SverigeVallentunaVandring

Vandra på hemmaplan – Sjöängsslingan runt Angarnsjön och Roslagsleden

Under två säsonger har vi hunnit gjort flera fina vandringar runt om i Sverige. Vi har vandrat både i norra och i södra Sverige, men däremot inte så mycket hemmavid. När vi är hemma gör vi såklart promenader, både skogs- och kvarterspromenader, men vi har aldrig provat någon vandringsled. Vi har gott om fin natur i vår hemkommun och en av den kanske mest populära sevärdheten är Angarnsjöängens naturreservat. Fågelskådare från hela Sverige brukar invadera sjön under några vårveckor och kanske även höstveckor eftersom sjön är känd att vara en av Stockholms finaste fågelsjöar.

Om vi har varit där? Nej inte mer än att vi lämnat dottern vid stallet vid hästgården Örsta som ligger precis intill Angarnsjöängar. Ibland har vi tagit en kort promenad medan vi väntat tills ridlektionen var slut, men det är länge sedan nu. Det är verkligen på tiden att se mer av hemmatraktens populära vandringsslinga och en strålande dag i höstas bestämmer vi oss till sist för att göra den 6,7 kilometer långa vandringen Sjödalsslingan i vår hemkommun Vallentuna.

Parkering vid naturreservatet

Det finns minst tre ställen att parkera bilen. Vid huvudentrén vid det lilla samhället Angarn finns det flest parkeringsplatser, men här gäller det att vara tidig åtminstone på helgerna. Lite mer västerut och närmare mot Vallentunas centrala delar finns ännu en parkeringsplats där det brukar finnas fler lediga parkeringsplatser och längre norrut på den lite krokiga och lantliga Lingsbergsvägen finns en mindre parkeringsplats för tre – fyra bilar.

Vi gillar ju att köra på slingriga skogsvägar och väljer den krokiga Lingsbergsvägen och har tur, vi är än så länge ensamma på parkeringsplatsen. Det är ett par hundra meter att gå mot själva leden och det blir den mest kuperade delen av hela sträckan på 6,7 kilometer.

Det är en mycket lättvandrad led, som går runt sjön. Knappt någon höjdskillnad alls bara slät gräsmark som på några håll är lite lerig.

Landhöjning

För cirka 2500 år sedan snördes havsviken av och omkring år noll stod vattnet över tio meter högre än det gör idag. De flesta gravfälten och runstenarna ligger därför på höjderna ovanför vandringsleden.

Vedhögen ger liv

Faunadepå kallas vedhögen. Både växter och djur behöver död murken ved och det är inte bara småkryp som uppskattar veden även insektsätande fåglar, igelkottar och groddjur som är på jakt efter bostad behöver ved. Tyvärr är ved en bristvara i naturen eftersom nedfallna träd ofta städas bort.

Roslagsleden

Från Örsta och Angarnssjöängen går etapp 3 av Roslagsleden mot Össeby IP. Vi har pratat om att göra några av Roslagsledens etapper som går från Danderyd till Grisslehamn norr om Norrtälje. Hela leden är 19 mil lång och som går genom olika landskap i varierad natur.

Fågelrik sjö

Angarnsjöängen är Stockholms läns fågelrikaste våtmark. Naturreservatet omfattar även jordbruksmark och skog i anslutning till sjöängen. Reservatet bildades 1982 för att skydda och vårda sjöängen. Arealen omfattar 575 hektar, varav 455 hektar är land.

Fågeltornet

Vi kommer fram till fågeltornet och klättrar givetvis upp för att spana in om vi ser några tjusiga fåglar. Lite fin utsikt får vi men inte en enda fågel så långt våra ögon når utan kikare.

Lite historia

Runt sjöängen ligger än idag små byar som mestadel är mindre lantbruk och som legat på nästan samma platser i mer än 2000 år. Öster om sjön fanns en gång i tiden ett av östra Mellansveriges vikigaste kommunikationsstråk, Långhundraleden som gick från Östersjön till Uppsala. Leden stod ännu under vikingatiden i förbindelse med sjön här i Angarnsjöängen.

Fornlämningar

Under årtusenden har man bott här i trakterna och brukat marken sedan bronsåldern. Det ligger en hällristning en bit bort från själva leden strax öster om Örsta gård. Vid tiden när bergshällen fick sin inristning föreställande två hästar och två skepp låg den dåvarande havsviken vid hällristningen.

Det finns även ett par runstenar som vi passerar innan vi kommer ut på själva rundslingan.

Från sjö till sjöäng

Fram till början av 1800 – talet utnyttjades den dåvarande Angarnsjön intensiv av lokalbefolkningen för bland annat fiske. På 1800 – talet ökade behovet av åkermark och Angarnsjön sänktes i olika etapper, senast 1892 då sjön sänktes med 1,5 meter och nästan torrlades. Utloppsdiket växte så småningom igen och under 1900 – talet första hälft översvämmades sjöängen ofta. På 1930 – talet uppmärksammades Angarnssjöängens rika fågelliv av ornitologer.

Under 1970 och 80 – talen minskade Angarnsjöängens värde för fågellivet eftersom våtmarken höll på att växa igen. På 90 – talet genomfördes en omfattande restaurering av sjöängen, vilket resulterade i att fåglar som varit borta återkom och numera kan sjöängen återigen kallas för länets mest värdefulla fågelsjö.

Sin största betydelse för fågellivet har våtmarken under vår och höst när fåglarna rastar inför flytt från norr till söder och tvärtom. Tusentals fåglar kan ses vid Angarnsjöängen. Även som häckningsplats är sjöängen viktig inte minst för många ovanliga arter som till exempel sångsvan och kärrhög. Kanske är det inget som vi själva är så intresserade av men roligt att vi har sjön så nära inpå oss.

Varje år häckar omkring 100 fågelarter i naturreservatet. Och området närmast sjön är fågelskyddat mellan 1 april och 30 september.

Spänger vid västra delen

Vi passerar ett helt gäng kor, några är mer nyfikna än andra. Det verkar fungera bra att både vandrare och kor samsas om marken.

Betesdjuren är viktiga för att hålla strandkanten ren och ger en förutsättning för fågelungar att äta sig mätta under vårmånaderna.

När vi lämnar kohagarna tar vi oss vidare på leden via spänger. De är kanske inte de mest färska spängerna men det håller gott och väl för oss. Ibland får vi vänta in några mötande vandrare men vi får alla plats.

Utsiktsplats mot sjön.

Hur är det att vandra på hemmaplan?

Att vandra på hemmaplan en solig och krispig höstdag är ju helt fantastiskt. Tänka sig att vi har så otroligt fina vandringsleder så nära hemmet. Kanske inte den mest spännande platsen att ta sig runt på, men är man fågelintresserad är sjön givetvis mycket intressant och närheten till Stockholm med busshållplats alldeles i närheten är det förståeligt att det är populärt att besöka sjön.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

fyra × ett =