Snart påsklov – Fem härliga bilresor i Europa med rimlig färdplan
Våren går i rasande fart och snart är det påsklov. Det är en härlig tid för resor, särskilt med fokus på bilresor. Vi har genom åren gjort flera olika bilresor ute i Europa med rimlig färdplan.
Under påsklovet är skolbarnen lediga i hela tio dagar och det krävs endast fyra semesterdagar för arbetstagare med ledighet på röda dagar för att få en riktigt lång sammanhängande ledighet. Och vad passar inte bättre att se sig omkring i de mellersta och kanske även östra delarna av Europa. Vi har gjort flera härliga bilresor till bland annat Baltikum, Polen, Tyskland, Nederländerna och Belgien under just påskveckan.
Rügen
En härlig bilresa som är lättillgänglig för en påskresa är den fina ön Rügen. Det är Tysklands största ö, vilken är lätt att nå med till exempel färja från Trelleborg i Skåne till Sassnitz i Tyskland.
Rügen är bland annat känd för sina dramatiska klippiga kuster, och särskilt i Jasmund Nationalpark finns de berömda vitkalkade klipporna, Königsstuhl (Kungastolen). Men ön har även fina sandstränder, vackra sjöar och ett grönskande inland med tallskogar och ängar.
Vi besökte Rügen påsken 2014, och valde att bo i den trevliga kuststaden Binz. Det är en lagom biltur på cirka 17 kilometer från färjan i Sassnitz.
I Binz finns många fina sekelskiftsvillor i jugendstil. Orten har också en trevlig och relativt lång träbrygga och på stränderna hittar vi de traditionella korgstolarna. Här kan man också passa på att hälsobada på någon av traktens alla spa-anläggningar.
Binz har en flera kilometer lång och vacker sandstrand. Kanske är det inte så varmt i april månad men det är ändå härligt att strosa i den vita sanden. Under sommarmånaderna är stranden säkert perfekt för sol och bad. I påsktid finns ändå ett stor utbud av restauranger och olika strandpaviljonger där man kan ta av en kopp kaffe eller en kall dryck. Binz är en levande ort, året om.
Andra sevärdheter runt Rügen
Inte långt från Binz ligger det mycket speciella kvarteret, Prora. Det är en av Europas största byggnader, ja faktiskt är det ett över 4 kilometer långt huskomplex som Hitler byggde som semesteranläggning. Anläggningen var tänkt att användas för arbetare, ett slags ”folkets semesterort”, med plats för nära 20 000 personer. Men projektet blev aldrig helt färdigställt och den planerade anläggningen togs aldrig i bruk som tänkt.
Idag är Prora indelat i museum, hotell och bostäder. Anläggningen är en blandningen av fascinerande arkitektur och historia. Dessutom ligger den enorma anläggningen mycket vackert vid havet vilket var syftet med bygget en gång.
Sist vi var här höll man på att renovera den enorma byggnaden och idag ska det hela vara klart. Det skulle vara skoj att testa en övernattning i dagens Prora.
Bron mellan Rügen och fastlandet.
Inte långt från Rügen ligger ännu en trevlig stad, Stralsund. Staden har en välbevarade medeltida stadskärna och är sedan 2002 upptagen på UNESCO:s världsarvslista. Stadens gamla centrum är fullt av imponerande byggnader från Hansatiden. Stralsunds gamla stadskärna är mycket sevärd med smala kullerstensgator, torg och flera fina gamla byggnader. Att staden även ligger vid vattnet gör saken inte sämre. Vid soligt väder är det mycket trevligt att ta en tur vid hamnen för att spana in gamla skepp och småbåtar. Här finns även ett par kaféer.
Wismar i sol.
Beroende på vilken väg man väljer för att ta sig tillbaka till Sverige finns ett par trevliga städer att besöka från Hansatiden. Bara drygt 15 mil från Stralsund ligger den trevliga staden Wismar och likt Stralsund, är det en UNESCO-världsarvsstad som är känd för sin medeltida stadsbild. Stadens gamla kärna är välbevarad, med många byggnader i gotisk- och tegelarkitektur som vittnar om stadens stora betydelse under Hansatiden. Här kan man också promenera genom pittoreska gator och torg och beundra de historiska byggnaderna.
