AndorraBilresa EuropaFrankrike

Sagolik bilresa mellan Andorra och medelhavskusten

Vi befinner oss i Andorra sedan ett par dagar tillbaka och ska ta oss vidare mot Medelhavet. Vägen går genom ett slingrigt sagolandskap. Vi kör genom bergsmassivet Pyrenéerna, genom vackra små byar och storslagna vyer tills vi når kusten.

________________________________________________________________________

I sikte ser vi Medelhavet och Frankrike. Närmaste stad är Perpignan men kanske kan vi komma lite mer norr ut innan dagens bilfärd är slut. Vi befinner oss i de nordöstra delen av Andorra och när vi ser att antalet mil endast är 18 mil känns det som en riktigt bra idé.

Vi har varit ute på en bilresa utmed Atlantkusten där temperaturen i havet inte är helt i min smak. Jag vill att det ska vara varmt i vattnet när jag badar. Alltså är Medelhavet bättre värmemässigt även om vi inte är ute på någon bad- och solresa.

Start i Andorra

Efter att gjort en liten bilresa runt i Andorra är det dags att bege sig in i Frankrike igen. Vi befinner oss bland alperna i de norra delarna av Andorra där vi under dagen kört på smala serpentinvägar.

Vid lunchtid har vi tagit oss fram till staden Pas de la Casa. Vi tankar bilen med billig diesel (14 kr / litern) innan det snart är dags att köra in i Frankrike igen.

Sagolik biltur

Vi lämnar samma gränsövergång som vi anlände häromdagen i Andorra. Det är lite kö för att ta sig in i Frankrike, men vi behöver inte visa pass nu heller.

Ganska snart blir bilturen allt vackrare. Vi är uppe på ganska hög höjd, men då och då går vi ned i dalarna, där vi kör genom små byar. Vägarna är bra men väldigt snirkliga. Jag tror faktiskt att det är jobbigare att sitta bredvid än att köra själv. Men som passagerare kan jag njuta fullt ut av de fantastiska vyerna.

I över tio mil färdas vi på serpentinvägar, uppåt och nedåt. Det är en fantastisk resa, vi har verkligen inte räknat med att Pyrenéerna ska bjuda på detta så sagolika naturlandskap. De arton milen tar förstås betydligt längre tid än vi förväntat oss, men det gör absolut ingenting när det är en sådan underskön tur vi får möjlighet att färdas genom.

Charmiga små byar möts vi av under resan mot Medelhavet. Det känns lite ödsligt på vissa ställen, här och var är det läge att stanna till för att beskåda de storslagna landskapen.

Det är kontrasternas värld att resa med bil i Frankrike. Från moderna storstäder till byar som ser medeltida ut. Byggnader i sten, en del fallfärdiga, en del övergivna och andra fint renoverade.

Vid en liten större stad äter vi en mycket försenad lunch eftersom vi inte sett till något ställe för att köpa lunch. Ibland kan det faktiskt vara bra att ha en liten matsäck med, jag har en tendens att bli lite grinig om jag inte får mat i rätt tid. Hoppet är det sista som överger mig och när det ser som dystrat ut dyker en MC Donalds upp.

Framme vid Medelhavet

Med mat i magen kör vi den sista sträckan ned mot medelhavskusten och når staden Perpignan. Nu måste vi hitta någonstans att övernatta. Det är ganska svårt att välja rätt ställe. Det finns många orter utmed havet som ser lockande ut. På måfå väljer vi ut en badort i närheten av Canet-en-Roussillon med hotell vid den stora stranden “Plage du Grand Large”.

Vi hittar ett hotell precis intill den mycket fina stranden. Boendet håller med parkeringsplats, bilen parkeras och vi checkar snabbt in för att genast bege oss till stranden.

Temperaturen i havet gör mig inte besviken. Medelhavet en bit in i juli månad är varmt och skönt. Tyvärr går solen i moln och det blåser upp, lite typiskt när vi till sist når Frankrikes fina stränder vid Medelhavet.

Nåväl en bra stund i solen på våra egna solstolar får vi innan det blir kväll. Det blir dags att se mer av den mysiga orten vi befinner oss på och som visar sig ha massor av restauranger och ett riktigt livligt folkliv.

Kväll vid Medelhavet

Vi bor i ett riktigt lugnt område bland “vanligt” folk, alltså ett kvarter med mindre flerfamiljshus och en hel del villor. När vi tar oss ut för att hitta en restaurang ser vi att den ganska lugna staden förvandlats till en stad med ganska mycket mer folk än vad vi trott från början.

Det är livat och det finns många fler restauranger än man kan tro. Dessutom pågår en slags marknad där det säljs allt från smycken till allt möjligt. Krims, krams skulle vi nog kalla det som är till försäljning.

Efter en god middag som självklart innehåller skaldjur är snart kvällen slut och det är dags att gå hem och sova. Vi är riktigt nöjda med vår tripp över Pyrenéerna och även förvånade hur storslaget landskapet är inte långt från kusten mellan Frankrike och Spanien.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

6 − tre =