NationalparkerSmålandSverige

Store Mosse Nationalpark – Myrmark i Småland

Ju fler nationalparker vi besöker desto mer intressant och spännande börjar det bli. De svenska nationalparkerna ger besökaren fina och unika naturupplevelser, även om några av dem ligger ganska nära varandra är det ändå stora skillnader i dess miljö.

Dessutom ligger några av dem lättillgängliga som Store Mosse nationalpark som vi åkt förbi så många gånger endast någon dryg mil utanför E4 an strax söder om Jönköping mellan Klevshult och Värnamo. Nu är det dags att ta av från E4:an vid avfarten mot Värnamo och göra en liten tur till Sydsveriges största myrmarksområde – Store Mosse nationalpark.

Självklart är det mycket folk här en vårdag i mitten av maj månad. Inte så konstigt med tanke på hur lättillgänglig Store Mosse nationalpark är. Parkeringen är stor och det känns som parken är populär för både vandrare och helgflanörer. Vi har inga tankar på att göra någon längre vandring idag men en liten utflykt i parken ska vi göra när vi ändå är här.

Vandringsled

Vi är tyvärr lite sena när vi anländer till nationalparken och har inte tiden helt på vår sida. Men något som jag gillar med nationalparker är att man faktiskt inte behöver vandra mil för att på ett smidigt sätt ta del av naturens olika rikedomar. Klart att det hade varit roligt att göra en längre vandring för att få en större upplevelse, men även mindre stigar kan vara minst lika intressanta som de riktigt långa vandringslederna.

I Store Mosse nationalpark kan man välja led efter lust och ork. När vi kommer fram till naturum ser vi att det finns ett par vandringsleder som är hade passat bra, men är väl långa för den tid vi har till vårt förfogande idag. För en heldagsutflykt hade Kävsjön runt varit ett bra alternativ, det är en tur på 12 km. Nu blir det istället en betydligt kortare tur Östra Rockne runt, på endast 3,3 km samt lite spaning i fågeltornet och Wibecksleden, som ligger vid naturum.

Naturum

Vi börjar med att hälsa på vid naturum som är parkens informationscenter. Här finns en liten butik med lite småsaker och vi träffar på de trevliga parkvärdarna som gärna informerar om olika upplevelser. Här kan man även sitta under tak och äta sin medhavda matsäck innan man ger sig ut på sin vandring. Vi läser lite på informationsskyltarna om vilka djur som man kan ha möjlighet att se här i parken innan vi tar oss vidare ut på leden.

Store Mosse

Platsen där Store Mosse ligger var för 14 000 år sedan täckt av inlandsisen men så kom den stora våren och isarna smälte och här i västra delarna av Småland resulterade detta i en stor sjö. Så småningom kom det hit människor som levde på fisk och renar. Marken höjde sig i norr och vattnet sjönk undan, men ändå stannade människorna kvar och levde bra på vad naturen gav. Efter cirka 7000 år blev det allt kallare igen, då fanns det några enstaka pölar kvar av den stora sjön, här och där låg det kärr och vitmossa började växa till. Idag är Store Mosse ett 7700 hektar stort område med skyddad natur och där vitmossan ligger tjock över den gamla sjöbotten

Myrar

På den första delen av vandringen ligger spänger för lättare framkomlighet. Därefter går vi på upptrampade stigar som ändå är hyfsat torra, trots en hel del regn den senaste tiden. Snart kommer vi fram till myren som är en slags våtmark, en plats där vatten- och markyta ligger på samma höjd. På myren är det så blött att döda växter inte förmultnar helt och hållet. De smalas med tiden i tjocka lager och omvandlas till torv.

Växter

När vattnet sipprar genom jorden får det mig sig mineraler. Våtmarker som bildas i sådana marker är kärr och här trivs bland annat växter som orkidéer. Även det nyttiga tranbäret växer här och kommer man hit i september månad ska det finns massor av tranbär som är fria att plocka för alla besökare.

Djur i nationalparken

Det ska finna gott om trollsländor i parken och med sin goda syn kan de flyga både fram- och baklänges. Trollsländor är även skickliga jägare, stora arter kan flyga i hastigheter närmare 35 kilometer i timmen.

Framåt mars kommer de första tranorna till Store Mosse. De bygger sina bon här omgärdat av vatten, vilket då gör det svårt för rovdjur att nå. Även kungs- och havsörnar övervintrar här. Under vintermånaderna utfodrar nationalparken rovfåglar Utfodringen kan ses från ett örngömsle som ligger 400 meter från matplatsen som ligger mellan Kittlakull och Östra Rockne och som är öppet året om.

Det är heller inte ovanligt att stöta på älg, har man tur kan man i tidig gryning se skogens konung intill utsiktstornet i Kvarnö.

Nationalparken är till viss del väl anpassad för alla personer. Här finns möjlighet att ta del av parken genom breda spänger runt naturum och även få en glimt av landskapet här i Store Mosse.

Barnens nationalpark

Det finns även små stigar som är anpassade för barnfamiljen med sagoäventyr på Skogstrollens stig som är en liten slinga på 500 meter. Det finns också möjlighet att använda de olika grillplatserna som finns runt huvudentrén.

Stora fågeltornet

När vi kommer tillbaka från vår korta tur tar vi oss vidare mot utsiktstornet. Här klättrar vi givetvis upp och får en riktigt fin vy över mossen. Här hittar vi en utställning med intressant fakta om fågellivet runt Kävsjön.

Vad tyckte vi om besöket i Store Mosse?

Tyvärr hade vi inte så mycket tid för vårt besöket här, men på den lilla promenad vi genomförde fick vi ändå möjlighet att känna av landskapet och naturen i parken.

Det är svårt att tro att vi befinner oss i Småland. Jag får snarare en känsla av att vi vistas i norra Sverige när vi blickar ut över myren. Kanske är det ingen plats jag skulle ta del av om det inte vore för att det är en nationalpark. Och som alltid när vi besöker nationalparker vill jag veta mer om den och blir nyfiken på, att även besöka fler av de entréer som finns i parken.

Hitta hit

Från E4:an i höjd med Värnamo och riksväg 26 finns en brunvit skyltning “Store Mosse Nationalpark” Naturum och huvudentrén ligger utmed riksväg 151 mellan Värnamo och Gnosjö, 17 kilometer från Värnamo.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

åtta − sju =