Bilresa EuropaPlanera resa

Roadtrip tur och retur Albanien – Vår resa dag för dag

Det finns inget bättre än att göra en roadtrip. Oavsett vart bilresan går är jag helt frälst av att färdas från stad till stad, från land till land. Sommaren 2022 gjorde vi en underbar bilresa till Albanien och för att ta oss dit, tur och retur, krävs en rejäl biltur genom en stor del av Europa och framför allt Balkan.

För oss är det alltid, att ju längre resan är, desto bättre. Tidsplanen för fjolårets roadtrip var ungefär tre veckor. Därefter kunde vi ha valt att resa hem, men vi valde att fortsätta några dagar till för att se mer av några efterlängtade destinationer. Dessa nådde vi med ett par extra mil, det gäller att passa på när vi ändå har möjlighet och lite tid över.

Dag 1 Vallentuna – Helsingborg (62 mil)

Vi startar hemifrån Vallentuna och gör ett stopp hos barn och barnbarn utanför Nyköping. Sedan fortsätter vi till vår favoritstad, Helsingborg. Vi kommer fram ganska sent men hinner med en enklare middag på hotell Stadsparken och givetvis en promenad genom staden. I år besökte vi Oceanhamnen, en ny stadsdel i Helsingborg med perfekt läge vid stadens hamninlopp.

Dag 2 Helsingborg via Danmark, Puttgarden – Wernigerode (20 + 39 = 59 mil)

Vi gillar att ta oss över till Tyskland via Helsingör och Rødby. Det brukar gå smidigt, vi brukar boka “öppen biljett” vilket innebär att biljetten blir något dyrare, men då behöver man inte boka hemresedatum, man kan åka i mån av plats på det datum som passar, alltså blir det mer flexibelt. Om man vet exakt hemresedatum blir det något billigare biljett.

Mellan Helsingborg och Helsingör går färjorna var 20 minut under högsäsong (2022). Mellan Rødby och Puttgarden går båtarna en gång i halvtimmen.

Resan mellan Helsingborg och Puttgarden inklusive färjeöverfart tar cirka tre timmar om man har tur med färjorna. Det har vi och behöver inte vänta länge innan vi kan köra ombord.

Väl i Tyskland har vi inte bestämt någon slutdestination för dagens resa, men inser att vi snart måste börja titta på övernattning. Till en början flyter trafiken på bra men ofta blir det förr eller senare kö på de tyska motorvägarna. Så även idag och när vår GPS ger oss en alternativ färdväg blir det även kö på denna eftersom många andra bilister får samma omdirigering av väg.

Vi bokar till sist boende i staden Wernigerode, en plats jag inte vet något alls om. När vi kommer fram är vi både hungriga och trötta. Vi piggnar dock till och hinner få en härlig kväll och förmiddag i den pittoreska staden innan vi somnar efter många mil ute på vägarna. Vi bor fint på Altora Eisenbahn Themenhotel.

Mitt inlägg:Wernigerode – En korsvirkesdröm i Tyskland 

Dag 3 Wernigerode – Quedlinburg  – Dresden, Tyskland (26,2 mil)

Efter en trevlig förmiddag med slott och trädgårdar kör vi vidare och hamnar bland annat i ännu fler söta korsvirkesstäder, Blakenburg och Quedlinburg innan vi kommer fram till Dresden. Temperaturen börjar dock stiga illavarslande högt och vi får en svettig sightseeing i den mycket sevärda staden. Vi bor utmärkt på Penck Hotel Dresden knappa kilometern från stadskärnan.

Mitt inlägg: Quedlinburg och Blankenburg – Våra höjdpunkter i två charmiga korsvirkesstäder

Dag 4 Dresden, Tyskland  – Hradec Králové, Tjeckien (24,5 mil)

Det blir inte många mil idag. Vi kommer fram till gränsen mellan Tyskland och Tjeckien. Egentligen har vi ingen som helst koll på var och när man bör köpa vignette, en bilskatt som måste betalas i vissa länder. Helst vill man ju slippa sådant men efter en miss för ett par år sedan i Slovakien vet vi att det blir dyra böter att låtsas att man inte förstår.

