Weekend i Berlin – Dag 1
Äntligen kom vi till Berlin. Jag är ingen storstadsmänniska och har nog dragit mig för att besöka Berlin. Massa hus och människor, högljutt, svårt att hitta, långt att gå, svårt att parkera, säkert dåligt väder också.
Men nej, inga av mina farhågor besannas. Jag blir förtjust i Berlin direkt. Solen skiner förstås. Inga problem att köra bil i Berlin, och bilen parkeras till ett hyfsat pris i hotellets garage, smidigt och lätt. Raka gator och lätt att hitta, Visst finns det massor av hus men nästan alla är sevärda byggnader på sitt vis och många är svåra att se sig mätt på. Människor finns det förstås men så här års behöver vi inte trängas så mycket folk.
Bo centralt
Vi kör med egen bil hemifrån Stockholm via Malmö, Öresundsbron, Rødby, Puttgarden med övernattning i Lübeck. Det är dryga 120 mil och med dagens dieselpriser är det en dyr historia, men eftersom vi har lite annat att göra utmed färdvägen är det bil som gäller för oss.
När vi anländer till Berlin kommer vi in lite från nordväst och det är riktigt lugnt och skönt att köra. Inte alls mycket trafik och vi hittar Radissons Park Inn utan problem. Trots att vi är en dryg timme tidigare än ordinarie incheckningstid är det inga problem att checka in.
Bilen ställs i garaget och får stå där under hela vår vistelse. Solen skiner och vi ger oss ut på stan direkt. Vi bor vid Alexanderplatz som ligger perfekt med närhet till det mesta. Trots det centrala läget känns det ändå ganska lugnt här. Vi passar på att springa lite i affärer något som jag inte är särskilt road av hemma, men utomlands och särskilt Tyskland brukar vi kunna shoppa riktigt bra.
Alexanderplatz
Alexanderplatz är ett stort torg som i folkmun kallas “Alex”. Platsen var en gång i tiden en marknadsplats för boskapshandel. Senare blev torget omdöpt efter tsar Alexander I som besökte Berlin här år 1805. Så småningom växte platsen med hus och affärer och när järnvägsstationen med många olika järnvägslinjer byggdes blev Alexanderplatz till en av Berlins livligaste platser.
Under andra världskriget bombades många av byggnaderna runt torget. Idag är de flesta byggnader runt platsen återuppbyggda på 1960 – talet. Torget är förstås en viktig knutpunkt där man kan ta tunnelbana, S-bahn och spårvagn för att ta sig runt i Berlin.
Tv – tornet – Fernsehturm
Mitt på Alexanderplatz ligger Fernsehturm som syns nästan överallt i Berlin. Tornet började byggas 1965 och blev klart 1969. Den totala höjden är 368 meter. Över 1.2 miljoner besökare besöker årligen TV-tornet i Berlin, som än idag faktiskt används som just ett TV-torn och sänder och tar emot TV-signaler.
Vi springer givetvis fram till entrén direkt, men när vi ser hur kön ringlar sig lång för att komma upp i tornet skippar vi faktiskt detta “måste”. Vi bor ju ändå på 34: våningen på Park Inn och tänker, utsikt som utsikt. Sanningen är den att för att slippa köa bör man boka besöket innan man kommer hit men att passa tider känns inte som vi har lust att göra under den korta tid vi är här. Det är även ganska dyrt att ta sig upp ifall man vill gå om kön, vi såg priser på 280 kronor per person. Kanske ångrar jag mig ändå lite. Utsikten är förmodligen oslagbar här på Berlings högsta höjd. Och säkert är det mycket trevligt att göra ett besök i restaurangen som finns här. Nåväl Berlin kommer vi definitivt tillbaka till och då kan det väl vara bra att ha något mer att se fram emot.
Runt Alexanderplatz finns det även en hel del butiker, restauranger och historiska byggnader som bland annat Rotes Rathaus, S:t Marys Church och givetvis en hel del socialistisk arkitektur.
