BretagneFrankrike

Bilresa i Bretagne

Under många år har ön Le Mont Saint Michel funnits på min bucketlist och innan vi lämnar Normandie och tar oss mot Bretagne gör vi förstås ett besök där. Sedan far vi vidare mot de västra delarna av Bretagne där vi blir överraskade över de fantastiska landskapet och ett litet annat Frankrike. 

Jag vet inte hur många bilder jag sett genom åren på den mycket speciella klostrrön och vetat att dit måste jag. Förmodligen skulle jag inte lojt lutat mig tillbaka och tänkt att det är väl bara att åka dit och besöka stället. Och faktiskt sökte jag några dagar innan efter boende i närheten av Mont Saint Michel och hittade hotell till rimligt pris inte så långt från ön.

Tyvärr visste jag inte riktigt vilket datum som skulle passa oss och lämna det hela åt sitt öde. Men så är vi plötsligt nära och vi måste helt enkelt bestämma oss. Naturligtvis har priserna gått upp rejält på alla hotell. Flera har också blivit fullbokade. Alltså får vi välja att ta ett mycket dyrare hotell än vad jag tänkt eller se oss omkring efter boende i närområdet. Jag lyckas hitta ett hotell någon mil utanför Mont Saint Michel. Verkligen inget roligt ställe men passar oss bra då vi kan starta tidigt på morgonen.

Vi befinner oss mitt ute på landet. Hotellet som jag inte tycker är så märkvärdigt är ändå ett otroligt populärt ställe att stanna till vid för bussresor. Det fullkomligt vimlar av glada pensionärer som liksom vi ska besöka Le Mont Saint Michel.

Och även vandringsresor verkar vara populärt i området. Ett gäng på 20 personer ska checka in samtidigt som oss. Allt tar sin tid, men när vi checkat in kör vi ut till Mont Saint Michel för att kolla om vi kanske kan äta middag där ute. Det hade förstås varit smart att bokat hotell på själva ön men så här sent inpå finns inga rum lediga. Det går heller inga bussar från parkeringen till ön efter klockan nitton och det är en bra bit att gå.

På håll från den enorma parkeringsplatsen kan vi se klostrrön och vi bestämmer oss för att göra besöket under morgondagen.

Trots vårt lantliga läge får vi en härlig kväll med god fransk mat och dryck. Snart är det morgon och vi kör tillbaka till Mont Saint Michel. Parkerar bilen och hoppar på gratisbussen som kör ut oss till ön. Trots att klockan inte är mer än strax före tio på morgonen är det en hel del folk på bussen. Väl framme stannar bussen en bit ifrån och vi får promenera ett par hundra meter på en brygga. Härifrån kan man ta bilder för att se klostret på lite distans.

Jag återkommer med ett eget inlägg om Le Mont Saint Michel, men det är helt fantastiskt att besöka klostret och gå runt i gränderna i staden. Efter en fantastisk förmiddag bär det av från Normandie. Vi styr lite västerut och hamnar snart i Bretagne.

Bretagne är en halvö och den västligaste delen av Frankrike. Vi vill förstås se så mycket som möjligt men det är svårt att göra ett urval.

Självklart vill vi uppleva mycket av kustremsan. Jag hittar en ort som verkar intressant, Roscoff. Här finns en fin mindre stadskärna och det ligger strandnära.

Det jag inte tänkt på är att det förekommer hög- och lågvatten, vilket innebär att det faktiskt inte finns så mycket vatten vid strandpromenaden när vi anländer.

Inte mycket att göra något åt, vi strosar istället runt i den charmiga orten som påminner om både England och Frankrike. Det är inte många utländska turister här, kanske hörs lite engelska, vilket förmodligen beror på att det är lätt att ta färja över till England härifrån. Annars är det nog fransosernas hemliga paradis.

Mat vill vi gärna ha och vi hittar ett trevligt ställe nära hamnen där det serveras skaldjur och fisk.

Även om det går ganska snabbt att se Roscoff trivs vi riktigt bra här. Det är lagom temperatur, solen skiner men det är ganska svalt. Vi dröjer oss kvar en bra stund utmed havet som under kvällen kommer tillbaka.

Vi lämnar Roscoff morgonen därpå och rundar den nordligaste delen av Bretagne. Det finns flera intressanta sevärdheter och platser som vi gärna vill se lite mer av.

Vi kör lite förutsättningslöst vidare och stannar till utmed havet för en morgonpromenad, bäst att passa på när det är högvatten.

Det är alltid svårt att veta hur stora städerna är som vi kan se på kartan. Ibland känns det okej att stanna till men ibland är det riktigt jobbigt att ta sig in och hitta parkeringsplats. Och det tar tid.

Brest visar sig vara en större stad än vad vi föreställt oss. Det tar en massa tid att leta oss runt och sedan inse att det inte var så mycket att se eftersom vi har svårt att hitta parkeringsplats.

Däremot mindre ställen som staden Quimper imponerar stort med Saint Corentin katedralen och dess majestätiska tornspiror på hela 76 meter.

Kyrkan är i gotisk stil och började byggas på 1200-talet, den blev klar först 300 år senare.

Vi fortsätter färden nu mer sydvästlig riktning och kommer fram till Pont  Aven, även kallad för “målarnas stad “.

Även om det inte är lätt att hitta parkeringsplats här heller lyckas vi knipa en plats och ta en mysig promenad genom den söta lilla byn.

Det var den franske målaren och skulptören Paul Gauguin som upptäckte Pont Aven. Han såg det speciella ljuset som lär finnas här vid mynningen av floden Aven. Många kända franska konstnärer har tillhört Pont Aven-skolan. Motiven som inspirerat finns det en hel del av här i byn.

Den lilla byn charmar även oss och nog skulle vi kunna stannat på någon av alla restauranger som ligger förhållandevis tätt i en så pass liten ort. Det ser njutbart ut med ett glas vitt vin tillsammans med en lätt sallad. Vi har dock redan intagit dagens lunch utmed kusten.

Under eftermiddagen är det dags att leta efter lämplig övernattning. Vi vill gärna se mer av stränderna och letar oss fram till halvön Quiberon. Precis innan vi kör vidare ut mot havet stannar vi till vid en lite speciell sevärdhet i orten Carnac.

Cirka 3000 bautastenar står i en kilometerlång rad genom landskapet. Vi kan se många av dem från vägen men vill man bekanta sig mer med dessa speciella stenar som restes någon gång mellan 3 000 och 5000 år före Kristus rekommenderas ett besök här. Det finns egentligen ingen riktig förklaring varför stenarna har placerats här, men det kan ha att göra med någon astronomisk koppling.

Snart når vi havet och bokar in oss nära den fina strandpromenaden som löper genom den lilla staden Quiberon.

Quiberon är en liten smal halvö som sticker ut i havet. Förvisso en turistort men en ganska lugn sådan. Vi bor något som utanför stadskärnan och efter en skön eftermiddag både vid stranden och på strandpromenaden äter vi middag på hotellet.

En kall öl smakar gott i eftermiddagssolen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

fem × ett =