Wismar i regn.
Från Wismar till Lübeck i nordvästra Tyskland är det drygt sex mil och det tar under en timme att köra. I Lübeck finns många trevliga sevärdheter i den historiska stadskärnan med imponerande byggnader från Hansatiden. Jag rekommenderar att göra en övernattning i Lübeck för att hinna se staden ordentligt.
I Lübeck ligger även den berömda marsipanfabriken, Niederegger, förmodligen den mest kända marsipanfabriken i världen och ett måste för alla som älskar sötsaker. Niederegger är inte bara ett konditori utan en institution i Lübeck, och besöket här är en upplevelse i sig.
På Niederegger Café avnjuter vi gärna en god fika i en vacker och historisk miljö. Caféet serverar en mängd läckra bakverk och tårtor, där marsipan alltid är i fokus. Man kan till exempel prova någon av deras marsipantårtor, som är en av de mest populära delikatesserna. Det finns också ett stort utbud av marsipanpraliner och andra godsaker att köpa med sig hem.
Är man väl i Tyskland finns fler möjligheter för hemresa. I vårt tycke är det bäst att ta sig via Puttgarden till Rødby i Danmark och vidare de lite trista 19 milen genom Danmark, för vidare färd via Öresundsbron till Malmö.
Cirkeln är sluten och resan från Trelleborg till Rügen, Stralsund, Wismar och Lübeck samt via Puttgarden/ Rødby och Malmö är drygt 61 mil. En förhållandevis kort sträcka för många härliga upplevelser.
Helsingborg – Amsterdam
En annan fin resa för en vecka är en bilresa till Amsterdam. Förutom Nederländernas fantastiska land ger den här bilresan också ett stopp i den mycket intressanta och sevärda staden Bremen i Tyskland
Vi startar vår roadtrip från Helsingborg och tar färjan över sundet och fortsätter söderut i Danmark. Även denna rutt tar oss via Rødby vidare med färja till Puttgarden.
Bremen är en väldigt trevlig stad och har flera bra hotell för en övernattning. Resan mellan Helsingborg och Bremen är cirka 55 mil och tar drygt sex timmar om man inte hamnar i kö på autobahn. Jag rekommenderar att bo nära den centrala stadskärnan där alla sevärdheter ligger nära till hands. Restaurangerna är många och sevärdheterna likaså. Dagen därpå fortsätter vi till Nederländerna.
Eftersom vi aldrig brukar ta den närmaste vägen när vi är ute på bilsemester tar vi den spännande vägen över Nordsjövallen eller Afsluitdijk. Det är en tre mil lång vägvall som skiljer Nordsjön från sjön Ijselmeer. Resan blir förstås längre men det är inga problem att hinna till Amsterdam i tid. Nordsjövallen kan dock ta lite mer tid i anspråk om man vill stanna till och se mer av det gigantiska bygget vid havet. Det är en mycket intressant väg med vyer mot hav och land.
Amsterdam
Amsterdam är som gjord för en resa på våren. Jag föll pladask för de mysiga kanalerna och de vackra husen. Visst är det mycket turister, men det får man nog stå ut med. Vi som kom med bil bodde på det praktiska Holiday Inn Express Amsterdam – North Riverside by IHG. Bra boende och prisvärt (2022) med parkering mot kostnad. Boende i Amsterdam brukar alltid vara ganska dyrt, vi var nöjda med både pris och boende.
En promenad på cirka 15 minuter och därefter färja som trafikerar sundet för att ta sig in i den centrala stadskärnan.
Keukenhof
Innan man lämnar Amsterdam är det förstås ett måste att besöka den fantastiska tulpanparken, Keukenhof. I år håller parken öppet från 15 mars 2025 till den 11 maj 2025. Det är minst sagt en blomsterprakt långt utöver de vanliga. Keukenhof är fantastiskt sevärd oavsett om man gillar blomster eller ej.
