BloggSkåneSverige

Höstlov med bil – Med start till Skåne

Äntligen några dagars ledighet och vi var så sugna att göra en liten resa…men

Att ha hund

Det är inte alltid det lättaste att hitta hundvakt till vår dryga trettonåriga goldenretriver som kräver ett omhändertagande utöver det vanliga. Hon behöver nu på äldre dagar en lite speciell typ av omvårdnad därför kan vi inte bara placera henne på hundpensionat, hon måste få vara i en lugn hemmiljö. Våra barn och morföräldrar har alltid ställt upp men nu har barnen flyttat hemifrån och jobbar. Det måste planeras och synkroniseras med den som kan tänka sig att bo hos oss men som måste ha lite hjälp under dagtid och då ställer morföräldrarna upp under par timmar, alla har ju sina liv och förpliktelser att det numera blivit svårt att resa så som vi gjorde förr när barnen fortfarande bodde hemma.

Packat och klart men vad händer…

När vi till sist lyckats få till det med hundvakt visar det sig att de flygresor som jag tidigare tittat på har gått upp rejält i pris. In i det sista är förhoppningen en tredagars resa till Malta, men när jag tvekar att boka till någorlunda hyfsat pris så droppar jag denna så hett önskade resa eftersom priset stiger till en nivå som inte känns relevant för en så pass kort resa.

Vi börjar istället att titta lite på vad som helst för att komma iväg och bestämmer oss för att sätta oss i bilen och köra söderut. Sagt och gjort, sonen som ska bo hos oss hämtas hem men när han morgonen därpå ska åka till jobbet kärvar plötsligt låset till ytterdörren, ja det har det gjort tidigare också, men nu går det knappt att låsa eller att låsa upp. Det känns verkligen inte bra eftersom mina äldre föräldrar nog kommer att få stora svårigheter med låset för att kunna ta ut hunden. Fy tusan, vi är ju klara att sätta oss i bilen för att dra iväg, vi har ju bara fyra dagar på oss och var hittar man någon som kan fixa ett lås så här på morgonen.

Inget är omöjligt, efter några sekunders googlande hittar vi en låssmeds-jour som trots rusningstrafik lyckas fixa ett nytt lås på knappa timmen. Vi blir 3800 kronor fattigare men är så glada att vi till sist kan lämna hemmet för några dagars roadtrip söderöver. Tur att man inte skulle med ett flyg den här morgonen ändå!

Tråkigt på E4? Inte då…

För mig som älskar att åka bil är bästa lyxen att veta att resan är lång även om E4 ned mot Skåne kanske inte är världens roligaste väg. Jag kan ändå med lätthet härda ut eftersom jag tycker det är så härligt att köra eller sitta bredvid. Jag njuter av landskapen som susar förbi, drömmer om nya sevärdheter och det finns alltid någon ny vy utmed vägen. Mellan Vallentuna och Malmö är det ca 65 mil och det tar förstås några timmar men med motorväg i princip hela vägen går det ändå ganska fort. Vi gör några korta raster så milen tickar på utan att det blir långtråkigt, årstiden är så vacker och trots att det är november månad är det milt och skönt.

Malmö

Tyvärr mörknar det så tidigt nu och det är nästan mörkt när vi anländer vid 15 – tiden, i Malmö, som är sig likt. Vackert på sitt vis men det är lite gråmulet den här torsdageftermiddagen.

Boende på Lilla torg

Jag har bokat hotell mitt i stan precis intill Lilla torg som är det mindre torget strax bredvid Stortorget, här finns en del småbutiker och en hel del restauranger. Vi är riktigt hungriga och beslutar oss för att sätta oss på en uteservering som hålls varm av flera terassvärmare. Det är sista helgen man har uteserveringarna öppna på detta sätt här på Lilla torg och det fungerar utmärkt att fortfarande sitta utomhus och äta middag.

Gamla Domushuset –  Triangeln

Efter middag blir det promenad runt de centrala delarna av Malmö. Det är så kul att återse det gamla Domushuset där vi en gång satt på Domuskaféet en tidig kall morgon i december (1979). Vi hade åkt nattåget från Stockholm för att titta på vår första gemensamma lägenhet på Möllevången. Vi var lite tidiga, frös och var hungriga när Domusvaruhuset dök upp, bara att hoppa in en stund för lite värme och frukost.

Nu långt senare finns huset kvar och den nedre våningen är en liten galleria medan den andra våningen där restaurangen fanns numera är kontor och på de övre våningarna var det och är fortfarande bostäder.

Skorna på Davidhallsbron

När vi promenerar tillbaka mot Lilla torg och vårt hotellet passerar vi Davidhallsbron över Malmökanal, där hittar vi ett gäng ingjutna skor i brons. De tillhör avlidna Malmökändisar och är en del av minnesmärket Way To Go, som funnits på bron sedan 2014. Skorna tillhör bland annat Nils Poppe, Bo Widerberg, Eva Remaeus, Edvard Persson med flera. Så sent som i september avtäcktes ännu fler skor som tillhör bland annat Anita Ekberg, Gaby Stenberg och Lasse Holmqvist.

Best Western Noble House

Snart börjar vi bli lite trötta när vi springer omkring i mörkret och kollar på skor från gamla hyllade artister, det är sängdags för oss. Vi har bokat in oss på Best Western Plus Hotel Noble House som har ett utmärkt läge om man vill bo mitt i stan.

Nackdelen är den lite dyra parkeringen på 210 kr för en natt, men det är ju sånt man får räkna med om man vill bo centralt. Rummet som ligger högst upp är mysigt men snedtaket gör att det känns lite trångt, annars är det ett trevligt hotell med riktigt bra frukost där inget fattas för mig och priset endast 870 kronor är ju som hittat. Innan vi somnar bestämmer vi oss för att köra över till Danmark följande morgon.

Morgonpromenad i Malmö

Innan vi lämnar Malmö tar vi en liten morgonpromenad för att gå av oss den ganska stora frukosten. Vädret är gråmulet trots att väderprognosen lovat sol, men solen är kanske på väg. Vi traskar över Stortorget och gluttar lite på det fina apoteket som ligger mitt på torget. Det är mysigt att strosa runt här i Malmö, det mesta är sig likt och vi får njuta av lite nostalgi från en svunnen tid.

Det lutar mot Tyskland

Det blir dags att lämna fina och mysiga Malmö, men ligger Tyskland inom räckhåll känns det som ett mycket bra alternativ, även om det är en väl kort tid för att göra någon längre tripp där. Lättast att komma till Tyskland den här morgon är att köra Öresundsbron och via Danmark och sedan ta färjan över till Puttgarden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sju − fyra =