GardasjönItalien

Uppleva Gardasjön med bil

Italiens största och kanske vackraste sjö är Gardasjön. Det är inte konstigt att turisterna flockas som flugor vid sjöns pittoreska orter. Vi tar bilen och stannar till i ett par av sjöns mest sevärda och förstås populäraste orter.

Sirmione 

Eftersom vi bor i den mysiga orten Sirmione är det där vi startar vår biltur runt sjön. Sirmione är ett utmärkt ställe att stanna till vid och gärna göra en övernattning i. Orten har allt att önska för en turist, med spännande gränder, slott och mysig atmosfär. Vi gjorde två övernattningar i Sirmione.

Härifrån utgår även båtturer på Gardasjön vilket kanske är det bästa sättet att se hela Gardasjön på. Vi som egentligen bara är på genomresa tyckte dock att en båttur skulle begränsa upplevelsen till endast några få orter runt sjön.

Det är galet många turister vid Gardasjön under sommar månaderna. Vi besöker Gardasjön i mitten av juni och får trängas rejält. Törs inte tänka på hur många turister det är under juli och augusti. 

Garda

Istället för båttur tar vi vår egen bil för en bilresa runt Gardasjön. Vi kör närmast kusten och trots att vi startar i god tid från orten Sirmione och bara ska köra cirka tre mil, den första sträckan, tar det sin tid.

Vi kör motsols norrut vid Gardasjön och snart blir det en hel del köer. Vi kör bakom långsamtgående fordon där man kör så sakta att man nästan kan promenera om bilisten. Jobbigt minst sagt, men bara att bita ihop och gilla läget. Vi kör genom både Lazise och Bardolino som också verkar vara trevliga orter att stanna till vid. Vi väljer istället den mysiga orten Garda.

Garda visar sig vara en charmig ort som vi först tänker köra igenom, men stannar till vid stranden eftersom vi hittar en bra parkeringsplats, där vi ställer bilen. Vi promenerar en bit utmed sjön och ser att det finns en liten stadskärna.

Garda har en fin promenadväg vid sjön och det är mycket grönt och frodigt utmed vattnet. Snart kommer vi fram till flera restauranger som tidig förmiddag ännu inte har hunnit öppna.

Malcesine

Vi fortsätter norrut vid Gardasjön och landskapet blir alltmer dramatiskt. Den norra delen är mer kuperad med bergslandskap som ramar in sjön på ett vackert sätt.

Vi börjar närma oss lunchtid och trots att vi har startat i god tid har det tagit betydligt längre tid att ta sig med bil genom Gardasjöns förvisso charmiga orter men ack så fasligt mycket trafik.

Malcesine är en mysig ort med spännande stadskärna. Husen ligger tätt och här och där ser vi glimtar av den blå Gardasjön mellan huskropparna. Ett virrvarr av butiker, restauranger och barer blandas med ett sorl av stora turisthorder. Ganska snart känns allt lite jobbigt med den trängsel som råder på sådana här populära turistdestinationer. Självklart bidrar vi ju själva till detta och inser att vi valt fel årstid för ett besök här, men ändå, det är bara juni månad än.

Trots mängden turister är Malcesine kanske en av de mest pittoreska platserna runt Gardasjön. Den vackra inramningen med Monte Baldo i bakgrunden, ett berg dit man kan ta en linbana upp för bättre utsikt över Gardasjön. Många tar sig även till Gardasjön för bad och sol, men det tycker jag är lite bortkastad tid när det finns så mycket annat att se.

Att strosa runt på kullerstensgatorna och kika på de gamla husen är förstås väldigt charmigt. Orkar man, finns trevliga små butiker som säljer allt från kläder, skor och handväskor till lokalproducerad limoncello och givetvis mängder av souvenirer.

Runt hamnen finns flera uteserveringar och härifrån utgår båtar till andra orter runt Gardasjön, bland annat går en tur till motsatt sida av sjön där den pittoreska byn Limone ligger.

Området har länge lockat till sig författare och konstnärer, som hämtar inspiration från det vackra landskapet och ortens spännande historia.

Söta små blomlådor och andra roliga detaljer pryder balkongerna i den mysiga stadskärnan.

