SödermanlandSveriges 290 kommuner

Gnesta, en kommun i Södermanland

Gnesta kommun ligger strax nordväst om Nyköping. Konstigt nog har vi aldrig tidigare besökt kommunen trots att den ligger väldigt nära E4:an. Men när det är kommunbesök får vi möjlighet att besöka och lära oss mer om många nya platser, därav Gnesta, en kommun som överraskar positivt. 

Gnesta kommun

En lördagsförmiddag i augusti månad anländer vi Gnesta kommun. Jag har inte haft några större förväntningar på kommunen efter att ha hört att det inte händer så mycket där. När det är sommar och särskilt så här i slutet av sommaren brukar det ändå vara lite mer fart på bygden när folk kommer hem från semestrarna och det snart är dags att börja jobba.

Vi märker direkt att det faktiskt är en hel del människor ute på vägen och alla verkar vilja ta bilen för att kanske handla i det stora shoppingcenter som ligger strax utanför stadskärnan.

Gnesta kommun ligger Södermanlands län. 

Vårt besök i Gnesta

Vi kommer snart fram till Gnesta centrum. Här finns en huvudgata som går rätt igenom orten och ganska omedelbart hittar vi kommunhuset, vårdcentral, systembolaget, Ica och järnvägsstationen, på samma gata.

Det finns även en hel del parkeringsplatser, bara välja och vraka. Vi parkerar och tar oss till fots de cirka 200 meterna till Gnesta kommunhus.

Kommunhuset Elektron

Hösten 1960 invigdes det nya kommunalhuset Elektron. På den tiden innehöll den nya byggnaden flera olika funktioner under ett och samma tak med bland annat kommunkontor, bibliotek, ungdomsgård och tandvårdsklinik. Det fanns också flera samlingslokaler som sköttes av Folkets Hus – föreningen.

När byggnaden skulle namnges gick man ut till allmänheten och bad om förslag och man bestämde sig för Elektron, ett förslag som kom från författaren Harry Martinsson som vid den här tiden var bosatt utanför Gnesta. Han förklarade att namnet stod för det positiva i den tekniska utvecklingen, elljus, telefon, radio och värmeenergi.

I Elektron finns fortfarande kommunens administration till sina 11 520 invånare.

Förutom att Elektron är ett kommunalhus har det genom åren även varit ortens nöjescentrum. I huset finns fortfarande samhällets största samlingslokal med scen och biograf för 330 personer. Scenen används också för teater, revy och musikarrangemang. Här har bland annat den kända Gnestabon, “Gnesta Kalle”, som var känd för sina framträdanden i radio och TV uppträtt. Under sin karriär skrev han över 200 låtar och han medverkade bland annat i Lennart Hylands radioprogram.

Lite historia

Namnet Gnesta återfinns i dokument från 1383 men då stavat “Gnytlistum”, ett namn som antyder att det fanns en samlad grupp bosättningar. På 1500 – talet började man bryta järnmalm som användes till att gjuta kanoner. På 1860 – talet växte Gnesta samhälle fram mer tydligt och när en station byggdes vid Frösjön valde många rallare att bosätta sig på Gnestahöjden.

Det moderna Gnesta uppstod som stationssamhälle i samband med att järnvägen byggdes, vilket betydde att orten snabbt växte till sig, Det etablerades också en hel del arbetsplatser och på 1870 – talet omnämns det att det fanns hela 30 olika yrken. År 1883 blev Gnesta municipalsamhälle, och då hade orten endast 774 invånare.

Gnesta station

I oktober 1861 öppnades järnvägslinjen Järna – Gnesta. Då kunde man åka tåg mellan Stockholm och Gnesta. 1862 var hela Västra stambanan mellan Stockholm och Göteborg klar.

I november samma år avgick ett festtåg med kungahuset, riksdagsmän och andra viktiga personer ombord. Vid varje station möttes tåget av hyllningsrop och kanonsalut. I Gnesta gjorde det kungliga tåget uppehåll i 10 minuter. Väl i Göteborg följande dag förklarade kung Karl XV den nya järnvägslinjen invigd. Varje dag från och med nu skulle det gå ett tåg i vardera riktning.

Gnesta blev en kunglig station. På stationsbyggnadens fasad finns fortfarande tre kungliga kronor i sten. Gnesta station kom att användas flitigt av kungligheterna. Både Oscar II och Gustav V steg av här när de skulle besöka sitt sommarslott, Tullgarn. De åt också en bit mat på järnvägsstationen innan de fortsatte med hästskjuts eller bil. Järnvägen hade inte bara kunglig glans den betydde också mycket för industrialiseringens genombrott.

Stationsbyggnaden uppfördes 1907 och är en typiskt byggnad från sekelskiftet. Den är byggd i sten och tegel. SJ:s dåvarande trafik i Gnesta lades ned 1968 men återupptogs 2007.

Vi fortsätter vår lilla promenad genom Gnesta. En antikaffär ligger utmed huvudgatan med massor av prylar och verkar vara riktigt populär med många besökare.

Runt ett stort torg ligger ett gäng lägre flerbostadshus. Ser ut att vara från 40 – talet, eller kanske ännu tidigare. Runt torget ligger en pizzeria och vi ser även turistinformationens lokaler inne på biblioteket.

Flickan med boll står staty på Stora torget, en grön oas med fina blomster .

Gnesta bryggeri

Under 1800 – talets senare del startade många bryggerier runt om i Sverige. Gnesta bryggeri startade på 1870 – talet, under de första trettio åren skedde bryggningen i trähus vid stranden. Kring 1901 fick man ett nytt bryggeri, och 1905 hade man tjugo personer anställda här. Bryggeriets öl var dessutom känt för sin höga alkoholhalt, och goda smak.

Det sägs att speciellt törstiga personer slog sig ner i Gnesta. Ölet fick dock inte säljas i butiker utan bryggeriet hade egen butik där ölet såldes. Bryggeriet sålde även läskedryck med fantasifulla etiketter. Frampå 1950 – talet fick bryggerierna svårare att sälja sina drycker och Gnesta bryggeri köpte upp av Wårby bryggeri. 1963 slutade man tillverka dryck på bryggeriet i Gnesta och tillverkningen fortsatte i Wårby hälsobrunn i Huddinge.

Frustuna kyrka

Vi lämnar stadskärnan och kör mot Södertuna slott som ligger cirka 4 kilometer utanför Gnesta. På vägen dit passerar vi Frustuna kyrka. Det är Gnestas huvudkyrka och den ligger vackert vid sjön Frösjön. Kyrkan har rötter från 1100 – talet.

Södertuna slott

Finns det ett slott i kommunen är det givet att vi tar oss dit. Vi har som tur med oss matsäck men om slottet inte varit abonnerat skulle vi kunna göra ett besök på slottscaféet. Nu blir det picknick på parkeringsplatsen eftersom man inte får äta i slottets trädgård. Även om slottet är abonnerat kan man titta in i slottsträdgården. Inte särskilt stor men säkert trevligt för konferens eller andra tillställningar som slottet används till idag. Det går även att boka in en övernattning som privatperson.

Ska man besöka slottet kan det vara bra att titta in på deras hemsida för vidare information.

Läs mer om våra besök på sidan om:  “Vi besöker Sveriges 290 kommuner”

Antal kommuner: 228/ 290

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

nitton + nio =