Malmö, parkernas stad – Vi besöker Pildammsparken

Parkernas stad är Malmö, påstår de största Malmöentusiasterna. Andra hävdar att så inte är fallet. Det finns många andra städer som har både fler, vackrare och större parker. Huruvida de olika åsikterna stämmer vill jag inte gå in på men att Pildammsparken är en underbar park för olika aktiviteter håller jag absolut med om.

Under våra år som Malmöbor var vi ofta i Pildammsparken. Vi bodde bland annat på Möllevången och tog våra löprundor här i  parken. Senare när vi har varit i Malmö som turister är ett besök i Pildammsparken obligatoriskt.

Historia

Pildammsparken har en spännande historia och dess starkt nyklassicistiska utformning gör den unik bland Nordeuropas parker. Dammarna i parken var från början Malmös vattenreservoar. Namnet – Pildammarna, kommer av att vallarna byggdes av pilgrenar och lera och för att förstärka skyddsvallarna planterades pilar där. Vattnet leddes redan under 1500 – talet från dammarna via en ledning av ekstammar till offentliga pumpar på Stortorget.

Som grönområde var området runt dammarna betydelsefull för Malmöborna långt innan parken var påtänkt.

Baltiska utställningen

Området kring Pildammarna valdes för stora Baltiska utställningen 1914. Den berömda arkitekten Ferdinand Boberg utformade utställningen med hjälp av kronprinsessan Margareta. Utställningen som visade det senaste inom teknologi och design blev en stor succé och lockade nästan en miljon besökare. Än idag finns Margaretapaviljongen och blomstergatan kvar.

Efter utställningen anlades parken i etapper, först med en mer romantisk stil runt den nuvarande Lilla dammen, för att sedan få en mer klassicistisk stil. Parken färdigställdes 1928.

Drottning Silvias rosenträdgård

Redan på 1926 fanns en rosenträdgård i Pildammsparken. Tanken med rosenträdgården var att visa besökarna ett bra sortiment av nya sorters rosor. Rosariet har renoverats två gånger den första startade 1991 inför Drottning Silvias 50 – årsdag 1993 och då fick namnet “Drottning Silvias Rosenträdgård” och som utökades med rosenbågarna med klätterrosor och den lilla gjutjärnsfontänen i trädgårdens mittpunkt.

Hösten 2013 renoverades trädgården ytterligare en gång inför Pildammsparkens 100 – årsjubileum 2014. Många rosor byttes då ut och utökades med andra växter som perenner och vårlök. Den gröna fågelvoljären byggdes om till en rosenpergola och rosariet fick åtta nya rosenspaljéer.

Gammeldags rosor

En ros räknas som gammeldags om den tillhör en sortgrupp som uppstått innan 1867. Gammeldags rosor är för det mesta mer härdiga än de moderna sorterna. De doftar även mycket mer än de nyare sorterna, även om det finns gammaldags rosor som är doftfria.

Rosornas blomningstid infaller till största delen som mellan juni och juli – månad. De gammeldags rosorna blommar då överdådigt i drygt fyra veckor medan den moderna rosen blommar mera sparsammare men desto längre in på hösten.

Statyn “Vattenkastanjen” från 1998 pryder blomsterprakten i parken.

Kronprinsessan Margaretas blomstergata

En av ingångarna till Pildammsparken ligger vid Kronprinsessan Margaretas blomstergata som skapades efter engelsk förebild. Kronprinsessan hade stort trädgårdsintresse och hon planerade personligen rabattens utformning. Blomstergatan leder upp till den Kungliga paviljongen “Kronprinsessan Margaretas paviljong”. Från blomstergatan leder förgreningar till andra delar av parken där man bland annat hittar till Drottning Silvias rosenpark

Numera får blomstergatan en ny gestaltning varje år i enlighet med Malmös blomsterprogram.

När vi besöker Pildammsparken har vi ibland köpt en glass eller tagit en kopp kaffe med bakverk på Café Margareta paviljongen. Idag har inte caféet hunnit öppnat men förmodligen öppnar man senare under dagen.

Pildammsteatern

Redan 1914 spelades det friluftsteater i Pildammsparken och Pildammens egen teater är en amfiteater. Skåningar som Nils Poppe, Edvard Persson och Jan Malmsjö har framträtt här på Pildammens teater. Idag känns teatern vara i behov av åtminstone lite ogräsrensning men som träningslokal fungerar teatern väldigt bra.

Promenadslinga

Runt Pildammen går en promenadslinga som vi alltid gör när vi besöker parken. Lite konstigt att vi än idag gör exakt samma promenad som vi gjorde för snart fyrtio år sedan, ja till och med går vi åt samma håll. Men vana är vana och en bra vana är väl inte fel även om vi nog kan konstateras, aningens tråkiga.

Pildammsparken är perfekt för en löprunda, en picknick eller bara strosa runt bland blommor och gröna växter. 

Olgas Restaurang ligger öde och tom i år, kanske beror det på coronapandemin. 

Vattentornet i Pildammsparken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sexton − tio =