Vi köper därför elektronisk vignette för Tjeckien, Ungern och Slovakien som gäller för 10 dagar. Dagens resa går relativt snabbt och vi har inte gjort någon plan för vad vi ska stanna. Vi vet ju att Prag ligger inom räckhåll som vi redan besökt, men vi vill gärna se mer av Tjeckien och väljer en mindre stad lite öster om Prag. Det blir Hradec Králové. En underbar stad med fina sevärdheter och utmärkt boende på EA Hotel  Tereziánsky.

Kanske skulle det ha varit bra att förbokat alla hotell för att slippa ägna tid att leta efter ett bra boende. Då hade jag även gjort bättre research över sevärdheter, men ofta går det ändå relativt smidigt att snabbt hitta vad som kan vara intressant att besöka. Missar vi något får vi förstås gräma oss en del men det går också att återkomma vid något annat tillfälle.

Mitt inlägg: Dresden – En överdådig stad i prakt och glans

Mitt inlägg: Vi besöker mysiga Hrasec Králové i Tjeckien

Dag 5 Hradec Králové, Tjeckien – Pecs, Ungern  (67 mil)

Dagen därpå blir en lång dag i bilen med dryga 66 mil. Det går ändå bra eftersom det börjar bli grymt varmt och då är det skönt att vistas i en sval bil. Vi kan absolut tänka oss att stanna i Budapest men det är knapp någon trafik alls så vi svischar förbi landets huvudstad. Så småningom kommer vi fram till staden Pecs som vi inte heller vet så mycket om, men som ser trevlig ut och vi bestämmer oss för att stanna till här.

Ungern är fortfarande relativt billigt och vi hittar ett härligt hotell, Palatinus Grand Hotel, mitt i den centrala delan av stadskärnan. Vi äter god middag och ger oss ut på stan. Vi får ännu en härlig eftermiddag och kväll.

Mitt inlägg: Pécs i Ungern – Härlig stad med byggnader i vacker arkitektur

Dag 6 Pec, Ungern – Sarajevo, Bosnien & Hercegovina (34,7 mil)

Följande morgon fortsätter vi söderut och kör in i Kroatien. Vid tullstationen i Kroatien kollas vår pass och bilens dokument mycket noga. Bilens dokument ska vara i original, vilket vi har koll på, som tur är. Allt går bra och vi fortsätter så småningom in i Bosnien & Hercegovina. Det märks tydliga skillnader mellan Kroatien och Bosnien. I Bosnien känns det betydligt fattigare än vi hittills är vana vid.

I Bosnien har vi definitivt bestämt att absolut stanna till i Sarajevo. Det är ändå alltid svårt att veta vilket hotell man ska välja och helst vill jag bo bra utan några serpentinvägar eller trånga gränder. Det blir precis tvärtom. Hotell Boss som jag väljer efter mycket vånda, ligger försåt upp mot bergen, inte alls långt från stadskärnan men ändå i trånga gränder.

Sarajevo är en underbar stad men tyvärr är det vansinnigt varmt när vi tar oss ut på stadens gator. På kvällen inser vi att vi måste ändra de planer vi har att ta oss via inlandet genom Balkan ned mot Albanien. Vi styr istället kosan direkt mot havet. Innan vi lämnar Bosnien gör vi ett besök vid den vackra bron Mostar stavi i staden Mostar.

Mitt inlägg: Mostar – Vi besöker bron Stari Most

Mitt inlägg: Sarajevo –  Vi besöker Bosnien och Hercegovinas huvudstad

Dag 7 – 9 Sarajevo – Neum, Bosnien & Hercegovina (21 mil)

Dagen därpå fortsätter vi från Sarajevo till Bosnien & Hercegovinas enda kuststad, Neum. Vi bokar in oss på Hotel Sunce, ett stort hotell med halvpension i en riktigt turistort. Det blir många härliga dopp i havet under de två dagar som vi vistas här.

