Vi besöker Ice Hotel i Jukkasjärvi – Bilresa genom Norrland

Vi har varit ute i över en vecka på en roadtrip från Vallentuna, via Tällberg i Dalarna, vidare upp i Härjedalen, Jämtland och nu Lappland. Vädret har varit helt fantastiskt med strålande sol och mycket varmt ända fram till i dag när vi vaknade i Kiruna med bara fem plusgrader och ösregn.

Efter ett försök till mer fjällvandring i Abisko eller möjligtvis Björkliden har vädret helt plötsligt försämrats och ser inte alls bra ut. Som “nykläckt” fjällvandrare vill vi inte förstöra vårt nya intresse för fjället med uselt väder. Vi vänder istället tillbaka till Kiruna efter ett kort besök till Riksgränsen.

Vi bestämmer oss för att söka oss mot östra delarna av Norrland men ser skylten Jukkasjärvi och vi kommer på att där ligger ju Ishotellet, kan man kanske besöka det utan att behöva bo där måntro?

Icehotel

Vi läser på hotellets hemsida att Ishotellet grundades 1989 och då lades grunden för den originella och världsunika uppfinningen till dagens Icehotel, ett hotell skapat helt och hållet av snö och is från Torneå älv. Dessutom ska det vara Sveriges mest unika och förmodligen mest omfattande privata konsthallar. Varje år återuppstår det i en ny skepnad noggrant utformat och handgjort av omkring 40 konstnärer från hela världen.

Sedan 2016 går det att övernatta på Icehotel året om, men när jag söker övernattning finns inget rum att reservera under slutet av juni och början av juli. Vi åker ändå dit för vad jag kan minnas kan man göra besök utan att behöva bo på hotellet.

Vi parkerar bilen och ser att det verkar ganska tomt på parkeringsplatsen, kanske är det ändå stängt, men så kommer ännu en bil kommer med två personer som raskt stiger ur bilen. Vi följer efter paret som med bestämda steg går ned mot sjön där hotellet ligger.

Aha, det verkar öppet och vi följer såklart med in.

Mycket kallt besök

Förvisso är det kyligt utomhus men i entrén blir det betydligt kallare och vi tror att det kanske är en fem minusgrader i alla fall. Tur att vi har jackorna på oss, man hade nog behövt några tunna vantar också men vi ska inte stanna så länge. Vi vill bara se oss omkring vilket vi kan göra helt gratis. Inget inträdes tas men vi kan konstatera att rummen verkar vara under “renovering”. Vi ser ingen personal alls på plats, det är vi och ett ytterligare några nyfikna turister som kan se oss omkring i baren och de allmänna utrymmena.

Så vackra isskulpturer.

Snöfrostigt golv och en riktigt isig bar.

Kan man få en Ice Beer, please?

Skulle vi vilja bo på Icehotel?

Visst skulle det vara roligt att testa, jag gillar i och för sig när det är kallt i sovrummet men minusgrader, kan det vara skönt? Maken säger att han absolut skulle kunna tänka sig att bo här någon gång, men kanske är jag ändå lite glad att det inte är öppet för boende nu när vi är här.

Trots att det var ganska kyligt väder utomhus känns det riktigt varmt när vi kommer ut från Icehotel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

femton + 8 =