Resan tur och retur Helsingborg – Amsterdam med Keukenhof är cirka 180 mil.
Belgien
Om man ändå befinner sig så pass långt ner i Europa som Nederländerna kanske det också kan vara ett alternativ att fortsätta utmed Belgiens kust och göra en liten sväng till den gulliga staden Brygge med övernattning. Har man ännu lite mer tid över kan jag varmt rekommendera båda städerna, Gent och Antwerpen. Dessa tre städer har alla en rik historia med många sevärda platser och byggnader.
Maten är också mycket bra i Belgien. Glöm inte att testa pommes frites, det är från Belgien som pommes frites har sitt ursprung och här smakar de absolut bäst.
Antwerpen är en perfekt stad för en weekend.
Ingen annanstans än i Belgien smakar pommes så gott som här.
Den extra bilresan mellan Helsingborg via Amsterdam med städerna, Brygge, Gent och Antwerpen med övernattning i till exempel Hamburg eller Lübeck är cirka 228 mil lång.
Nynäshamn – Gdansk i Polen
Vill man inte åka så himla långt men ändå komma iväg kan jag rekommendera Gdansk i Polen med färja från Nynäshamn för oss stockholmare. Kanske behöver man inte ens ta med bilen för att få ett par trevliga dagar i Polens härliga kuststad Gdansk.
Gdansk har en unik blandning av gotisk, barock och renässansarkitektur. Gamla stan, Stare Miasto, är mysig med sina färgglada hus, pittoreska torg och den imponerande Mariakyrkan. Här finns också floden Motlawa. När vi var i Gdansk följde vi med på en flodutflykt och fick se Gdansk från vattnet.
Även prisnivån är något lägre här en till exempel i Tyskland och Belgien. Vi blev väldigt förtjusta i Gdansk vid vårt besök här under en höstresa. Vi kan dock föreställa oss att under våren lever Gdansk upp igen och det finns säkert många fler uteserveringar än vid vårt besök i november månad.
Sopot
Om man nu har tagit bilen med sig är det också lätt att besöka grannstaden Sopot, vilken är nästan sammanväxt med Gdansk och har kanske en mer semesterliknande atmosfär. Här promenerar man längs den livliga och vackra huvudgatan, Monte Cassino, där det finns många restauranger, barer och butiker. Staden har en fin blandning av historiska byggnader och modern infrastruktur.
Det bästa med Sopot tycker vi är den långa träbryggan, Sopot Pier / Molo. Den är en av Europas längsta träpirar och sträcker sig nästan 600 meter ut i havet. Vi gillade verkligen Sopot och lovade varandra att komma tillbaka för att bo på det häftiga Grand Sopot.
Grand Sopot
Vill man inte åka hem efter ett besök i Sopot rekommenderar jag att fortsätta en bit in i Polen, till exempel Świnoujście, och vidare söderut mot den den mysiga staden Szczecin / Stettin, innan man vänder tillbaka mot Gdansk. Turen är endast 84 mil om man inte bor så långt ifrån Nynäshamn.
Baltikumresa
Vad sägs om fyra eller fem huvudstäder i en och samma resa? En av våra absolut bästa resor någonsin med bil är den stora Baltikumresan. Det är en femstjärnig roadtrip, från början till slut.
Tallinn – Estland
Resan startar i Kappelskär utanför Norrtälje. Påsken 2023 avgick färjan vid 21-tiden på kvällen med avfärd till Tallinn eller Paldiski, ett par mil söder om Tallinn. Själva båtresan är kanske inte den roligaste men väl i land i Tallinn, Estlands huvudstad får vi en underbar dag i Estlands vackra huvudstad med många sevärdheter. Vi bor perfekt med balkong och har ett strålande solsken. Tallinn behöver kanske mer tid än ett dygn, men vi upplever att allt är väldigt nära och att vi snabbt tar oss mellan de olika sevärdheterna. Bilen står billigt utanför hotellet under hela vårt besök.
