Bilresa SyditalienHotellItalien

La Serra en “svenskby” i Kampanien

Ända sedan tidigt 1970 – tal när jag gjorde min första utlandsresa har jag gått och längtat att få besöka den lilla semesterbyn “La Serra”.  Här la jag grunden för mitt fortsatta intresse för att resa. La Serra ligger bredvid orten Baia Domizia i provinsen Kampanien söder om Rom. På vår resa till södra Italien passar vi på att bo här.

Varför bo i “svenskbyn” La Serra?

Nostalgi, nostalgi! Som jag nämnt tidigare gjorde jag tillsammans med mina föräldrar och mina två brorsor en oförglömlig bilresa sommaren 1971. Det var min allra första utlandsresa och på den tiden var det inte så vanligt att resa utomlands, åtminstone inte på min gata hemma bland radhusen i Spånga och Solhem.

Det blev en ganska jobbig men härlig resa tillsammans med en annan familj genom Sverige, Tyskland och Österrike, innan vi äntligen nådde fram till Italien. Denna resa lade nog också grunden för mitt intresse att åka och köra bil. Ju längre desto bättre tycker både jag och maken nu förtiden. Kanske lite konstigt med tanke på att vi tre syskon satt i det trånga baksätet mil efter mil i en bil som saknade det mesta av dagens bekvämligheter. Det var inte tal om någon luftkonditionering, Ipads, mobiltelefoner, eller ens några säkerhetsbälten för oss barn i baksätet.

På rastplatserna var toaletterna eländiga och inte heller fanns det några matställen typ Mc Donalds som jag själv mutat mina egna barn med när resorna varit långa. Nej, det var gasolkök som plockades fram, det serverades soppa och bröd i den nästan fyrtio graders hettan. Men jag kom att älska detta med att bila och det blev en liten dröm att någon gång återvända till La Serra för att återuppleva lite gamla minnen från den första långväga bilresan till Italien.

Rent och fräscht och hyfsat varmt i vattnet, kanske 25 grader sådär. Vissa dagar var det ganska lite folk, det kändes riktigt lyxigt att njuta av bruset från havet med en god bok.

Vädret var det lite si och så med, vissa eftermiddagar hade vi både åska och regnskurar, men då kunde man ta ett dopp i poolen eller sitta under tak på terrassen tills solen åter kom fram.

La Serra var nästan helt nytt sommaren 1971. Jag tror att det var medlemmar i olika fackföreningar till personal som jobbade inom statliga verk som kunde utnyttja denna trevliga semesteranläggning till ett förmånligt pris.

Jag minns när vi äntligen kom fram efter flera dagars resande genom Europa att La Serra kändes såklart som det verkliga paradiset och här stannade vi hela 14 dagar innan vi åter körde tillbaka till Sverige. Innan hemresan hann vi besöka både Capri och Rom. Det blev en helt fantastisk resa som förmodligen kom att prägla mig för resten av livet, åtminstone var det gäller att resa.

Hur var det då 38 år senare (2009)?

Vi bodde bekvämt men absolut inte 4 – stjärnigt utan snarare 2 stjärnigt med tanke på bungalowernas standard, men priset för en vecka var rimligt. Har för mig att vi betalade knappa 5 000 kr för en trerums bungalow med kök, badrum och terass. Området är mycket barnvänligt, lugnt och bilfritt, läget i den svalkande pinjeskogen med närhet till havet är jättemysigt.

Det finns även restaurang och bar vid huvudentrén, varje morgon kommer en liten brödcykel och säljer frukostbröd och underbara croissanter precis som den gjorde redan 1971. Nästan all personal är svensktalande på La Serra och man  blir verkligen väl omhändertagen, det anordnas resor till bland annat Capri men det finns flera sevärdheter runt om, som Pompeji och vulkanen Vesuvius. Det är heller inte så långt från Rom, bara ca 17 mil så man kan lugnt ta flyget, hyra bil och köra ca två timmar för att komma fram.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tre × 3 =