Kroatien

Snabbvisit i Dubrovniks medeltida stad

Under sommarens 2022 års bilresa genom Balkan passar vi på att besöka Dubrovnik. Kanske är det en av Kroatiens vackraste platser och givetvis ett måste för oss att besöka. När det är sommar får man förstås räkna med att det är mycket turister och Dubrovnik är nog den plats där vi mött mest med folk, vilket är fullt förståeligt då Dubrovnik är en mycket intressant och sevärd stad.

Vi har rest från Kotor i Montenegro och vidare norrut och in i Kroatien. Vi kommer fram ganska tidigt på eftermiddagen och checkar in på ett hotell nära havet. Efter ett par timmar på stranden tar vi en taxi in till den medeltida stadskärnan. Eftersom vi bara kommer att stanna en eftermiddag och kväll i Dubrovnik tar vi oss in till gamla stan som är den historiska plats som vi gärna vill se. Vi blir avsläppta precis utanför huvudingången om man kommer med bil. Sjövägen har en annan ingång.

Som ett litet lämmeltåg passerar vi den kraftiga ringmuren med hundratals andra turister. Trängsel och mycket folk är det värsta jag vet, men det är inte mycket att göra åt när vi besöker turistorter mitt i sommaren.

Historisk stad

Redan på 300 – talet gav staden skydd åt flyktingar av alla nationer. Under början av medeltiden styrde bysantiner och sedan venetianare över staden, men 1382 blev staden den självständiga republiken Ragusa. Under 1400-1500-talet blev Dubrovnik en maktfaktor att räkna med på grund av sin stora flotta, handelsförbindelser och rika kulturliv. På 1500-talet färdades stadens köpmän både till Indien och till Amerika.

Pest och upprepade jordskalv (1520, 1521, 1536, 1639 och 1667) har hemsökt staden och efter jordskalvet 1667, som förstörde stora delar av staden, återvann den aldrig sitt forna välstånd.

År 1806 besattes republiken av fransmännen som år 1808 berövade den dess självständighet och år 1809 förenade den med Illyriska provinserna, en fransk provins. År 1814 intogs staden av österrikarna som genom Wienkongressens beslut år 1815 kom i besittning av såväl Dubrovnik som de Illyriska provinserna.

Under det kroatiska självständighetskriget mellan åren 1991 – 1995 och belägringen av staden 1991–1992 skadades Dubrovnik svårt  Huvuddelen av skadorna är i dag reparerade.

Gågata Stradun

Innanför den stora stadsmuren möts vi av den långa och tjusiga gågatan Stradun. Gatan är klädd med marmor och blänker så vackert i kvällssolen. Det är en riktigt paradgata med flera fascinerande byggnader. Det första vi ser är Onofrios fontän där turisterna absolut måste sitta och glo i sina mobiltelefoner. Här ligger också en av världens äldsta aktiva apotek och förstås många andra spännande och mycket vackra byggnader.

Vi fortsätter genom den centrala shopping- och nöjesgatan. Här finns den bästa shoppingen och dessutom brukar gatuartister se till att förhöja stämningen. Det händer även ganska ofta att man arrangerar konserter och andra större evenemang här. Förutom alla affärer och all underhållning så omgärdas gågatan av hus som är byggda i mycket vacker barockstil.

På Loggiatorget ligger Sankt Blasius kyrka, som är byggd i barockstil på tidigt 1700-tal.

Gatorna är blankpolerade i den allra mjukaste stenbeläggningen. Här har många fötter stampat genom århundranden.

Restauranger för alla smaker

Vi börjar bli hungriga och letar snart efter något ställe för lite middag. Det finns förstås många restauranger att välja på innanför ringmuren men vi tar oss mot vattnet och hamnen där det också finns en hel del olika restauranger. Även om det är ganska tidigt på kvällen fylls restaurangerna på i raskt takt.

Vi hittar ett bra ställe med hyfsat pris och här är det givetvis skaldjur som gäller. Allt smakar så gott men efterrätten spar vi till lite senare då vi hittar en glassbar i en av gränderna.

Hamnen har en gång i tiden varit ett viktigt handelscentrum men nu förvandlats till en populär turistmagnet.

Det finns flera intressanta och vackra kyrkor, katedraler och palats.  Vi ser bland annat Sponzapalatset, som är ett kulturminnesmärkt palats, det byggdes i början av 1500-talet. Flera av byggnaderna i kvarteren är nära 500 år gamla.

Stadsmur

Runt den gamla stadskärnan går den 2 kilometer långa muren. Den byggdes mellan 1100-1600-talet som skydd från attacker. Mot en avgift kan man ta sig upp på muren och får då en fantastisk utsikt över staden och den vackra skärgården. Muren är robust byggd och klarade till och med av den stora jordbävningen som ägde rum 1667 utan några större skador. Stadsmuren är upptagen på Unescos världsarvslista.

En pärla vid Adriatiska havet

Ett besök i  Dubrovnik har funnits på min reselista sedan tidigt 1980 – tal då en kurskamrat till mig talade sig varm om sin hemstad. Hon sa att det måste vara en av världens vackraste städer. Klart att jag blev nyfiken men mycket har kommit emellan innan vi många årtionden senare äntligen kom hit på en snabbvisit.

Och jag kan förstå dem som tar flyget och gör en hel vecka på den här underbara platsen som är inklämt mellan de dramatiska bergen och det Adriatiskahavet. Bad och sol i en kombination av historisk plats är givetvis perfekt för en semesterresa. Staden är som en saga eller tagen ur en film och det är förmodligen inte någon slump att Game of Thrones, Star Wars och James Bond filmats här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

19 − tretton =