Dag 10 Neum, B & H – Budva Montenegro ( 17 mil)

Trots att semesterkänslan infinner sig snabbt när vi slappar med bad, mat och promenader är det dags att packa ihop oss och fortsätta mot Montenegro och nästa badort. Vi stannar till i Budva och fortsätter bilresan med en hel del bad och sol. Även om jag älskar att åka bil känns det skönt att köra under förmiddagarna och ta det lite lugnare under eftermiddagen och kvällen. Vi bor bra på Hotel Ponta Nova med balkong, tyvärr är det så varmt att det är omöjligt att vistas på balkongen innan det är mörkt.

Mitt inlägg: Sol och bad i Neum – Bosniens enda kuststad

Dag 11 Budva Montenegro – Durres Albanien (18,5 mil)

Trots många härliga dopp känns det skönt att åter sätta sig i bilen och köra in i Albanien. Välutrustade med grönt kort (försäkringsbevis för bilen), registreringsbevis och pass vill man inte se något av detta alls i tullen. Väl i Albanien blir vägarna sämre men ändå hyfsat bra. Vi tar det lugnt och kör de cirka arton milen på dryga tre timmar.

Jag har bokat hotell mitt på stranden i Durres, vi får ännu en fin baddag och bor mycket bra på Hotel Vila One Beach. Havet är ljummet varmt trots att vi ännu inte är inne i juli månad.

Mitt inlägg: Albanien – Resa vid havet

Dag 12 Durres – Dhermi Albanien  (18 mil)

Lite osäkra på vart vi egentligen ska  i Albanien väljer vi en fortsättning på kusten. Trots att dagens resa inte är mer än 18 mil tar det över tre timmar att färdas över bergen. Det är en spännande resa och vi stannar flera gånger för att njuta av vyerna som vi passerar under förmiddagen.

Tidig eftermiddag kommer vi fram till Hotel Dreamsun, ett hotell som bara för något år sedan var ett perfekt hotell med bästa läge vid havet. Tyvärr är det inte riktigt så idag, men vi gör det bästa och försöker njuta av den vackra framsidan och försöker glömma bort det som komma skall.

Dag 13 – 14 Dhermi, Albanien

Två vilodagar i härliga Albanien. Här skulle jag gärna stanna mycket längre, men vi har begränsat med tid och vänder om.

Dag 15 Dhermi – Budva Montenegro 36 mil

Det blir en ganska lång dag i bilen även om det endast var 36 mil att köra. Samma väg tillbaka och vi stannar lite här och där. På vissa ställen är det ganska smala och lite krokiga vägar. Det är förhållandevis ganska lugn trafik så allt går smidigt och bra. Vi kommer fram till Budva sent på eftermiddagen och då bor vi i den äldre delen av stadskärnan. Vi äter gott och får en mysig stadsvandring. Vi somnar sött i kanske den bästa lägenheten på hela resan. Frukosten morgonen därpå är helt fantastisk. Jag älskar verkligen Montenegro.

Mitt inlägg: Budva – En livlig badort vid Montenegros vackra kust

Dag 16 Budva, Montenegro till Dubrovnic, Kroatien via Kotor 11 mil

Vi startar dagen i Kotor och gör en rejäl sightseeing i den underbart vackra staden. Vi är tidigt ute och ännu har inga av de gigantiska kryssningsfartygen anlänt hamnen. Det gör stor skillnad att få möjlighet att vistas i de spännande gränderna innanför stadsmuren innan det väller fram turister från de stora färjorna. Precis när vi lämnar Kotor kommer åtminstone ett fartyg med full last. Vi kör runt Kotorbukten, en plats jag gärna vill återkomma till. Det är sagolikt vackert.

Framåt tidig eftermiddag anländer vi Dubrovnic i Kroatien, även det en fantastik fin stad med sin medeltida och vackra äldre stadskärna. Vi får även ett par timmar för lite vila, bad och sol vid det varma och härliga Adriatiska havet.

Mitt inlägg: Vi besöker Kotor och Kotorbukten i Montenegro

Mitt inlägg: Snabbvisit i Dubrovniks medeltida stad

Dag 17 Dubrovnic till Pag, Kroatien 38 mil

Vi lämnar Dubrovnic och kör längs kusten. Egentligen var planen att stanna även i den populära staden Split, men det kändes vara lite väl kort avstånd för dagens resa. Vi kom alltså lite längre norrut till den lite speciella men riktigt trevliga orten Pag. Orten ligger på en ö som vi når via en bro. Landskapet på ön är karg och har en spännande och lite annorlunda natur. Ön omgärdas förstås av havet och det är aldrig långt till en härlig badplats. Det finns flera orter att välja mellan, vi valde kanske den största orten och trivdes väldigt bra.

