Quedlinburg och Blankenburg – Våra höjdpunkter i två charmiga korsvirkesstäder

Under vår roadtrip i Tyskland passar vi på att köra delar på den så kallade “Korsvirkesvägen”. Det är en temaväg i Tyskland med pittoreska städer och vackra korsvirkeshus. Den tyska “Korsvirkesvägen” lanserades 1990 och sträcker sig igenom nästan hela landet, från Stade vid floden Elbe till Meersburg vid Bodensjön. Ett vägnät på cirka 300 mil. Det finns totalt 100 korsvirkesstäder och flera av dem med en nära tusenårig och intressant historia.

Vid förra årets Tysklandsresa gjorde vi besök i flera av de mest charmiga korsvirkesstäderna och jag var såld. När jag under årets resa genom Tyskland ser att även staden Quedlinburg ligger jäms med “Korsvirkesvägen” måste vi naturligtvis stanna till här. I Quedlinburg finns det inte mindre än 1300 korsvirkeshus. Och jag älskar dessa lite skrangliga, men ack så charmiga hus, jag kan helt enkelt inte få nog av dem.

Ett spontant stopp leder oss in i en för oss helt okänd stad, Blankenburg. Här besöker vi en vacker slottsträdgård. I detta inlägg har jag samlat några av de bägge städernas höjdpunkter.

Blankenburg

Inte långt från Wernigerode ligger ännu en stad som vi spontant bestämmer oss för att stanna till i. Till en början tar vi oss runt stadskärnan men ser att det ska finnas ett mindre slott strax under det betydligt större och tjusiga som ligger högt över staden. Då vi har begränsat med tid tycker vi att det kan räcka att titta in i parken vid det söta “Kleines schloss “.

Kleins Schloss är ett byggnadsminnesmärkt slott här i Blankenburg.  År 1725 lät prinsen av Blankenburg Ludwig Rudolf av Braunschweig-Wolfenbüttel (1671–1735) bygga en korsvirkesbyggnad för sin hustru Christine Luise von Oettingen-Oettingen (1671–1747), som ursprungligen kallades Orange House eller Princely Garden House.

Slottet byggdes om 1765 och omvandlades då till en massiv byggnad gjord av sandstensblock. Designen är rokokostil.

Till det “Lilla slottet” skapades en terrassträdgård eller barockträdgård kring 1718. Under denna tid utvidgades grevskapet Blankenburg till ett kejserligt furstendöme. I trädgården finns fontäner, sandstensfigurer, färgglada blomsterrabatter som ännu lever efter barocka ideal.

Underbar park i olika terrasser mellan det Stora och Lilla slottet.

Quedlinburg

Nästa stopp är staden Quedlinburg som är betydligt mer känd än grannstaden Blankenburg. Och inte undra på det, Quedlinburg är ännu en underbart vacker korsvirkesstad och finns sedan 1994 med på Unescos världsarvlista. Motiveringen lyder “ovanligt exempel på medeltida europeisk stad”. Det är en av de mest bevarade medeltidsstäderna i Europa och klarade sig förhållandevis bra under andra världskriget.

Tyvärr stannar vi bara ett par timmar i Quedlinburg och inriktar oss därför på Altstadt. Här finns flera  spännande gränder omgivna med historiska byggnader. Att strosa runt här är en fröjd för ögonen. Vi passerar undersköna korsvirkeshus, alla i olika storlekar och färger. Självklart är många av husen prydda med en kaskad av välskötta blomsterarrangemang.

Trots om vi inte gjort annat än knallat runt i gränder och njutit av korsvirkeshus sedan vi kom till Tyskland är det svårt att få nog av dem. Här i Quedlinburg finns omkring 1300 korsvirkeshus att spana in.

Tjusig kyrka

Mitt i den äldre stadsdelen ligger Marktkirche St. Benedikti som vi tittar in i kanske mest för att undkomma hettan där ute. Givetvis är det en sevärd och mycket imponerande kyrka.

Marknadstorget

Rådhuset i Quedlinburg

En av de  finaste husen är förstås rådhuset som pryder marknadstorget med sin grönskande fasad. Det är alltid spännande att besöka olika städers rådhus. Många av dem är så vackert utsmyckade och rådhuset i Quedlinburg är inget undantag. Eftersom dörren är öppen tar jag mig en liten titt även på insidan.

Rådhuset ska vara från 1320. Inuti rådhusets finns en stor bankettsal där väggarna är dekorerade med målningar av stadens färgglada historia. Så långt in i rådhuset tillåts inte jag gå, jag får nöja mig med trapphuset.

Rådhusets vackra entré är från 1600-talet. Ovanför dörren finns Quedlinburgs vapensköld och Quedelhunden som har gett sitt namn till staden.

Vackert fönster pryder trapphuset inne i rådhuset.

Ett av de finaste husen i Quedlinburg är kanske Gildehaus zur Rose på Breite Strasse 39. Jag föll i alla fall pladask.

Även om det inte är så mycket turister ute i den heta sommarförmiddagen märker vi ändå av flera större guidade turistgrupper som liksom vi beundrar de vackra husen runt stadskärnan. En gäspande skolklass med sin engagerade och övertaggade lärare har också nöjet att besöka Quedlinburg denna mycket varma och soliga dag.

Det finns många spännande detaljer som pryder staket och fasader.

Quedlinburgs äldsta korsvirkeshus är daterat år 1346 och ska även vara ett av de äldsta i hela Tyskland. Huset är ett sällsynt exemplar på autentisk medeltida arkitektur. Strukturen består av långa vertikala balkar som sträcker sig från golv till tak. Senare ändrades tekniken så att varje våning byggdes separat. Idag finns här ett museum. 

Det finns många mysiga caféer och en hel del butiker runt om i stan. 

Quedlinburg är en förtjusande stad där det finns mycket mer att se och göra, Det kanske inte hade varit så dumt med en övernattning här för att även uppleva slottet i Quedlinburg. Förutom korsvirkeshus gillar jag ju även slott och dess trädgårdar men nu måste vi fara vidare genom Tyskland för att nosa lite på nästa stad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

två × 5 =