Tallinn – Riga
Mellan Tallinn och Riga i Lettland är det 31 mil. Det är en trevlig biltur på lugna vägar, inga motorvägar alls om man kör utmed kusten. Riga når vi på cirka 4 timmar. Även Riga, Lettlands huvudstad har mycket att erbjuda besökaren. Det finns en mysig stadskärna och många sevärdheter.
Även i Riga bor vi mitt i stan. Det är en huvudstad med en spännande historia och har också en unik blandning av gammalt och nytt. I den gamla staden som är med på UNESCO:s världsarvslista är finns medeltida byggnader, smala gator och vackra torg. Här finns även ett stort utbud av restauranger. I Riga finns också lite mer moderna delar där man hittar trendiga barer, restauranger och andra kulturella upplevelser.
Vi blir mycket förtjusta i Riga men redan följande förmiddag är det dags att köra till land nummer tre i Baltikum, Litauen och huvudstaden Vilnius. Resan mellan Riga och Vilnius är cirka 29 mil och även den bilfärden går på landsväg. Inte ens när vi närmar oss Vilnius tidigt på eftermiddagen känns det stressigt. Trafiken är lugn och sansad och vi hittar utan svårigheter fram till vårt hotell mitt i centrum i den gamla stadskärnan.
Vilnius är även den en charmig och mycket sevärd stad. Här finns slottet och många mysiga gränder med restauranger och är definitivt värt ett längre besök än det vi gör. Men det här är ju endast en del på en längre roadtrip och på kort tid får man fina upplevelser här i Vilnius.
Här skulle resan i de baltiska länderna kunna vara slut, men vi är ju så nära Polen och har flera dagar kvar av vår semester. Varför inte ta vägen tillbaka till Sverige genom Polen och Tyskland. Visst är det lite längre, men upplevelserna väger upp antalet mil och kostnader för hotell och mat.
Redan morgonen därpå fortsätter vi resan in i Polen. Siktet är inställt på Polens huvudstad, Warszawa men se upp med GPS:en som gärna tar den snabbaste vägen vilken är den som går via Belarus. Vi kommer precis på att det känns lite märkligt när vi endast har någon mil till gränsen mot Belarus. Vår bilförsäkring gäller dock inte i Belarus och vi får vända om och kör en sur omväg för att komma in i Polen.
Dagens resa om vi skippat Belarus blir hela 51 mil, men det är det värt. Warszawa visar sig vara betydligt trevligare stad än vad vi trott och hört. Nej, man ska inte lyssna på andras åsikter. Warszawas gamla stad är med på UNESCO:s världsarvslista och har så många intressanta upplevelser. Trots att mycket av Warszawa blev förstörd under andra världskriget har den gamla staden restaurerats i sin ursprungliga stil. Här kan man strosa omkring på charmiga torg, se färgglada hus och mängder med historiska byggnader. Prisbilden är förhållandevis låg också.
Berlin eller Poznan eller bägge
Om man ändå är ute på bilresa så långt in i Polen som Warszawa och tänker ta sig tillbaka via Danmark, kan Berlin vara ett utmärkt stopp för en övernattning. Från Warszawa till Berlin är det visserligen 57 mil men om man tycker det känns väl långt kan kanske en övernattning i den polska staden Poznan vara ett bra alternativ för ett litet extra stopp. Poznan är en sevärd och mycket fin stad att besöka.
Vid vår resa i Baltikum med hemresa via Polen och Tyskland stannar vi dock inte i Berlin, men ser att det absolut skulle kunna ha varit möjligt. Kanske blir det Berlin till årets bilresa under påskveckan. En härlig stad som vi är mycket förtjusta i.
Från Berlin upp till Puttgarden är det 35 mil, en resa som tar 4 timmar. Lite vila på färjan till Danmark och så motorväg hela vägen till Malmö. Nästan hemma!
Hur många dagar behöver man för Stora Baltikumresan?
Om man bara kör i Baltikum och reser hem därefter behövs ju bara ett par dagar. Däremot den resa jag har beskrivit i detta inlägg behövs cirka 9 – 10 dagar beroende på hur lång tid man lägger i de olika städerna.