Rotes Rathaus
Ett stenkast från Alexanderplatz ligger stadshuset. Namnet på byggnaden kommer från fasaddesignen med röda klinkerstenar och är hem till den styrande borgmästaren och regeringen i delstaten Berlin. Byggnaden uppfördes mellan åren 1861 och 1869.
Byggnaden ska vara öppen för allmänheten men när vi vill ta oss in blir vi stoppade av vakten som beklagar att det är en privat tillställning här idag och vi får återkomma nästa dag. Dagen därpå hinner vi inte riktigt med det.
Kyrkor och katedraler
Givetvis finns det många kyrkor och katedraler i Berlin. Oavsett tro är kyrkobyggnaderna ofta mycket sevärda och vi tycker även om att ta en titt inuti dem. Vid Alexanderplatz ligger S:t Marys kyrka.
Weltzeituhr
På torget vid Alexanderplatz finns en speciell och rolig klocka, en världsklocka som fångar våra blickar. Weltzeituhr är en påminnelse om DDR-tider. Den installerades och invigdes när torget renoverades i september 1969. Sedan 2015 har World Time Clock varit en kulturminnesmärkt byggnad och är fortfarande en populär mötesplats för både berlinare och turister.
Berlins domkyrka är stadens största kyrka.
Berliner Dom
Berlins största katedral öppnades 1993 efter nästan 40 års renovering. Byggnaden uppfördes av Julius Raschdorf 1894 – 1905. Kyrkan innehåller många olika rum, alla med sin egen kyrkliga funktion. Här finns dop- och bröllopskyrkan, den mindre gudstjänstkyrkan och även den stora gudstjänstkyrkan.
Här och där sticker de mest imponerande kyrktorn upp bland Berlins gator och kvarter.
Statyn av Karl Marx och Friedrich Engels betraktas som grundare av det kommunistiska rörelsen i Berlin.
Museiön
Det finns fem museer på Museiön som ligger mitt i Berlin vid floden Spree. Här kan man uppleva antik konst och kultur på Altes Museum, Neues Museum, Alte Nationalgalerie, Bode Museum och Pergamonmuseum. Byggnaderna på Museiön bjuder på förhistorisk arkitektur, arkeologiska samlingar och konst från 1800-talet.
Redan första dagen tar vi oss mot Museuminsel och konstaterar att de många och mycket ståtliga byggnaderna innehåller olika museum.
Den tjusigaste byggnaden är kanske Altes Museum ett klassiska museum som tar besökaren med på en resa genom det antika Grekland. Här finns också den magnifika samlingen av antikviteter från Antikensammlung som innehåller vapen, skulpturer, vaser, guld- och silversmycken samt mynt från grekisk konst och kulturhistoria. Muséet öppnades 1830 och byggnaden har efterliknats byggnader från det antika Rom.
Museum vid floden Spree.
På DDR – museet kan besökaren uppleva en utställning om livet i det forna Östtyskland.
Kväll i Berlin
Lätt slitna efter en snabb och lång resa blir det kväll i Berlin. Vi är hungriga och det mörknar snabbt. Utan någon större ansträngning hittar vi ett par restauranger på Alexanderplatz. Det är lätt att få bord trots en hel del folk, maten smakar som alltid förträffligt i Tyskland och håller hyfsat pris.
Trötta stapplar vi tillbaka till hotellet för att somna på stört. En ny dag väntar med nya upplevelser i staden, Berlin.
Åh har varit sugen på Berlin ett bra tag, och det suget blev inte direkt mindre efter att ha läst detta! Stort tack för en härlig reseskildring med mycket inspiration 🙂
Stort tack för att du tittar hos mig och vad roligt att kunna inspirera lite! Ja, Berlin är betydligt härligare än jag föreställt mig. Vi blev positivt överraskade och kommer definitivt att återvända. Det finns så mycket att se och göra som vi nu inte hann med men ändå bra att ha mer att se fram emot!
Christina