Långhelg med bil – Skåne

Äntligen några dagars ledighet och vi var så sugna att göra en liten resa…

Att ha hund

Det är inte alltid det lättaste att hitta hundvakt till vår dryga trettonåriga goldenretriver som kräver ett omhändertagande utöver det vanliga. Hon behöver nu på äldre dagar en lite speciell typ av omvårdnad därför kan vi inte bara placera henne på hundpensionat, hon måste få vara i en lugn hemmiljö. Våra barn och morföräldrar har alltid ställt upp men nu har barnen flyttat hemifrån och jobbar. Det måste planeras och synkroniseras med den som kan tänka sig att bo hos oss men som måste ha lite hjälp under dagtid och då ställer morföräldrarna upp under par timmar, alla har ju sina liv och förpliktelser att det numera blivit svårt att resa så som vi gjorde förr när barnen fortfarande bodde hemma.

Packat och klart men vad händer…

När vi till sist lyckats få till det med hundvakt visade det sig att de flygresor som jag tidigare tittat på gått upp rejält i pris. In i det sista var förhoppningen en tredagars resa till Malta, men då jag tvekade att boka till någorlunda hyfsat pris så droppade jag denna så hett önskade resa eftersom priset steg till en nivå som inte kändes relevant för en så kort resa.

Vi började istället att titta lite på vad som helst för att komma iväg och bestämde oss för att sätta oss i bilen och köra söderut. Sagt och gjort, sonen som skulle bo hos oss hämtades hem men när han morgonen därpå skulle åka till jobbet kärvade plötsligt låset till ytterdörren, ja det hade det gjort tidigare också, men nu gick det knappt att låsa eller att låsa upp. Det kändes verkligen inte bra då mina äldre föräldrar nog skulle få stora svårigheter med låset för att ta ut hunden. Fy tusan, vi var ju klara att sätta oss i bilen för att dra iväg, vi hade ju bara fyra dagar på oss och var hittar man någon som kan fixa ett lås så här på morgonen.

Inget är omöjligt, efter några sekunders googlande hittade vi en låssmeds-jour som trots rusningstrafik lyckades fixa ett nytt lås på knappa timmen, vi blev 3800 kronor fattigare men var glada att vi till sist kunde lämna hemmet för några dagars roadtrip söderöver. Tur att man inte skulle med ett flyg denna morgon ändå!

För mig som älskar att åka bil är bästa lyxen att veta att resan är lång även om E4 ner mot Skåne inte är världens roligaste väg, men det gör mig inget att köra eller sitta bredvid, njuta av landskapen som susar förbi. Mellan Vallentuna och Malmö är det ca 65 mil det tar förstås några timmar men med motorväg i princip hela vägen går det ändå ganska fort. Vi gör några korta raster så milen tickar på utan att det blir långtråkigt, årstiden är så vacker och trots att det är novembermånad är det milt och skönt.

Malmö

Tyvärr mörknar det så tidigt nu och det var nästan mörkt när vi anlände vid 15 – tiden, Malmö var sig likt, vackert på sitt vis men lite gråmulet denna torsdageftermiddag.

Jag hade bokat hotell mitt i stan precis intill Lilla torg som är det mindre torget strax bredvid Stortorget, här finns en del småbutiker och en hel del restauranger, vi var riktigt hungriga och beslöt oss för att sätta oss på en uteservering som hölls varm av flera terassvärmare. Det var sista helgen man hade uteserveringarna öppna på detta sätt här på Lilla torg, men det fungerade utmärkt att fortfarande sitta utomhus och äta middag.

Gamla Domushuset –  Triangeln

Efter middag blev det promenad runt de centrala delarna av Malmö. Det är så kul att se det gamla Domushuset där vi en gång satt på Domuskafét en tidig kall morgon i december (1979) då vi åkt nattåget från Stockholm för att titta på vår första gemensamma lägenhet på Möllevången. Vi var lite tidiga, frös och var hungriga, då dök Domus upp, bara att hoppa in en stund för lite värme och frukost. Nu långt senare finns huset kvar och den nedre våningen är en liten galleria medan den andra våningen där restaurangen fanns är numera kontor och på de övre våningarna var det och är fortfarande bostäder.

Skorna på Davidhallsbron

När vi promenerade tillbaka mot Lilla torg och hotellet passerade vi Davidhallsbron över Malmökanal, där hittade vi ett gäng ingjutna skor i brons. De tillhör avlidna Malmökändisar och är en del av minnesmärket Way To Go, som funnits på bron sedan 2014. Skorna tillhör bland annat Nils Poppe, Bo Widerberg, Eva Remaeus, Edvard Persson med flera. Så sent som i september avtäcktes ännu fler skor som tillhör bland annat Anita Ekberg, Gaby Stenberg och Lasse Holmqvist.

Best Western Noble House

När vi sprungit omkring i mörkret och kollat på skor från gamla hyllade artister blev det sängdags för oss. Vi hade bokat in oss på Best Western Plus Hotel Noble House som har ett utmärkt läge om man vill bo mitt i stan. Nackdelen är den lite dyra parkeringen på 210 kr för en natt, men det är ju sånt man får räkna med om man vill bo centralt. Rummet som låg högst upp var mysigt men snedtaket gjorde att det kändes lite trångt, annars var det ett trevligt hotell med riktigt bra frukost där inget fattades för mig och priset endast 870 kronor var ju som hittat. Innan vi somnade bestämde vi oss för att köra över till Danmark följande morgon.

Morgonpromenad i Malmö

Innan vi lämnade den lite dyra parkeringen tog vi en liten morgonpromenad för att gå av oss den ganska stora frukosten. Vädret var gråmulet trots att väderprognosen lovat sol, men solen var kanske på väg. Vi traskade över Stortorget och gluttade lite på det fina apoteket som ligger mitt på torget, vi gick runt på några bakgator och njöt av lite nostalgi från en svunnen tid.

Det blev dags att lämna fina och mysiga Malmö, men ligger Tyskland inom räckhåll kändes det som ett väldigt bra alternativ även om det är en väl kort tid för någon längre tripp där. Lättast att komma till Tyskland denna morgon var att köra Öresundsbron och via Danmark ta färjan till Puttgarden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

5 + 4 =