket gamla tegelbyggnader, Salzspeicher, som tidigare varit lagerhus för salt. Husen klädda är uppförda mellan 1500 och 1700-talen och fungerade som lager för salt.

Stadspromenad i “Altstadt”

Holstentor passar bra som utgångspunkt för en stadspromenad. Precis intill Holstentor ligger kanalen från floden Trave som vi passerar och går vidare in mot den äldre delen av staden. Denna del är inte särskilt stor och lite besvikna över att det faktiskt inte är så mycket att se här tar vi sikte på gågatan som skär tvärs genom gamla stan. Vi kommer fram till torget vid rådhuset och här finns det desto fler fina byggnader som vi förstås imponeras ordentligt av.

Bakverk & Marsipan på café Niederegger

Mitt i mot rådhuset ligger det klassiska café Nideregger. Här ringlar sig kön lång, alla är här för att köpa marsipan och choklad, eller sitta ner och njuta av en tårtbit och kopp kaffe. Vi smyger också in på caféet men är varken sugna på kaffe, tårta eller marsipan men ett litet besök är ändå roligt att göra här.

 

Rådhuset från gågatan.

St Petri kyrka

Vi får tips av personalen på vårt hotell att åka upp i St Petri kyrkans torn för bäst vy över Lübeck. Från den 50 meter höga utsiktsplattformen har man en riktigt fin utsikt över Lübeck med omnejd. Vi har dessutom tur med vädret och kan faktiskt skymta Östersjön på håll.

För att komma upp i tornet åker man hiss till en kostnad av 4 euro per person. Vi står en lång stund och beundrar den fina utsikten och under tiden börjar det mörkna så smått. Vi tar oss ned igen och ut på gågatan där vi flanerar runt en stund, vi tittar in i ett par butiker för lite ögonshopping men börjar känner oss rätt nöjda över vår dag i Lübeck. Vi börjar bli lite hungriga och det är snart dags för middag.

Hotell Park Inn by Radisson

Bara några meter från Holstentor ligger Park Inn, som är ett trevligt hotell med rymliga rum. I rummet finns två sittmöbler, bord och sköna sängar, badrummet är okej med badkar även om jag hellre vill ha enbart dusch.

Parkeringsplats ligger i anslutning till hotellet och kostar 13 euro för en natt. Det känns alltid skönt med trevliga hotellrum även om vi knapp hinner vara där alls. Läget är lugnt trots att vi bor mycket centralt, vi har turen att få ett rum mot en lite större park som bidrar till den lite lantliga stämningen.

I hotellpriset, 1600 kronor serveras en hyfsad frukost där det till en början ser välfyllt ut i de olika uppläggningsfaten men när omeletten blir till äggröra och croissanterna inte känns dagsfärska blir vi nog lite besvikna trots den trevliga serveringspersonalen och fina miljön.

Annorlunda beställning

När vi tittar in på hotellets restaurang La Barraca  beslutar vi oss för att stanna där och äta middag. Här är en mycket trevlig och mysig miljö trots att braskaminen är betydligt varmare än nödvändigt när personalen ideligen springer och lägger på mer ved. Förutom hettan vid braskaminen dyker ett litet nytt beställningssätt upp för oss.

Vi får ett trevligt bord av serveringspersonalen men istället för att diskutera menyn får vi varsin läsplatta i våra händer och en snabb instruktion hur det hela fungerade. Ganska enkelt beställer man sin mat från läsplattan, beställningen skickas direkt till köket och allt går väldigt fort från beställning till leverans. Maten är medioker och husets vin är helt okej. Kanske känns läsplattan som ett ganska tråkigt inslag, jag gillar personlig service där man kan diskutera maträtterna och kanske ändra på något i menyn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

arton − 9 =