SkåneSverige

Helsingborg en septemberweekend

Det känns riktigt lyxigt att lämna Stockholm en tidig fredageftermiddag för en helg nere i Skåne och Helsingborg. Vi som verkligen älskar att åka bil – gärna långt, då är de cirka 59 milen från Vallentuna ned till Helsingborg bara skönt, att äntligen få sitta ner och njuta av en resa genom södra Sverige.

Boende på Marina Plaza

Väl framme i Helsingborg checkar vi in på Hotel Marina Plaza, där jag bokat rum till ett fint specialpris från booking.com. Alltid nice att bo billigt på fina hotell, dessutom får vi ett trevligt rum högt upp med stadsvy och även en liten hamnglimt. Det bästa med hotellet är närheten till det mesta och särskilt Knutpunkten där färjorna till Helsingör går ifrån.

Utsiktsvy från rummet.

 Efter en skön kvällspromenad i stadskärnan somnar vi gott i de sköna hotellsängarna.

Utflykt till Helsingör

Efter en riktigt god hotellfrukost hyfsat tidigt på lördagmorgon, beger vi oss raskt iväg mot Danmark och den mysiga staden Helsingör. Under 80 & 90-talen vallfärdade folk dit, mest för de billiga dryckerna, men även en del mat var lite billigare, vill jag minnas. Men det var då, nu är ju den svenska kronan betydligt svagare än den danska och sedan länge har intresset svalnat för shopping i Helsingör.

Tomt på Knutpunkten strax före klockan nio, kan det bero på att man inte öppnar butikerna förrän klockan tio i Helsingör en lördag? Nåväl skönt att nästan vara själva på stora färjan Aurora.

 Var 20 minut går färjorna till och från Hbg / Hör. Det tar även 20 min att åka över med färjan och det är ju lite synd eftersom det är så mysigt att åka över sundet. Det är förstås ganska folktomt i Helsingör, men det gör absolut inget, bara skönt att strosa runt utan att slippa trängas med andra.

 Blomstertorget är alltid lika underbart att få njuta av.

Lördag förmiddag och torget i Helsingör. Glansdagarna är sedan längesedan borta.

  Jodå det säljs fortfarande drycker av olika slag och kanske var det något som var billigare i Helsingör än i Sverige. 

 Efter lite shopping åker vi tillbaka till Helsingborg och då passar det förstås utmärkt med den obligatoriska räkmackan (som smakade bättre förr) och självklart den smarriga ölen, som fortfarande smakar väldigt bra.

Sevärdheter på Kullahalvön

Senare på eftermiddagen beger vi oss norrut mot Kullahalvön. Vi gör förstås några stopp utmed kusten där vi bland annat besöker Höganäs Outlet, där man kan fynda billiga Iittala och Höganäsprodukter som glas, porslin och massor av andra köksprylar.

Ett annat stopp som också är ett måste är ju förstås vackra slottet Krapperup, med en liten men mycket sevärd och välvårdad trädgård, särskilt på våren då rhododendrona blommar för fullt. Men även nu i september är parken så vacker, det finns även många olika sorters rosor som forfarande blommar.

Inte så långt från Krapperup ligger ännu en riktig pärla. Precis innan Mölle svängde vi av mot Arild och kör vidare mot Skäret, där det finns ett helt fantastiskt mysigt fikaställe – Flickorna Lundgren.

Här står det mer om dess gulliga historia – Flickorna Lundgren

Jag är egentligen ingen fikamänniska, men här på Flickorna Lungren släpper alla hämningarna och vi fullkomligt vräker i oss svindyrt, men så supergott kaffebröd – hembakade toscabakelser och de underbart goda vaniljhjärtana! 

Den hemgjorda jordgubbssaften vill man heller inte missa, det är en fin avslutning på kaffestunden. Ja helt utan att tänka på några dieter, äter vi nöjt upp allting förstås.

Efter allt det söta känner vi för lite promenad och kör tillbaka mot Mölle och in på naturreservatet Kullen. Det blir väl inte världens längsta promenad precis, men väl uppför trapporna till Kullens fyr. Tyvärr var fyren obemannad så vi kan inte komma ut högst upp, utan får hålla till godo med andra planet inomhus i fyren istället.

Molnen hopar sig ute på havet.

 

Det är mycket vi vill hinna med under den lilla tid vi har här och när vi åter kom tillbaka till Helsingborg kom vi på att vi har missat vår fina gamla badplats ute vid Rydebäck, strax söder om Helsingborg. Solen kommer lägligt åter fram så vi kör förstås ner till havet och konstaterar att det fortfarande är en riktigt fin strand i Rydebäck och att man dessutom har fått en jättefin lång brygga rätt ut i sundet – häftig!

Ett kort stopp hemma på hotellet innan det återigen var dags att skynda ut, kvällen avrundas med middag på färjan Aurora.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

två × 1 =