Mitt inlägg: Pag – Härlig semesterö i Kroatien

Dag 17 Pag, Kroatien till Piran i Slovenien 24 mil

Vi lämnar Kroatien och kör ganska mycket motorväg idag. Ganska trist men vi missade faktiskt kustvägen som också går att köra. Den tar förstås längre tid men ibland går det inte helt enligt plan. Slovenien är ett riktigt sagoland och trots att man inte har mycket till kust är den lilla kust man ändå har, underbart vacker. Staden Piran är ett måste att besöka med sin spännande medeltida stadskärna och det fantastiska läget ut mot havet.

Mitt inlägg: Piran – Charmig stad på Sloveniens lilla kustremsa

Dag 18 Piran till sjön Bled, via Ljubljana, Slovenien 17 mil

Det blir en härlig eftermiddag med en hel del bad. På kvällen äter vi god middag vid havet och upptäcker undersköna staden Piran. Morgonen därpå kör vi vidare i Slovenien och hinner stanna till i landets huvudstad Ljubljana. Det visar sig att Ljubljana har en mycket fin äldre stadskärna som är mycket sevärd och intressant.

Mitt inlägg: Ljubljana – Ett besök i Sloveniens gulliga huvudstad

Vi tar oss vidare till sjön Bled som legat länge på min Bucket list. Till sist får jag äntligen se den smaragdgröna och vackra sjön med den lilla ön med sin kyrka mitt i.

Mitt inlägg: Bledsjön – En sagolik plats i Slovenien

Mitt inlägg: Vandring i lavinen Vintgar gorge på resa i Slovenien

Dag 19 Bled, Slovenien till Zell am See, Österrike 23,5 mil

Innan vi lämnar Slovenien vandrar vi i ravinen Vintgare gorge. Det hade varit en mycket härlig upplevelse om vi inte tagit en betydligt längre vandring än vi tänkt. Nu blev vi lite sena innan vi lämnade Slovenien bakom oss. Vår resa på Balkan är därmed slut när vi lämnar Slovenien och här skulle vi kunnat kört närmaste väg hem.

Nu fick jag för mig att vi nog skulle ta en liten extra sväng och besöka bland annat Frankrike och Tyskland. Det blev ett par extra dagar, men häng med, det var absolut inga bortkastade dagar. Vi besökte bland annat Colmar, en otroligt söt korsvirkesstad och ljuvliga Moseldalen.

När vi anländer den alpina skidorten Zell am See står regnet som spön i backen. Det var förstås med lite blandade känslor, inte kul med ösregn samtidigt som det var skönt att slippa den hetta som vi haft sedan vi i princip anlände Tyskland på vår nedresa.

Alperna sommartid trots regn är också något som vi vill återkomma till. De finns så många vackra platser här och jag som endast tillbringat tid i skidbackarna i Österrike blir varse att det finns betydligt mer än snö i det här landet.

Dag 20 Zell am See, Österrike till Colmar i Frankrike 57,5 mil

Vi lämnar Österrike och alperna. Framåt dagen kör vi in i Schweiz och trots att det är riktigt dyrt land att vistas i är det ett land som jag gärna vill se mer av. Nu blir det en hel dag i bil med en hel del köer. Till sist når vi den franska gränsen och kör in i den fantastiskt vackra staden Colmar och äntligen får jag höra det franska språket igen. Colmar är en av de finaste korsvirkesstäderna vi besökt och jag är verkligen så glad över att få återse Frankrike, att jag redan här och då planerar inför sommaren 2023 års bilresa som förhoppningsvis ska gå till just Frankrike.

Dag 20 Colmar, Frankrike – Bernkastel Kues, Tyskland 30 mil

Dagens resa är inte lång, men tar betydligt längre tid än vad vi tänkt. Vi ska köra Moseldalen och även göra en övernattning i den pittoreska staden Bernkastel.