Vägen upp till kastellet.

Kastellet

En av de största sevärdheterna i Malcesine är den stora fästningen som en gång i tiden var byns viktigaste strategiska plats för att skydda sig för fienden. Kastellet ligger mitt i stan, det kostar inträde och vi struntar att gå in i byggnaden, eftersom tiden springer iväg alldeles för snabbt.

Riva del Garda

Efter en snabb lunch tar vi oss vidare norrut och hamnar vid Gardasjöns nordligaste del, Riva del Garda. Vi anländer mitt i lunchrusningen och trots ihärdigt letande efter en enda parkeringsplats hittar vi inte någon. Däremot tillbringar vi säkert en timme gå gatorna för att leta efter en parkeringsplats. Tja, där fick vi för att vi inte valde en båttur istället, vår övertro på bilen är inte alltid den bästa.

Liten glimt av Riva del Garda

Maken släpper ut mig och sitter själv kvar i bilen medan jag gör ett svep runt huvudgatan. Mer än så blir inte vår vistelse i Riva del Garda. Kanske känns Riva del Garda lite mer tjusigt än övriga orter längs sjön. Riva del Garda anses vara den klassiska och mest populära orten att besöka. Kanske är det den bästa orten att att ha som utgångspunkt för ett längre besök vid den norra delen av Gardasjön.

Limone sul Garda

Bara ett stenkast från Riva del Garda ligger orten Limone. Vi har tagit oss till Gardasjöns västra del och från staden kan man faktiskt se flera av orterna på den östra sidan sjön.

Det är heller inte lätt att hitta parkering i Limone, men genom ett under lyckas vi hitta en ledig plats alldeles vid huvudvägen och tar oss sedan till fots nedför backen mot Limones stadskvarter.

Limone har också en mysig stadskärna med flera gränder där det givetvis kryllar av folk. Kanske är det aningens färre turister här men det kan förstås vara så att någon båt har lämnat orten för vidare färd på Gardasjön.

Som på de flesta andra ställen här vid Gardasjön trängs matbutiker tillsammans med souvenirer i en skön blandning. Det finns även många barer och restauranger, hungrig behöver man inte vara i Italien.

Sol och citroner dominerar souvenirbutikerna i Limone. 

Mycket gulligt är det i Limone!

Det är inte svårt att bli förtjust även i orten Limone som ligger vackert inklämt mellan klippbranterna och Gardasjöns blå vatten. Annars känns den västra sidan mer solfattig när solen går ned bakom bergen i bakgrunden. Några solnedgångar blir det förstås inte tal om här. Vackert blir det ändå.

Vi lämnar Limone och kör den sista etappen där ett oväder med regn snabbt drar in över oss. Dessutom ligger vi i bilkö genom flera av orterna och det tar faktiskt lite död på charmen av de västra orterna som givetvis också måste ses, men inte den här gången, tyvärr. Ett par timmar i en långsamtgående bilkö gör att vi tar oss tillbaka till Sirmione kraftigt försenade.

Orter längs västra Gardasjön

Vi kör förbi orter som till exempel; Gargnano, en trivsam och fridfull liten by med vackra villor och trädgårdar. En annan lite större ort är Toscolano- Maderno, vilka är två sammanvuxna orter som erbjuder närhet till sjön för bad. Även orten Salò verkar vara trevligt med en lång strandpromenad, vi ser även en hel del butiker och restauranger när vi sakta passerar orten i den kö vi tvingas sitta i. Vi passerar också Gardone Riviera med eleganta villor utmed Gardasjön.

Längst i söder, nära granne till Sirmione finns orten, Desenzano, även den en mycket populär och mysig by med torg och serveringar.

Att köra bil runt Gardasjön, är det så smart?

Nej, kanske inte om man har bråttom. Ironiskt nog har vi ju lite bråttom och tar bilen just därför, istället för att göra en båttur runt sjön. Det kommer vi definitivt att göra ifall vi återkommer. Tyvärr är det så mycket bilar och folk som trängs på en relativt liten yta, men klart förståeligt med tanke på det vackra landskapet.

Att ta bilen fungerar säkert en höstdag i oktober, men sommarmånaderna, är det tålamod som gäller.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

arton − 1 =