Vi startar i Trier som är Tysklands äldsta stad och starten på vår bilresa genom Moseldalen om man kommer söderifrån. Vi tillbringar ganska många timmar i Trier som har en mycket fin och sevärd gammal stadskärna. När man kör bil i Moseldalen kan man inte stressa. Det finns så många söta små orter där det produceras vin. Och även om man inte dricker vin är hela Moseldalen mycket sevärt, det tar alltså tid om man vill göra besök i de charmiga orterna.

Vi har besökt Moseldalen vid flera tillfällen och blivit så förtjusta i Bernkastel att vi nu bokade in en övernattning här. Vi fick rå den trevliga orten under ett par timmar, strosa runt i den pittoreska stadskärnan och somna sött i ett alldeles nästan nyöppnat hotell.

Dag 21 Moseldalen – Würzburg 26 mil

Vi kör i långsam takt genom Moseldalen och besöker flera av de orter som ligger utmed floden Mosel. En annan mycket sevärd stad är Cochem som vi avlutar vårt besök med här i Mosel.

När vi lämnar Moseldalen tar vi oss vidare ut på autobahn. Om det inte är kö ute på motorvägen kan de gå riktigt snabbt. Idag har vi tur och stöter inte på några hinder och kommer fram till Würzburg redan tidigt på eftermiddagen.

Vi bor hyfsat nära den centrala stadskärnan och hinner besöka många av de historiska sevärdheterna i staden.

Dag 22 Würzburg till Lübeck 57 mil

Vi lämnar Würzburg och kör motorväg hela dagen. Det går spikrakt norrut och det går snabbt. Då och då smalnar vägen av för vägarbeten, många mil restaureras ofta på en gång och det gör att det blir långa köer på autobahn. Idag går det ändå bra och vi anländer Lübeck så tidigt att vi hinner se staden i ett vackert solsken.

Vi har övernattat många gånger i Lübeck och för varje gång vi är här hittar vi lite nya och intressanta sevärdheter i stan. Vi checkar in på vårt “vanliga” hotell, Kaiserhof Deluxe. Ett tre – stjärnigt, klassiskt tyskt hotell med cirka 500 – 800 meter till stadskärnan. Det är prisvärt och håller med hyfsad frukost. Rummen är stora och kanske lite gammaldags, dessutom finns parkeringsplats gratis att tillgå, beroende på vilken tid man kommer.

Dag 23 Lübeck – Vallentuna

Lübeck är en trevlig stad oavsett årstid, men sommartid lever Lübeck upp med uteserveringar och härliga promenadstråk utmed floden Trave. Numera känns Lübeck nästan lite som “hemma” för oss. Vi har då och då kört galet långt mellan antingen Lübeck till Vallentuna eller tvärtom och ofta är det värt det om vi har bråttom. Bäst är ju givetvis att stanna till i Skåne för en övernattning. Det är inte alltid det bästa att bo i Sveriges huvudstad med omnejd när man vill bila ute i Europa.

När vi avslutar vår bilresa efter dryga tre veckor blir vårt sista stopp Lübeck. Det är en härlig sommardag och då är det perfekt att strosa runt här i Lübeck innan de sista 95 milen körs.

Hur många mil?

Det blev många mil, nära 800 mil för oss som även gjorde ett par omvägar. Kör man raka vägen tur och retur kan man minska antalen mil med cirka 200 mil. För oss som bor i Stockholmstrakten är det cirka 120 – 130 mil extra att köra tur och retur jämfört med om man bor i Skåne.

Är det inte bättre att flyga eller ta tåg?

Inte för oss, men självklart ska man flyga om man bara vill stanna i ett och samma land. Då kan man hyra bil och säkert komma billigare undan. Nu är det just bilresan som är själva äventyret för oss, det är så mycket mer man får på köpet när man kör med egen bil. Men klart är att när milen tickar på minskar även bilens värde. Det är väl lite vad man som resenär önskar få ut av en resa. Tågluffa kan också vara ett alternativ, men vänta på tåget är inte min grej!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

1 × 5 =